FOTOGRAFIRANJE BEBA

12 savjeta za fotografiranje beba koje možete odmah iskoristiti

Očuvajte one dragocjene trenutke i uhvatite razvoj beba pomoću naših pametnih načina kako bi beba fotografija bila zabavna i dobivala sjajne rezultate.
Beba drži medvjedića i sjedi na pokrivaču od uzoraka različitih tkanina na krevetu, smiješeći se izravno fotoaparatu. © Tomsickova Tatyana / Shutterstock

Fotografiranje beba užitak je kojem će se rado prepustiti mnogi roditelji očarani svojom bebom, članovi obitelji i prijatelji čim upoznaju pridošlicu, a lako je razumjeti zašto: nevjerojatno su slatke, a kako rastu, njihove osobnosti sve više dolaze do izražaja. Bilo da hihoću, da su znatiželjne, zamišljene ili živahne, fotografija je jedan od najboljih načina za praćenje i čuvanje jedinstvenih trenutaka razvoja koji brzo prolaze.

Bilo tko može napraviti brzu snimku, ali ove tehnike pomoći će vam da kreirate nevjerojatne snimke koje doista bilježe dragocjene trenutke spremne za dijeljenje s obitelji i voljenim osobama blizu i daleko.

1. Odaberite najbolje vrijeme

Beba u sivo-smeđem džemperu i s ružičastom kapicom leži na boku na smeđoj deki i smiješi se fotoaparatu.

Što je beba sretnija, to će njezina fotografija biti bolja, pa pazite da odaberete najbolje vrijeme za snimanje trenutka i fotoaparat jednostavan za upotrebu kako ne biste morali gubiti vrijeme igrajući se postavkama. © Samuel Borges Photography / Shutterstock

Izuzev novorođenčadi, bebe su robovi navika. Gotovo svaka beba naviknut će se raditi određene stvari u određeno doba dana. Znat ćete kad je vaša beba najsretnija pa planirajte snimanje u to vrijeme. Na primjer, vaša beba možda će biti najmirnija neposredno nakon hranjenja. Ili neposredno nakon buđenja sredinom jutra.

2. Snimajte u razini očiju

Novorođenče u svijetloružičastoj majici leži na boku na pahuljastoj deki bež boje.

Približite se u razini bebinih očiju kako biste snimili fotografiju koja prikazuje intimnu vezu između vas i vašeg djeteta. Provjerite je li automatsko izoštravanje postavljeno na jednu točku ili praćenje Lice +, ako je dostupno, tako da su oči vaše bebe izoštrene. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/100 s, f/2,8 i ISO640. © Mark Fensome

Klasične snimke novorođenčadi obuhvaćaju snimke njihovih sićušnih stopala i ruku izbliza ili dok spavaju na majčinom ili očevom ramenu. Kad su u pitanju mlađa i starija djeca, bezvremenske uspomene prikazuju kretanje, a snimljene su dok se igraju ili u kontekstu njihovih života. Zlatno pravilo tih vrsta snimaka je snimati u razini njihovih očiju kako bi se postigao dojam intimnosti.

Uvijek je dobro planirati snimke koje želite snimiti. Nikad ne znate koliko će trajati bebino dobro raspoloženje pa se pripremite preskočiti manje prioritetne snimke ako nemate vremena.

3. Podesite fotoaparat prije snimanja

Djed modelom EOS R100 tvrtke Canon fotografira svog unuka dok vozi bicikl. Baka sjedi u blizini i smiješi se.

Pobrinite se da vam fotoaparat bude pri ruci kad znate da će vaše dijete ili unuče učiti nešto novo. Važno je snimiti one trenutke koji se događaju jednom u životu u najboljoj mogućoj kvaliteti kako biste mogli uživati gledajući ih u budućnosti. © Gary Morrisroe

Vrijeme je od ključne važnosti kad fotografirate bebe. U trenucima mira možda ćete primijetiti da vam je na raspolaganju 10 minuta za snimanje. Pobrinite se da vam oprema bude spremna kad odbrojavanje započne kako biste osigurali najviše vremena sa svojom sretnom bebom. Naravno, osvjetljenje se mijenja i bebe se pomiču pa je neizbježno da ćete morati prilagođavati postavke tijekom snimanja. No ako osnovne postavke, kao što su objektiv, način rada ekspozicije, način rada fotoaparata i ostale, unaprijed podesite, imat ćete više vremena za snimanje.

Uz fotoaparate kao što je EOS R100 tvrtke Canon lako je samo ih uzeti i početi snimati. Automatizirani načini rada te vođeni izbornici i zasloni pomoći će vam s postavkama, tako da se možete usredotočiti na ono što je važno – dragocjeni trenutak koji želite snimiti i sačuvati u nadolazećim godinama.

4. Radite s prirodnim svjetlom

Crna djevojčica s ružičastom mašnicom na glavi smiješi se izravno u fotoaparat. Prirodno svjetlo koje dolazi s bočnog prozora ravnomjerno joj je raspršeno po licu.

Ako razmišljate o reflektoru, svakako provjerite koja boja odgovara boji kože vaše bebe. Mogli biste uočiti da je zlatna strana zapravo privlačnija od srebrne. © pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock

Malo dijete sjedi u stolici na ljuljanje, gledajući prozor kroz koji dolazi prirodno svjetlo.

Ponekad se pokaže da su najbolji trenuci za fotografiranje najobičniji događaji, primjerice priprema hrane za bebu u kuhinji. Zato je važno da vam fotoaparat bude spreman za snimanje. Snimanje modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/400 s, f/2 i ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Ako najbolje iskoristite prirodno osvjetljenje, na privlačan ćete i intiman način uljepšati bebine fotografije. Jednostavna tehnika je upotrijebiti reflektor za odbijanje svjetlosti od prozora. Ne treba vam profesionalni fotografski reflektor, dovoljna je bijela tkanina ili veliki komad bijelog papira ili kartona. Smjestite dijete pokraj prozora i zamolite prijatelja ili člana obitelji da usmjeri reflektor tako da svjetlost od prozora osvijetli sjene na strani bebinog lica koja je okrenuta dalje od prozora.

Ponekad svjetlo čini fotografiju, a vaša jedina uloga je snimanje tog trenutka. Provjerite je li bebino oko izoštreno, a kompozicija izgleda dobro i brzo pritisnite tipku zatvarača kako biste zabilježili prolazni trenutak.

5. Pripremite objektive

Malo dijete zadubljeno u misli gleda u daljinu prstom nehajno dodirujući svoj potpuno novi zub.

Objektivi fiksne žarišne duljine, poznati i kao „prime“, odlični su za portrete pri slabom osvjetljenju. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/1600 s, f/2 i ISO2500. © Ilvy Njiokiktjien

Crno-bijela fotografija snimljena odozgo koja prikazuje bebino lice sa zatvorenim očima i dugim trepavicama u fokusu.

Ponekad boja može odvlačiti pažnju, a detalji jače izraženi kad se snime u crno- bijeloj tehnici. Na fotoaparatu možete provjeriti izgleda li snimljena fotografija vaše bebe bolje u crno- bijeloj tehnici tako da odaberete Picture Styles (Stilovi slike), s možete je promijeniti i tijekom naknadne obrade ako snimate u formatu RAW. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/160 s, f/2,8 i ISO200. © Helen Bartlett

Koje ćete objektive upotrebljavati ovisi o vrsti fotografije koju želite snimiti. Za općenite snimke isprobajte objektiv fiksne žarišne duljine kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM koji se s lakoćom nosi sa slabo osvijetljenim okruženjima kao što su spavaće sobe ili objektiv za portrete kao što je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM koji ima brzo automatsko izoštravanje koje će dobro doći za snimanje pokreta kao što su puzanje i hranjenje.

Ako želite postići jasne krupne planove sićušnih značajki vaše bebe – ruku, nožnih prstića i trepavica – onda su makroobjektivi, kao što su gore navedeni Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ili Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM odličan izbor.

Općenito, objektivi fiksne žarišne duljine, kao što su oni od 50 mm ili 85 mm, odlični su u mračnim okruženjima jer propuštaju veliku količinu svjetlosti zahvaljujući velikom otvoru blende. No možda bi bilo bolje upotrijebiti objektiv za zumiranje u situacijama kad je beba aktivna. Objektiv sa zumiranjem kao što je Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM omogućuje vam da nastavite kadrirati dok se beba kreće uokolo te vam osigurava veće šanse za postizanje snimke u kratkom vremenskom roku.

6. Pssst! Snimajte tiho

Crna djevojčica u vunenom kombinezonu krem boje smiješi se u snu.

Bebino je vrijeme spavanja dragocjeno pa pazite da je ne probudite zvukom zatvarača dok pokušavate snimiti blaženi izraz lica. Snimljeno modelom EOS 5D Mark II tvrtke Canon (naslijedio ga je 5D Mark IV) i Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM © Mellz Photography Ltd

Bebe je lako omesti i čak uplašiti glasnim zvučnim signalima i okidanjem zatvarača. U tim situacijama dobro će doći način rada tihog snimanja. Ako imate EOS fotoaparat, kao što je EOS R100 tvrtke Canon, među načinima rada za prizore možete odabrati tihi način rada. Druga je mogućnost prigušiti zvuk zatvarača umirujućom ili živahnom glazbom, ovisno o raspoloženju koje želite zabilježiti.

7. Snimajte u načinu rada prioriteta zatvarača

Crno dijete hoda prema fotoaparatu s visoko podignutom rukom kao da poseže za nečim.

Ako fotografirate malo dijete, provjerite je li fotoaparat postavljen za objekte u pokretu tako da način rada promijenite na Tv. Snimljeno modelom EOS R100 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/100 s, f/3,5 i ISO1600 © Gary Morrisroe

U načinu rada Tv (prioritet zatvarača) možete podesiti željenu brzinu zatvarača i fotoaparat će izračunati najbolji otvor blende. Taj način rada daje vam slobodu da radite brzo i kreativno bez brige o tome hoćete li usred snimke morati prilagođavati postavke. Na primjer, brzina zatvarača treba biti dovoljno velika da se izbjegne zamućenje pokreta, tako da je brzina od 1/250 s dobar početak prilikom fotografiranja živahne bebe. Krenite s time i prilagođavajte ovisno o aktivnosti.

Obično ćete htjeti izoštriti cijelo bebino lice pa je važno provjeriti da dubinska oštrina nije premala. Ako ISO ostavite na automatskoj postavci, to će vam pomoći da postignete željene postavke brzine zatvarača i otvora blende, ali imajte na umu da što je niži ISO, to će kvaliteta slike biti veća.

8. Upotrebljavajte način rada kontinuiranog snimanja ili snimajte videozapise

Videozapis snimljen modelom EOS R100 tvrtke Canon prikazuje malo dijete koje drži ruke podignutima i hoda prema fotoaparatu.

U većini slučajeva prilikom fotografiranja vjerojatno snimate kadar po kadar. No prilikom snimanja portreta beba trebali biste pokušati prebaciti način rada fotoaparata na postavku kontinuiranog snimanja. Kontinuirano snimanje (poznato i kao uzastopno snimanje) naročito je korisno ako imate bebu u pokretu! Pomoći će vam da snimite sve bebine iznenadne pokrete i dati vam najbolju moguću priliku za snimanje savršenog trenutka jer beba vjerojatno neće dugo ostati u položaju koji želite.

Još bolje – snimite videozapis! Fotoaparati kao što je EOS R100 tvrtke Canon imaju odličnu stabilizaciju slike videozapisa i automatsko izoštravanje koje će vam pomoći da lice bebe bude oštro dok pravi prve korake prema vama. Takvi trenuci zaslužuju najbolju kvalitetu, a ako snimate u 4K razlučivosti, možete čak i snimiti fotografiju iz videozapisa te je ispisati za fotoalbum svoje bebe.

9. Eksperimentirajte s točkama izoštravanja

Novorođenče umotano u plavu deku leži na krevetu dok su mu mala ružičasta stopala u fokusu.

Promijenite postavku fotoaparata na način rada scene Makro ili Krupni plan kako biste snimili dražesne odlike svoje bebe, primjerice njezina mala stopala i ruke, dok je sve ostalo zamućeno u pozadini. © James Paterson

Pri snimanju portreta obično želite izoštriti oči snimane osobe. No kad snimate portrete beba, možete kreirati nevjerojatne slike ako tu i tamo prekršite pravila.

Budući da su bebe tako male, dijelovi njihovog tijela kao što su ruke i stopala mogu biti zanimljiva tema. Ako fotoaparat ima dodirni zaslon, kao što je to slučaj kod modela EOS R10 tvrtke Canon, izoštravati možete lako tako da dodirnete dio zaslona na kojem vidite prstiće ili stopala. Ako upotrijebite veliki otvor blende, sve ostalo na slici bit će zamućeno, a izoštravanje će ostati na značajci koju želite naglasiti.

10. Odbijanje svjetlosti

Mlada žena fotoaparatom snima fotografiju malog djeteta koje sjedi pokraj stola okruženo obitelji, upotrebljavajući pritom bljeskalicu Speedlite usmjerenu u stranu i prema gore.

Budite kreativniji s fotografijama svoje djece i eksperimentirajte s vanjskom bljeskalicom kako biste dodali više usmjerenog svjetla. © Tom Martin

U situacijama kad želite kontrolirati svjetlo s pomoću bljeskalice, važno je da bljeskalicu ne usmjeravate u bebine oči, jer svjetlo bljeskalice može biti vrlo jako za bebe, velike ili male. Umjesto toga upotrebljavajte vanjsku bljeskalicu i odbljesak njezinoga svjetla od stropa ili suprotnog zida. Ako samo želite eksperimentirati s upotrebom bljeskalice, Speedlite EL-100 možete upotrebljavati na fotoaparatu i izvan njega te je sjajna i pristupačna opcija za početak. Ako želite uložiti u višu klasu bljeskalice, Speedlite EL-5 pravi je odabir.

11. Upotrijebite stativ

Baka drži svoje unuče u naručju i priča s njim.

Ako i vi želite biti na fotografiji, upotreba stativa može biti najjednostavniji način da to postignete. Snimljeno modelom EOS R100 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/320 s, f/4 i ISO640 © Gary Morrisroe

Portret obitelji s roditeljima i 3 djece, svi sjede na kauču dok su iza njih baloni za sretan rođendan.

Kad želite cijelu obitelj na fotografiji za posebne prilike, rješenje su stativ i funkcija daljinskog snimanja. Snimljeno modelom EOS 800D tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 850D) s objektivom Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM pri 1/200 s, f/5,6 i ISO400 © Tom Martin

Bebe će vjerojatno praviti iznenadne pokrete pa se stativ možda ne čini kao idealan dodatak, ali ruke će vam biti slobodne kako biste mogli namjestiti bebu i izazvati željene izraze lica.

Upotreba stativa omogućuje vam da i sami budete na fotografiji i kreirate bezvremenske, klasične snimke na kojima ćete, na primjer, svojim rukama obuhvatiti bebine ruke ili stopala. Dok je fotoaparat postavljen na stativ, način rada podesite na samookidač. Često ćete imati opcije od 2 i 10 sekundi. Odaberite opciju od 10 sekundi. Možete upotrebljavati i stativ s Bluetooth kontrolerom, kao što je stativ s drškom HG-100TBR tvrtke Canon koji vam olakšava daljinsko snimanje fotografija. Najprije napravite probnu snimku sebe ili zamolite partnera ili prijatelja da stane na mjesto na kojem vi planirate stajati kako biste podesili odgovarajuće postavke izoštravanja i ekspozicije. Ili jednostavno zauzmite položaj i počnite snimati kako biste najbolje iskoristili trenutak kad je vaša beba dobro raspoložena.

12. Upotrijebite aplikacije

Osoba drži EOS R100 tvrtke Canon pokraj pametnog telefona, dok se na zaslonu fotoaparata i u aplikaciji Canon Camera Connect na telefonu prikazuje ista fotografija.

Aplikaciju Canon Camera Connect možete upotrebljavati ne samo za udaljeno snimanje s uređaja nego i za prijenos fotografija i videozapisa radi brzog dijeljenja s obitelji i prijateljima.

Bezbroj je korisnih aplikacija tvrtke Canon koje će snimanje, učenje i dijeljenje učiniti lakšim i zabavnijim.

Ako imate fotoaparat koji podržava Wi-Fi, možete upotrijebiti besplatnu aplikaciju Canon Camera Connect kako biste fotoaparatom upravljali daljinski s Android ili iOS uređaja, izbjegavajući mogućnost njegovog podrhtavanja. Dok je fotoaparat montiran na stativ, možete komunicirati s bebom, prateći na telefonu prikaz uživo s fotoaparata i aktivirajući okidanje u odgovarajućem trenutku. Aplikaciju možete upotrijebiti i za brzi uvoz fotografija izravno na telefon radi lakog dijeljenja. Čak i neki osnovni modeli fotoaparata, kao što je EOS R100 tvrtke Canon, podržavaju automatski prijenos, tako da možete pregledavati i dijeliti slike s mobilnog uređaja odmah nakon snimanja! Usluge kao što je image.canon odlična su alternativa za prijenos i pohranu slika u oblak radi daljnje obrade i naknadnog dijeljenja.

Aplikacija Canon Photo Companion pruža personalizirane savjete i vježbe prilagođene specifičnom modelu fotoaparata. Sve što trebate je odabrati svoj EOS fotoaparat kad se to zatraži i pregršt videozapisa s vodičima, inspirativnih članaka i savjeta o raznim temama kao što je fotografiranje djece naći će vam se nadohvat ruke, omogućujući vam stalno poboljšavanje fotografije i učenje.

Ako imate bebu u svojoj obitelji, uzmite fotoaparat i počnite snimati sve dragocjene uspomene te zapamtite da umjesto da ih ostavite na SD kartici, isplati se ispisati ih kako bi živjele s vama i stalno vas vraćale u posebne trenutke.

Napisali Jeff Meyer i Agi Wojcik

Slični proizvodi

 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R100

  Kreirajte savršene uspomene izvanredne kvalitete s pomoću ovog intuitivnog EOS R fotoaparata koji je uvijek spreman za snimanje.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R10

  Napravite sljedeće korake s fotografijama i videozapisima uz fotoaparat bez zrcala sa sustavom EOS R, izrađen oko senzora APS-C formata.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv 35mm f/1.8 MACRO s brzim otvorom blende za širokokutnu perspektivu i veliko izoštravanje te tehnologijom Hybrid IS.
 • Standardni objektivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompaktan, tih i lagan RF objektiv s fiksnom žarišnom duljinom od 50 mm, sa širokim otvorom blende od f/1.8, savršen je za ostvarivanje vaših kreativnih vizija.
 • RF objektivi

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM nudi svestranost izbliza sa suptilnim telefoto sažimanjem i stabilizacijom slike u pet koraka u kompaktnom, laganom kućištu.
 • RF-S objektivi

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Širokokutni do telefoto objektiv za zumiranje APS-C serije EOS R savršen je za fotografiranje putovanja, divljih životinja, sportova i stil života.
 • Slični članci

 • OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

  11 savjeta za obiteljsku fotografiju

  Doznajte savjete i trikove za snimanje nevjerojatnih obiteljskih portreta od ambasadorice tvrtke Canon Helen Bartlett.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Ispisi moje prve godine života

  Portretna fotografkinja Jemella Ukaegbu podijelila je s nama svoje najbolje savjete kako snimiti i ovjekovječiti bebinu prvu godinu života.

 • OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

  Jednostavno snimanje trenutaka

  Snimajte svakodnevne trenutke jednostavno s pomoću fotoaparata Canon PowerShot PX.

 • OSNOVE

  Snimanje za ispis

  Sedam najboljih savjeta za snimanje uspomena koje ćete sačuvati u obliku ispisa.