OSNOVE FOTOGRAFIJE

Kako upravljati ekspozicijom

Glavni otvor blende, brzina zatvarača i ISO postavke za savršene ekspozicije i kreativne efekte.

Kako biste bolje razumjeli ekspoziciju, svoj fotoaparat pokušajte shvatiti kao alat za prikupljanje svjetlosti. Ekspozicija je jednostavno količina svjetlosti koju propuštamo. Ako propustimo premalo svjetla, fotografija će biti tamna ili nedovoljno eksponirana. Ako ga je previše, može postati presvijetla ili previše eksponirana.

Ambijentalno svjetlo odbija se od objekata i površina iz kadra, a objektiv ga usmjerava kroz fotoaparat i na senzor – čime nastaje fotografija. U načinu rada Automatski ili Scena, fotoaparati tvrtke Canon vrlo su dobri u određivanju optimalne količine svjetlosti za uravnoteženu ekspoziciju, ali ako sami preuzmemo kontrolu, možemo imati veću kreativnu slobodu.

Otvor blende

Pas stoji na opalom lišću u šumi punoj zelenila. Snimljeno objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri f/20 za veću dubinsku oštrinu, tako da su izoštreni i pas i pozadina.

Ove dvije snimke imaju sličnu ekspoziciju, no različite otvore blende. Upotrebom malog otvora blende za ovu fotografiju postignuta je veća dubinska oštrina s izoštrenom pozadinom. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/60 s, f/20 i ISO20000.

Pas stoji na opalom lišću u šumi punoj zelenila. Snimljeno objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri f/1.8, pri čemu mala dubinska oštrina znači da je pas izoštren, a pozadina zamućena.

Povećanjem otvora blende smanjuje se dubinska oštrina, tako da je mnogo manji dio slike izoštren, a objekt se ističe iz pozadine i prednjeg plana. U ovom se slučaju objektiv sa širokim maksimalnim otvorom blende, kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM, pokazuje vrlo korisnim. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/80 s, f/1.8 i ISO160.

Postoje tri čimbenika koja nam omogućuju kontrolu ekspozicije, a poznata su kao trokut ekspozicije. Prvi je otvor blende, što je veličina otvora u objektivu koji propušta svjetlost i označavamo ga kao f-broj.

Svaki objektiv ima raspon postavki otvora blende, od velikih do malih. Što je manji f-broj, primjerice f/2.8, otvor blende je veći i propušta više svjetla te daje malu dubinsku oštrinu (povećano zamućenje izvan točke izoštravanja). Mali otvori blende označeni su velikim brojevima, primjerice f/16, i propuštaju manje svjetla te daju velike izoštrene površine od prednjeg plana do pozadina.

Brzina zatvarača

Pas hoda stazom pokrivenom lišćem. Pas je zamućen i izvan fokusa jer se kretao dok je zatvarač na modelu EOS R6 tvrtke Canon bio otvoren.

Velika brzina zatvarača ključna je za zamrznute odsječke akcije. Ako se objekt kreće brže od brzine zatvarača, djelovat će zamućeno, kao što je prikazano. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/100 s, f/1.8 i ISO125.

Pas skače kroz lišće u šumi. Iako se pomiče, velika brzina zatvarača modela EOS R6 tvrtke Canon znači da je objekt i dalje savršeno izoštren.

Brzina zatvarača od 1/1600 s zaustavlja kretanje psa. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/1600 s, f/1.8 i ISO1250.

Drugi čimbenik u trokutu ekspozicije je brzina zatvarača, odnosno vremensko razdoblje tijekom kojeg svjetlost može doprijeti do senzora. Kao voda koja prolazi kroz slavinu, što je zatvarač duže otvoren, to će više svjetlosti proći kroz njega.

Velika brzina zatvarača (senzor otvoren kratko vrijeme) može biti korisna za brze akcijske snimke, dok se mala brzina zatvarača (senzor otvoren duže vrijeme) može upotrijebiti za kreativne efekte zamućenja pokreta, kao što su svjetlosni tragovi ili slikanje svjetlom.

ISO i šum

Fotoaparat EOS R6 tvrtke Canon nalazi se na stativu na travnatoj strani brežuljka, a polja ispod prikazana su na tražilu.

Kad snimate pejzaže obasjane večernjim svjetlom, ISO100 pruža optimalnu kvalitetu slike, a uski otvor blende osigurava maksimalnu izoštrenost. No, kompromis je često mala brzina zatvarača, što može zahtijevati upotrebu stativa ili fotoaparata sa stabilizacijom slike u kućištu (IBIS).

Treći čimbenik u trokutu ekspozicije je ISO. Ta postavka omogućuje nam podešavanje osjetljivosti senzora na svjetlost. Niže ISO vrijednosti, npr. ISO100, rezultiraju kvalitetnijim fotografijama. Uz visoku ISO vrijednost senzor je osjetljiviji, pa će vam trebati manje svjetla za ispravnu ekspoziciju. No, to donosi kompromis u vidu povećanja šuma na slici, a vrlo visoke ISO vrijednosti negativno će utjecati na kvalitetu slike.

U pravilu je najbolje odabrati najnižu moguću ISO vrijednost, ali moderni fotoaparati tvrtke Canon imaju vodeće ISO značajke u klasi, tako da možete bezbrižno snimati uz ISO 1600 ili veće vrijednosti, za predivno detaljne fotografije pri slabom osvjetljenju.

Trokut ekspozicije

Tri ključna čimbenika naše ekspozicije – otvor blende, brzina zatvarača i ISO – funkcioniraju u kombinaciji, pa kad promijenite jedan faktor, morate ga uskladiti s drugim ako želite zadržati istu ekspoziciju ili pak prepustiti fotoaparatu da to kompenzira. U tom smislu, možete ih shvatiti kao tri strane trokuta. Podesite li jednu od strana, potrebno je podesiti i drugu ili obje preostale strane, osim ako ne želite izolirano povećati ili smanjiti razine ekspozicije.

Na primjer, povećanje brzine zatvarača za zamrzavanje brze radnje može smanjiti ekspoziciju slike. Za kompenzaciju morate povećati otvor blende ili ISO. Na sličan način smanjenje otvora blende za povećanje izoštravanja od početka do kraja zahtijeva smanjenje brzine zatvarača ili ISO vrijednosti. Počnite razmišljati o ekspoziciji na takav način i uskoro ćete shvatiti da postoji velika kombinacija postavki koja će rezultirati fotografijom slične ekspozicije te da imate kreativnu slobodu odabrati odgovarajuću kombinaciju za objekt ili kadar.

Načini ekspozicije

Ruka drži fotoaparat Canon ispred šumske staze, a staza se prikazuje na zaslonu.

Popularna tehnika snimanja upotreba je ručnog (M) načina rada uz Automatski ISO. Na taj način možete podesiti brzinu zatvarača i otvor blende, a fotoaparatu prepustiti podešavanje ISO vrijednosti sukladno sceni.

Šumska staza sa stablima koja je obavijaju sa svake strane i tri siluete koje stoje u daljini, obasjane suncem, snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon.

Zbog osjetljive ravnoteže sjena i istaknutih dijelova, ovaj atmosferični tunel od stabala predstavlja izazov za rad fotoaparata pri slabom osvjetljenju, ali srećom, EOS R6 ima mogućnost snimanja vrlo kvalitetnih fotografija čak i pri visokim ISO vrijednostima. Snimanje u ručnom načinu rada uz Automatski ISO omogućuje zadržavanje brzine zatvarača prilikom držanja fotoaparata u ruci, dok se ISO prilagođava uvjetima slabog osvjetljenja prizora. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 105 mm, 1/80 s, f/7.1 i ISO1600.

Vaš fotoaparat tvrtke Canon olakšava rad pružajući vam nekoliko načina ekspozicije koji omogućuju da trokut ekspozicije pomaknete na jedan ili drugi način. U načinu rada Program (P) možete kontrolirati ISO, a fotoaparat će odabrati brzinu zatvarača i otvor blende. Upotrijebite li način rada Prioritet zatvarača (TV), moći ćete promijeniti brzinu zatvarača, istovremeno omogućujući fotoaparatu da pazi na ukupnu ekspoziciju. Slično tome, u načinu rada Prednost otvora blende (AV) odredite f-broj, a fotoaparat će postaviti odgovarajuću brzinu zatvarača. Možete odabrati Automatski ISO ili sami postaviti ISO. U načinu rada Ručno (M) možete postaviti bilo koju kombinaciju otvora blende, brzine zatvarača i ISO vrijednosti.

Fotoaparati sa sustavom EOS R imaju i način rada Fleksibilni prioritet (FV) koji omogućuje prebacivanje između upravljanja otvorom blende, brzinom zatvarača, kompenzacijom ekspozicije i ISO vrijednošću u istom načinu rada. Kad promijenite jednu postavku, ostatak se automatski podešava radi održavanja pravilne ekspozicije, što kontrolu ekspozicije čini mnogo bržom i lakšom.

Takvo podešavanje ekspozicije možete upotrijebiti na kreativne načine. Zatamnjivanje fotografija produbit će boje i vaše će fotografije biti sjetnije, naročito pri fotografiranju pejzaža. Povećanje ekspozicije posvjetljuje sjene i stvara moderniji dojam.

Više snimki s različitim ekspozicijama omogućuje vam snimanje prizora brojnim ekspozicijama i naknadni odabir najbolje snimke. Odaberite između ±1 i ±3 koraka na ljestvici ekspozicije i dopustite fotoaparatu provedbu potrebnih podešavanja vaših postavki.

Duge ekspozicije

Fotoaparat EOS R6 tvrtke Canon postavljen je na stativ usmjeren prema vatrometu koji eksplodira nad morem.

Ekspozicija od dvije sekunde zamućuje pokrete valova i omogućuje fotoaparatu snimanje nekoliko sekvenci vatrometa u jednom kadru (pogledajte glavnu sliku).

U slučaju manje količine svjetlosti, zatvarač ćemo možda morati duže držati otvorenim. To je ponekad neophodno, a u drugim slučajevima može biti kreativan odabir kojim ćemo omogućiti zamućenje pokreta unutar scene, možda za zamućenje pokreta vode ili oblaka. Fotoaparat mora biti savršeno miran, tako da je za sprječavanje podrhtavanja fotoaparata od ključne važnosti stativ ili stabilna površina. Čak i pritiskanje okidača može uzrokovati probleme pa je najbolje rabiti daljinsko okidanje s pomoću bežičnog daljinskog upravljača BR-E1 tvrtke Canon ili aplikacije Canon Camera Connect na telefonu za daljinsko okidanje zatvarača. Aplikacija omogućuje i snimanje Bulb ekspozicija, u kojoj zatvarač možete držati otvorenim nekoliko minuta ili duže, što je savršeno za snimanje vatrometa ili zvijezda noću.

Izazov snimanja dugom ekspozicijom tijekom dana leži u postavljanju brzine zatvarača na način koji omogućuje dovoljnu količinu kretanja. Idealno bi bilo da brzina zatvarača bude nekoliko sekundi, pa imajte na umu da trebate postaviti nisku ISO vrijednost i mali otvor blende. Pomaže i snimanje u oblačnim ili mračnijim uvjetima, odnosno na početku ili kraja dana kada je svjetlo prigušenije. Možete i uložiti u filtar koji se fiksira na kraj objektiva i sprječava ulazak određene količine svjetla. Filtar neutralne gustoće (ND) dat će najbolje rezultate.

Podignite ekspoziciju na višu razinu

Zaslon modela EOS R6 tvrtke Canon preklopljen prema van prikazuje kombinaciju više ekspozicija.

Značajka više ekspozicija u fotoaparatu EOS R6 tvrtke Canon pruža vizualni prikaz efekata snimanja u stvarnom vremenu, tako da možete sastaviti više ekspozicija dok ne postignete savršenstvo.

Prikazan je šumarak sa zrakama sunca koje se probijaju kroz grane kako uokviruje gornji dio kamena, snimljen dvostrukom ekspozicijom fotoaparata EOS R6 tvrtke Canon.

Dvostruka ekspozicija u fotoaparatu pruža neograničene kreativne mogućnosti. Za ovu snimku odabrali smo kompozitnu višestruku ekspoziciju i uokvirili pješčenjak u kontrastu sa svijetlim nebom, a zatim smo fotoaparat okrenuli naopako i uhvatili šumarak. Snimanje efektnog oblika poput ovog u kontrastu sa svijetlom pozadinom omogućuje prilagodbu drugog kadra obliku prvog. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/50 s, f/8 i ISO100.

Nakon što savladate ekspoziciju, kreativne mogućnosti su beskonačne. Većina fotoaparata bez zrcala i DSLR fotoaparata tvrtke Canon imaju način rada višestruke ekspozicije koji omogućuje stapanje više kadrova. Nadahnuta tehnikom višestruke ekspozicije iz dana analognih filmova kad bi isti kadar filma bio eksponiran dva puta ili više, ova značajka omogućuje stvaranje raznih nevjerojatnih efekata.

Od tri opcije stapanja u fotoaparatu, kompozitna je najsličnija tehnici analognog filma, jer kombinira vrijednosti svjetline na način da bijela područja ostanu bijela. Kad snimate u ovom načinu rada, potražite naglašene oblike, izražajan kontrast i dojmljive siluete.

Sljedeći put kad izvadite fotoaparat pokušajte eksperimentirati s trokutom ekspozicije kako biste na snimkama vidjeli koje promjene uzrokuju.

Napisao James Paterson

Slični proizvodi

Slični članci