GRADSKA FOTOGRAFIJA

Najbolji savjeti za urbanu i gradsku fotografiju

Kreirajte zapanjujuće gradske panorame i urbane scene – ovdje su svi potrebni savjeti, tehnike i inspiracija.
Zračni prikaz grada noću, mnoge zgrade osvijetljene pod tamnoplavim nebom prošaranim ružičastom bojom.

Gradovi su energična i čarobna mjesta. Njihovi stanovnici, zgrade i rijeke te raznovrsne ulice pružaju beskonačne mogućnosti za fotografiranje. Uzmite fotoaparat, izađite na ulice i istražite grad u svojoj blizini. Sastavili smo nekoliko vrhunskih savjeta koji će vam pomoći da snimite fotografije na koje ćete biti ponosni. Nastavite čitati i saznajte kako poboljšati kompoziciju, nositi se sa svjetlom koje slabi i ispričati svoju gradsku priču.

1. Oprema za urbanu fotografiju

Osoba drži fotoaparat EOS M50 tvrtke Canon nisko uz tlo radi snimanja grada noću.

Ako noću isprobavate gradsku fotografiju, elektroničko tražilo fotoaparata bez zrcala može biti od neprocjenjive vrijednosti – pokazuje vam točno kako je snimka eksponirana i ažurira prikaz nakon podešavanja. Na DSLR fotoaparatu stražnji zaslon može vam pomoći da procijenite postavke ekspozicije, kao i da imate svjetliji pogled na scenu.

EOS M6 Mark II tvrtke Canon na pločniku, snimajući grad noću.

Neposredno prije izlaska sunca ili nakon zalaska sunca, „plavi sat“ sumraka odličan je trenutak za snimanje gradskih panorama. Kvaliteta svjetla obično je nadrealna, a ulice su često praznije. Kod većine objektiva, postavljanjem otvora blende od oko f/11 do f/16 jarke točke svjetlosti pretvorit će se u tragove.

Iako se bilo koji fotoaparat tvrtke Canon može upotrebljavati za urbanu fotografiju, fotoaparati s izmjenjivim objektivom pružaju najveću svestranost. Osim toga, manje je često bolje jer diskretni pristup može pomoći u snimanju spontanih snimaka gradskog života dok ljudi idu svojim poslom. Fotoaparati EOS serije M bez zrcala tvrtke Canon, kao što je EOS M50 Mark II, naročito su kompaktni i nenametljivi.

Mnogi fotografi preferiraju objektive fiksne žarišne duljine od 35 mm zbog malog, laganog profila i vidnog polja koje, iako je dovoljno široko da sve stane u kadar, ostaje relativno bez bačvastog izobličenja u usporedbi s iznimno širokokutnim objektivima. Sićušni plosnati objektiv EF-M 22mm f/2 STM tvrtke Canon apsolutno je idealan, uz „učinkovitu“ žarišnu duljinu od 35,2 m u uvjetima punog kadra. EF-M 32mm f/1.4 STM tvrtke Canon daje standardnu perspektivu, a njegov veliki otvor blende odličan je za izdvajanje objekata u odnosu na zamućenu pozadinu. Ako želite svestranost, EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM tvrtke Canon širokokutni je objektiv s ugrađenim makroznačajkama. No, ne radi se samo o objektivima fiksne žarišne duljine – kompaktni EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM tvrtke Canon također pruža svestranost kao širokokutni objektiv sa zumiranjem.

Za korisnike DSLR fotoaparata lagani EOS 250D tvrtke Canon ima pomični zaslon s promjenjivim kutom, idealan za snimanje neobičnih i uzbudljivih perspektiva. Dostupan je i kod većini drugih trenutačnih fotoaparata tvrtke Canon, uključujući profinjeniji, a relativno kompaktni EOS 850D tvrtke Canon, koji je pogodniji za fotografe entuzijaste. Idealni objektivi za gradsku fotografiju za DSLR fotoaparate formata APS-C imaju iznimno tanak plosnati objektiv EF-S 24mm f/2.8 STM tvrtke Canon i sićušni EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM tvrtke Canon s iznimno širokokutnim zumiranjem – oba su odlična za postavljanje čak i najvećih zgrada u kadar.

Za DSLR fotoaparate sa senzorom punog kadra kao što je EOS 6D Mark II tvrtke Canon, objektiv EF 35mm f/2 IS USM tvrtke Canon najbolji je izbor za noćno snimanje gradskih panorama iz ruke, njegova optička stabilizacija u četiri koraka i veliki otvor blende f/2 omogućuju prolazak svjetla kad je to najpotrebnije. Za fotografe s fotoaparata bez zrcala, EOS RP sa senzorom punog kadra i RF 35mm F1.8 IS Macro STM tvrtke Canon čine moćan, a ipak kompaktan uređaj. Impresivni iznimno širokokutni objektiv RF 16mm F2.8 STM tvrtke Canon svestran je izbor za urbanu fotografiju, omogućujući vam snimanje širokih gradskih panorama, kao i krupnih planova arhitektonskih detalja zahvaljujući maksimalnim razinama povećanja od 0,26x.

2. Urbana inspiracija

Cestovna mreža noću s prednjim svjetlima automobila stvara jasno definirane tragove svjetla.

Duge ekspozicije idealne su za pretvaranje noćnog prometa u tragove svjetla, pri čemu obični prizori postaju zadivljujuće kreativne snimke. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 61 s, f/16 i ISO400. © Lorenz Holder

Svi gradovi su kombinacije povijesti i raznih kultura koje sadrže tisuće različitih priča. Dok istražujete grad, razmislite o tome koje vas priče o njemu najviše zanimaju, a zatim zađite malo dublje. Ignorirajte dobro poznate znamenitosti i pokušajte pronaći jedinstvenu pripovjedačku žarišnu točku koja će gledatelja pozvati u svijet fotografije.

Kretanje ljudi, robe ili prijevoza u srcu je većine gradova. Kako biste snimili grad u pokretu, pokušajte ga istražiti pješice dok ne dobijete priliku za užurbano raskrižje, a zatim se zaustavite i snimite nekoliko snimaka iz zanimljive točke gledišta.

Mnogi gradovi oživljavaju kad padne noć. Pokušajte snimati gradske panorame noću na mjestima s jarkim svjetlima, kao što su božićna tržišta u Pragu ili londonski West End. Snimanje tragova svjetlosti također može biti korisno. Zašto ne biste pronašli povišeno mjesto kao što je most ili terasa na krovu i snimili ulicu ispod nje?

Neke od najupečatljivijih gradskih fotografija prikazuju kontraste – između starog i novog, spokoja i nesklada, ili između gradskih kozmopolitskih zajednica. Pokušajte snimiti vlastitu interpretaciju te teme – na primjer, možda ćete primijetiti nekoga kako meditira u užurbanom šangajskom parku, snimiti povijesnu londonsku zgradu koja je patuljasta u odnosu na novi neboder ili gužvu u hipsterskom kvartu New Yorka.

Mali detalji gradu daju identitet. Snimanjem tih fascinantnih značajki koje se često kriju naočigled, dobit ćete zapanjujuće fotografije. Razmislite o ukrašenim viktorijanskim uličnim svjetlima u Londonu, oznakama Art Nouveau stila na postajama metroa u Parizu ili uzorcima na prepoznatljivim opločenjima pločnika u Lisabonu. Kad sljedeći put posjetite neki grad, obratite pozornost na male i jedinstvene detalje te razmislite o zanimljivim načinima njihovog snimanja.

3. Najbolji načini rada fotoaparata

Osoba u čizmama visokih potpetica hoda kroz lokvu noću, narančasta i plava svjetla reflektirana su na mokrom pločniku.

Pokušajte izbjeći standardne gradske turističke snimke – isplati se biti kreativan i tražiti neobične perspektive koje povećavaju interes. Pokušajte snimati iz vrlo niskih ili čak s vrlo visokih položaja kako biste mogli snimati preko zidova i drugih prepreka ili iznad mase. Zasloni promjenjivog kuta nagiba mnogih fotoaparata tvrtke Canon savršeni su za ovaj pristup. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 28-70mm F2L USM tvrtke Canon pri 70 mm, 1/60 s, f/2.8 i ISO1000. © Lorenz Holder

Krupni plan bočne strane zgrade, metalni broj na vratima osvijetljen svjetlom odozgo.

Nemojte uvijek pokušavati sagledati širu sliku. Detaljne snimke mogu ispričati drukčiju, ali vrlo učinkovitu priču. Snimljeno modelom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon s objektivom EF 35mm f/1.4L II USM tvrtke Canon pri 1/664 s, f/1.4 i ISO400.

Gradovi su po svojoj prirodi užurbana mjesta, ali postoje trenuci kad se tempo usporava, primjerice kasno noću ili vrlo rano ujutro. U to doba dana trebate biti vješti u fotografiranju pri slabom osvjetljenju. To podrazumijeva male brzine zatvarača, visoke ISO postavke i tehnike stabilnog držanja fotoaparata.

Prilikom snimanja fotografija pri slabom osvjetljenju prvo što trebate zapamtiti je da treba spriječiti potpuno automatske postavke u upotrebi bljeskalice. To možete učiniti upotrebom načina rada s isključenom bljeskalicom ili načina rada scene za snimanje iz ruke noću. U načinu rada s isključenom bljeskalicom fotoaparat će morati drukčije upotrebljavati svoje mogućnosti za snimanje fotografija bez bljeskalice. To će se učiniti povećanjem osjetljivosti na svjetlo (ISO), smanjenjem brzine zatvarača i povećanjem otvora blende objektiva.

Način rada isključene bljeskalice treba se odabrati i za snimanje fotografija u gradskim muzejima i prostorima gdje nije dopušteno fotografiranje s bljeskalicom ili kad bi bljeskalica pokvarila ugođaj.

Mnogi fotoaparati tvrtke Canon, kao što je EOS RP tvrtke Canon, imaju način rada scene za snimanje iz ruke noću koji snima niz od četiri fotografije i zatim kombinira rezultate u jednom kadru, optimiziran za minimalno podrhtavanje fotoaparata. Budući da mnogi gradovi imaju ograničenja upotrebe stativa, način rada scene za snimanje iz ruke noću može vam pomoći u postizanju oštrih gradskih snimki noću.

Objektiv fiksne žarišne duljine sa širokim otvorom blende kao što je RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon uvijek je dobro imati i odličan je za snimanje pri slabom osvjetljenju. Malen i lagan, ovaj nenametljivi objektiv pruža oštru sliku. Širok raspon postavki otvora blende objektiva fiksne žarišne duljine nudi fantastičnu kontrolu dubinske oštrine. Kako biste najbolje iskoristili te objektive, upotrebljavajte način rada s prioritetom otvora blende (Av) i kontrolirajte dubinsku oštrinu od plitke do duboke ili upotrebljavajte način rada prioriteta zatvarača (Tv) za kontrolu načina snimanja pokreta. Druga značajka ove vrste objektiva je da se morate kretati kako biste se približili objektu, umjesto zumiranja, što znači da ćete često pronaći zanimljivije kutove za snimanje.

4. Tehnike gradske fotografije

Crno-bijela slika neba ispunjenog neboderima i visokim zgradama.

Prelazak na monokromatski način rada fotoaparata odličan je za naglašavanje sjena, svjetla i tekstura, uz uklanjanje živopisnih smetnji. Snimljeno modelom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon s objektivom EF 11-24mm f/4L USM tvrtke Canon pri 11 mm, 1/500 s, f/8 i ISO100.

Turska tržnica na zatvorenom. Mala brzina zatvarača zamutila je mnoštvo, naglašavajući užurbanost prizora.

Gradska fotografija predstavlja ljude koji žive u gradovima jednako koliko i zgrade i znamenitosti. Snimljeno modelom EOS 60D tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 90D tvrtke Canon) s objektivom EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM tvrtke Canon pri 49 mm, 2,6 s, f/16 i ISO100.

Kako biste uvijek bili spremni za snimanje, morate biti svjesni kako se svjetlo mijenja oko vas dok hodate gradom. Ako postane tamnije, planirajte povećanje ISO vrijednosti, usporavanjem brzine zatvarača ili povećanjem otvora blende. Ako postane svjetlije, smanjite ISO, povećajte brzinu zatvarača ili smanjite otvor blende. Na taj će način vaša postavka fotoaparata biti blizu idealnoj ako naiđete na spektakularnu scenu koju želite snimiti.

Upotrebljavajte monokromatski stil slike na fotoaparatu kako biste kreirali crno-bijele fotografije u fotoaparatu. Budući da je bit crno-bijele fotografije sjena i svjetlo, upotreba monokromatskog načina rada pomoći će vam da vidite igru kontrasta. Na LCD zaslonu prikazivat će se crno-bijele fotografije, ali ako snimate u formatu RAW, možete se vratiti na sliku u boji u naknadnoj obradi na računalu.

Ako imate slobodnog vremena dok ste u gradu, možete odabrati mjesto koje ćete posjetiti u različito vrijeme dana i snimiti promjene ljudi i svjetla. Samo tri ili četiri fotografije snimljene u jednakim intervalima tijekom dana mogu dati osjećaj promjene grada.

Prilikom snimanja pokretnih objekata kao što su ljudi koji hodaju mostom ili trgom, bolje je fotoaparat držati mirno i isključiti bljeskalicu, birajući veće brzine zatvarača kako bi se poboljšalo kretanje objekta. Prilikom fotografiranja pazite na površine i mjesta na kojima se fotoaparat može postaviti ili držati radi maksimalne stabilnosti. Pokušajte eksperimentirati s načinom rada prioriteta zatvarača (Tv). Nakon što podesite brzinu zatvarača, fotoaparat automatski uravnotežuje ISO i vrijednost otvora blende, što vam omogućuje istraživanje kreativnosti.

Ako vam treba dodatna pomoć i upute dok ste u pokretu, aplikacija Canon Photo Companion obiluje personaliziranim sadržajem, izazovima i inspiracijom te pruža svu pomoć koja vam treba kako biste oživjeli gradske avanture.

Napisao Matthew Richards

Slični proizvodi

Slični članci

 • 11 savjeta za fotografiranje tijekom odmora u gradu

  URBANA FOTOGRAFIJA

  11 savjeta za fotografiranje tijekom odmora u gradu

  Savjeti i naputci koji će vam pomoći da snimite duh urbane džungle.

 • Savjeti za apstraktnu uličnu fotografiju

  ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Otkrijte apstraktnu uličnu fotografiju

  Pomoću ovih jednostavnih tehnika izradite nevjerojatnu umjetnost iz svakodnevnoga, za nadrealne urbane fotografije.

 • Obzor Chicaga tijekom zlatnog sata, s vodom ispred zgrada. Cijeli je prizor obojen narančastim sjajem horizonta.

  URBANA FOTOGRAFIJA

  Savjeti za kompozicije snimki grada

  Vodič Paule Stopke za kompozicije upečatljivih snimki zgrada i gradskih panorama.

 • Savjeti za uličnu fotografiju

  ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Savjeti za uličnu fotografiju

  Ključan savjet za snimanje zapanjujućih uličnih slika s arhitekturom.