KOMPLET

Kako su se četiri profesionalna fotografa i kreatora sadržaja razvila uz sustav EOS R

Razmišljate o prelasku na sustav EOS R tvrtke Canon? Četiri profesionalca dijele na koji im je način ta tehnologija pomogla u razvoju vještina i unapređenju sadržaja.
Stabla obavijena maglom iznad paprati koje je fotoaparatom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM snimila Verity Milligan.

Prebacivanje na sustav EOS R tvrtke Canon bilo je ogromna promjena za mnoge od današnjih najproduktivnijih fotografa i kreatora sadržaja. Predstavljen 2018., asortiman fotoaparata bez zrcala sustava EOS R i RF objektiva nastavlja rasti. To znači da uvijek postoji savršen model za nadogradnju, od kompaktnog modela EOS R100 tvrtke Canon sa senzorom formata APS-C do modela EOS R6 Mark II – snažne hibridne jedinice sa senzorom punog kadra.

Ovdje četiri profesionalna fotografa pričaju kako su prelaskom na sustav EOS R svoje karijere i vještine unaprijedili više nego ikad prije. Svaki je fotograf jedinstven i specijaliziran za različita područja, ali komplet sustava EOS R spaja tehnologiju i upotrebljivost te im pruža sve značajke koje su im potrebne za napredak.

Verity Milligan – fotografija prirode i pejzaža

Grad Birmingham, UK, koji je u sumrak fotografirala Verity Milligan fotoaparatom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM.

Fotografkinja pejzaža Verity Milligan godinama je isprobavala razne fotoaparate, ali uvijek se vraćala Canonu. „Sviđaju mi se način predočavanja RAW fotografija i mogućnosti fotoaparata u teškim situacijama, primjerice kad sam prisiljena upotrijebiti visoku ISO vrijednost”, kaže. Živi u Birminghamu, UK, i redovito snima taj grad. „Moje omiljeno doba dana za gradske panorame je sumrak, neposredno nakon zalaska sunca”, kaže. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 70mm, 15 s, f/11 i ISO 100. © Verity Milligan

Dine u Luskentyreu na otoku Harris u Škotskoj koje je fotoparatom EOS R5 tvrtke Canon fotografirala Verity Milligan s travom obasjanom ispred olujnog neba.

Verity je 2023. provela mjesec dana na otoku Harris u Škotskoj. „To je bio jedan od prvih dana kad je svjetlo oživjelo”, kaže. „Bila sam na dinama u Luskentyreu i nastala je dramatična scena olujnih oblaka u kontrastu s plesom svjetla na travi.” Raspon žarišne duljine od 28 – 70 mm postao joj je omiljeni za fotografiranje pejzaža. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 28 mm, 0,4 s, f/11 i ISO 320. © Verity Milligan

Britanska fotografkinja Verity Milligan najpoznatija je po fotografiranju atmosferičnih pejzaža. Nakon četiri produktivne godine rada s modelom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon, nadogradila je na sustav EOS R. „Uz dostupan asortiman adaptera, bio je očit izbor za nadogradnju na EOS R5”, kaže. „Značajke automatskog izoštravanja omogućuju jednostavno podešavanje fotoaparata za bilo koji zadatak tog dana. To osobito vrijedi za fotografiranje ljudi. Prepoznavanje lica i automatsko izoštravanje s praćenjem jedan je od mojih omiljenih načina rada.”

Verity uvijek traži prekrasne kompozicije, a najčešće upotrebljava LCD dodirni zaslon fotoaparata EOS R5 s promjenljivim kutom od 2,1 m točaka. „Činjenica da ga mogu okretati, zakretati ili manipulirati njime pod gotovo bilo kojim kutom koji mi je potreban iznimno je korisna i nešto što je unaprijedilo iskustvo fotografiranja”, kaže.

Također smatra da je izbor RF objektiva atraktivan. „Objektiv koji je promijenio sve je Canon RF 28-70mm F2L USM. Stalni otvor blende i prednost snimanja pri f/2 u cijelom rasponu znače da je zapravo zamijenio sve EF objektive fiksne žarišne duljine koje sam imala.” Verity je sada bacila oko na objektiv Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. Osim toga, dodavanjem objektiva Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM u svoj komplet dobit će mogućnost proširenja raspona žarišne duljine u oba smjera.

Diana Millos – modna i putna fotografija

Autoportret fotografkinje Diane Millos, koja pozira u dugoj crvenoj haljini ispred niza složenih lukova, snimljen fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon.

Kreatorica sadržaja s putovanja Diana Millos često se pojavljuje na svojim fotografijama kako bi ih oživjela i kaže da joj dodirni zaslon promjenljivog kuta na fotoaparatu EOS R10 tvrtke Canon pomaže pri komponiranju i fotografiranju. „Upotrebljavam svoj stativ i mjerač intervala kako bih osigurala ispravno kadriranje, a zatim uskočim u fotografiju”, kaže. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/100 s, f/5.6 i ISO 100. © Diana Millos

Dvije plesačice flamenca, obje s jednom podignutom rukom i drugom na boku, poziraju u dvorištu punom biljaka na fotografiji koju je Diana Millos snimila fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon.

„Iako sam voljela svoj prethodni fotoaparat, sustav EOS R tvrtke Canon toliko je napredniji i pomaže mi snimiti prave fotografije na putovanjima”, kaže Diana. „Sviđa mi se svestranost modela EOS R10 tvrtke Canon, naročito automatsko izoštravanje s prepoznavanjem očiju jer su sada sve moje slike savršeno izoštrene.” Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/200 s, f/1.8 i ISO 200. © Diana Millos

Diana Millos često je u pokretu stvarajući sadržaj o luksuznim putovanjima, pa joj treba prijenosni fotoaparat. Nadogradila je na EOS R10 tvrtke Canon 2022. zbog njegove kompaktne veličine i brzog automatskog izoštravanja. „Postigla sam odlične rezultate s modelom EOS 7D Mark II tvrtke Canon, ali nije bilo lako i brzo dobiti svaku fotografiju uz savršeno izoštravanje kao na modelu EOS R10”, kaže. „Ovisna sam o tehnologiji prepoznavanja očiju i više ne mogu živjeti bez nje.”

EOS R10 naslijedio je isti sustav Dual Pixel CMOS AF II kao i napredniji fotoaparati sustava EOS R kao što je EOS R3. Fotoaparat također može izoštriti sliku do -4 EV, što Diani omogućuje snimanje oštrih fotografija pri slabom osvjetljenju. „Kada snimate fotografije od zore do sumraka i satima istražujete, idealna je lagana oprema”, kaže. „EOS R10 stane u ručnu torbu i omogućuje mi diskreciju kako drugi ne bi primijetili da snimam nevjerojatne fotografije tako malim fotoaparatom.”

Diana voli snimati iz širokokutne perspektive i nije morala mijenjati EF objektive pri nadogradnji. „I dalje mogu upotrebljavati objektive Canon EF 50mm f/1.8 STM i Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM s modelom EOS R10 s pomoću adaptera za montažu Canon EF-EOS R i rade savršeno”, kaže. Ako tražite RF ekvivalente tih objektiva, možete odabrati Canon RF 50mm F1.8 STM i Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM. Diana zasad ima samo jedan RF objektiv – Canon RF-S 18-45mm f4.5-6.3 IS STM – ali je upotrebljavala i druge RF objektive tijekom snimanja na putovanju u Sevilli i kaže da joj se sviđa koliko su fotografije oštre.

EOS R10 može prenositi uživo, naročito na YouTubeu, a kreiranje videosadržaja još je jedan način kako Diana dobiva nove pratitelje. „Omogućuje mi snimanje u HD i 4K razlučivosti uz nevjerojatne rezultate”, kaže. „Preporučujem to svakom kreatoru. Želim nabaviti i EOS R6 Mark II tvrtke Canon zbog mogućnosti snimanja punog kadra.”

EOS R50 također je odlična opcija ako želite snimati vrlo kvalitetne videozapise za društvene mreže. Ključne razlike između modela EOS R50 i EOS R10 možete otkriti u našem praktičnom vodiču koji će vam pomoći da donesete ispravnu odluku.

Andres McNeill – ulična i komercijalna fotografija

Crkva u snijegu koju je fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon fotografirao Andres McNeill.

„Moje najdraže vrijeme za snimanje je kiša, stoga mi je neophodan fotoaparat koji se može nositi s vremenskim neprilikama”, kaže ulični fotograf Andres McNeill. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 50 mm, 1/640 s, f/7.1 i ISO 400. © Andres McNeill

Sniman odozgo, automobil se vozi gradskom ulicom okružen zgradama na fotografiji koju je Andres McNeill snimio fotoaparatom EOS R8 tvrtke Canon.

Andres je također isprobao EOS R8 tvrtke Canon. „Ne mogu vjerovati koliki je u kombinaciji s objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM”, kaže. „To je bila savršena postavka za uličnu fotografiju, a upotrebljavao sam je i za snimanje sportova u načinu rada uzastopnog snimanja od 40 fps”. Snimljeno modelom EOS R8 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28mm F2,8 STM pri 1/2000 s, f/2.8 i ISO 100. © Andres McNeill

U Glasgowu u Škotskoj Andres McNeill snima komercijalne radove, portrete i sportove, ali voli uličnu fotografiju i upotrebljava dramatičnu arhitekturu kao pozadinu. Ima lijepa sjećanja na isprobavanje starog Canonovog DSLR fotoaparata svog prijatelja i uživanje u njegovu izgledu i osjećaju u rukama. „EOS 400D tvrtke Canon bio je moj prvi fotoaparat i išao je sa mnom svuda dok sam učio fotografirati”, kaže. „EOS M50 tvrtke Canon volio sam zbog još manje veličine, odličnog automatskog izoštravanja i fantastične kvalitete videozapisa.”

Andres je prešao na sustav EOS R tvrtke Canon kad je želio postati profesionalac. EOS R5 i EOS R6 tvrtke Canon punog kadra odmah su mu omogućili fokusiranje na osvjetljenje i kompoziciju. „Mogućnost praćenja očiju i lica objekata s druge strane ulice mijenja način na koji se mogu usredotočiti na druge aspekte svojih snimki”, kaže. „Kad radite s profesionalnim sportašima, o pouzdanom automatskom izoštravanju i velikoj brzini snimanja niza fotografija nema rasprave.”

Oba fotoaparata pružaju stabilizaciju slike u kućištu s 5 osi (IBIS) – uz proširenje do 8 koraka s kompatibilnim objektivima – a to Andresu omogućuje da radi u slabo osvijetljenim prostorima bez stativa. „Nevjerojatna je mogućnost ručnog snimanja ulične fotografije pri manjim brzinama zatvarača”, kaže.

Andres ima kombinaciju RF i EF objektiva, ali se polako u potpunosti prebacuje na RF. „Sviđa mi se mali oblik objektiva Canon RF 50mm F1.8 STM jer je savršen za uličnu fotografiju, a brzi otvor blende f/1.8 odličan je za slaba osvjetljenja jer volim snimati u sumrak ili noću”, objašnjava. „Drugi objektiv koji upotrebljavam je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, odličan višenamjenski objektiv. Iznimno je praktično snimati širokokutno od 24 mm do 105 mm, naročito u uličnoj fotografiji jer je dobro snimiti široku fotografiju, a zatim zumirati istu scenu i snimiti drugačiji izgled.” Andres također upotrebljava Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM za koji tvrdi da je nevjerojatno oštar. „To je moj nezaobilazan objektiv za fotografiranje proizvoda i profesionalni rad koji zahtijeva mnogo detalja”, dodaje.

No Andres kaže kako je njegov glavni radni objektiv Canon RF 24-70MM F2.8L IS USM. „Upotrebljavam ga za događanja, vjenčanja i uličnu fotografiju”, kaže. „Najbolja kombinacija je raspon žarišne duljine od 24 – 70 mm i brzi otvor blende f/2.8.”

Chris Priestley – komercijalna fotografija

Žena se naslanja na upravljač automobila na komercijalnom portretu koji je Chris Priestley snimio fotoaparatom EOS R5 tvrtke Canon.

Visoka razlučivost fotoaparata EOS R5 od 45 MP omogućuje Chrisu da maksimalno poveća kvalitetu slike koju dobiva upotrebljavajući RF objektive. Snimljeno fotoparatom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/320 s, f/2.2 i ISO 125. © Chris Priestley

Osoba skija niz planinu raspršujući snijeg iza sebe na fotografiji koju je Chris Priestley snimio fotoaparatom EOS R5 tvrtke Canon.

Chris smatra da je elektronički zatvarač od 20 fps na fotoaparatu EOS R5 tvrtke Canon nevjerojatan za akcijske fotografije kao što je fotografiranje skijanja za poznati sportski brend. „Znam da ću u jednom potezu imati 20 do 30 kvalitetnih fotografija za biranje”, kaže. „Možete i prilagoditi postavke automatskog izoštravanja fotoaparata EOS R5 kako biste dobili najbolje moguće postavke za ono što trebate.” Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM pri 119 mm, 1/1250 s, f/7.1 i ISO 125. © Chris Priestley

Redatelj, snimatelj i fotograf Chris Priestley iz Londona stvara vrhunska vizualna djela za društvene mreže i brendove diljem svijeta. Stalno unapređuje svoj sadržaj i svoje fotoparate. „Moj komplet pomaže mi u ostvarenju rezultata s velikim proračunom”, kaže.

Kako je Chrisova karijera napredovala, tako su i zahtjevi njegovih klijenata. „Stalno su tražili da isporučujem 4K videozapise i slike više kvalitete za ispis kad je najavljen EOS R5”, kaže, „tako da je bilo idealno vrijeme za nadogradnju.”

Često istovremeno snima fotografije i videozapise, a hibridni EOS R5 pruža beskompromisne radne značajke u oba područja. „EOS R5 može snimati 8K 30p – nije da sam to dosad trebao upotrebljavati, ali redovno upotrebljavam 4K 120p punog kadra”, kaže.

Senzor od 45 MP fotoaparata EOS R5 ima veliku prednost i dvostruko je veći od onog njegova prethodnog DSLR fotoaparata. „U situacijama u kojima ne mogu kontrolirati objekt, nemam uvijek privilegiju savršenog kadriranja fotografije”, nastavlja. „Viša razlučivost omogućuje mi da promijenim kadar svojih snimki u postprodukciji i ipak isporučim slike visoke kvalitete.”

Učinite sljedeći korak na svom fotografskom putovanju

Za mnoge je sustav EOS R tvrtke Canon redefinirao značenje zanimanja fotografa i kreatora. Od pristupačnih modela za početnike do snažnih vodećih modela te niza najbolje optike u branši, sustav se može razvijati s vama, bez obzira na to počinjete li tek sa snimanjem vlogova ili pokušavate ući u svijet profesionalne fotografije pa tražite svoje glavno oruđe.

Lauren Scott

Slični proizvodi

Slični članci

  • ULIČNA FOTOGRAFIJA

    Izazov s objektivom za uličnu fotografiju

    Zašto je Canon RF 28mm F2.8 STM osnovna stavka u torbi s opremom za ulične fotografe.

  • PUTNA FOTOGRAFIJA

    Putovanje po Sevilli uz model EOS R10

    Blogerica Diana Millos otkriva zašto je ovaj kreativni fotoaparat savršen suputnik.

  • PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

    Izazov s objektivom za snimanje pejzaža

    Profesionalna fotografkinja Verity Milligan dijeli svoje iskustvo snimanja kreativnih pejzaža s dva lagana objektiva.

  • PUTOVANJA

    Savršeni suputnik

    Profesionalni fotograf Martin Bissig putuje u Šri Lanku s modelom EOS R10.