MAKROFOTOGRAFIJA

Savjeti za makrofotografiju

Ovi najbolji savjeti za makrofotografiju pomoći će vam u snimanju spektakularnih krupnih planova. Ovdje je sve što trebate znati, od kreativnih tehnika i osnovnih postavki fotoaparata do odabira odgovarajućeg kompleta tvrtke Canon.
Ekstremno krupni plan ose jarkih boja koja se hrani na cvijetu svijetlozelene boje.

Krupni planovi svega, od kukaca do cvijeća, hrane i predmeta iz kućanstva, mogu otkriti nevjerojatne razine detalja. Uz pravi fotoaparat i objektiv te odgovarajuće postavke možete otkriti sve detalje koji su gotovo nevidljivi golom oku. Makroobjektiv obično omogućuje povećanje između 0,5x i 1x pri minimalnoj udaljenosti za izoštravanje. To možda ne zvuči naročito impresivno, ali povećanje od 1x omogućuje reprodukciju malih objekata u prirodnoj veličini na senzoru slike fotoaparata. Zatim će se masivno povećati kad ih gledate na zaslonu ili ispisane, dajući potpuno novu perspektivu fotografiji.

U makrofotografiji bilo što može biti vaš objekt dok otkrivate skriveni svijet i gledate svakodnevne stvari na drukčiji način. Snimanje s vrlo kratke udaljenosti može biti zabavno, ali nije bez tehničkih izazova. Nastavite čitati i otkrijte stručne savjete za snimanje spektakularnih krupnih planova te koji je najbolji komplet tvrtke Canon za makrofotografiju, čak i ako imate ograničen budžet.

Tehnike makrofotografije

Krupni plan živopisnog ružičastog cvijeta.

Priroda ima skrivenu ljepotu koju možete otkriti u krupnim planovima i makrofotografiji. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/1250 s, f/2 i ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Izoštravanje može biti zahtjevno kod snimanja izbliza i zahtijeva izuzetnu preciznost zbog obično vrlo male dubinske oštrine. Aplikacija Canon Photo Companion obuhvaća koristan alat koji izračunava najbliže i najudaljenije točke izoštravanja, dubinsku oštrinu i hiperfokalnu udaljenost, ovisno o fotoaparatu i postavkama.

Za snimanje fotografija mrtve prirode, primjerice makrofotografije hrane, najbolje je fotoaparat montirati na stativ ili drugu potporu kako bi bio fiksiran na mjestu i kako ne bi bilo pomicanja ili zamućenja. Kako biste osigurali potpunu stabilnost, upotrijebite samookidač u trajanju od dvije sekunde ili daljinski upravljač kako tijekom snimanja snimke ne biste morali dodirivati fotoaparat.

Čak i kad se upotrebljava stativ, vibracije mogu nastati dodirivanjem fotoaparata neposredno prije ekspozicije i, za DLSR modele, pomicanjem reflektirajućeg zrcala prema gore. Dobra kombinacija postavki dostupnih kod većine DSLR fotoaparata tvrtke Canon je upotreba samookidača od dvije sekunde u kombinaciji s načinom rada blokiranja zrcala. Zrcalo će se okrenuti dvije sekunde prije snimanja, što će omogućiti dovoljno vremena da vibracije nestanu. Aplikacija Canon Camera Connect korisna je i u ovim situacijama, jer omogućuje upravljanje fotoaparatom s telefona.

Kad je fotoaparat fiksiran na mjestu, automatsko izoštravanje može dobro raditi ako upotrebljavate automatsko izoštravanje u jednoj točki i precizno poredate točku s dijelom objekta koji želite najviše izoštriti. Ručno izoštravanje može biti još bolje. Svi fotoaparati bez zrcala sustava EOS M i EOS R tvrtke Canon imaju opciju za isticanje obrisa pri izoštravanju (objektiv mora biti u načinu rada ručnog izoštravanja). Uključite tu opciju i područja unutar kadra bit će naznačena na tražilu ili stražnjem zaslonu kako postaju izoštrena, što vam omogućuje precizno podešavanje snimke. Umjesto toga, možete upotrijebiti i uvećani pregled željenog područja kako biste osigurali optimalno ručno izoštravanje. Istu tehniku možete upotrebljavati i na stražnjem zaslonu DSLR fotoaparata tvrtke Canon tako da prebacite na način rada s prikazom uživo.

Odlični objekti za makrofotografiju tijekom cijele godine

Kako biste dobili učinkovitu makrofotografiju, morate se usredotočiti na malo. Vrtni kukci, pauci i pčele čine odlične objekte, dok priroda općenito ima mnogo toga za ponuditi tijekom cijele godine. Od pupoljaka cvijeća u proljeće do pčela i leptira ljeti, zlatnih listova i gljiva u jesen te pahuljica i mraza zimi – uvijek se ima što snimati.

U zatvorenom prostoru možete biti kreativni s makrofotografijom hrane ili snimati ekstremne krupne planove objekata kao što su olovke u boji koje su bogate detaljima. Ako želite dodatnu inspiraciju za temu i način snimanja, pogledajte videozapis Iana Wadea o jesenskoj makrofotografiji, koji se nalazi iznad.

Osvjetljenje za makrofotografiju

Jarko osvijetljen krupni plan crvenog kupusa koji je Matt Doogue snimio modelom EOS R10 tvrtke Canon.

Ova fotografija krupnog plana crvenog kupusa snimljena je pri punom povećanju i uz osvjetljenje odozgo. Fotograf Matt Doogue upotrijebio je kombiniranje izoštravanja na fotoaparatu kako bi održao ujednačeno izoštravanje na cijeloj fotografiji. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/ 5.6 ISO250.

Nasuprot tome, tamnija verzija krupnog plana crvenog kupusa koju je Matt Doogue snimio modelom EOS R10 tvrtke Canon.

Krupni plan crvenog kupusa snimljen pri punom povećanju, ovaj put uz osvjetljenje s desne strane i manju snagu kako bi se naglasila tekstura i konture kupusa. Matt je ponovo upotrijebio kombiniranje izoštravanja na fotoaparatu radi održavanja ujednačenijeg izoštravanja. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/ 5.6 ISO250.

Kako biste istaknuli detalje, pokušajte eksperimentirati s različitim izvorima svjetla, od prirodnog ambijentalnog osvjetljenja i reflektirajućeg svjetla s listom bijelog kartona ili papira, do upotrebe fotografske ploče s LED osvjetljenjem ili bljeskalice Speedlite.

Slabo osvjetljenje obično nije problem ako upotrebljavate stativ za makrofotografiju cvijeća, krupne planove hrane i drugu mrtvu prirodu, ali slabo osvjetljenje može rezultirati fotografijama koje nisu dojmljive. Za snimke u zatvorenom možete dodati svjetlo stolne svjetiljke ili iskoristiti dnevno svjetlo izvana. Dobra opcija su i fotografske LED žarulje, kao i LED Macro Lite.

Naprednije rješenje je upotreba bljeskalice ili bljeskalice Speedlite. Osim dodavanja svjetla, vrlo kratko trajanje bljeska učinkovito zamrzava akciju. Za vrhunsku kontrolu snimanja izbliza i svjetlosni efekt bez sjena u makrofotografiji tu je Macro Ring Lite MR-14EX II tvrtke Canon koji je kompatibilan s većinom makroobjektiva tvrtke Canon. Umjesto toga, pokušajte jarko osvijetliti objekt iz kosog kuta. Tako će se stvoriti duboke sjene koje će pružiti trodimenzionalni izgled.

Povećanje dubinske oštrine

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Čak i uz najpreciznije izoštravanje i mali otvor blende, ponekad ćete uvidjeti da i dalje ne možete dobiti željenu izoštrenost od prednjeg do stražnjeg plana. To se događa zbog vrlo male dubinske oštrine prilikom snimanja izbliza. Neki fotoaparati tvrtke Canon, uključujući EOS R8 i EOS R6 Mark II tvrtke Canon, imaju način rada za snimanje s različitim izoštravanjem. To je odlično za makrosnimanje jer snima niz snimki uz automatski napredak kroz raspon udaljenosti izoštravanja između svakog kadra. Niz se zatim može spojiti u jednu snimku u fazi uređivanja, što rezultira mnogo većom dubinskom oštrinom.

Učinkovita kompozicija za makrosnimke

Krupni plan ružičasto-žute torte koji je Matt Doogue snimio modelom EOS R10 tvrtke Canon.

U usporedbi s fotoaparatom sa senzorom punog kadra, fotoaparat sa senzorom APS-C formata, kao što je EOS R50 ili EOS R10 tvrtke Canon ima manji senzor slike. Osim što priključenom objektivu daje veću efektivnu žarišnu duljinu, daje vam i veće efektivno povećanje zahvaljujući faktoru obrezivanja od 1,6x. Odličan je za približavanje malom području objekta radi postizanja dramatične kompozicije, kao što se vidi na ovoj snimci torte s punim povećanjem, uz osvjetljenje odozgo i malo iza kako bi se dodale sjene i kontrast. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/ 7.1 ISO1250.

Uobičajeno malu dubinsku oštrinu možete iskoristiti u makrofotografiji. Područja koja su više od nekoliko centimetara ispred ili iza ravnine izoštravanje postat će vrlo zamućena na snimci. Stoga je važno razmisliti o pozadini i objektu koji snimate.

Pozadine relativno ujednačene boje i svjetline čine običnu pozadinu koja može pomoći u izoliranju glavnog objekta i njegovom isticanju na snimci. Pozadine različitih boja i tonova također mogu dati dobre rezultate. U svakom slučaju, uzmite u obzir boje glavnog objekta i njegove okoline te koliko dobro funkcioniraju zajedno kako bi se poboljšala snimka.

Pravilo trećina klasični je alat za kompoziciju. Zamislite da je kadar podijeljen jednako razmaknutim linijama rešetke – dvije vodoravno i dvije okomito, koje možete dodati na fotoaparatu. Zatim pokušajte glavno područje interesa postaviti preko točke u kojoj se dvije linije sijeku. To može stvoriti maksimalan vizualni dojam na snimci. Umjesto toga, prekršite pravila i postavite glavni objekt točno u sredinu kadra. To može dati dobre rezultate kod simetričnih objekata, koji su sami po sebi odlični objekti za makrofotografiju.

Kad su u pitanju cvijeće, lišće i drugi objekti koji su malo veći, dobar savjet za sastavljanje kompozicije je približiti se vrlo malom području objekta i snimiti malu, detaljnu snimku.

Najbolji fotoaparati za makrofotografiju

Ekstremno krupni plan školjke koji prikazuje spiralnu strukturu.

Slično drugim fotoaparatima sa sustavom EOS R tvrtke Canon, EOS RP ima niz moćnih funkcija za makrosnimanje, uključujući isticanje područja izoštravanja i snimanje s različitim izoštravanjem. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 15 s, f/4 i ISO100.

Ekstremno krupni plan crvenog cvijeta koji pokazuje detalje latica.

EOS RP ima i stražnji dodirni zaslon s promjenjivim kutom nagiba. To je vrlo korisno kod snimanja makrosnimaka iz zahtjevnih kutova te omogućuje brzo i lako izoštravanje za općenite krupne planove jer možete jednostavno dodirnuti sliku za pregled na mjestu na kojem želite automatsko izoštravanje. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 1/10 s, f/4 i ISO100.

Za snimanje krupnih planova ne trebaju vam skupi fotoaparati i objektivi. Najbolji fotoaparat za makrofotografiju onaj je koji vam je pri ruci. Mnogi osnovni modeli fotoaparata koji rade na principu „usmjeri i snimaj” imaju način rada za makrosnimanje koji omogućuje udaljenosti izoštravanja do samo 1 cm, dok kompaktni fotoaparat PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon ima snažniji način rada za makrosnimanje.

EOS fotoaparati koji upotrebljavaju izmjenjive objektive pružaju vam veću fleksibilnost prilikom snimanja iz blizine jer možete postaviti idealan objektiv za zadatak. EOS R50 i EOS R10 tvrtke Canon imaju dodirne zaslone s promjenjivim kutom koji olakšavaju snimanje iz kreativnih kutova. Jednostavno dodirnite točku na zaslonu koja se odnosi na područje prizora u kojem želite automatsko izoštravanje. Imaju i opciju povećanog pregleda i isticanje obrisa pri izoštravanju za iznimno precizno ručno izoštravanje. Još jedan bonus ovih fotoaparata sa senzorom formata APS-C, u usporedbi s kućištima sa senzorom punog kadra, predstavlja faktor obrezivanja koji učinkovito povećava maksimalno povećanje makroobjektiva od 1x do 1,6x.

Za entuzijaste koji žele svoju kreativnu makrofotografiju prenijeti na novu razinu, idealni su fotoaparati sa senzorom punog kadra tvrtke Canon. Na primjer, veliki broj megapiksela kod senzora punog kadra modela EOS R8 i EOS R6 Mark II omogućuje im zadržavanje nevjerojatne kvalitete slike u uvjetima slabog osvjetljenja, što osigurava čiste snimke čak i pri visokim ISO vrijednostima. Kao i modeli EOS R50 i EOS R10, oba imaju i funkciju snimanja s različitim izoštravanjem koja je naročito korisna za makrofotografiju.

Najbolji objektivi za krupne planove

Ekstremno krupni plan lista koji pokazuje njegovu složenu strukturu.

Kao i najnoviji makroobjektivi tvrtke Canon, RF 85mm F2 MACRO IS STM ima hibridni stabilizator slike. Njime se neutralizira pomicanje s jedne strane na drugu, kao i gore i dolje, što stabilizaciju čini mnogo učinkovitijom prilikom snimanja krupnih planova iz ruke i makrosnimanja. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/40 s, f/2 i ISO800.

Ekstremni krupni plan glave i krila leptira.

Objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM s povećanjem od 1,4x omogućuje snimanje nevjerojatnih detalja, poput pojedinačnih ljuski na krilima leptira. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/50 s, f/4,5 i ISO3200. © Oliver Wright Photography

Mnogi objektivi isporučeni s EOS fotoaparatima tvrtke Canon imaju impresivno kratke minimalne udaljenosti izoštravanja (MFD). To obuhvaća Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM za fotoaparate sustava EOS R koji imaju minimalnu udaljenost izoštravanja od samo 13 cm.

Među odličnim makroobjektivima nalaze se Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM i RF 85mm F2 MACRO IS STM. Oni pružaju maksimalno povećanje od 0,5x i isporučuju se sa hibridnim stabilizatorom slike. Stabilizatori izvršavaju korekciju pomicanja u okomitoj i vodoravnoj ravnini, kao i vibracije. U usporedbi sa standardnim stabilizatorima slike, hibridni stabilizatori slike tvrtke Canon mnogo su učinkovitiji kod snimanja iz ruke, za ekstremne krupne planove.

Kad su u pitanju vrhunski makroobjektivi, Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pruža povećanje od 1,4x vodeće u klasi i prsten za kontrolu sferične aberacije koji vam omogućuje prilagodbu izgleda zamućenja prednjeg plana i pozadine u neizoštrenim područjima.

Najbolje postavke za makrofotografiju

Žena snima makrofotografiju školjke fotoaparatom i objektivom tvrtke Canon. Obučena je u zimsku odjeću i oslonjena na laktovima u pijesku.

Razmislite o tome koliko detalja možete snimiti u širokokutnoj snimci pejzaža. Sada zamislite da veći dio senzora slike fotoaparata napunite s nečime veličine poštanske marke. Čak i makropovećanje od 0,5x može otkriti sitne detalje koji su obično nevidljivi golom oku.

Muškarac upotrebljava fotoaparat s velikim objektivom za snimanje krupnog plana kukca na listu.

Snimanje krupnih planova različitih kukaca nekad će imati odlične rezultate, a nekad ne. Uspjeh možete osigurati odabirom načina rada automatskog izoštravanja AI Servo (kontinuirano) i načina rada kontinuiranog snimanja. Gumb zatvarača držite pritisnutim kako biste brzo uzastopce snimili niz fotografija među kojima će sigurno biti nekoliko onih koje ćete sačuvati.

Način snimanja Makro mnogih fotoaparata tvrtke Canon dobro funkcionira, ali za kreativnije snimanje izbliza s fotoaparatima razine entuzijasta najbolje je preuzeti kontrolu. Upotreba poluautomatskih i ručnih načina rada može se isplatiti.

Poseban je izazov dubinska oštrina (udaljenost između najbližih i najudaljenijih izoštrenih točaka u prizoru) koja u krupnim planovima postaje vrlo mala, a u punoj makrofotografiji potpuno sićušna. Kako biste maksimalno povećali dubinsku oštrinu, možete prijeći na način snimanja Av (prioritet otvora blende) i odabrati mali otvor blende od oko f/16 – f/22. Međutim, ako osvjetljenje nije jako, to može zahtijevati manje brzine zatvarača kako bi se postigla pravilna ekspozicija. To obično nije problem ako upotrebljavate stativ.

Makrofotografija kukaca zahtijeva veliku brzinu zatvarača za zamrzavanje pokreta. To vrijedi i za druge žive objekte, primjerice u makrofotografiji oka. Jedan od načina da to postignete prilikom upotrebe malog otvora blende je povećanje ISO postavke fotoaparata. Međutim, ako želite veću ISO vrijednost, možete izgubiti fine detalje i povećati šum na slici – tu se ističu značajke za snimanje s niskom razinom šuma kod fotoaparata sa senzorom punog kadra, kao što su EOS R8 i EOS R6 Mark II tvrtke Canon.

Završna obrada

Stražnji zaslon fotoaparata EOS R6 tvrtke Canon koji prikazuje način snimanja RAW i postavke za krupni plan glave papige.

Mnogi fotoaparati tvrtke Canon imaju način kvalitete RAW. Upotrijebite ga kako biste dobili najveću širinu u fazi uređivanja, upotrebljavajući softver kao što je Digital Photo Professional tvrtke Canon (dostupan za besplatno preuzimanje). Moći ćete precizno podesiti vrijednost ekspozicije i ravnotežu bijele boje za optimalnu svjetlinu i prikaz boja, bez smanjenja kvalitete slike. Možete primijeniti i izoštravanje ili upotrijebiti alat Poboljšanje oštrine (Unsharp Mask) kako biste naglasili detalje, a dojam možete poboljšati prilagođavanjem jasnoće, kontrasta, nijansi boja i zasićenosti.

Većina krupnih planova i makrofotografija može se znatno poboljšati s malo uređivanja. Ako vas minimalna udaljenost izoštravanja objektiva ograničava u približavanju objektu koliko želite, nemojte paničariti. Kreativno obrezivanje u fazi uređivanja omogućuje vam uklanjanje neželjenih perifernih dijelova sa slike i zadržavanje samo željenog područja.

Ništa nije potpuno savršeno. Kad snimate makrofotografije ili krupne planove, razina sitnih detalja koje ćete snimiti naglasit će sve čestice prašine, nepravilnosti i druge nedostatke. Spot Healing Brush ili alat za kloniranje u softveru za uređivanje fotografija može pomoći da ih učinkovito maskirate kopiranjem podataka o svjetlini, boji i teksturi iz okolnih piksela.

Najnovije verzije softvera Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon također uključuju alat za kompozicije s dubinskom oštrinom (Depth Compositing). Time se automatizira postupak pretvorbe serije snimki u načinu rada za snimanje s različitim izoštravanjem fotoaparata iz sustava EOS R koji nemaju tu opciju ugrađenu, spajajući ih u jednu snimku. Savršen je za povećanje efektivne dubinske oštrine prilikom snimanja krupnih planova i makrofotografije.

Nadamo se da su ovi savjeti i tehnike pokazali kako je lako započeti s makrofotografijom i nadahnuli vas da pokušate približiti detalje i snimiti vlastite krupne planove.


Napisao: Matthew Richards

Slični proizvodi

Slični članci