10 tips for family photography: A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

10 savjeta za obiteljsku fotografiju

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Obiteljska fotografkinja


Helen Bartlett jedna je od najpoštovanijih fotografkinja obiteljskih portreta u UK-u. U svom radu koristi se samo prirodnim svjetlom, bez bljeskalice. Svi Helenini radovi bezvremenske su crno-bijele obiteljske fotografije.

Zamolili smo da s nama podijeli nešto od onoga što je naučila tijekom duge i prestižne karijere. U nastavku pročitajte kako kroz blagdanska i druga razdoblja možete snimiti prelijepe slike vlastite obitelji.

1. Uz sebe imajte fotoaparat, ne telefon

"Prvi korak do snimanja odličnih fotografija jest da uvijek uz sebe imate fotoaparat. Pametni telefonima danas je moguće snimiti pristojne fotografije, no dobar fotoaparat pruža mnogo više kontrole nad slikama. Drugi nedostatak pametnih telefona je što vas lako ometu e-poštom ili poslom. S fotoaparatom DSLR ili dobrim kompaktnim fotoaparatom usredotočavate se na snimanje fotografija. Većina fotoaparata također daje datoteke više kvalitete s kojima možete raditi, što je iznimno važno ako svoje slike želite ispisivati. Preporučujem držanje fotoaparata u torbi ili na kuhinjskom pultu kako bi uvijek bio u blizini kada ga poželite".

A smiling boy with a Lego play set.

2. Fotografirajte obiteljski Božić

"Na Božić je odlično snimati obiteljsku rutinu. Na primjer, ako čarape otvarate u krevetu, pripremljenim fotoaparatom možete snimiti oduševljenje na licima (ili lagano razočarenje ako su dobili pogrešan poklon!). Po dobrom vremenu izađite van, djeca su tada često najprirodnija. Zašto ne poći na obiteljsku šetnju s novim igračkama? Stvaranje ovakvih situacija često vam pruža odlične prilike za najprirodnije snimanje obitelji".

3. Započnite rano

"Snimanja nastojim započeti u osam ujutro. Djecu je najbolje fotografirati odmah ujutro, nakon dobrog doručka, jer su tada odmorna. Tijekom dana će se umoriti, doći će do sukoba oko igračaka i možete zaboraviti na suradnju. Stoga formalne ili grupne snimke nastojte obaviti ranije. Tada se ostatak vremena možete svi opustiti i snimati prirodne slike, bez brige o tome hoće li se mališan nasmijati za fotoaparat. Najbolje prilike za dobre fotografije dobit ćete radeći oko dječjeg rasporeda. Snimajte mnogo, svakodnevno, i do kraja godišnjeg doba moći ćete izraditi album s obiteljskim avanturama koji ćete rado pregledavati".

A family group posing in front of a tree.

4. Nemojte zaboraviti sami stati u kadar

"U većini obitelji uvijek je jedna osoba iza fotoaparata; dok sam odrastala, to je bio moj otac. Obavezno se zamjenjujte kako bi se svi članovi obitelji našli na fotografijama, jer te će slike biti važne vašoj djeci kroz odrastanje. Za snimanje portreta cijele obitelji fotoaparat postavite na stativ (ili na stabilnu površinu poput stola ili klupe u parku) i primijenite postavku samookidača. Radi zabave i ostvarenja različite perspektive, zašto ne biste djeci dali fotoaparat i prepustili im da snimaju vas? Dodatna prednost je što ćete tako potaknuti njihovo zanimanje za fotografiju".

5. Usredotočite se na normalno

"Dani kada se fotoaparat upotrebljavao samo u posebnim prilikama i za blagdane davno su prošli. Danas možemo snimiti mnogo više snimki prirodnih aktivnosti. Fotografirajte okupljanje obitelji na kauču na kraju dugog dana. Snimite razdragani pogled djece koja u pet ujutro skaču u vaš krevet, vesela i spremna za igru. Pomaknite se u pozadinu i duljim objektivom ili funkcijom zumiranja na fotoaparatu snimajte dječju igru kako biste dobili ljupke, prirodne slike".

Slični članci
A smiling child playing on a swing.

OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

Tajne fotografa obiteljskih portreta

Helen Bartlett dijeli priču o svojoj karijeri, otkriva koja joj je omiljena oprema i daje savjet onima koji žele postati profesionalci

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

FOTOGRAFIRANJE BEBA

12 savjeta za fotografiranje beba koje možete odmah iskoristiti

Sačuvajte dragocjene trenutke i zabilježite bebin razvoj ovim pametnim metodama, kojima ćete fotografiranje beba pretvoriti u zabavu te postići odlične rezultate

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

Snimanje božićnih fotografija boljih od prošlogodišnjih

Kada želite snimiti duh blagdanske atmosfere, ovi savjeti pružit će vam brojne ideje za božićne fotografije

Children ride bikes through trees.

6. Iskoristite lokacije za pričanje priče

"Na nekim slikama pokušajte snimiti elemente priče. Odlično je ostvariti savršenu portretnu snimku, no širi pogled također može biti jednako ispunjavajuć. Fotografirajte dijete s igračkama u dječjoj sobi. Okomitim snimanjem i obuhvaćanjem visine drveća dodajte dimenziju slici igranja u parku ili lokalnoj šumi. Kreativno iskoristite okruženje, potražite oblike i sjene, odsjaje i okvire kako biste snimke učinili posebnima".

"Djecu je najbolje fotografirati odmah ujutro, nakon dobrog doručka, jer su tada odmorna."

A baby’s face seen through a hole in a card sign that reads ‘Peek-a-who?’

7. Potražite zanimljive kutove i kompozicije

"Ponekad nečiju bit možete snimiti bez prikazivanja lica. Zanimljivim kutovima i gledištima možete ostvariti zaista zanimljive fotografije. Možete snimiti detalje malenih ruku vaše bebe ili da vaš mališan svoje gumene čizme uporno nosi pogrešno. Eksperimentirajte s postavkama fotoaparata. Primjenjujte visoke brzine zatvarača kako biste snimili sve detalje pokreta. Ili prikažite dijete kao pokretnu mrlju smanjenjem brzine zatvarača i postavljanjem na stativ kako bi bio stabilan kada dijete protrči pored njega. Pri snimanju u zatvorenom prostoru nemojte se ustručavati primjenjivati viši ISO. Nikada ne upotrebljavam bljeskalicu, prednost dajem dostupnom svjetlu kako bi fotografije izgledale prirodno. Pokušajte snimati crno-bijele fotografije. Izgledaju bezvremenski i u njima će, nadajmo se, uživati generacije koje dolaze".

8. Spustite se na njihovu razinu

"Spustite se na razinu dječjih očiju kako biste svijet gledali iz njihove perspektive. Pokušajte sjesti ili leći na pod. Ovim pristupom također na minimum smanjujete pretrpane pozadine i smetnje na snimci. Pozadinu često možete ispuniti nebom, stablima ili zidom, umjesto cijelog ormarića za igračke razasutog oko vaših stopala, iako je zgodno snimiti i dijete razdragano neredom koji je napravilo"!

A baby’s face seen through a hole in a card sign that reads ‘Peek-a-who?’

9. Ispišite svoje slike

"Bez obzira imate li kućni pisač ili ispisujete fotografije mrežno ili u fotostudiju, obavezno ih ispišite. Čak ih možete postaviti na šalice, izraditi postere i još mnogo toga. Tako u njima možete uživati svakog dana. Papirnati ispisi mogu se sačuvati i pohraniti na sigurno te se neće izgubiti na računalu ili memorijskoj kartici".

10. Neka bude zabavno

"Fotografiranje djeci učinite zabavnim, tada je vjerojatnije da će surađivati. Nemojte očekivati previše, pogotovo kada su umorna, i uključite ih u cijeli postupak. Snimajte fotografije njihovih omiljenih stvari, umiljatih igračaka, slika koje su upravo nacrtali. Igrajte igrice, pjevajte pjesmice, penjite se na stabla. Iskoristite Božić, rođendane i druge posebne prigode kako biste ih doveli u posebno uzbuđeno raspoloženje"!

A happy girl

"Ne zaboravite, fotografiranje svoje obitelji najveća je zabava koju možete ostvariti s fotoaparatom i nadam se da će vas ovi savjeti potaknuti da u ovom dobu iskoristite fotoaparat za snimanje fotografija koje ćete još godinama obožavati".

Slični članci"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike

Povezani proizvodi