OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

11 savjeta za obiteljsku fotografiju

Doznajte vrhunske savjete za nevjerojatne obiteljske portrete od ambasadorice tvrtke Canon Helen Bartlett.
Siluete dvoje djece ispred šumskog predjela u pozadini, dok se nisko sunce probija kroz stabla.

Helen Bartlett jedna je od najpoštovanijih fotografkinja obiteljskih portreta u UK-u. U svom radu koristi se samo prirodnim svjetlom, bez bljeskalice. Svi Helenini radovi bezvremenske su crno-bijele obiteljske fotografije.

Zamolili smo da s nama podijeli nešto od onoga što je naučila tijekom duge i prestižne karijere. Nastavite čitati i otkrijte kako snimiti prelijepe slike vlastite obitelji.

1. Uz sebe imajte fotoaparat, ne telefon

"Prvi korak do snimanja odličnih fotografija jest da uvijek uz sebe imate fotoaparat. Pametni telefonima danas je moguće snimiti pristojne fotografije, no dobar fotoaparat pruža mnogo više kontrole nad slikama. Drugi nedostatak pametnih telefona je što vas lako ometu e-poštom ili poslom. S fotoaparatom DSLR ili dobrim kompaktnim fotoaparatom usredotočavate se na snimanje fotografija. Većina fotoaparata također daje datoteke više kvalitete s kojima možete raditi, što je iznimno važno ako svoje slike želite ispisivati. Preporučujem držanje fotoaparata u torbi ili na kuhinjskom pultu kako bi uvijek bio u blizini kada ga poželite".

Mali dječak igra se u mjehurićima od sapunice.

2. Fotografirajte posebne događaje

"Predivno je snimiti obiteljske rutine i tradicije za Božić i Uskrs. Kako djeca odrastaju, te sjećanjima ispunjene slike vraćat će ih natrag u sretna vremena. Ako je vrijeme za Božić lijepo, izađite van s fotoaparatom i novim igračkama djece. Fotografije djece koja šutaju novu nogometnu loptu ili voze nove bicikle uvijek će vas nasmijati, a ti trenuci savršen su trenutak za fotografiranje vaše obitelji na prirodan način".

3. Započnite rano

"Snimanja nastojim započeti u osam ujutro. Djecu je najbolje fotografirati odmah ujutro, nakon dobrog doručka, jer su tada odmorna. Tijekom dana će se umoriti, doći će do sukoba oko igračaka i možete zaboraviti na suradnju. Stoga formalne ili grupne snimke nastojte obaviti ranije. Tada se ostatak vremena možete svi opustiti i snimati prirodne slike, bez brige o tome hoće li se mališan nasmijati za fotoaparat. Najbolje prilike za dobre fotografije dobit ćete radeći oko dječjeg rasporeda. Snimajte mnogo, svakodnevno, i do kraja godišnjeg doba moći ćete izraditi album s obiteljskim avanturama koji ćete rado pregledavati".

Dijete stoji na molu i poseže kako bi „dalo pet” majci, koja je do koljena u vodi.

Portrete s poziranjem bolje je snimiti ranije u danu, kada su djeca manje umorna, no spontane snimke možete snimiti bilo kada. Pri snimanju u kasno poslijepodne snimljena je silueta majke s djetetom, dok se njihov obris odražava na površini vode. Snimljeno fotoaparatom EOS-1D X Mark II tvrtke Canon s objektivom EF 24-70mm f/2.8L II USM tvrtke Canon pri 24 mm, 1/8000 s, f/2.8 i ISO1600. © Helen Bartlett

4. Uključite cijelu obitelj

"U većini obitelji uvijek je jedna osoba iza fotoaparata; dok sam odrastala, to je bio moj otac. Obavezno se zamjenjujte kako bi se svi članovi obitelji našli na fotografijama, jer te će slike biti važne vašoj djeci kroz odrastanje. Za snimanje portreta cijele obitelji fotoaparat postavite na stativ (ili na stabilnu površinu poput stola ili klupe u parku) i primijenite postavku samookidača. Također možete fotoaparat predati djeci i snimanje fotografija prepustiti njima. Djeca su prirodno kreativna pa iz njihovih često neočekivanih kompozicija možemo mnogo naučiti. Uključivanje djece u kreativni postupak pretvorit će ga u zabavnu obiteljsku aktivnost, a ona mogu imati brojne predivne ideje kojih se vi ne biste sjetili. Tako također možete potaknuti njihovo zanimanje za fotografiju, koja može postati zajednički hobi kroz njihovo djetinjstvo i tinejdžersko doba, možda čak i njihova buduća karijera".

Mala djevojčica se smije na kraju tobogana, s podignutim rukama.

Fotoaparat posvuda nosite sa sobom kako nikada ne biste propustili priliku – možda će vas iznenaditi koliko je ispunjavajuće snimati svakodnevne aktivnosti, primjerice odlazak u park. Snimljeno fotoaparatom EOS-1D X Mark II tvrtke Canon s objektivom EF 35mm f/1.4L II USM tvrtke Canon pri 1/1000 s, f/3.2 i ISO1000. © Helen Bartlett

5. Fotografirajte svakodnevicu

"Dani kada se fotoaparat upotrebljavao samo u posebnim prilikama i za blagdane davno su prošli. Danas možemo snimiti mnogo više snimki prirodnih aktivnosti. Fotografirajte okupljanje obitelji na kauču na kraju dugog dana. Snimite razdragani pogled djece koja u pet ujutro skaču u vaš krevet, vesela i spremna za igru. Pomaknite se u pozadinu i duljim objektivom ili funkcijom zumiranja na fotoaparatu snimajte dječju igru kako biste dobili ljupke, prirodne slike".

6. Iskoristite lokacije za pričanje priče

"Na nekim slikama pokušajte snimiti elemente priče. Odlično je snimiti savršenu portretnu snimku, no i širi pogled može biti jednako ispunjavajuć. Fotografirajte dijete s igračkama u dječjoj sobi. Okomitim snimanjem i obuhvaćanjem visine drveća dodajte dimenziju slici igranja u parku ili lokalnoj šumi. Kreativno iskoristite okruženje, potražite oblike i sjene, odsjaje i okvire kako biste snimke učinili posebnima".

Crno-bijela snimka, snimljena odozgo s odmorišta, na kojoj dvoje djece leži na tepihu okruženom ogradama stubišta.

Eksperimentiranje s kutovima i kompozicijama omogućuje stvaranje dojmljivih slika, neovisno o tome gdje se nalazite. Snimljeno fotoaparatom EOS-1D X tvrtke Canon s objektivom EF 24mm f/1.4L USM tvrtke Canon (koji je sada zamijenjen s EF 24mm f/1.4L II USM tvrtke Canon) pri 1/60 s, f/3.5 i ISO3200. © Helen Bartlett

Mali dječak igra se s aviončićem u tamnoj prostoriji. Sjena aviončića reflektorom se odražava na strop.

Igranjem s rasvjetom možete stvoriti odvažne slike. Ovdje je Helen iskoristila siluete i reflektor kako bi istaknula objekt i relativno običnu snimku učinila zanimljivijom. Snimljeno fotoaparatom EOS-1D X Mark II tvrtke Canon s objektivom EF 35mm f/1.4L USM tvrtke Canon (koji je sada zamijenjen s EF 35mm f/1.4L II USM tvrtke Canon) pri 1/250 s, f/1.4 i ISO8000. © Helen Bartlett

7. Potražite zanimljive kutove i kompozicije

"Ponekad nečiju bit možete snimiti bez prikazivanja lica. Zanimljivim kutovima i gledištima možete ostvariti zaista zanimljive fotografije. Možete snimiti detalje sićušnih ruku vaše bebe ili kako vaš mališan svoje gumene čizme uporno nosi pogrešno. Eksperimentirajte s postavkama fotoaparata. Primjenjujte visoke brzine zatvarača kako biste snimili sve detalje pokreta. Ili prikažite dijete kao pokretnu mrlju smanjenjem brzine zatvarača i postavljanjem na stativ kako bi bio stabilan kada dijete protrči pored njega. Pri snimanju u zatvorenom prostoru nemojte se ustručavati primjenjivati viši ISO. Nikada ne upotrebljavam bljeskalicu, prednost dajem dostupnom svjetlu kako bi fotografije izgledale prirodno. Pokušajte snimati crno-bijele fotografije. Izgledaju bezvremenski i u njima će, nadajmo se, uživati generacije koje dolaze".

8. Potražite svjetlo

"Prepoznajte izvor svjetlosti – ako radite u zatvorenom, iskoristite prirodno svjetlo s prozora i usmjerite objekt prema njemu za prelijepo osvijetljen portret. Ako ste na otvorenom, potražite otvorenu sjenu kako biste osigurali meko i ujednačeno svjetlo na licu objekta. Niska zimska sunčeva svjetlost može biti predivna za atmosferične portrete. Potražite duge sjene koje slici mogu dodati zanimljive kompozicijske elemente.

"Brz objektiv s fiksnom žarišnom duljinom odlična je investicija u vaš fotoaparat DSLR ili fotoaparat bez zrcala. Fotografima koji rade s fotoaparatom DLSR tvrtke Canon uvijek preporučujem EF 50mm f1.8 STM tvrtke Canon. To je vrlo kvalitetan i povoljan objektiv s fiksnom žarišnom duljinom i širim otvorom blende. RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon ekvivalentan je sustavu sa senzorom punog kadra i bez zrcala tvrtke Canon. Ti objektivi širokog otvora blende također propuštaju mnogo dodatnog svjetla pa su savršeni za fotografiranje djece u zatvorenom prostoru".

Crno-bijela snimka izbliza malog djeteta koje gleda u pod.

Čučanj radi snimanja objekta u razini očiju slikama daje dojam intimnosti. Snimljeno fotoaparatom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.2L USM tvrtke Canon pri 1/1000 s, f/1.2 i ISO100. © Helen Bartlett

9. Spustite se na njihovu razinu

"Spustite se na razinu dječjih očiju kako biste svijet gledali iz njihove perspektive. Pokušajte sjesti ili leći na pod. Ovim pristupom također na minimum smanjujete pretrpane pozadine i smetnje na snimci. Pozadinu često možete ispuniti nebom, stablima ili zidom, umjesto cijelog ormarića za igračke razasutog oko vaših stopala, no zgodno je i snimiti dijete razdragano neredom koji je napravilo"!

10. Ispišite slike

"Bez obzira imate li kućni pisač ili ispisujete fotografije mrežno ili u fotostudiju, obavezno ih ispišite. Čak ih možete postaviti na šalice, izraditi postere i još mnogo toga. Tako u njima možete uživati svakog dana. Papirnati ispisi mogu se sačuvati i pohraniti na sigurno te se neće izgubiti na računalu ili memorijskoj kartici".

Crno-bijela slika malog dječaka koji, smijući se, skače po krevetu.

Kvalitetu konačne slike povećavaju objekti koji uživaju, stoga nemojte zaboraviti zabavljati se. Snimljeno fotoaparatom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom EF 24-70mm f/2.8L II USM tvrtke Canon pri 38 mm, 1/1000 s, f/2.8 i ISO2500. © Helen Bartlett

11. Neka bude zabavno

"Fotografiranje djeci učinite zabavnim, tada je vjerojatnije da će surađivati. Nemojte očekivati previše, pogotovo kada su umorna, i uključite ih u cijeli postupak. Snimajte fotografije njihovih omiljenih stvari, umiljatih igračaka, slika koje su upravo nacrtali. Igrajte igrice, pjevajte pjesmice, penjite se na stabla".

"Ne zaboravite, fotografiranje svoje obitelji najveća je zabava koju možete ostvariti s fotoaparatom i nadam se da će vas ovi savjeti potaknuti da u ovom dobu iskoristite fotoaparat za snimanje fotografija koje ćete još godinama obožavati".

Povezani proizvodi

Slični članci