FOTOGRAFIRANJE KUĆNIH LJUBIMACA

Najbolji savjeti za neodoljive fotografije kućnih ljubimaca

Kad se stručno snimi, fotografija doista može uhvatiti osobnost vašeg ljubimca – bilo da je zaigrana, znatiželjna, hladna ili ljupka. Ovdje profesionalna fotografkinja Cat Race posjećuje sklonište za životinje kako bi snimila privlačne snimke, a za vlasnike kućnih ljubimaca ima prijedloge koje mogu isprobati kod kuće.
Jazavčar stoji iza bazena s lopticama koji je zamućen u prednjem planu. Snimila fotografkinja Cat Race modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM.

Fotografski duo Cat i Michael, koji vode CatsDog Photography zajedno rade na stvaranju nezaboravnih fotografija pasa, mačaka, zečeva i drugih životinja. Mačka je iza objektiva, dok Michael djeluje kao šaptač životinjama, i zajedno planiraju snimanje i kompoziciju.

Fotografija može utjecati na ishod udomljavanja životinja, naročito za životinje koje nisu fotogenične ili koje se ne fotografiraju dobro. Za ovo snimanje, Cat i Michael uputili su se u RSPCA centar za udomljavanje u Prestonu u Engleskoj, kako bi snimili privlačne portrete u pokušaju da se nekim životinjama pomogne pronaći novi dom.

Tijekom snimanja zamolili smo Cat da podijeli svoje savjete o tome kako doista uhvatiti bit kućnog ljubimca, od upotrebe odgovarajuće opreme i postavki fotoaparata, do navođenja nemirnih životinja da poziraju.

1. Nemojte žuriti

Fotografkinja kućnih ljubimaca Cat Race sjedi na podu i hrani jazavčara poslasticama.

Važno je upoznati životinju i dati joj priliku da se navikne na vašu prisutnost prije nego što počnete fotografirati. To naročito vrijedi za sramežljive životinje kao što je jazavčar Eva (na fotografiji). „Prije nego što počnete snimati, pokušajte navesti životinju da izvede mali trik, primjerice naredite da sjedne, a zatim joj dajte poslasticu kad to učini“, predlaže fotografkinja kućnih ljubimaca Cat Race. „Vaš će kućni ljubimac shvatiti da će, kad učini ono što tražite, biti nagrađen pa će snimanje povezati sa zabavom.“

Jazavčar gleda izravno u fotoaparat. Pas je izoštren, dok je pozadina zamućena. Snimila Cat Race modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM.

Značajka elektroničkog zatvarača modela EOS R6 tvrtke Canon omogućuje vam tiho snimanje, što je nevjerojatno korisno prilikom fotografiranja životinja koje se ne osjećaju ugodno, kao što je Eva. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (naslijedio ga je model Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri 110 mm, 1/500 s, f/3.5 i ISO1600. © CatsDog Photography

Fotografiranje bilo koje životinje može biti nepredvidivo jer je često po njihovim pravilima, ali to je naročito slučaj kad radite sa spašenim životinjama. Cat smatra da je važno da se životinja privikne na vašu prisutnost. To vrijeme povezivanja također vam pruža priliku da otkrijete kako ćete snimati.

Kako biste započeli, možete ih fotografirati dok spavaju. To će vam omogućiti isprobavanje raznih kutova i podešavanje željenih postavki, a da pritom ne morate brinuti o zadržavanju njihove pažnje. Ako vaš fotoaparat ima tihi zatvarač ili tihi način rada, dobro bi bilo aktivirati ga.

Kad budete spremni, pokušajte se poigrati s kućnim ljubimcem ili ga namamiti poslasticama kako biste ih zainteresirali za snimanje fotografija. No pobrinite se da provedete dovoljno vremena podešavajući postavke fotoaparata. „Vidite ljude kako upotrebljavaju zvukove ili igračke sa zvukovima prije nego što uopće prilagode osvjetljenje ili kompoziciju. Kućni ljubimac neće nasjesti na to previše puta“, kaže Michael.

No, strpljenje je ključno ovdje. Životinja može izgledati pretjerano uzbuđena jer se osjeća tjeskobno. Postoji potencijalni rizik od stvaranja stresa kod životinje ako joj kontinuirano naređujete da sjedne ili ostane na mjestu, zbog čega će životinja poželjeti napustiti prostor. „Na kraju psu dosadi“, kaže Cat. „Iz svog iskustva naučili smo da to nije dobar put. Čak i ako morate izgubiti tu snimku i prijeći na nešto drugo, učinite to i onda će izgledati opuštenije. Snimanje njihove osobnosti postići ćete ako im bude ugodno.“

Također je važno biti svjestan razlika između pasa, mačaka i drugih vrsta kućnih ljubimaca. Svaka je životinja jedinstvena, pa ćete joj morati prilagoditi stil snimanja. „Obično će snimanje pasa biti uglađenije ako pas misli da donosi odluke, ali to je još ekstremnije kod mačaka“, kaže Michael. „Spustite kutiju i mačka će ući u nju, ali ako mačku stavite u kutiju, odmah će izaći.

„Kad je riječ o zečevima, neće vas uopće slušati, pa se morate tome prilagoditi. Na primjer, možete ih fotografirati ako ih držite iznad ramena osobe. Naše fotografiranje u centru za spašavanje također prikazuje lijep osjećaj povezanosti nekome tko možda traži životinju za udomljavanje.“

2. Najbolja oprema za fotografiranje kućnih ljubimaca

Prugasta mačka sjedi u pahuljastom krevetu za kućne ljubimce i gleda izravno u fotoaparat. Snimila fotografkinja Cat Race modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon s objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Prilikom fotografiranja mačaka morate uvijek biti na oprezu zbog njihove nepredvidive prirode. Pustite ih da uđu u kadar i budite spremni za snimanje kad budu spremne. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 5D Mark IV tvrtke Canon) s objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM pri 1/200 s, f/4 i ISO125. © CatsDog Photography

Fotografkinja kućnih ljubimaca Cat Race pričvršćuje EF objektiv na fotoaparat EOS R6 tvrtke Canon putem adaptera za montažu EF-EOS R.

Zahvaljujući adapteru za montažu EF-EOS R tvrtke Canon Cat bi bez problema mogla upotrebljavati svoj omiljeni komplet EF objektiva s modelom EOS R6 koji je upotrijebila za ovo snimanje. Iako voli kombinirati kad se radi o njezinoj torbi s opremom, gotovo uvijek nosi objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM i Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM (naslijedio ga je Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM).

Cat i Michael smatraju da je ključno imati mnogo opcija. Cat u svojoj torbi s opremom uvijek nosi objektive Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM i Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM kako bi mogla snimiti razne snimke. No naglašava i važnost upotrebe različitih objektiva. „Imam toliko objektiva da sa sobom ne nosim uvijek iste kad idem na određeno snimanje“, kaže. „Ako uvijek upotrebljavate jedan objektiv – recimo od 135 mm – onda ćete uvijek dobivati samo jedan izgled.“

Prilikom ovog posjeta skloništu za životinje, Cat je upotrijebila EOS R6 tvrtke Canon. Budući da je prethodno upotrebljavala EOS 5D Mark III, već je imala mnogo EF objektiva koje je upotrebljavala uz EOS R6 putem adaptera za montažu EF-EOS R tvrtke Canon. „Uopće nisam primijetila da upotrebljavam adapter, što pokazuje kako besprijekorno radi“, kaže. „Također mi se svidio dodirni zaslon modela EOS R6 jer je toliko intuitivan i omogućuje brzu promjenu postavki, što je korisno u trenutku fotografiranja životinja jer možete brzo dodirnuti zaslon kako biste izoštrili.“

Praktičan je i pomični zaslon kad fotografirate iz neobičnih kutova, a dodirni zaslon promjenjivog kuta nagiba kod modela EOS R6 može se okretati za 270° kako biste mogli kreativno snimati. Osim toga, njegovo impresivno automatsko izoštravanje može odabrati oči životinje i pratiti ih po kadru.

3. Najbolje postavke fotoaparata za fotografiranje kućnih ljubimaca

Pahuljasta narančasta mačka leži u kutu i gleda u fotoaparat. Snimila fotografkinja Cat Race modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon s objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Ako vaša mačka ne želi pozirati, pokušajte je fotografirati dok se opušta u prirodnom staništu i u dobro osvijetljenom području. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon s objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM pri 1/200 s, f/3.2 i ISO100. © CatsDog Photography

Crno-bijela mačka s velikom crnom točkom ispod nosa gleda prema gore u fotoaparat. Snimila fotografkinja Cat Race modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon s objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Držite poslastice blizu fotoaparata kako biste privukli pažnju psa. To vrijedi i za mačke, a pomoći će vam snimiti njihove krupne planove. „Želite da ljudi pogledaju fotografiju i doista se povežu sa životinjom“, kaže Cat. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon s objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM pri 1/200 s, f/3.2 i ISO100. © CatsDog Photography

Postavke koje trebate upotrebljavati za fotografiranje kućnih ljubimaca ovise o izgledu koji pokušavate postići. „Mislim da smo mnogo raznolikiji od mnogih fotografa kućnih ljubimaca“, objašnjava Michael. „Mnogi vole odabrati dugački objektiv i izgled širokog otvora blende, što stvara sanjivi stil. To je odlično, ali želimo unijeti što je moguće više detalja.“

Cat se slaže: „Za mene, fotografiju čini posebnom kad dobijete pravi osjećaj za prostor i okruženje životinje“, kaže.

Ako želite snimiti akcijske snimke životinje koja se kreće i možete pouzdano raditi u ručnom načinu rada (M), pokušajte s postavkama brzine zatvarača od najmanje 1/1000 s, srednjeg otvora blende, kao što je f/5.6 ili f/8 i ISO vrijednosti od približno 400 – 800, ovisno o uvjetima osvjetljenja. Međutim, za portrete životinja pogodnija je tipična brzina zatvarača od 1/200 s, obično sa širim otvorom blende od f/2.8 ili f/1.8, a niža ISO vrijednost ako osvjetljenje to dopušta.

Ako ste početnik ili još uvijek upoznajete fotoaparat, način rada s prioritetom zatvarača (Tv), u kojem birate brzinu zatvarača, a fotoaparat bira otvor blende, idealan je za akcijske slike, dok način rada prioriteta otvora blende (Av), u kojem odlučujete o otvoru blende, a fotoaparat bira brzinu zatvarača, dobro funkcionira za više statične portrete.

Naposljetku, isplati se eksperimentirati s različitim kombinacijama postavki kako biste postigli željeni izgled. Može pomoći ako upotrijebite nešto, primjerice igračku, kao zamjenu ako nemate strpljivog kućnog ljubimca na kojem biste mogli vježbati.

Važno je i iskoristiti pozadinu koju imate, a ako ne možete doći do naročito lijepe lokacije, upotreba dugačkih objektiva za podešavanje pozadine izvan fokusa može dobro funkcionirati.

4. Snimanje prirodnih poza kućnih ljubimaca

Njemački ovčar proviruje kroz tunel za igru i gleda izravno u fotoaparat. Snimila fotografkinja Cat Race modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM.

Upotreba rekvizita može biti korisna ako životinje ne možete odvesti na živopisniju lokaciju. Platneni tunel, na primjer, može dati više kreativnosti vašoj snimci, naročito ako životinja koju snimate ima zaigranu i znatiželjnu osobnost kao Zeus. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM pri 33 mm, 1/320 s, f/2.8 i ISO1250. © CatsDog Photography

Fotografkinja kućnih ljubimaca Cat Race usmjerava svoj fotoaparat kroz tunel za igru kako bi snimila fotografiju njemačkog ovčara.

Ako vas prati osoba koja djeluje kao šaptač, obavezno im dajte jasne upute kako biste dobili željenu snimku. Šaptač može upotrebljavati poslastice i igračke kako bi pripremio životinju za snimanje. „Snimanje osobnosti kućnog ljubimca nešto je što uvijek nastojim postići svojim radom“, kaže Cat. „To postižemo tako da se pobrinemo da budu opušteni.“

U centru za spašavanje, Cat i Michael odlučili su da ne fotografiraju životinje u njihovim kavezima. „Želite izbjeći fotografiranje iza rešetaka“, kaže Michael. „Prenoseći priču o jednoj specifičnoj životinji, možete navesti ljude da sudjeluju u spašavanju, a možda i da se zainteresiraju za sve životinje u skloništu.“

Dobra je ideja i odabrati kut koji naglašava dražesne značajke karaktera. To naročito vrijedi za životinje koje trebaju udomitelje jer im može pomoći u pronalasku novog doma. „Postavite ih pod malim kutom i tako da gledaju preko ramena ako možete“, nastavlja Michael.

Poza u kojoj želite snimiti kućnog ljubimca ovisi o njegovoj veličini. „Ako, primjerice, radite s malim psom, možete ga pokušati podići na nešto“, kaže. „Ako je pas doista aktivan i ne može mirno sjediti, možda ćete snimiti nekoliko akcijskih snimki, ali takve pse obično fotografiram dok su na uzici.“ Preporučuje se da pse fotografirate bez uzice samo ako mogu slušati naredbe i mirno sjediti. 

Snimanje izbliza također možete pružiti zapanjujuće snimke. Cat potiče snimanje s poda kako biste bili u razini očiju i kako ne biste prestrašili životinju. Ako možete, pokušajte izoštriti njihove oči jer će to unijeti emocije u snimke. Značajka Eye AF na modelu EOS R6 tvrtke Canon odlična je za to.

Umjesto toga, ako želite dinamičnu snimku, snimajte iz visokog kuta iznad životinje. To se ne preporučuje uvijek za spašene životinje koje su možda pomalo nervozne zbog fotografiranja odozgo, ali je idealno za vlastite ljubimce ako su po prirodi pouzdani.

„Nakon što uspostavite vezu, držite li poslasticu blizu objektiva ili imate nekoga tko se igra loptom, možete se nagnuti preko njih i fotografirati ih dok vas gledaju. Time se može stvoriti doista privlačna fotografija“, kaže Cat.

Ako nemate pomoćnika ili vam je kut naročito nezgodan, pokušajte daljinski snimati, ali nikad nemojte siliti snimanje fotografije ako osjetite da je životinja nemirna ili uznemirena. „Ako postaju previše uzbuđeni ili pod stresom, nemojte nastavljati“, objašnjava Cat. „Čak i ako morate izgubiti tu snimku i prijeći na nešto drugo, učinite to. Životinja se mora osjećati opuštena kako bi oslobodila svoju osobnost.“

5. Fotografiranje crnih životinja

Mačka s pretežno crnim krznom gleda izravno u fotoaparat. Snimila fotografkinja Cat Race modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon s objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

Statistički, treba više vremena da se udome crne mačke u odnosu na mačke drugih boja, često zbog načina na koji se fotografiraju. No uz odgovarajuće svjetlo možete stvoriti simpatičnu i privlačnu fotografiju. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon s objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 47 mm, 1/320 s, f/7.1 i ISO320. © CatsDog Photography

Njemački ovčar sjedi u bazenu s lopticama i gleda prema gore u fotoaparat. Snimila fotografkinja Cat Race modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM.

Samouvjerenije životinje, kao što je njemački ovčar Zeus, može se fotografirati odozgo kako bi se kreirala dinamična snimka. Kako biste postigli odličan kontakt očima, u blizini objektiva držite poslasticu ili igračku. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM pri 35 mm, 1/320 s, f/2.8 i ISO1600. © CatsDog Photography

Životinje s tamnim krznom mogu navesti vaš fotoaparat na nedovoljnu ekspoziciju, a istraživanja su čak pokazala da postoji manja vjerojatnost za udomljavanje crnih životinja, naročito mačaka, zbog – između ostaloga – toga kako izgledaju na fotografijama. Mnogo je lakše fotografirati životinje svjetlijih boja. Michael napominje da čak i ako rasvjeta nije odgovarajuća na životinji bilo koje druge boje, i dalje će dobro izgledati na fotografiji, za razliku od životinja s tamnim krznom. No, nemojte očajavati. „Ako dobro podesite osvjetljenje bilo kojeg objekta, izgledat će odlično“, ohrabruje on.

Cat dodaje: „Budite naročito svjesni položaja izvora svjetla. Ako je izvor svjetla jak, okrenite životinju prema njemu tako da imate manji kontrast.“

Osim toga, važno je uzeti u obzir i pozadinu. „Vjerojatnije je da će se uklopiti ako je pozadina previše tamna“, kaže Michael. „Upotreba dosvjetljivača za podizanje svjetla ispod brade može biti odličan način za stvaranje definicije.“ Ako nemate dosvjetljivač, ne brinite. Lako ga možete napraviti kod kuće od kartona i kuhinjske folije, kao i ostalog dodatnog pribora.

Savjet koji Cat daje za fotografiranje kućnih ljubimaca i životinja za udomljavanje može pomoći u snimanju njihove osobnosti. „Doista želite da ljudi vide životinju i povežu se s njom, bilo da se radi o tome da žele portret koji će ih godinama podsjećati na kućnog ljubimca, ili gledaju životinju i misle „tom je psu mjesto u našoj obitelji kako bi naš dom bio potpun“, kaže ona.

Vrijeme koje su Cat i Michael proveli u skloništu sa životinjama pomoglo im je da pronađu svoje savršene obitelji. Jazavčar Eva udomljen je, a njemački ovčar Zeus čeka upoznavanje s potencijalnim vlasnicima. Prije dolaska u sklonište, Zeus je bio dio kućanstva s više životinja u kojem je bilo znakova okrutnosti. Bio je u različitim štenarama, što nije idealno za njemačke ovčare, ali nadam se da će pronaći dom u kojem će moći ići na šetnje i napredovati. 

Sljedeći put kad poželite snimiti predivne ludorije svog ljubimca, eksperimentirajte s ovim savjetima. Ili zašto ne biste učinili nešto za zajednicu volontirajući u lokalnom skloništu i fotografirajući životinje kako biste povećali njihove šanse za udomljavanje? Podijelite svoje snimke uz #LiveForTheStory, tako da upotrijebite oznaku @canonemea. 

Napisala: Astrid Pitman

Slični proizvodi

Slični članci

 • PORTRETI KUĆNIH LJUBIMACA

  Zabavni i svečani portreti kućnih ljubimaca

  Jednostavni savjeti, trikovi i tehnike za snimanje zapanjujućih fotografija kućnih ljubimaca ovog Božića.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji osnovni komplet za portrete

  Fotoaparati i objektivi za sve vrste portreta.

 • KUĆNI PROJEKTI

  3 dodatka za fotografiranje koje možete sami izraditi

  Napravite vlastitu meku kutiju (softbox), cijev za reflektor za fokusiranje svjetla te vreću za stabilizaciju fotoaparata.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Savjeti za fotografiranje portreta

  Poboljšajte portretnu fotografiju ovim vrhunskim savjetima i tehnikama.