TEHNOLOGIJA

DSLR u usporedbi s fotoaparatima bez zrcala: što je bolje?

Uz asortiman fotoaparata bez zrcala bogatiji nego ikad prije, je li vrijeme za prelazak na fotoaparat bez zrcala? Usporedili smo razlike između DSLR fotoaparata i fotoaparat bez zrcala kako bismo vam pomogli donijeti odluku.
Pogled preko ramena fotografa na LCD zaslon fotoaparata EOS R10 tvrtke Canon koji prikazuje dvije plesačice flamenca.

Sustav EOS R sada obuhvaća APS-C format i senzore punog kadra te donosi bogat izbor fotoaparata bez zrcala koji pružaju nove prednosti, kako profesionalcima, tako i amaterima. No, želite li sa starijeg fotoaparata ili s kompaktnog fotoaparata prijeći na bolji model s izmjenjivim objektivima, trebate li odabrati fotoaparat bez zrcala ili tradicionalni DSLR?

Kako bismo vam pomogli u odabiru, ovdje ćemo razmotriti razlike između DSLR modela i fotoaparata bez zrcala, uz stručni uvid višeg stručnjaka za proizvode tvrtke Canon Europe, Mikea Burnhilla.

Poprečna ilustracija fotoaparata EOS 80D tvrtke Canon koja prikazuje mehanizam zrcala.

Pojam DSLR podrazumijeva digitalni fotoaparat s jednim reflektirajućim objektivom. Reflektirajući dio odnosi se na zrcalo koje reflektira svjetlost u sklop tražila. Zrcalo se mora pomaknuti kako bi svjetlost mogla doći do senzora iza njega, a to zahtijeva relativno glomazan mehanizam koji povećava veličinu i masu fotoaparata te uvodi određene komplikacije iz područja optičkog inženjerstva.

EOS R7 tvrtke Canon na stijeni. Nije postavljen objektiv, tako da unutra možemo vidjeti senzor.

Fotoaparati bez zrcala kao što je EOS R7 tvrtke Canon nemaju mehanizam zrcala, već izravno vidno polje kroz objektiv do senzora. Na elektroničkom tražilu (EVF) prikazuje se projekcija slike sa senzora, što znači da, za razliku od optičkog tražila DSLR fotoaparata, možete unaprijed vidjeti učinak postavki na snimku. Kao što kaže Mike Burnhill iz tvrtke Canon Europe: „Elektroničko tražilo na fotoaparatima bez zrcala pruža mogućnost prikazivanja ekspozicije fotografije prije nego što je uopće snimite“.

Usporedba DSLR i fotoaparata bez zrcala: veličina i masa kućišta

„Jedna od ključnih stvari kod modela DSLR je to što imaju zrcalo ili pentaprizmu za usmjeravanje svjetlosti kroz tražilo“, objašnjava Mike, „ali zbog toga trebaju dodatni prostor da ga mogu maknuti s puta i izložiti senzor. Uklanjanje tog mehanizma pomaže u smanjenju veličine i mase fotoaparata, naročito kad uspoređujete EOS R7 i EOS R10 sa sličnim DSLR modelima kao što su EOS 7D Mark II ili EOS 90D tvrtke Canon.“

Snimateljica sadržaja kojim se promiče životni stil, Diana Millos, upotrijebila je EOS R10 za fotografiranje kulture i arhitekture Andaluzije. Komentirala je sljedeće: „EOS R10 izgleda gotovo kao igračka nakon prelaska s puno težeg fotoaparata kao što je moj EOS 80D. Sviđa mi se što je malen i lagan, a ipak jednako snažan.“

Čovjek u rukama drži fotoaparat tvrtke Canon okrenut prema dolje.

DSLR modeli kao što je EOS 7D Mark II tvrtke Canon pružaju vrlo kvalitetne slike, ali u većem kućištu koje je potrebno za smještanje mehanizma zrcala.

Žena u žutoj haljini i šeširu drži fotoaparat na oku.

Fotoaparati bez zrcala kao što je EOS R10 tvrtke Canon nude ekvivalentnu kvalitetu i moćne značajke u kompaktnijem i lakšem formatu.

Sustav za montiranje objektiva: je li fotoaparat bez zrcala bolji od DSLR fotoaparata?

EF priključak koji rabe DSLR fotoaparati tvrtke Canon predstavljen je 1987., što znači da je u pitanju priznat sustav. Na raspolaganju vam stoje stotine kompatibilnih objektiva, s EF objektivom koji pokriva praktički svaku žarišnu duljinu te asortimanom kompaktnijih, a često i cijenom pristupačnijih EF-S objektiva za EOS DSLR fotoaparate s APS-C senzorima.

Međutim, sustav za montiranje RF koji rabe fotoaparati sa sustavom EOS R donosi brojne inovacije. „RF priključak dizajniran je za budućnost“, objašnjava Mike, „jer donosi veću brzinu komunikacije između fotoaparata i objektiva, a sadrži i dodatne kontakte za podršku većem broju funkcija”. One uključuju mnogo brži rad automatskog izoštravanja, optimizaciju digitalnog objektiva u stvarnom vremenu i napredne kontrole, uključujući prilagodljivi kontrolni prsten na RF objektivima.

Umjesto neprestanog zaobilaženja reflektirajućeg zrcala između priključka i senzora DSLR fotoaparata, dizajneri objektiva mogli su približiti RF objektive samom senzoru, unapređujući optičke radne značajke. To je rezultiralo bržim, svjetlijim objektivima iznimne kvalitete, kao i revolucionarnim objektivima poput modela RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE koji na kompatibilnim fotoaparatima sa senzorom punog kadra omogućava VR fotografije od 180 °.

Ilustracija RF priključka na fotoaparatu EOS R3 tvrtke Canon.

U srcu sustava EOS R tvrtke Canon bez zrcala inovativni je RF priključak sa širokim grlom, kraćom udaljenošću stražnjeg izoštravanja te iznimno brzom komunikacijom između objektiva i kućišta.

Objektivi i kompatibilnost: možete li DSLR objektive rabiti s fotoaparatom bez zrcala?

Ako već imate EF ili EF-S objektive, možete ih lako rabiti s EOS R fotoaparatima bez zrcala, bez gubitka kvalitete ili funkcionalnosti, zahvaljujući asortimanu adaptera za montažu EF-EOS R. Osim toga, to vam omogućuje kombiniranje i izmjenjivanje određenih objektiva tih dvaju formata (naročito ako imate omiljeni ili specijalizirani objektiv koji još nije dostupan u RF izvedbi) te da tako dobijete ono najbolje iz oba svijeta. Na raspolaganju vam je čak i adapter za montiranje s kontrolnim prstenom objektiva i jedan za umetanje ND ili polarizirajućih filtara, što EF objektive čini svestranijima nego što je to možete postići s istim objektivima na DSLR fotoaparatu.

No, važno je napomenuti da se RF objektivi ne mogu rabiti s DSLR fotoaparatom. Stoga, ako vam se sviđa određeni RF objektiv, morat ćete odabrati fotoaparat bez zrcala sa sustavom EOS R.

Tri objektiva sa zumiranjem nalaze se jedan pokraj drugog na opremi za teretanu.

Predstavljanje fotoaparata sa senzorom formata APS-C i sustavom EOS R, među kojima su modeli EOS R7 i EOS R10, učinilo je sustav EOS R bez zrcala pristupačnim većem broju fotografa nego ikad prije. „RF priključak učinili smo pristupačnim novoj skupini korisnika, omogućujući im upotrebu nove generacije objektiva koje razvijamo posebno za ovaj priključak – takvi objektivi nisu bili izvedivi za DSLR fotoaparate“, kaže Mike. Zahvaljujući faktoru obrezivanja APS-C senzora, objektivi sa senzorom punog kadra poput onih prikazanih ovdje na fotoaparatima APS-C formata pružaju 1,6x veći domet.

Optička i elektronička tražila: što je bolje?

DSLR modeli imaju optička tražila koja neki fotografi preferiraju jer pružaju izravnu vezu sa scenom. U prošlosti su elektronička tražila (EVF) na fotoaparatima bez zrcala trpjela zbog određenih nedostataka kao što je kašnjenje, no sve su bolja i bolja – najnoviji fotoaparati sa sustavom EOS R imaju elektronička tražila s velikim brzinama osvježavanja do 120 fps, što znači da gotovo da nema vidljivog kašnjenja – a imaju i svoje prednosti.

Konkretno, ako upotrebljavate fotoaparat sa sustavom EOS R, simulacija ekspozicije omogućuje pregled slike s primijenjenom ekspozicijom, stilom slike i drugim postavkama, kako u tražilu, tako i na stražnjem LCD zaslonu. Kod DSLR modela, simulacija ekspozicije funkcionira kad upotrebljavate stražnji zaslon u načinu prikaza uživo, ali ne i na tražilu. Elektroničko tražilo omogućuje i izradu kompozicije snimke te izoštravanje u uvjetima slabog osvjetljenja, kad je previše mračno da biste je mogli vidjeti golim okom kroz optičko tražilo. Kad snimate videozapise, elektroničko tražilo u fotoaparatima sa sustavom EOS R pruža isti prikaz za pomoć pri ručnom izoštravanju kao i profesionalne kamere Cinema EOS tvrtke Canon.

Fotografkinja životinjskog svijeta Dani Connor, koja je na putovanju rabila EOS R7 u potrazi za ugroženim pirenejskim risom, kaže da je rad s elektroničkim tražilom posve transformirao način na koji fotografira.

„DSLR tražilo olakšava izradu probnih snimki uz njihovu provjeru na stražnjem zaslonu, nakon čega možete odlučiti koje postavke želite promijeniti“, kaže. „No, kod fotoaparata bez zrcala, vrlo je korisno vidjeti efekt promjene postavki, bez potrebe za gledanjem iz tražila.

„Ako moram brzo reagirati pri fotografiranju divljih životinja ili se svjetlo neprestano mijenja, mogu brzo prilagoditi ISO ili brzinu zatvarača i vidjeti kako će moja fotografija izgledati.“

Poprečna ilustracija elektroničkog tražila.

Elektroničko tražilo (EVF) u fotoaparatu bez zrcala donosi kompaktnu verziju iste tehnologije prikaza visoke razlučivosti kao i LCD zaslon na stražnjoj strani fotoaparata. Jedna od prednosti toga je to što vam time omogućava da vidite isto što i fotoaparat, čak i u uvjetima koji su toliko mračni da golim okom ne vidite ništa.

Ilustracija presjeka prikazuje put svjetlosti u DSLR fotoaparatu koje zrcalo odbija prema gore u pentaprizmu, a zatim u tražilo.

Zrcalo u DSLR fotoaparatu svjetlost do optičkog tražila odbija putem pentaprizme, kako bi fotografija bila pravilno okrenuta. Prednost je što se to događa trenutno. „Elektroničko tražilo podrazumijeva određeno inherentno kašnjenje“, kaže Mike. „DSLR tražila rade brzinom svjetlosti – ne može brže od toga.“

Kvaliteta slike: snimaju li fotoaparati bez zrcala bolje fotografije?

„Snimanje slika pomoću dva sustava nije radikalno drugačije iz perspektive konačne kvalitete slike, ali sve ono što se događa u pozadini doista čini razliku“, kaže Mike.

„Na primjer, kod RF priključka, jedna od prednosti vrlo brze komunikacije između objektiva i fotoaparata je da u slučaju optičkih problema kao što su difrakcija i aberacija, njih možemo korigirati u fotoaparatu, u stvarnom vremenu. Ta trenutna obrada znači da novi fotoaparati u određenom smislu daju sliku bolje kvalitete.“

Slično tome, u nekim situacijama fotoaparati bez zrcala kao što je EOS R7 s brzinom kontinuiranog snimanja do 15 fps uz upotrebu mehaničkog zatvarača i 30 fps uz elektronički zatvarač s praćenjem uz puno automatsko izoštravanje, vjerojatno će davati fotografije konzistentnije upotrebljivosti u odnosu na EOS 7D Mark II ili EOS 90D, koji imaju maksimalnu brzinu kontinuiranog snimanja od 10 fps.

Prikaz LCD zaslona fotoaparata EOS R8 tvrtke Canon koji fotografu prikazuje snimanje videozapisa lončanica.

Najnoviji fotoaparati bez zrcala kao što je EOS R8 imaju napredne značajke za kreatore sadržaja kao što su 4K 60p videozapisi s pametnim praćenjem objekata – nešto što DSLR fotoaparati kao što su EOS 7D Mark II ili EOS 90D ne pružaju.

Automatsko izoštravanje: bez zrcala i DSLR

Fotoaparati bez zrcala sustava EOS R, uključujući modele EOS R5, EOS R6 Mark II, EOS R8, EOS R7 i EOS R10 upotrebljavaju Canonov najnoviji sustav automatskog izoštravanja Dual Pixel CMOS AF II u kojem se svaki piksel senzora upotrebljava za izoštravanje i snimanje, za razliku od izoštravanja senzora za prepoznavanje faze specifične točke putem tražila na fotoaparatima kao što su EOS 7D Mark II i EOS 90D.

Jedna od velikih prednosti ovih fotoaparata bez zrcala je mogućnost odabira točke automatskog izoštravanja bilo gdje u kadru. „To nije moguće na DSLR fotoaparatu“, objašnjava Mike, „a tim fotoaparatima pruža mogućnosti kao što su praćenje lica, praćenje očiju i praćenje životinja. Na primjer, možete se fokusirati na oko ptice u letu i pratiti ga kadrom – još nešto što DSLR ne može.“

„Neki profesionalni DSLR fotoaparati imaju zaseban čip za izoštravanje, pa iako bi cjelokupni sustav automatskog izoštravanja mogao biti ograničen u usporedbi s novijim fotoaparatima bez zrcala, u određenim situacijama može biti i brži zahvaljujući namjenskom čipu za automatsko izoštravanje.“

Zaslon modela EOS R7 tvrtke Canon na kojem je prikazana točka automatskog izoštravanja oka ptice grabljivice na grani.

Brzi elektronički zatvarač i automatsko izoštravanje s praćenjem očiju životinja koje se nalazi u najnovijim fotoaparatima bez zrcala kao što su EOS R7 i EOS R10 idealni su za fotografe svih razina. „Za fotografe životinjskog svijeta mogućnost praćenja očiju životinja predstavlja fantastičnu značajku“, kaže stručnjakinja za fotografiranje divljih životinja Dani Connor. „Otvorila mi je nove mogućnosti koje mi nisu bile dostupne kao korisniku DSLR fotoaparata.“

Usporedba mehaničkog i elektroničkog zatvarača

Nekoliko DSLR modela – konkretno EOS 90D i EOS-1D X Mark III, imaju elektroničke i mehaničke zatvarače, a DSLR modeli obično imaju mehaničke zatvarače. S druge strane, svi fotoaparati bez zrcala sa sustavom EOS R tvrtke Canon imaju obje vrste zatvarača.

Kod elektroničkog zatvarača, mehanički zatvarač je otvoren, a slikovni senzor u osnovi se očitava elektroničkim putem. Najveća prednost u tome je što snimanje tako može biti potpuno tiho – ne samo tiše, s prigušenim ili utišanim zatvaračem, kao kad odaberete opciju S („meko“ snimanje) koja je dostupna na nekim fotoaparatima, već potpuno nečujno. To može biti od neprocjenjive vrijednosti kada fotografirate nervozne divlje životinje, uspavane bebe ili tihe dijelove vjenčanja, na primjer.*

Elektronički zatvarači omogućavaju i brže kontinuirano snimanje. „S mehaničkim zatvaračima“, kaže Mike, „najbrži mogući način rada DSLR fotoaparata bio je 16 fps [sličica u sekundi] kod modela EOS-1D X Mark III, profesionalnog fotoaparata visoke klase. Zahvaljujući elektroničkom zatvaraču, EOS R10 omogućuje brzinu od 23 fps za svega djelić cijene, dok EOS R7 može snimati pri 30 fps, brzinom još jednog profesionalnog fotoaparata, EOS R3, za trećinu cijene.“

Međutim, snimanje brzih pokreta može biti problem kada fotografirate akcije s elektroničkim zatvaračem – objekti koji se brzo kreću poput palice za golf u zamahu ili propelera u okretu mogu se pomicati tijekom vremena potrebnog za očitavanje cijelog kadra, zbog čega će na dobivenim fotografijama biti izobličeni. Pojava je znatno ublažena kod najnovijih fotoaparata bez zrcala, ali za snimanje brze akcije preporučujemo mehanički zatvarač.

Snimanje s elektroničkim zatvaračem pod umjetnom rasvjetom, naročito fluorescentnom, može biti problematično ako je svjetlo neusklađeno sa zatvaračem. Iz sličnih razloga, upotreba bljeskalice s elektroničkim zatvaračem može uzrokovati neravnomjernu ekspoziciju preko cijelog kadra.

Crno-bijeli krupni plan djeteta koje usredotočeno gleda prema dolje.

Obiteljska fotografkinja Helen Bartlett smatra da je mogućnost nečujnog snimanja fotoaparata sa sustavom EOS R od neprocjenjive važnosti. Budući da u tom slučaju nema zvuka zatvarača koji bi odvukao pažnju mladih osoba ili ih probudio dok spavaju, može ih fotografirati u prirodnijim situacijama. Snimljeno fotoaparatom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.2L USM tvrtke Canon pri 1/1000 s, f/1.2 i ISO100. © Helen Bartlett

Trajanje baterije: usporedba DSLR i fotoaparata bez zrcala

Često se govori da DSLR fotoaparati imaju duže trajanje baterije od fotoaparata bez zrcala, uglavnom zato što elektroničko tražilo fotoaparata bez zrcala zahtijeva napajanje, dok ga optičko tražilo DSLR fotoaparata nema. Međutim, trajanje baterije u praksi ovisi o načinu na koji rabite fotoaparat – primjerice, upotrebom bljeskalice troši se više energije na obje vrste fotoaparata, dok upotreba LCD zaslona na DSLR fotoaparatu obično troši više energije od LCD zaslona na fotoaparatu bez zrcala. DSLR srednje klase kao što je EOS 90D pruža 1200 snimki ili više uz tražilo i 450 uz LCD, dok EOS R6 Mark II bez zrcala pruža 450 snimki uz elektroničko tražilo ili 760 putem uz LCD.

Razlika je još veća na profesionalnoj razini: ako se držite tražila na modelu EOS-1D X Mark III, na primjer, možete snimiti 2500 fotografija prije nego što se baterija isprazni, što pada na 600 fotografija ako se oslanjate na Live View, u usporedbi sa 620 snimaka putem tražila, odnosno 860 putem LCD-a na modelu EOS R3. Stoga, ako vam je draži stražnji LCD zaslon, fotoaparati bez zrcala mogu vam pružiti više snimaka uz samo jedno punjenje.

Fotoaparat bez zrcala ili DSLR: odabir

I fotoaparati bez zrcala i DSLR fotoaparati imaju svoje prednosti i slabosti. Što je bolje za vas u velikoj mjeri ovisi o vrsti fotografija koje snimate i prednostima koje želite postići pri upotrebi fotoaparata/objektiva po vlastitom izboru.

Ako želite lagani fotoaparat s brzom izmjenom sličica za fotografiranje putovanja, fotoaparat bez zrcala kao što je EOS R10 može biti idealan. Ako želite upotrebljavati RF objektive nove generacije, odaberite sustav EOS R bez zrcala koji donosi i pripadajuće prednosti, uključujući korekciju slike u fotoaparatu i praćenje automatskog izoštravanja te mogućnost upotrebe omiljenih EF objektiva zahvaljujući asortimanu EF-EOS R adaptera.

Ako želite pregledati sliku u tražilu uz primijenjene postavke snimanja, odgovarat će vam elektroničko tražilo fotoaparata bez zrcala – no prikaz uživo na stražnjem LCD zaslonu DSLR fotoaparata služi istome, dok optičko tražilo DSLR fotoaparata uklanja čak i iznimno blago kašnjenje najbržih elektroničkih tražila fotoaparata bez zrcala te jamči duži vijek trajanja baterije.

Napredne značajke automatskog izoštravanja, kao što su automatsko izoštravanje očiju životinja i vozila, dostupne su samo na najnovijim fotoaparatima sa sustavom EOS R, ali namjenski čip za automatsko izoštravanje u profesionalnim DSLR fotoaparatima može biti brži. Fotoaparati sa sustavom EOS R pružaju vam slobodu snimanja putem elektroničkog ili mehaničkog zatvarača, dok većina DSLR fotoaparata ima samo mehanički zatvarač. Ako vam je potpuno tiho snimanje od presudne važnosti, a ne snimate brze akcije u kojima bi snimanje brzih pokreta moglo predstavljati problem, vaš izbor mogao bi pasti na elektronički zatvarač.

Od ergonomije do automatskog izoštravanja, vrste do brzine zatvarača, ako ste u mogućnosti, isprobajte fotoaparat koji vas zanima – ništa ne može zamijeniti osjećaj stvarne upotrebe.*Možda će se čuti i drugi zvukovi osim zatvarača (otvor blende, zvuk pogona objektiva za izoštravanje, zvukovi elektronike itd.).

Amy Davies & Alex Summersby

Slični proizvodi

Slični članci

 • TEHNOLOGIJA

  Objašnjenje usporedbe APS-C-a i senzora punog kadra

  Koja je razlika između APS-C i fotoaparata sa senzorom punog kadra i koji vam najbolje odgovara?

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kako odabrati objektiv

  Sve što trebate znati o objektivima, od vrsta objektiva do značajki koje trebate tražiti.

 • VODIČ ZA KUPCE

  Najbolja oprema za buduće profesionalce

  Tri ambasadora tvrtke Canon razgovaraju o najboljim fotoaparatima i objektivima za sve one koji započinju s radom u ovoj branši.

 • KOMPLET

  Zašto je sustav EOS R nadogradnja koja mijenja karijeru

  Fotoaparati i objektivi sustava EOS R tvrtke Canon unapređuju rad fotografa za pet godina. Iz prve ruke otkrijte zašto su ih profesionalci odabrali.