studio portrait of man in sunglasses

Snimajte bolje portrete

Portrete je lako snimati, ali zahtjevno savladati. Dajemo vam nekoliko korisnih osnovnih savjeta za pretvaranje dobrih snimaka u odlične, bilo da snimate gradske surfere ili obitelj i prijatelje.

Snimajte iz različitih perspektiva

Bez obzira na to koga fotografirate, nemojte se ustručavati eksperimentirati s različitim položajima snimanja. Kleknite ili se spustite nisko uz tlo i pokušajte snimiti objekt odozdo. Ili se uspnite na stepenice kako biste objekt snimili odozgo. Ako osoba koju snimate sudjeluje u sportu, penje se na zid ili surfa na gradskoj rijeci, približite se akciji zumiranjem i snimite njihove izraze lica. To će unijeti osobnost i emocije u fotografiju.

Snimajte koristeći širok otvor blende kako biste propustili više svjetla

Kada snimate portrete na otvorenom, najbolje je postaviti fotoaparat na širok otvor blende (niski f broj – otprilike f/2,8-f/5,6). To omogućuje snimanje male dubinske oštrine pa će pozadina iza objekta snimanja biti predivno zamućena. Tako će se isticati na fotografiji.

Koristite veliku brzinu zatvarača kako biste uhvatili trenutak

Čak i kada znaju da ih se fotografira, ljudi imaju tendenciju dosta se kretati. Šteta je kada se dobra fotografija uništi jer netko trepne, namršti se ili napravi grimasu.

Kako biste se pobrinuli da se to ne dogodi i spriječili neželjeno zamućenje uslijed pokreta, koristite veliku brzinu zatvarača – najmanje 1/125 s ili veću.

Ispunite kadar objektom snimanja

Prije nego što počnete, razmislite o tome gdje ćete fotografirati objekt. Želite li postići dojam užurbanog grada, minimalističku ili snimku nabijenu akcijom? Zumiranjem u svrhu ispunjavanja kadra objektom mogu se kreirati moćne snimke.

Odlični rezultati mogu se postići i ako objekt smjestite na jednu stranu kadra i obuhvatite okruženje, kao što je scena ulice, zeleno polje ili njihov dom.

Igrajte se s pozadinom

U svim portretnim snimkama osnovna točka interesa treba biti osoba na fotografiji. Međutim, dojam snimke radikalno ćete promijeniti ako promijenite pozadinu kako biste dočarali osobnost ili okruženje. Na primjer, snimka osobe na užurbanoj postaji podzemne željeznice imat će drukčiji dojam od snimke iste osobe na klupi u mirnom parku. Ponekad dobro prolazi i minimalistička pozadina kao što je čist zid ili zavjesa. Ohrabrite se i eksperimentirajte s različitim pozadinama kako biste utvrdili koja najbolje izgleda.

Neka portreti budu prirodni ili pozirani

Pozirani portreti ponekad mogu izgledati dosadno pa se pobrinite da vam fotoaparat bude pri ruci kako biste snimili spontane osmijehe, usredotočenost ili druge izraze lica objekta.
Ako želite kontrolirani portret, pokušajte objekt snimanja smjestiti na lijevu ili desnu stranu kadra kako bi izgledao zanimljivije. Zamolite ih da odvrate pogled od fotoaparata kako bi snimka bila zanimljivija.
Izrazi lica osobe koju snimate dobru portretnu fotografiju mogu pretvoriti u odličnu. Stoga, eksperimentirajte s različitim dojmovima i emocijama dok snimate.