KUĆNI PROJEKTI

Kako postaviti vlastiti kućni studio

Budite kreativni fotografirajući s bljeskalicom i saznajte kako snimati prelijepe portrete uz malo novca.
Portret žene koja nosi veliku zelenu ogrlicu i plavu beretku na ljubičastoj pozadini.

Za kreiranje uglađenih studijskih snimaka profesionalnog izgleda ne trebate uvijek imati namjenski studijski prostor niti komplet skupih bljeskalica. Uz nekoliko jednostavnih dijelova opreme i prostor za snimanje, bilo tko može postaviti osnovni studio u vlastitom domu. Ovdje objašnjavamo kako to učiniti uz minimalnu opremu i troškove. Usput, istražujemo i neke od osnova studijske fotografije, kao što je upotreba modifikatora svjetlosti i podešavanje ekspozicije bljeskalice. Uz jednostavne vještine i odgovarajuću opremu, možete izraditi razne vrste prelijepih slika, od vrhunskih portreta do uglađenih snimaka proizvoda, mrtve prirode i još mnogo toga.

1. Popis osnovne opreme

EOS RP tvrtke Canon, s dvije bljeskalice Speedlite tvrtke Canon, stativ i bijeli kišobran na drvenoj površini stola.

Prvi koraci u kućnom fotografskom studiju zahtijevaju nekoliko jednostavnih dijelova opreme – ovdje imamo dvije bljeskalice Speedlite tvrtke Canon – 470EX-AI i 600EX II-RT, fotoaparat EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM, lagani stalak, bijeli prozirni fotografski kišobran i držač za kišobran.

Muškarac gleda kroz tražilo fotoaparata EOS RP tvrtke Canon s postavljenom bljeskalicom Speedlite.

Za aktiviranje vanjske bljeskalice upotrijebite drugu bljeskalicu Speedlite tvrtke Canon, bežični okidač bljeskalice ili (ako je kompatibilna) skočnu bljeskalicu na fotoaparatu.

Jednostavan kućni studio poput ovoga ne iziskuje veliko ulaganje, a može se složiti kako bi zauzeo malo prostora. U biti, osim fotoaparata, trebate jednu ili dvije bljeskalice Speedlite koje možete smjestiti i okidati dalje od fotoaparata. Lagani je stalak idealan, ali možete upotrijebiti i rezervni stativ (plastični stalak koji se isporučuje s većinom bljeskalica Speedlite može se montirati na navoj stativa) kao držač bljeskalice. Jednostavan bijeli kišobran još jedan je cijenom pristupačan, a učinkovit dio opreme za postizanje dopadljivog svjetla. Trebat će vam nešto za pričvršćivanje kišobrana na stalak, kao što je držač kišobrana. Na kraju, trebat će vam mogućnost okidanja vanjske bljeskalice bežičnim okidačima. Umjesto toga, ako imate dvije kompatibilne bljeskalice Speedlite, jednu možete montirati na priključak na fotoaparatu i upotrijebiti je za okidanje druge. To pruža dodatnu prednost jer omogućuje daljinsku regulaciju snage vanjske bljeskalice. Ako vaš fotoaparat tvrtke Canon ima kompatibilnu skočnu bljeskalicu, možete i nju upotrebljavati za okidanje i upravljanje vanjskim bljeskalicama Speedlite tvrtke Canon.

2. Odabir prostora

Muškarac snima portrete u kućnom studiju, uz sivu pozadinu i bijeli kišobran za omekšavanje svjetla bljeskalice.

Odaberite prostor s velikim svijetlim zidom ili upotrijebite umjetnu podlogu za jednostavan i čist izgled.

Prostorija s običnim zidom bijele ili krem boje idealna je za kućni studio. Ako zidovi nisu obični, uvijek možete postaviti bijelu plahtu ili, još bolje, uložiti u skočnu podlogu poput ove. Kad birate prostoriju za snimanje, visoki strop je koristan jer će vam omogućiti da podignete svjetlo radi osvjetljenja lica snimane osobe odozgo, što daje privlačniji izgled. Imajte na umu da svjetlo preuzima nešto boje svake površine od koje se odbija, pa ako zidovi imaju jaku boju, mogli bi nijansirati svjetlo koje pada na snimanu osobu.

No nemojte se ograničiti na jednu vrstu prostorije. Ako imate fotogenično stubište, ono može biti odlična lokacija za grupne snimke, dok snimanje osoba odozgo može rezultirati doista lijepim i opuštenim portretima.

3. Odaberite objektiv za portrete

EOS RP tvrtke Canon s objektivom od 85 mm.

Objektiv od 85 mm, kao što je RF 85mm F2 Macro IS STM koji ovdje upotrebljavamo, idealan je za portrete jer žarišna duljina pruža zadovoljavajuću perspektivu za lica.

Objektivi s različitim žarišnim duljinama mogu znatno utjecati na izgled snimane osobe. Širokokutni objektiv može naglasiti značajke lica osobe neprirodno produljujući nos i čelo – naročito ako se upotrebljava za snimanje izbliza. Prenaglašene perspektive ponekad se mogu dobro iskoristiti, ali veće žarišne duljine općenito pružaju laskaviji izgled. Stoga, ako upotrebljavate objektiv za zumiranje iz kompleta, udaljite se i zumirajte u dulji kraj objektiva. Ako namjeravate snimati mnogo portreta, razmislite o upotrebi namjenskog objektiva za portrete. Objektiv žarišne duljina od 85 mm (ili objektiv od 50 mm na fotoaparatu sa senzorom s obrezivanjem) smatra se savršenim za portrete zbog načina na koji omogućuje snimanje lica u najprivlačnijim proporcijama.

4. Povećajte izvor svjetlosti

Muškarac u zelenom džemperu drži bljeskalicu tvrtke Canon na stativu usmjerenu prema bijelom kišobranu.

Bijeli prozirni fotografski kišobran cijenom je pristupačan, svestran i idealan za početnike koji žele mekše osvjetljenje prilikom snimanja portreta.

Kao i žarulja, bljeskalica Speedlite relativno je mali izvor svjetlosti. Stoga će svjetlo koje daje biti oštrih rubova, što rezultira izraženim sjenama i oštrim kontrastom. Kod snimanja portreta, poželjno je raspršiti svjetlo kako bi mekše padalo na lice – modifikator će vam pomoći da to postignete. Poput velikog prozora, jednostavni modifikator kao što je kišobran ili meka kutija povećat će izvor svjetlosti, što će svjetlu omogućiti da obavije snimanu osobu i nježno popuni sjene.

Kišobran možete nagnuti prema snimanoj osobi ili dalje od nje kako bi se svjetlo odbijalo natrag prema njoj. Kod portreta je često najbolje približiti svjetlo licu jer se time izvor svjetlosti povećava u odnosu na snimanu osobu.

Portret žene smeđe kose, lica osvijetljenog bljeskalicom.

Sjene su izraženije na ovoj slici zato što je bljeskalica Speedlite upotrijebljena sama. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s, f/11 i ISO100.

Bočni portret mlade žene u sivoj dolčeviti koja gleda prema fotoaparatu.

Uzmite u obzir izvor svjetlosti – je li to izravno sunce, sjena, osvjetljenje u zatvorenom prostoru ili prozor. Smjestite snimanu osobu na način da najbolje iskoristite prirodno svjetlo. U slučaju prejakog svjetla, jednostavno smanjite otvor blende ili ubrzajte zatvarač. Ako je vrijeme oblačno, razmislite o umjetnom izvoru svjetla u zatvorenom prostoru ili saznajte više o trikovima pri osvjetljenju. Snimljeno modelom Canon EOS RP s objektivom Canon RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/85 mm, 1/100 s, f/5,6 i ISO100.

5. Podešavanje ekspozicije i snage bljeskalice

Zaslon s postavkama fotoaparata EOS RP tvrtke Canon.

Najprije podesite ručnu ekspoziciju, a zatim s njom uskladite snagu bljeskalice.

Osoba podešava postavke na stražnjoj strani bljeskalice Speedlite tvrtke Canon radi snimanja portreta.

Podesite bljeskalicu Speedlite tvrtke Canon na ručni način rada (M) – možda ćete morati eksperimentirati s različitim snagama, ali počnite s ¼.

Upotreba bljeskalice daje vam ogromnu slobodu ekspozicije. Bljeskalicu možete podesiti tako da bude snažnija od ambijentalnog osvjetljenja ili da bude usklađena s njim. Ovo je jednostavna osnovna postavka za ekspoziciju bljeskalice: bljeskalicu podesite na ručno (M) i odaberite snagu – ¼ je dobra početna točka. Što se tiče postavki ekspozicije, podesite fotoaparat na način rada ručne ekspozicije i brzinu zatvarača na 1/160 s, tj. na maksimalnu brzinu sinkronizacije s bljeskalicom.

ISO podesite na 100, a otvor blende na f/8. Snimite probnu snimku i zatim jednostavno podešavajte snagu bljeskalice dok svjetlo koje pada na lice ne bude odgovarajuće. Snagu bljeskalice možete promijeniti tako da podesite izlaz ili pomaknete svjetlo bliže snimanoj osobi ili dalje od nje.

6. Položaj bljeskalice

Portret žene koja nosi sivu dolčevitu na sivoj pozadini, osvijetljene s bočne strane.

Postavljanjem svjetla na jednu stranu stvara se razdvojeno osvjetljenje, čime suprotna strana uranja u sjenu. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s, f/8 i ISO100.

Portret žene koja nosi sivu dolčevitu na sivoj pozadini. Osvjetljenje dolazi lijevo odozgo i stvara trokut svjetlosti na desnom obrazu.

Usmjeravanje bljeskalice odozgo lijevo prema dolje daje rezultate Rembrandtovog uzorka svjetlosti, s privlačnim trokutom svjetlosti na desnom obrazu. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s, f/8 i ISO100.

Portret žene koja nosi sivu dolčevitu na sivoj pozadini, osvijetljene odozgo.

Aktiviranjem bljeskalice izravno iznad lica postiže se „leptir“ rasvjeta (sjene ispod nosa) i naglašavaju se jagodice lica. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s, f/8 i ISO100.

Portret žene koja nosi sivu dolčevitu, osvijetljena odozdo.

Rasvjeta odozdo izgleda neprirodno jer smo navikli gledati dnevno svjetlo koje dolazi odozgo. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s, f/8 i ISO100.

Jedna od najboljih stvari kod upotrebe vanjske bljeskalice za portrete je kontrola koju vam pruža. Mjesto postavljanja ima dramatičan učinak na izgled lica.

7. Eksperimentirajte s omjerima

Bočni profil žene na sivoj pozadini.

Osvjetljavanje snimane osobe odostraga omogućuje vam kreiranje atmosferičnih portreta tamnijih tonova. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s, f/8 i ISO100.

Portret žene koja nosi veliku zelenu ogrlicu, na sivoj pozadini s bijelim fokusiranim svjetlom iza nje.

Druga bljeskalica smještena iza snimane osobe omogućuje stvaranje fokusiranog svjetla na pozadini. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s, f/5 i ISO100.

Ako svoju vještinu fotografiranja s bljeskalicom želite prenijeti na novu razinu, dodajte drugu bljeskalicu i eksperimentirajte s omjerima. Pokušajte jednu bljeskalicu usmjeriti prema pozadini, a drugu prema snimanoj osobi. Podešena na malu snagu, stražnja bljeskalica dat će suptilno svjetlo usmjereno na pozadinu. Za razliku od toga, ako pozadinsko osvjetljenje podesite na veliku snagu, pozadina će biti jako osvijetljena s jako svijetlim tonovima. Naravno, možete upotrijebiti drugu bljeskalicu kako biste istaknuli dijelove snimane osobe. Na primjer, ako je usmjerite prema snimanoj osobi iza sebe, možete dobiti privlačno rubno svjetlo uzduž obrisa tijela.

Portret žene koja nosi veliku zelenu ogrlicu i bijeli top, na bijeloj pozadini.

Druga bljeskalica smještena iza snimane osobe može prenaglasiti bljeskalicu radi postizanja svijetlih tonova. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s, f/5 i ISO100.

Portret žene koja nosi veliku zelenu ogrlicu i bijeli top, na tamnosivoj pozadini.

Ako drugu bljeskalicu smjestite iza snimane osobe, možete je usmjeriti prema osobi i tako osvijetliti kosu ili obrise osobe. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s, f/4,5 i ISO100.

8. Upotrebljavajte gelove

Bljeskalica Speedlite tvrtke Canon s pričvršćenim ružičastim gelom.

Ovdje je bljeskalica Speedlite s ružičastim gelom postavljena je na stativ izravno iza snimane osobe i usmjerena prema pozadini.

Portret žene koja nosi plavu beretku, na ljubičastoj pozadini.

Upotreba gela u boji jednostavan je i učinkovit način da se u snimku unese malo živosti. Osim toga, može dodati kontrast slici, ako upotrebljavate boje koje nisu slične onima snimane osobe. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s, f/5 i ISO100.

Za postizanje upečatljivih boja pokušajte dodati gelove na bljeskalicu. Ti jeftini dijelovi acetata u boji mogu se pričvrstiti ispred bljeskalice i upotrebljavati za nijansiranje svjetla koje pada na snimanu osobu ili kreiranje upečatljivih pozadina za studijske snimke. Kad eksperimentirate s bojama, razmislite kako možete upotrijebiti rekvizite i odjevne kombinacije kako biste upotpunili shemu boja te upotrijebite krug boja kako biste utvrdili što bi moglo najbolje izgledati. Ovdje upečatljiva plava beretka unosi sekundarnu dozu boje u snimku. U kući ćete sigurno pronaći mnogo rekvizita i dodatne opreme koje možete upotrijebiti kako biste portrete učinili zanimljivima i posebnima, a moći ćete i sami izraditi modifikatore svjetla. Naš članak o fotografskim dodacima koje možete sami izraditi pokazat će vam kako izraditi softbox i reflektorsku cijev od kartonske kutije i folijom obložene tube od čipsa. Još jednostavnije, možete izraditi vlastiti dosvjetljivač od malo kartona i aluminijske folije te ga upotrebljavati za odbijanje svjetla od bljeskalice Speedlite i uklanjanje sjena sa snimane osobe.Napisao James Paterson

Slični proizvodi

Slični članci

 • KUĆNI PROJEKTI

  3 dodatka za fotografiranje koje možete sami izraditi

  Napravite vlastitu meku kutiju (softbox), cijev za reflektor za fokusiranje svjetla te vreću za stabilizaciju fotoaparata.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Snimajte apstraktne portrete

  Eksperimentirajte s više ekspozicija, slikajte svjetlom, igrajte se sjenama i još mnogo toga.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Snimanje savršenih tonova kože na portretima

  Usavršite umjetnost snimanja prirodnih tonova kože uz savjete modne stručnjakinje Jade Keshie Gordon.

 • KOMPLET

  Zašto je sustav EOS R nadogradnja koja mijenja karijeru

  Fotoaparati i objektivi sustava EOS R tvrtke Canon unapređuju rad fotografa za pet godina. Iz prve ruke otkrijte zašto su ih profesionalci odabrali.