MAKROFOTOGRAFIJA

Osnovni savjeti i tehnike za makrofotografiju

Lako je započeti sa snimanjem krupnih planova – ovaj vodič za makrofotografiju pokriva najbolje fotoaparate i objektive tvrtke Canon za nevjerojatno detaljne snimke, s prijedlozima i savjetima za snimanje zapanjujućih fotografija.
Ekstremno krupni plan ose jarkih boja koja se hrani na cvijetu svijetlozelene boje.

Krupni planovi svega, od kukaca do cvijeća, hrane i predmeta iz kućanstva, mogu otkriti nevjerojatne razine detalja. Možda pretpostavljate da trebate modernu opremu i profesionalne vještine za odličnu makrofotografiju, ali uz samo nekoliko prijedloga i savjeta svatko može snimiti nevjerojatne krupne planove, čak i s jeftinijim fotoaparatima i objektivima. Pročitajte naš vodič za makrofotografiju i pronađite sve savjete koje trebate.

Kako snimati makrofotografije?

Kako bi stvari bile jednostavne, većina osnovnih modela fotoaparata tvrtke Canon ima način rada za makrosnimanje dostupan na kotačiću za odabir načina rada ili putem sustava izbornika. Time se optimiziraju sve relevantne postavke za fotografiranje izbliza. Puna makrofotografija ide korak dalje, obično obuhvaća objektiv koji pruža povećanje od 1x. To znači da se mali predmeti reproduciraju u prirodnoj veličini na senzoru slike na fotoaparatu, što omogućuje ekstremno povećanje prilikom prikaza fotografija na zaslonu ili u obliku ispisa.

Ovaj vodič za makrofotografiju nastoji dati odgovor na sva najčešća pitanja o makrofotografiji i krupnim planovima, uključujući:

  1. Odabir opreme: bez obzira na to kakvu opremu imate, možete snimati odlične krupne planove, ali moćan fotoaparat i namjenski makroobjektiv mogu vam pomoći da sve prenesete na višu razinu.
  2. Razumijevanje postavki: automatski načini rada makro odlični su za opuštene krupne planove, ali prebacivanje na način rada Aperture Priority (AV) ili Manual (M) omogućit će vam potpuno oslobađanje kreativnosti.
  3. Zadržavanje izoštravanja: pouzdani sustavi automatskog izoštravanja tvrtke Canon odlični su za općenite fotografije, ali za vrhunske makrosnimke isprobajte značajke kao što su isticanje područja izoštravanja i snimanje s različitim izoštravanjem.
  4. Uređivanje fotografija: makrofotografija često ima koristi od uređivanja, ali ne morate biti profesionalac. Jednostavnim obrezivanjem snimki izvući ćete detalje u prednji plan, a alat Spot Healing može pomoći u dotjerivanju konačnog proizvoda.

Najbolja oprema za makrofotografiju

Ekstremno krupni plan školjke koji prikazuje spiralnu strukturu.

Slično drugim fotoaparatima sa sustavom EOS R tvrtke Canon, EOS RP ima niz moćnih funkcija za makrosnimanje, uključujući isticanje područja izoštravanja i snimanje s različitim izoštravanjem. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 15 s, f/4 i ISO100.

Ekstremno krupni plan crvenog cvijeta koji pokazuje detalje latica.

EOS RP ima i stražnji dodirni zaslon s promjenjivim kutom nagiba. To je vrlo korisno kod snimanja makrosnimaka iz zahtjevnih kutova te omogućuje brzo i lako izoštravanje za općenite krupne planove jer možete jednostavno dodirnuti sliku za pregled na mjestu na kojem želite automatsko izoštravanje. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 1/10 s, f/4 i ISO100.

Za snimanje krupnih planova ne trebaju vam skupi fotoaparati i objektivi. Najbolji fotoaparat za makrofotografiju onaj je koji vam je pri ruci. Mnogi osnovni modeli fotoaparata koji rade na principu „usmjeri i snimaj“ imaju način rada za makrosnimanje koji omogućuje udaljenosti izoštravanja do samo 1 cm. Kompaktni fotoaparat PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon ima snažniji način rada makro koji ima isticanje područja izoštravanja kako bi se postiglo precizno ručno izoštravanje na koje ćemo poslije doći.

EOS fotoaparati koji upotrebljavaju izmjenjive objektive pružaju vam veću fleksibilnost prilikom snimanja iz blizine jer možete postaviti idealan objektiv za zadatak. Imaju i dodirni zaslon s promjenjivim kutom nagiba koji vam omogućuje snimanje iz bilo kojeg kuta te snimanje s različitim izoštravanjem i isticanje područja izoštravanja.

Fotoaparat bez zrcala EOS M50 Mark II tvrtke Canon odlična je cijenom pristupačna opcija, naročito u kombinaciji s objektivom EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Pruža veće maksimalno povećanje pri od 1,2x, a predstavljen je kao prvi objektiv za automatsko izoštravanje na svijetu koji ima ugrađeni LED Macro Lite za osvjetljavanje objekta.

Krupni plan sredine ruže s isključenom značajkom Macro Lite.

Objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ima ugrađeni Macro Lite, a gore prikazane snimke pokazuju razliku koju čini svjetlo. Snimljeno modelom EOS M3 tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS M6 Mark II tvrtke Canon) s objektivom Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM pri 1,3 s, f/7.1 i ISO100.

Krupni plan sredine ruže s uključenom značajkom Macro Lite.

Dodatno osvjetljenje koje svjetlo pruža pomaže u uklanjanju sjena i tame sa snimke. Snimljeno modelom EOS M3 tvrtke Canon s objektivom Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM pri 0,4 s, f/7.1 i ISO100.

Koji su najbolji objektivi za makrofotografiju?

Mnogi objektivi isporučeni s EOS fotoaparatima tvrtke Canon imaju impresivno kratke minimalne udaljenosti izoštravanja (MFD). Među njima su Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM za fotoaparate sa sustavom EOS R koji imaju minimalnu udaljenost izoštravanja od samo 13 cm, a EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II za DSLR fotoaparate sa senzorom formata APS-C koji imaju minimalnu udaljenost izoštravanja od 25 cm i mogu se upotrebljavati na fotoaparatima sa sustavima EOS R ili EOS M putem adaptera za montažu EF-EOS R ili EF-EOS M. Isto vrijedi i za objektiv Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM koji ima sličan Macro Lite kao EF-M 28mm te predstavlja fantastičnu pristupačnu opciju za prvi makroobjektiv.

Ekstremno krupni plan lista koji pokazuje njegovu složenu strukturu.

Kao i najnoviji makroobjektivi tvrtke Canon, RF 85mm F2 MACRO IS STM ima hibridni stabilizator slike. Njime se neutralizira pomicanje s jedne strane na drugu, kao i gore i dolje, što stabilizaciju čini mnogo učinkovitijom prilikom snimanja krupnih planova iz ruke i makrosnimanja. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/40 s, f/2 i ISO800.

Ekstremni krupni plan glave i krila leptira.

Objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM s povećanjem od 1,4x omogućuje snimanje nevjerojatnih detalja, poput pojedinačnih ljuski na krilima leptira. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/50 s, f/4,5 i ISO3200. © Oliver Wright Photography

Za entuzijaste koji žele svoju kreativnu makrofotografiju prenijeti na novu razinu, idealni su namjenski makroobjektivi i asortiman fotoaparata sa senzorom punog kadra tvrtke Canon. Senzori punog kadra modela EOS RP tvrtke Canon i EOS R6 zadržavaju nevjerojatnu kvalitetu slike pri slabom osvjetljenju, za čiste snimke čak i pri visokim ISO vrijednostima. Oba modela imaju i način snimanja s različitim izoštravanjem koji je naročito koristan za makrofotografiju, što ćemo kasnije objasniti. U izvrsne prateće objektive ubraja se Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM i RF 85mm F2 MACRO IS STM. Oni pružaju maksimalno povećanje od 0,5x i imaju hibridni stabilizator slike kako bi snimke iz ruke bile bez zamućenja.

Isto vrijedi i za profesionalni Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM za DSLR fotoaparate. Za izrazito veliko povećanje vrhunski Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pruža ogromno povećanje od 1,4x.

Najbolje postavke za makrofotografiju

Žena snima makrofotografiju školjke fotoaparatom i objektivom tvrtke Canon. Obučena je u zimsku odjeću i oslonjena na laktovima u pijesku.

Razmislite o tome koliko detalja možete snimiti u širokokutnoj snimci pejzaža. Sada zamislite da veći dio senzora slike fotoaparata napunite s nečime veličine poštanske marke. Čak i makropovećanje od 0,5x može otkriti sitne detalje koji su obično nevidljivi golom oku.

Muškarac upotrebljava fotoaparat s velikim objektivom za snimanje krupnog plana kukca na listu.

Snimanje krupnih planova različitih kukaca nekad će imati odlične rezultate, a nekad ne. Uspjeh možete osigurati odabirom načina rada automatskog izoštravanja AI Servo (kontinuirano) i načina rada kontinuiranog snimanja. Gumb zatvarača držite pritisnutim kako biste brzo uzastopce snimili niz fotografija među kojima će sigurno biti nekoliko onih koje ćete sačuvati.

Način snimanja Makro mnogih fotoaparata tvrtke Canon dobro funkcionira, ali za kreativnije snimanje izbliza s fotoaparatima razine entuzijasta najbolje je preuzeti kontrolu. Upotreba poluautomatskih i ručnih načina rada može se isplatiti.

Poseban je izazov dubinska oštrina (udaljenost između najbližih i najudaljenijih izoštrenih točaka u prizoru) koja u krupnim planovima postaje vrlo mala, a u punoj makrofotografiji potpuno sićušna. Kako biste maksimalno povećali dubinsku oštrinu, možete prijeći na način snimanja Av (prioritet otvora blende) i odabrati mali otvor blende od oko f/16 – f/22. Međutim, ako osvjetljenje nije jako, to može zahtijevati manje brzine zatvarača kako bi se postigla pravilna ekspozicija. To obično nije problem ako upotrebljavate stativ za makrofotografiju cvijeća, krupne planove hrane i drugu mrtvu prirodu, ali slabo osvjetljenje može rezultirati fotografijama koje nisu dojmljive. Za snimke u zatvorenom možete dodati svjetlo stolne svjetiljke ili iskoristiti dnevno svjetlo izvana. Osim toga, dobre su i fotografske LED žarulje, kao i LED Macro Lite kod nekih gore spomenutih objektiva tvrtke Canon.

Makrofotografija kukaca zahtijeva veliku brzinu zatvarača za zamrzavanje pokreta. To vrijedi i za druge žive objekte, primjerice u makrofotografiji oka. Jedan od načina da to postignete prilikom upotrebe malog otvora blende je povećanje ISO postavke fotoaparata. Međutim, ako želite veću ISO vrijednost, možete izgubiti fine detalje i povećati šum na slici – tu se ističu značajke za snimanje s niskom razinom šuma kod fotoaparata sa senzorom punog kadra, kao što su EOS RP ili EOS R6.

Naprednije rješenje je upotreba bljeskalice ili bljeskalice Speedlite. Osim dodavanja svjetla, vrlo kratko trajanje bljeska učinkovito zamrzava akciju. Za vrhunsku kontrolu snimanja izbliza i svjetlosni efekt bez sjena u makrofotografiji tu je Macro Ring Lite MR-14EX II tvrtke Canon koji je kompatibilan s većinom makroobjektiva tvrtke Canon.

Tehnike makrofotografije

Krupni plan kuglice sladoleda od vanilije omotane tankim, kružnim slojem čokolade, ukrašene mrvicama i tankim zelenim listom.

Za vrhunsku oštrinu pri ekstremnim krupnim planovima i makrosnimkama fotoaparat obično mora biti što mirniji. Snimljeno modelom EOS M50 Mark II tvrtke Canon s objektivom Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM pri 1/125 s, f/5.6 i ISO2500.

Krupni plan živopisnog ružičastog cvijeta.

Priroda ima skrivenu ljepotu koju možete otkriti u krupnim planovima i makrofotografiji. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/1250 s, f/2 i ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Izoštravanje može biti zahtjevno kod snimanja izbliza i zahtijeva izuzetnu preciznost zbog obično vrlo male dubinske oštrine. Aplikacija Canon Photo Companion obuhvaća koristan alat koji izračunava najbliže i najudaljenije točke izoštravanja, dubinsku oštrinu i hiperfokalnu udaljenost, ovisno o fotoaparatu i postavkama.

Za snimanje fotografija mrtve prirode, primjerice makrofotografije hrane, najbolje je fotoaparat montirati na stativ ili drugu potporu kako bi bio fiksiran na mjestu i kako ne bi bilo pomicanja ili zamućenja. Kako biste osigurali potpunu stabilnost, upotrijebite samookidač u trajanju od dvije sekunde ili daljinski upravljač kako tijekom snimanja snimke ne biste morali dodirivati fotoaparat.

Čak i kad se upotrebljava stativ, vibracije mogu nastati dodirivanjem fotoaparata neposredno prije ekspozicije i, za DLSR modele, pomicanjem reflektirajućeg zrcala prema gore. Dobra kombinacija postavki dostupnih kod većine DSLR fotoaparata tvrtke Canon je upotreba samookidača od dvije sekunde u kombinaciji s načinom rada blokiranja zrcala. Zrcalo će se okrenuti dvije sekunde prije snimanja, što će omogućiti dovoljno vremena da vibracije nestanu. Aplikacija Canon Camera Connect korisna je i u ovim situacijama, jer omogućuje upravljanje fotoaparatom s telefona.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Kad je fotoaparat fiksiran na mjestu, automatsko izoštravanje može dobro raditi ako upotrebljavate automatsko izoštravanje u jednoj točki i precizno poredate točku s dijelom objekta koji želite najviše izoštriti. Ručno izoštravanje može biti još bolje, kao što je prikazano u videozapisu iznad. Noviji fotoaparati bez zrcala EOS M i svi EOS R tvrtke Canon imaju opciju za isticanje područja izoštravanja (objektiv mora biti u načinu rada MF). Uključite tu opciju i područja unutar kadra bit će naznačena na tražilu ili stražnjem zaslonu kako postaju izoštrena, što vam omogućuje precizno podešavanje snimke. Umjesto toga, možete upotrijebiti i uvećani pregled željenog područja kako biste osigurali optimalno ručno izoštravanje. Istu tehniku možete upotrebljavati i na stražnjem zaslonu DSLR fotoaparata tvrtke Canon tako da prebacite na način rada s prikazom uživo.

Čak i uz najpreciznije izoštravanje i uski otvor blende, ponekad ćete uvidjeti da i dalje ne možete dobiti željenu izoštrenost od prednjeg do stražnjeg plana. To se događa zbog vrlo male dubinske oštrine prilikom snimanja izbliza. Neki fotoaparati tvrtke Canon, uključujući EOS RP i EOS R6 tvrtke Canon, imaju način rada za snimanje s različitim izoštravanjem. To je odlično za makrosnimanje jer snima niz snimki uz automatski napredak kroz raspon udaljenosti izoštravanja između svakog kadra. Niz se zatim može spojiti u jednu sliku u fazi uređivanja, što rezultira većom žarišnom ravninom.


Kako biste istaknuli detalje, pokušajte eksperimentirati s različitim izvorima svjetla, od prirodnog ambijentalnog osvjetljenja i reflektirajućeg svjetla s listom bijelog kartona ili papira, do upotrebe fotografske ploče s LED osvjetljenjem ili bljeskalice Speedlite. Velik broj makroobjektiva tvrtke Canon ima i ugrađeni Macro Lite koji pomaže u uklanjanju sjena i tame.

Način uređivanja makrofotografija

Stražnji zaslon fotoaparata EOS R6 tvrtke Canon koji prikazuje način snimanja RAW i postavke za krupni plan glave papige.

Mnogi fotoaparati tvrtke Canon imaju način kvalitete RAW. Upotrijebite ga kako biste dobili najveću širinu u fazi uređivanja, upotrebljavajući softver kao što je Digital Photo Professional tvrtke Canon (dostupan za besplatno preuzimanje). Moći ćete precizno podesiti vrijednost ekspozicije i ravnotežu bijele boje za optimalnu svjetlinu i prikaz boja, bez smanjenja kvalitete slike. Možete primijeniti i izoštravanje ili upotrijebiti alat Poboljšanje oštrine (Unsharp Mask) kako biste naglasili detalje, a dojam možete poboljšati prilagođavanjem jasnoće, kontrasta, nijansi boja i zasićenosti.

Većina krupnih planova i makrofotografija može se znatno poboljšati s malo uređivanja. Ako vas minimalna udaljenost izoštravanja objektiva ograničava u približavanju objektu koliko želite, nemojte paničariti. Kreativno obrezivanje u fazi uređivanja omogućuje vam uklanjanje neželjenih perifernih dijelova sa slike i zadržavanje samo željenog područja.

Ništa nije potpuno savršeno. Kad snimate makrofotografije ili krupne planove, razina sitnih detalja koje ćete snimiti naglasit će sve čestice prašine, nepravilnosti i druge nedostatke. Spot Healing Brush ili alat za kloniranje u softveru za uređivanje fotografija može pomoći da ih učinkovito maskirate kopiranjem podataka o svjetlini, boji i teksturi iz okolnih piksela.

Najnovije verzije softvera Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon također uključuju alat za kompozicije s dubinskom oštrinom (Depth Compositing). Time se automatizira postupak pretvorbe serije snimki snimljenih u načinu rada za snimanje s različitim izoštravanjem fotoaparata EOS R, spajajući ih u jednu snimku. Savršen je za povećanje efektivne dubinske oštrine prilikom snimanja krupnih planova i makrofotografije.


Nadamo se da su ovi savjeti i tehnike pokazali kako je lako započeti s makrofotografijom i nadahnuli vas da pokušate približiti detalje i snimiti vlastite krupne planove.Napisao Matthew Richards

Slični proizvodi

Slični članci