OSNOVE FOTOGRAFIJE

Savjeti za jesensku fotografiju

Otkrijte komplet i tehnike koje trebate za nevjerojatne fotografije i videozapise ove predivne sezone, od iskorištavanja promjenjivih vremenskih uvjeta do snimanja boja godišnjeg doba.
Krupni plan smeđeg jesenskog lista na tlu, prekrivenog kapima kiše.

Jesen je vjerojatno najbolja sezona za fotografiranje na otvorenom. Toplo svjetlo, vatrene boje i životinje koje prikupljaju hranu za zimu uvijek će pružiti nešto za fotografirati. Međutim, prilika za fotografiranje najboljih jesenskih boja prolazna je jer je povjetarac sve što treba za skidanje lišća s drveća. Zato je važno iskoristiti svaki trenutak koji možete.

Za početak, donosimo devet savjeta za jesensku fotografiju koji će vam pomoći da najbolje iskoristite predivne narančaste, crvene i zlatne boje godišnjeg doba, bez obzira na to koji fotoaparat tvrtke Canon upotrebljavate.

1. Iskoristite promjenjivo svjetlo

Planinski potočić teče kroz jesenski krajolik, s paprati i kamenjem u prednjem planu.

Nisko položeno jesensko sunce može naglasiti teksturu terena. Ova klasična jesenska slika bilježi sve boje godišnjeg doba. Pokret u vodi, snimljen s dugom ekspozicijom, uz paprati, stabla bukve i breze, pomaže uravnotežiti kompoziciju. Snimljeno modelom EOS 5D tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 5D Mark IV tvrtke Canon) s objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 29 mm, 15 s, f/16 i ISO100. © Theo Bosboom

Nekoliko listova visi na inače golim granama, dok se u izmaglici u pozadini vide blijeda stabla.

Mračna pozadina pomaže istaknuti šačicu jesenskih listova koji su ostali visjeti na ovim tankim granama. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 5D Mark IV tvrtke Canon) s objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (naslijedio ga je Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri 190 mm, 1/50 s, f/8 i ISO200. © Theo Bosboom

Niži položaj sunca znači da je jesenska svjetlost često topla i meka – odlična za snimanje fotografija tijekom dana.

Najbolje vrijeme za jesensku fotografiju možda je vrijeme „zlatnog“ sata – doba neposredno nakon izlaska i zalaska sunca. Sunčeva svjetlost u to vrijeme može vam pomoći u snimanju poboljšanih tekstura i oblika, što je idealno za približavanje i snimanje palih listova. Duge sjene koje stvara nisko sunce također mogu unijeti dramatičnost u fotografije pejzaža i gradskih panorama.

Kasniji izlasci sunca i maglovito jutarnje svjetlo pružaju odlične prilike za privlačne snimke, kao što su prazne gradske ulice i magloviti šumski prizori. Pokušajte snimati i dok sunce zalazi, kad na nebu još ima svjetla, ali možete i snimiti utjecaj gradskog svjetla.

2. Prigrlite kišu, maglu i hladnoću

Dva labuda na rijeci djelomično zaklonjena izmaglicom iznad vode, što prizoru daje blijedi narančasti sjaj.

Upotrijebite vremenske uvjete u svoju korist. Na ovoj fotografiji izmaglica koja djelomično zaklanja labudove stvara ugođaj i daje ovom riječnom prizoru nestvaran dojam. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s adapterom za montažu EF-EOS R tvrtke Canon i objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L USM pri 200 mm, 1/1000 s, f/3.5 i ISO100. © Dmitry Kupratsevich

Pauk stoji u sredini svoje mreže naspram tamnozelene i smeđe pozadine. Linije mreže prekrivene su sićušnim kapima rose.

Nakon hladne noći rano se s fotoaparatom zaputite na snimanje rose ili mraza na paukovim mrežama. Kako bi se prozirni objekti kao što je ovaj istaknuli, snimite ih naspram tamne pozadine. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 70-200mm F4L IS USM pri 200 mm, 1/400 s, f/4 i ISO500. © Lucia Griggi

Promjenjivo jesensko vrijeme znači da se u jednom danu mogu snimiti mnogi ugođaji. U jednom trenutku nebo može biti vedro i oštro, a u drugom oblačno i olujno.

Čak i kiša može pružiti niz mogućnosti za kreativnu fotografiju. Fotoaparati sustava EOS R i RF objektivi tvrtke Canon zaštićeni su od nepovoljnih vremenskih uvjeta, što znači da ih možete upotrebljavati u raznim okruženjima i uvjetima. Sjenilo za objektiv zaštitit će prednji dio objektiva ako ima nekoliko kapi kiše, ali ponesite pokrov za zaštitu fotoaparata od kiše kako biste mogli nastaviti snimati tijekom pljuska. Pronađite tamnu pozadinu kako biste mogli istaknuti kapi kiše i iskoristiti lokve radi snimanja odbljesaka živopisnih stabala.

Hladnije noći znače i da je veća vjerojatnost za jutarnju maglu – stoga rano ustanite kako biste snimili fotografije i videozapise maglovitog grada ili sela prije nego što sunce ukloni maglu. Pokušajte snimati prema suncu ili prema uličnoj rasvjeti kako biste izmaglici dali nestvaran sjaj.

3. Najbolje iskoristite jesenske boje

Veliko golo stablo na dijelu travnatog vrijesišta. U daljini je izmaglica, a kroz grane stabla vidi se nisko sunce.

Ako snimate fotografiju prema suncu, možda ćete uočiti da objekt izgleda tamnije od očekivanog. Spremanje slike u formatu RAW omogućit će vam precizno podešavanje ekspozicije tijekom obrade. Snimljeno modelom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon s objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 24 mm, 1/8000 s, f/4 i ISO2500. © Marcus Hawkins

Slika velikog golog stabla na dijelu travnatog vrijesišta otvorena u softveru za uređivanje Digital Photo Professional tvrtke Canon.

Uređivanje datoteka u softveru Digital Photo Professional tvrtke Canon omogućuje vam podešavanje boja i postavljanje stilova slike. © Marcus Hawkins

Postavite fotoaparat tako da pruža jake zasićene boje za odvažne jesenske snimke. Kako biste poboljšali zlatne nijanse jesenskih pejzaža, odaberite prethodnu postavku za ravnotežu bijele boje koja će dati toplinu, kao što je Dnevno svjetlo ili Oblačno. Ako upotrebljavate jedan od automatskih načina snimanja na fotoaparatu koji vam omogućuju promjenu tona boje, podesite ga na Warm (Toplo).

Snimanje jesenskih snimki u formatu RAW (za razliku od formata JPEG) daje vam najveću fleksibilnost u uređivanju fotografija na računalu. Softver Digital Photo Professional tvrtke Canon pruža vam sve alate potrebne za obradu RAW datoteka. Možete promijeniti ravnotežu bijele boje kako biste svojim snimkama dali topliji dojam, primjerice, i eksperimentirati s različitim stilovima slike kao što je Autumn Hues (Jesenje nijanse) koji se može preuzeti s web-mjesta tvrtke Canon. Alatom za podešavanje boja možete i fino podesiti nijansu, zasićenost i osvjetljenje pojedinačnih boja.

4. Eksperimentirajte sa sezonskim portretima

Mladić i žena smiješe se jedno drugome dok guraju bicikle stazom, dok je u pozadini zlatno jesensko lišće.

Sunce koje sja kroz zlatno jesensko lišće pruža prekrasnu pozadinu za ovaj portret. Eksperimentirajte s upotrebom elemenata u prednjem planu kako biste poboljšali kompoziciju ili pokušajte bacati jesensko lišće. Snimke pejzaža često se mogu poboljšati dodavanjem objekta. Snimljeno modelom EOS 200D tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 250D tvrtke Canon) s objektivom Canon EF 50mm f/1.8 STM pri 1/800 s, f/1.8 i ISO200.

Jesenske boje stvaraju uzbudljivu pozadinu za portretnu fotografiju. Kako biste dobili laskavu sliku, odmaknite se od snimane osobe i zumirajte objektiv na dugačku postavku. Tako će crte lica biti manje naglašene kako bi se postigli ugodniji rezultati. Uži prikaz dužeg zumiranja također vam daje veću kontrolu nad prikazom u pozadini portreta kako biste pozadinu mogli preplaviti jesenskim bojama.

Niski kut sunca tijekom jesenskih dana može biti neugodan za portretiranu osobu, stoga snimajte u sjeni stabla ili zgrade kako osoba ne bi žmirkala. Umjesto toga, postavite snimane osobe tako da ih toplo svjetlo osvjetljava odostraga ili s jedne strane, a zatim držite nešto bijelo blizu lica kako bi se svjetlost odražavala i osvijetlila područja u sjeni.

Jesensko je vrijeme nepredvidivo, a ponekad ćete morati snimati u zatvorenom. Upotrijebite bijelu mrežu ili til za raspršivanje svjetla s prozora i postavite portretiranu osobu tako da joj svjetlo pada na jednu stranu lica. Zamolite osobu da malo okrene glavu i gleda prema van kako bi joj meko svjetlo ravnomjerno osvjetljavalo lice.

5. Budite spremni rano ustati kad fotografirate divlje životinje

Mala bijela ptica stoji na grani s crvenim bobicama, dok se iza nje vidi njezin podignuti dugi crni rep.

Kako biste snimili oštre fotografije, čvrsto poduprite fotoaparat i objektiv ili upotrijebite stalak. Objektiv sa stabilizacijom slike (IS) ili fotoaparat sustava EOS R sa stabilizacijom slike u kućištu (IBIS), primjerice, pomoći će vam u snimanju oštrijih snimki iz ruke. Snimljeno modelom EOS R7 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 600mm F4L IS USM pri 1/4000 s, f/4.5 i ISO640.

Jelen s malim rogovima djelomično skriven u polju visokih zlatnih usjeva, sa zlatnim nebom u pozadini.

Jelen i mnogi drugi sisavci imaju vrlo osjetljiv njuh pa im prilazite dok vjetar puše u vašem smjeru, umjesto da vaš miris nosi prema životinji. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 373 mm, 1/250 s, f/8 i ISO1250. © Ben Hall

Boje godišnjeg doba unose dodatni element fotografijama divljih životinja i ptica, iako ćete često trebati dugačak objektiv kako biste dobili snimke koje ispunjavaju kadar. Većina životinja bit će aktivna u zoru i sumrak, stoga se pokušajte smjestiti na lokaciji prije nego što objekt stigne. Upotrebljavajte postavku najbržeg načina rada fotoaparata kako biste mogli snimati nizove snimki, a za praćenje životinja u pokretu postavite automatsko izoštravanje AI Servo/Servo.

Divlje životinje kao što su jelen, vjeverice i ptice mogu se uklopiti u svoje okruženje, stoga ih pokušajte kadrirati naspram živahnog jesenskog lišća kako bi se bolje isticale. Ako ptice posjećuju vaš vrt, upotrebljavajte hranu za ptice kako biste ih potaknuli da slete ispred živopisne pozadine.

6. Približite se radi dodatnog dojma

Krupni plan jedne krem-smeđe gljive na šumskom tlu prekrivenom mahovinom.

Kako biste se pobrinuli da se objekt ističe u odnosu na okruženje, odaberite dovoljno širok otvor blende (najniži f broj) kako biste zamutili pozadinu. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s adapterom za montažu EF-EOS R tvrtke Canon i objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM pri 200 mm, 1/100 s, f/8 i ISO640. © Brian Worley

Suhi jesenski list snimljen naspram sunca nisko na narančastom nebu kako bi se osvijetlile vene.

Pokušajte snimiti fotografiju s narančastim sjajem zalaska ili izlaska sunca iza objekta kako bi izgledao kao silueta, a zatim osvijetlite bljeskalicom. Kad snimate jesensko lišće, stražnji dio fotoaparata držite paralelno s listom kako biste mogli bolje izoštriti veći dio njega. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM pri 24 mm, 1/1000 s, f/4 i ISO100. © Agi Wojcik

Makrofotografija je odličan način istraživanja tonova i tekstura jeseni. Eksperimentirajte s makro načinom rada ili načinom rada za snimanje izbliza na fotoaparatu i potražite sezonske detalje kao što su gljive, kišne kapi na lišću ili vene palih listova.

Kako biste istaknuli teksturu jesenskih listova, osvijetlite ih iz niskog kuta. Ako želite snimiti delikatnu strukturu lista, zalijepite je na prozor kako biste je mogli fotografirati pozadinski osvijetljenu suncem.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM za fotoaparate sustava EOS R ima minimalnu udaljenost izoštravanja (MFD) od 14 cm (povećanje od 0,5x ili pola prirodne veličine), što vam pruža mogućnost ispunjavanja kadra detaljima, dok Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM omogućuje izoštravanje do 35 cm (povećanje od 0,5x). Makroobjektivi nisu namijenjeni samo snimanju izbliza – možete ih upotrebljavati i za portrete, pejzaže i drugo.

Ne treba vam namjenski objektiv za makrofotografiju. Sve dok imate fotoaparat i objektiv dobre kvalitete, svaku snimku možete obrezati kako biste prikazali detalje objekta. Mnogi objektivi isporučeni s EOS fotoaparatima tvrtke Canon imaju impresivno kratki MFD, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, koji može izoštriti do 13 cm.

7. Nosite odgovarajući komplet

Žena s toplim šeširom i kaputom gleda LCD zaslon fotoaparata tvrtke Canon dok čuči kako bi fotografirala kamen prekriven mahovinom.

Umjesto snimanja svega s visine glave, potrudite se da se spustite nisko i iz nove perspektive prikažete jesenski krajolik. Fotoaparat sa zaslonom promjenjivog kuta nagiba olakšava snimanje iz kreativnih kutova.

Fotoaparat sustava EOS R tvrtke Canon odlična je lagana opcija za cjelodnevno nošenje na jesenskom izletu. Kompaktni Canon EOS R10 i Canon EOS RP jednostavni su za upotrebu i opremljeni kreativnim značajkama koje vam omogućuju razvoj vještina za snimanje fotografija i videozapisa.

Eksperimentirajte s različitim objektivima kako biste dobili raznolike jesenske fotografije. Širokokutni objektiv kao što je Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM odličan je za snimke sezonskih pejzaža, dok je lagani RF 100-400mm F5.6-8 IS USM idealan za fotografiranje divljih životinja. Objektiv s velikim maksimalnim otvorom blende, kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM, olakšat će snimanje pri slabom osvjetljenju.

Ne zaboravite spakirati neke dodatke. Reflektor će vam dati veću kontrolu nad svjetlom prilikom snimanja jesenskih krupnih planova i portreta, a lagani stativ omogućit će vam da nastavite snimati fotografije noću. Kružni polarizirajući filtar koji se pričvršćuje na prednji dio objektiva odličan je dodatak za jesensku fotografiju jer smanjuje odbljeske i povećava zasićenost.

8. Pokušajte snimiti jesenski videozapis

Dvije žene s toplim kapama i kaputima te fotoaparatima tvrtke Canon stoje u šumi i gledaju prema gore. Jedna od njih i pokazuje prema gore.

Pogledajte prema gore kako biste vidjeli što se događa iznad vas. Obuhvaćanje gotovo golih grana naspram neba na fotografiji ili u videozapisu dočarava jesenski ugođaj i gledatelju omogućuje da cijeni ljepotu i krhkost prirode.

Dok snimate jesenske fotografije, zašto ne biste snimali i jesenske videozapise? Fotoaparati EOS tvrtke Canon kao što je Canon EOS R10 omogućuju vam snimanje vrlo kvalitetnih videozapisa dodirom tipke. Ako imate fotoaparat opremljen funkcijom Wi-Fi, videozapise jednostavno možete podijeliti na društvenim mrežama dok ste u pokretu putem aplikacije Canon Camera Connect.

Ako snimate prijatelje, obitelj ili druge ljude, pobrinite se da zvijezde vašeg filma nose boje koje će upotpuniti jesenske nijanse. Za profesionalan izgled fotoaparat držite nepomičnim i izbjegavajte zumiranje objektiva tijekom snimanja.

Pokušajte snimiti nekoliko isječaka na kojima lišće pada s drveća, a mogli biste pokupiti nekoliko listova i baciti ih u zrak? Pobrinite se da interno snimanje zvuka bude uključeno kako biste snimili zvuk lišća pod stopalima ili smijeh vas i prijatelja.

Možete i pokušati snimiti videozapis s ubrzanim protokom vremena ili s jako ubrzanim protokom vremena koji će prikazati promjenu sezonskog svjetla tijekom nekoliko sati, primjerice, ili stvaranje rose na jesenskoj travi.

9. Ispišite omiljene fotografije

List slika s temom jeseni izlazi iz kompaktnog pisača tvrtke Canon.

SELPHY CP1500 tvrtke Canon ispisuje predivne fotografije profesionalne kvalitete na razne papire, od onih formata dopisnice do malih naljepnica.

Kad ispisujete fotografije zasićenih boja i toplih tonova, dobro je odabrati optimalan papir koji će odgovarati vašem fotografskom stilu. Iako popularni fotopapir Canon Pro Platinum visokog sjaja daje iznimno detaljne i živopisne rezultate, možete isprobati i mekši papir. Odličan primjer je Plus Semi-gloss tvrtke Canon koji ima satensku doradu i manji sjaj za mekši izgled.

Pisač serije PIXMA TS7450 tvrtke Canon idealna je kućna opcija za ispisivanje na raznim kreativnim medijima, dok je SELPHY CP1500 tvrtke Canon izvrstan kompaktni izbor.

Istraživanje ljepote jeseni fotoaparatom može potaknuti ideje za brojne inspirativne fotografske projekte, stoga svakako najbolje iskoristite ovu živopisnu sezonu dok čarolija traje.

Napisao Marcus Hawkins

Slični proizvodi

 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R8

  Prijeđite na fotografije i videozapise punog kadra i ostvarite svoje kreativne ambicije.
 • RF objektivi

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Mali i vrlo lagani objektiv sa zumiranjem serije RF od 24 – 50 mm koji možete upotrebljavati svaki dan prilikom putovanja, snimanja pejzaža i još mnogo toga.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv 35mm f/1.8 MACRO s brzim otvorom blende za širokokutnu perspektivu i veliko izoštravanje te tehnologijom Hybrid IS.
 • Izuzetno širokokutni objektiv za zumiranje

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompaktan i lagan objektiv za zumiranje RF 15-30mm, savršen za putovanja, uključujući gradske panorame, pejzaže, arhitekturu i vlogove u pokretu.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R10

  Napravite sljedeće korake s fotografijama i videozapisima uz fotoaparat bez zrcala sa sustavom EOS R, izrađen oko senzora APS-C formata.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS RP

  Malen, lagan i intuitivan fotoaparat bez zrcala sa senzorom punog kadra dizajniran je za putovanja i svakodnevno fotografiranje.
 • Širokokutni objektiv s fiksnom žarišnom duljinom

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompaktan, lagan objektiv fiksne žarišne duljine od 24 mm idealan je za fotografiranje pejzaža, snimanje vlogova i interijera – ali i odlične makro fotografije.
 • Telefoto objektivi sa zumiranjem

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Svestran, kompaktan i lagan objektiv sa zumiranjem RF 100-400mm, sa sustavom stabilizacije slike u 5,5 koraka, omogućava snimanje divljih životinja i akcije bez težine.
 • Pisači za upotrebu kod kuće

  SELPHY CP1500

  Ovaj kompaktni fotopisač jednostavan za upotrebu omogućuje izradu vrlo izdržljivih ispisa bogatih boja u roku od nekoliko sekundi.
 • Slični članci

 • Osoba s opremom za planinarenje i velikim ruksakom stoji na vrhu stijene sa svojim psom. U pozadini se može vidjeti prostrano vrijesište.

  AVANTURISTIČKA FOTOGRAFIJA

  Avanturistička fotografija na otvorenom

  Fotografkinja Anna Blackwell ovjekovječuje divljinu Dartmoora modelom Canon EOS R6.

 • Snimanje godišnjih doba

  PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  Snimanje godišnjih doba

  Istaknite jedinstvenu atmosferu svakog godišnjeg doba uz ove savjete Benjamina Hegyija.

 • Divlje životinje u uvjetima slabog osvjetljenja

  FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Divlje životinje u uvjetima slabog osvjetljenja

  Otkrijte skrivene živote životinja uz pomoć naših vrhunskih savjeta za noćnu fotografiju.

 • Pejzažna snimka stabla na brdu, ispred ljubičastog neba.

  PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji savjeti za pejzaže

  Otkrijte tehnike snimanja koje će vam pomoći da pejzažne fotografije prenesete na novu razinu.