ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

Najbolji vodič za papir za ispisivanje

Sjajni ili mat? Papir za umjetničke reprodukcije ili „lustre”? Istražite sve vrste papira koje će vam trebati za fotografije i kreativne projekte.
Ruka uzima ispis slike pite od batata iz odlagača pisača PIXMA, pokraj pakiranja papira za pisač i knjige s receptima kućne izrade.

Odabir odgovarajućeg papira za pisač jedna je od najvažnijih odluka u kreativnom procesu oživljavanja zamisli, fotografije ili dizajna. Medij koji odaberete može otvoriti potencijal za cijeli svijet različitih efekata i dati vašem radu savršen konačni dojam.

Kod fotografskih projekata koji zahtijevaju duboke crne nijanse i jake boje, od ključne je važnosti odabrati papir koji će naglasiti te značajke i oživjeti objekte na fotografiji. Trebate li odabrati sjajni ili mat papir? Teksturirane papire za umjetničke reprodukcije ili polusjajne? Za zabavne ručno rađene kreacije, jesu li bolje inovativne opcije kao što je magnetski fotopapir ili papir za visoku razlučivost?

Možda biste trebali razmotriti gramaturu papira, bilo da je premazan ili nepremazan, i materijal – sintetička ili platnena vlakna. Nemojte brinuti ako vam se sve ovo čini zbunjujuće. Ovaj vodič pomoći će vam odabrati najbolje za vaše potrebe.

Najbolji papir za ispisivanje fotografija kod kuće

Ruka stavlja ispisanu fotografiju na ploču na kojoj su ostali ispisi.

Na raspolaganju vam je veliki izbor sjajnih papira – uključujući Canon Plus Glossy II, Canon Pro Luster i Canon Plus Semi-gloss – svi su kompatibilni sa širokim asortimanom pisača tvrtke Canon.1 Kreativne aplikacije tvrtke Canon također vam pružaju mogućnost ispisivanja na magnetski ili kvadratni fotopapir.

Ispisivanje fotografija kod kuće često se odnosi na čuvanje uspomena. Možete izraditi manje ispise koji su savršeni za lijepljenje u ručno izrađene albume, umetanje u fotografske okvire ili pričvršćivanje na ploče od pluta. Za tu vrstu ispisivanja papir s premazom može biti bolja opcija jer je općenito trajniji.

Na površinu papira s premazom dodaje se sredstvo koje ga čini glađim i omogućuje manje upijanje tinte, čime se dobivaju jasniji ispisi. Osim toga, zahvaljujući tom premazu otporniji je na prljavštinu, vlagu te trošenje i habanje. Za razliku od njega, papir bez premaza ima teksturu, porozniji je i lakše upija tintu. Fotografije ispisane na papiru bez premaza mogu biti mekše i taktilnije.

Asortiman kompaktnih fotopisača SELPHY tvrtke Canon upotrebljava papir s posebnim zaštitnim premazom koji osigurava da svaki ispis bude otporan na vodu, otiske prstiju i ogrebotine, a može trajati do 100 godina kad je pohranjen u albumu. Od papira veličine dopisnice do kvadratnih ispisa, fotografija veličine kreditne kartice i malih naljepnica, na raspolaganju vam je velik izbor kreativnih načina za prikaz fotografija.

Sjajni fotopapir „Everyday Use” tvrtke Canon papir je profesionalne kvalitete koji je najbolji izbor za ekonomične svakodnevne fotografije živopisnih boja, kompatibilan s pisačima PIXMA. Sjajni papiri tvrtke Canon zadržavaju tintu dublje ispod gornje površine u odnosu na druge papire, tako da suvišna tinta ne ostaje na površini papira, pružajući trenutno suhe ispise koji ostaju sjajni.

Ispis izlazi iz pisača PIXMA tvrtke Canon koji se nalazi na stolu okružen s nekoliko drugih ispisa i fotoaparatom tvrtke Canon.

Ako želite ispisati veliku seriju fotografija s odmora ili obiteljskih fotografija, važno je uzeti u obzir format i način na koji ćete ih prikazati. Za klasične fotografije formata 4 x 6 na sjajnom ili polusjajnom papiru PIXMA G640 tvrtke Canon obično može ispisati do 3800 fotografija2 uz samo jedan komplet bočica s tintom. Radi s raznim formatima papira i ispisuje fotografije do formata A4 bez obruba – idealno za izlaganje najdragocjenijih trenutaka u većem formatu. Osim toga, šest pojedinačnih tinti na bazi topivih bojila daju pouzdane i vrlo kvalitetne rezultate na papirima bez premaza.

Alternativno, papir Canon Plus Semi-gloss ima satensku završnu obradu i teksturu fotopapira s manje sjaja radi postizanja mekšeg izgleda. Ovaj papir od 260 g/m² omogućuje izradu odličnih ispisa fotografija koji se trenutno suše. Kombinirajte ga s tintama ChromaLife 100 tvrtke Canon i pisačem koji može izrađivati vrlo kvalitetne fotografije kao što je PIXMA TS705a tvrtke Canon i spremni ste za rad.

Za one dragocjene obiteljske uspomene ili predivne pejzaže s putovanja koji bi ostavili dojam izloženi na vidljivo mjesto u vašem domu, mnogi fotopapiri tvrtke Canon dostupni su u formatu A4, a uz pisač kao što je PIXMA G640 mogu proizvesti bogate fotografije formata A4 bez obruba.

Fotopapir Canon Plus Glossy II ima završnu obradu visokog sjaja i veću gramaturu od 265 g/m², što pomaže u reprodukciji zasićenih boja i crne. Savršeno odgovara tintama ChromaLife 100, kao i tintama LUCIA PRO tvrtke Canon koje se upotrebljavaju u profesionalnim pisačima imagePROGRAF tvrtke Canon.

Ako preferirate mat ispise fotografija, mat fotopapir tvrtke Canon za tintne pisače može pomoći smanjiti odsjaj kad je fotografija u okviru sa staklom jer reflektira manje svjetlosti. Mat papir više odgovara toplijim nijansama i ispisima bez reflektirajućeg sjaja.

Najbolji papir za ispise fotografija umjetničkih reprodukcija

Ruke drže ispis jabuke umočene u bijelu boju, dok se na stolu nalaze pisač PIXMA tvrtke Canon i dva slična ispisa.

Veći ispisi do formata A3+ ili u panoramskom formatu doista će ostaviti dojam, bilo na sjajne medije ili one za umjetničke reprodukcije. Bežični pisač, kao što je PIXMA PRO-200 tvrtke Canon, koji upotrebljava Canonov sustav s osam tinti na bazi topivih bojila, može kreirati izvanrednu reprodukciju boja.

Ako ispisujete fotografiju umjetničke reprodukcije, Canon Premium Fine Art Rough Paper profesionalni je i vrlo kvalitetni pamučni papir formata A4 s grubom teksturom koji će vam pomoći u stvaranju gustih crnih i preciznih nijansi u tamnim područjima fotografije. Ljubitelji fotografije i umjetnosti preferirat će ovaj papir za svoje kreacije, a zadovoljavajući rezultati postižu se i za monokromatske i ispise u boji.

Canon Pro Luster od 260 g/m² profesionalni je fotopapir s mekim satenskim sjajem. Ovaj glatki tintni fotopapir dostupan je u formatima do A2. Nalikuje tradicionalnim papirima s premazom od smole koji se upotrebljavaju u tamnim komorama, što ga čini idealnim za fotografe koji žele doradu poput one u fotografskom laboratoriju kako bi izložili svoj rad. Zamislite sjajne boje, iznimno oštre detalje i izvanrednu crno-bijelu reprodukciju. Kad se upotrebljava s tintama ChromaLife 100 tvrtke Canon za asortiman PIXMA ili tintama LUCIA PRO tvrtke Canon za asortiman imagePROGRAF, kao što je imagePROGRAF PRO-300, ovaj papir štiti fotografije od propadanja uzrokovanog atmosferskim plinovima i svjetlom.3

Žena u džemperu lila boje naginje se na rub stola držeći A2 ispis koji izlazi iz pisača imagePROGRAF tvrtke Canon.

Sjajni, mat i papiri za umjetničke reprodukcije mogu dati različitu teksturu i sjaj vašoj fotografiji, a ako ih uparite s naprednim sustavom za tintu, kao što je onaj s 12 boja koje nudi imagePROGRAF PRO-1000 tvrtke Canon, dobit ćete širi raspon boja. Pisač također može ispisivati na platno i stvarati dodatne opcije za reprodukciju i prikaz.

Druga mogućnost za one koji žele profesionalan izgled je sjajni teški papir Canon Pro Platinum od 300 g/m². Sastoji se od šest slojeva, otporan je na blijeđenje i pruža izvanrednu reprodukciju boja, naročito uz tinte LUCIA PRO i ChromaLife 100 tvrtke Canon.

Možete odabrati papir i na temelju nijansi boja na fotografiji. Za posebne fotografije i umjetnička djela toplih boja i sivih tonova Pro Premium Matte od 210 g/m² daje glatku teksturu bez odbljeska i reflektirajućeg sjaja. Razvijen za profesionalce koji traže vrhunsku kvalitetu, ovaj deblji papir omogućit će ispise galerijske kvalitete kad se upotrebljava s pisačem kao što je kompaktni profesionalni A3 tintni imagePROGRAF PRO-300 ili A2 imagePROGRAF PRO-1000 tvrtke Canon s naprednim sustavom s 12 tinti i širokom paletom boja.

Druge vrste papira koje pružaju iznimno profesionalno ispisivanje kvalitete umjetničkih reprodukcija su papiri Canson® Infinity, kao što je Canson® Infinity Platine Fibre Rag koji ima bazu od 100 % pamuka i čisti bijeli ton. Pamučni papiri imaju bogatu teksturu, snažnija vlakna, luksuzan dojam i dugi vijek trajanja, što im daje kvalitetu za arhiviranje. Alternativno, asortiman fotopapira tvrtke Hahnemühle pruža i vrhunske rezultate za fotografske ispise, postere i fotoalbume.

Najbolji papir za projekte izrade rukotvorina

Dovršena trodimenzionalna čestitka s cvijetom na stolu pokraj dvije kutije papira za ispisivanje tvrtke Canon. U pozadini se vidi žena koja izrađuje rukotvorine.

Za čestitke, dopisnice ili pozivnice, obostrani mat papir fokusiran na umjetničke reprodukcije i rukotvorine idealan je za vaše personalizirane kreacije u spomenarima, origami ili kalendare.

Stol prekriven papirnatim ukrasima iz usluge Creative Park tvrtke Canon, s cvijećem u vazama i nekoliko tanjura hrane, uključujući jaja i topla peciva.

Creative Park tvrtke Canon pomaže vam u odabiru najboljeg papira predlažući koje papire tvrtke Canon upotrebljavati za koje predloške. Nakon što se odlučite za predložak i odaberete svoje medije, aplikacija se može upotrebljavati s više modela PIXMA, uključujući pisače serije PIXMA TS7450a ili serije PIXMA Ts5350a tvrtke Canon, za ispisivanje na mat papir i izlaganje po cijeloj kući.

Bilo da se radi o čestitkama, ručno izrađenim darovima ili knjizi priča, kad osmišljavate projekte izrade rukotvorina s pisačem, postoji nekoliko elemenata koje trebate razmotriti. Gdje želite izložiti svoju kreaciju? Hoćete li ispisivati na obje strane? Treba li vam papir visoke razlučivosti ako će fotografije biti u vašem projektu?

Mnogo je uzbudljivih načina za ukrašavanje doma ili stvaranje interaktivnih fotomaterijala ako svoje umjetničke radove ispisujete na magnetski fotopapir tvrtke Canonkućnim tintnim pisačem. Možete ga upotrebljavati za kreiranje interaktivnog magnetskog prikaza fotografija ili slagalica, ili ih jednostavno zalijepiti izravno na hladnjak kako biste izložili sretne uspomene – okvir za fotografije nije potreban.

Ako vam je hobi izrađivanje ispisivih materijala i rukotvorina uz uslugu Canon Creative Park, mat fotopapir omogućit će ispise svijetlih, živopisnih nijansi i jasnih slika bez sjajnog efekta. Odličan je za dizajne koji obuhvaćaju fotografije, grafiku i tekst.

Za one koji uživaju u dodavanju daška osobnosti posebnim prilikama kreiranjem vlastitih čestitki ili pozivnica za zabave, obostrani mat papir od 7 x 10 inča ima prethodno napravljene nabore i omotnice koje postupak čine brzim i jednostavnim te omogućuju da svaki od njih bude pravilno presavijen.

Za spomenare ili izradu personaliziranih knjiga priča, ispisivanje u raznim oblicima i formatima može biti odličan način za dodavanje zabavnih i personaliziranih detalja. Male naljepnice i papiri s naljepnicama kvadratnog oblika koji se upotrebljavaju s pisačima SELPHY tvrtke Canon predstavljaju brz i jednostavan način izrade ispisa koje odmah možete zalijepiti i u njima uživati – s pomoću aplikacije SELPHY Photo Layout možete dodati i vlastite uzorke, dorade i tekst.

Najbolji papir za male tvrtke ili kućni ured

Pisač serije TS7450a tvrtke Canon ispisuje list papira svijetlih boja. Prijenosno računalo nalazi se pokraj pisača na stolu.

Papir za visoku razlučivost tvrtke Canon idealan je za profesionalne prezentacije koje zahtijevaju oštre i živopisne slike ili grafiku, njegov premaz s mikro-porama brzo upija tintu duboko ispod površine kako bi se spriječilo nepotrebno nakupljanje viška tinte na površini, tako da možete ispisivati netom prije sastanka znajući da se tinta na materijalima neće razmazati. U kombinaciji sa serijom PIXMA Ts7450a tvrtke Canon, „sve u jednom” pisačem, skenerom i fotokopirnim uređajem, to je savršen uredski papir za ispisivanje profesionalne kvalitete.

Za reprodukciju svijetlih i odvažnih boja odaberite papir za visoku razlučivost tvrtke Canon, premazani papir visoke svjetline koji odgovara živopisnim fotografijama i grafikama te vrlo kvalitetnim dokumentima i tablicama s intenzivnim, jasnim bojama. Idealan za kućni ured ili malu tvrtku, ovaj je papir savršen za izradu profesionalnih prezentacija s elegantnom završnom obradom.

Papir za visoku razlučivost poput ovoga dobar je izbor i za one koji žele izrađivati postere ili druge promotivne materijale za posao. Uz širok raspon predložaka, slika i fontova, Canon PosterArtist pruža vam sve alate koje trebate za besplatno izrađivanje postera na mreži. Uparite ovaj papir s višefunkcijskim uređajem 3 u 1 serije PIXMA TS5350a tvrtke Canon – kreativnim alatom idealnim za izradu magneta i ispisa fotografija s pametnog telefona. Možete isprobati i moderni i cijenom pristupačni pisač PIXMA TS7450a tvrtke Canon koji vam omogućuje ispisivanje na fotopapir i magnetski papir te izradu raznih personaliziranih poslovnih projekata.

Asortimani papira i pisača tvrtke Canon pružaju nešto za sve vaše potrebe. Bilo da promovirate svoju tvrtku, kreirate projekt umjetničke reprodukcije, prikazujete obiteljske portrete ili upotrebljavate ispisivanje za organiziranje kod kuće, možete biti sigurni da ćete dobiti visoku kvalitetu i standarde.Napisala Lorna Dockerill

 1. Popis kompatibilnih pisača potražite na stranici proizvoda.
 2. Učinak po stranici predstavlja procijenjenu vrijednost za fotografije formata 4 x 6 inča, na temelju metode za pojedinačno testiranje tvrtke Canon koja upotrebljava tablicu ISO/IEC 29103 i simulaciju kontinuiranog ispisivanja uz zamjenu spremnika nakon početnog postavljanja.
 3. Kad se upotrebljava s originalnim tintama tvrtke Canon i u određenim uvjetima pohrane.

Slični proizvodi

Slični članci

 • SAVJETI ZA ISPISIVANJE

  Česta pitanja o pisaču, tinti i papiru

  Stručnjak tvrtke Canon Suhaib Hussain odgovara na uobičajena pitanja o tehnologiji pisača, tinti i papiru.

 • ISPISIVANJE

  Uređivanje fotografija za ispisivanje

  Bolje iskoristite svoje ispisane fotografije uz naš detaljan vodič za uređivanje za ispisivanje i upotrebu najboljih postavki ispisa.

 • ISPISIVANJE

  Najbolji pisači tvrtke Canon za fotografije

  Bilo da fotografije želite prikazati u okviru, u spomenaru ili na naljepnici, pronađite pisač koji najbolje odgovara vašim kreativnim potrebama.

 • ISPISIVANJE

  Najbolji pisači za rukotvorine

  Od obiteljskih projekata do profesionalne dorade, Canon ima savršen pisač za vas.