KREATIVAN ISPIS

Ispišite i kreirajte predivne prilagođene čestitke u šest jednostavnih koraka

Ako imate papir, pisač i uživate u kreativnom radu, isprobajte ručno izrađivanje čestitki kod kuće s obitelji i prijateljima.
Kolekcija ručno izrađenih čestitki na stolu pokraj pisača tvrtke Canon.

Ručno izrađene čestitke ne samo da su promišljeni darovi, već su i predivan način da steknete vještine izrađivanja rukotvorina. Bilo da se radi o važnom obiteljskom rođendanu, vjenčanju prijatelja, novoj bebi ili maturi, u životu je mnogo događaja koji zahtijevaju čestitku s osobnom notom. I ne morate biti pravi umjetnik kako biste napravili predivne čestitke; jednostavno pokušajte i pustite mašti na volju.

Nakon što je prije 13 godina doselila iz Pakistana u UK, rukotvorine su Tanii Ahmed pomogle da se prilagodi. „U Pakistanu ne možete lako doći do materijala za papirnate rukotvorine kao što to možete u Ujedinjenom Kraljevstvu“, kaže. „Tako sam vezla, izrađivala nakit, radila s perlicama i šivala, bio je to moj način da se kreativno izrazim. Kad sam preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo, otkrila sam YouTube i kroz njega svijet izrađivanja čestitki i papirnatih rukotvorina. Bila sam jako znatiželjna, našla trgovinu u blizini i kupila materijal na internetu. To je bio neki moj način da se priviknem na državu.“

Tania se bavi papirnatim rukotvorinama, vlasnica je kreativnog obrta specijaliziranog za izrađivanje ručnih čestitki i vodi tečajeve kombiniranih medija na internetu, a ovdje dijeli svoje najbolje savjete i objašnjava kako izraditi čestitke s pomoću pisača serije PIXMA TS7450 tvrtke Canon.

1. Sakupite opremu

Prije nego što počnete novi hobi, pobrinite se da vam sva oprema za izrađivanje čestitki bude pri ruci. Evo što će vam trebati:


Opcionalno:
 • Naljepnice i krasni kamenčići
 • Točkice od pjene
 • Modelarski nož

2. Odaberite dizajn

Žena na pametnom telefonu gleda predloške za čestitke koji se mogu ispisati.

Creative Park je Canonova besplatna usluga sa sadržajima prepuna inspiracija, a nudi stotine predložaka koje možete isprobati. Od rođendana i pozivnica, pa sve do zahvalnica, božićnih i drugih čestitki, naći ćete nešto za svaku priliku.

Žena upotrebljava pametni telefon za ispisivanje čestitke na pisaču PIXMA tvrtke Canon.

Pisač serije PIXMA TS7450 tvrtke Canon jednostavan je i brzo se podešava, kako kaže Tania. „Pokrenula sam ga i pripremila za rad u roku od 15 – 20 minuta. Iznenadilo me koliko je brzo i jednostavno telefon povezati s pisačem.“

Jednom kad skupite alate, vrijeme je da odaberete dizajn. Besplatna aplikacija Creative Park tvrtke Canon prepuna je predložaka za preuzimanje i ispisivanje: možete odabrati neku od brojnih malih i skočnih čestitki, a na raspolaganju su vam i tematske omotnice za svaku priliku. Zašto prije blagdana ne biste ispisali vlastite božićne čestitke ili čak i skočnu čestitku na kojoj se nalazi snjegović ili saonice Djeda Božićnjaka?

Kako biste doista potaknuli kreativnost, pokušajte kombinirati dizajne kako biste izradili čestitku koja je potpuno originalna ili uklopite dizajn iz odjeljka za izrađivanje papirnatih rukotvorina u aplikaciji Creative Park. Tania je za svoje kreacije odabrala ovo drugo. „Odabrala sam predložak izvorno namijenjen izrađivanju vijenca od cvijeća, ali sam ga odlučila upotrijebiti na čestitki“, objašnjava. „Ispisala sam ga na seriji PIXMA TS7450 tvrtke Canon, izrezala cvijeće i upotrijebila sve potrebne komponente.

„Razmišljajte izvan okvira i potražite različite stvari koje biste mogli iskoristiti za čestitku“, savjetuje. „Upotrebljavajte web-mjesto kao početnu točku i pronađite inspiraciju – dizajn možete mijenjati po želji.“

3. Odaberite najbolji papir

Pisač ispisuje list dizajna s usluge Creative Park na stolu pokraj papira za pisač tvrtke Canon.

Važno je odabrati čvrsti papir koji će zadržati svoj oblik, naročito ako, kao Tania, planirate izraditi 3D dekoracije za svoje čestitke.

Savršen papir za izrađivanje čestitki jak je i čvrst te ima matiranu doradu za oštre boje i jasne slike.

Tania je upotrijebila obostrani mat papir tvrtke Canon, koji se isporučuje sa središnjim naborom i omotnicom, za osnovu svojih čestitki, a mat fotopapir za ukras. Papir je lako izrezati i omogućio je Tanii da doda još jednu dimenziju svojim čestitkama. „Prije nego što sam zalijepila cvijeće, savila sam latice“, objašnjava. „Papir je bio dovoljno čvrst da se ne zgnječi ako ga moram slati poštom.“

4. Ispišite elemente čestitke

Žena se smiješi, škarama izrezujući oblike cvijeća.

Metode izrade čestitki mogu se kombinirati kako bi se dobili jedinstveni rezultati. „Doista je mnogo fantastičnih kreatora hibridnih čestitki“, kaže Tania.

Ženska ruka škarama izrezuje ružičasto cvijeće.

Nakon što svladate osnove izrade čestitki, nema granice svemu što možete izraditi kako biste daru dali posebnu osobnu notu. Izrađivanje i kreiranje mogu poslužiti i kao vježba usredotočenosti na trenutak.

Sada kad imate papir, vrijeme je za ispisivanje. Možete upotrebljavati web-mjesto Creative Park ili aplikaciju Creative Park – i povezati pisač tvrtke Canon. Tania je dobro iskoristila korisniku prilagođeno bežično povezivanje serije PIXMA TS7450 tvrtke Canon koje omogućuje jednostavno ispisivanje izravno s računala ili pametnog telefona.

Zatim možete ispisati predloške koje ste odabrali među stotinama dostupnih opcija. Nemate posebnu priliku na umu? Creative Park nudi brojne ideje za čestitke bez posebne prilike, što je idealno ako samo želite nekome dati do znanja da vam je stalo.

5. Prilagodite, prilagodite, prilagodite

Žena pažljivo drži papirnati cvijet na stolu s pisačem, prepunom šarenih ručno izrađenih čestitki i alata za rukotvorine.

Jedna od najboljih stvari u ručnoj izradi vlastitih čestitki je to da možete prilagođavati koliko god želite, a ako ste novi u izradi papirnatih rukotvorina, zabavan su i jednostavan način da počnete.

Žena dodaje srebrne perlice na kotače kolica na ručno izrađenoj čestitki.

Upotrebom usluge Creative Park Tania je lakše otkrila novo lice izrađivanja čestitki. „Bilo je sjajno jer ne radim baš mnogo rukotvorina s digitalnim dizajnima. Čestitke obično potpuno ručno izrađujem, što uključuje utiskivanje i bojanje slike olovkama i flomasterima. Ovo me natjeralo da razmišljam izvan okvira. Toliko je mogućnosti, a upute se mogu preuzeti i ispisati.“

Kad ispisi budu spremni i pažljivo izrežete svaki dio kako biste ga zalijepili na dizajn čestitke, vrijeme je za lijepljenje i prilagođavanje. Od šljokica i folije do kartica u boji i naljepnica, nema ograničenja za broj tehnika i materijala koje možete upotrijebiti kako biste ručno izrađene čestitke učinili ne samo živopisnima nego doista privlačnima.

„Upotrijebila sam dodatne naljepnice i metalnu zlatnu karticu kako bih izradila cvijeće u sredini“, kaže Tania. „Zatim sam ih sve zalijepila i dodala nešto bisera na vrh.“

Tania kaže da je kreiranje dodatne dubine za čestitku jednostavno kad znate kako. „Ako plošnu čestitku želite učiniti malo više trodimenzionalnom, a ima središnji element koji se lako može izrezati, isti predložak možete ispisati dvaput“, objašnjava. „Zatim bazu možete upotrijebiti kakva je, ali izrežite središnji ukras i stavite slojeve točkica od pjene kako biste joj dali dimenziju i učinili je zanimljivijom.“

6. Pretvorite rad u društvenu aktivnost

Dovršena trodimenzionalna čestitka s cvijetom na stolu pokraj dvije kutije papira za ispisivanje tvrtke Canon. U pozadini se vidi žena koja izrađuje rukotvorine.

Tania dolazi iz kreativne obitelji, gdje su rukotvorine poput druge prirode. „Odrastajući, nosila sam haljine koje je moja majka pravila i prodavala, a oko sebe sam gledala ljude koji su bili doista kreativni na ovaj ili onaj način. Otac mi je vrlo talentiran stolar, pa je napravio kuću za lutke, police za knjige i namještaj. Imamo i umjetnike u obitelji, pa sam jednostavno mislila da je to nešto što svi rade“, kaže.

Budući da trebate samo pisač, papir, ljepilo i škare, izrađivanje čestitki odličan je način da povežete prijatelje i obitelji te se uključite u kreativnu aktivnost kao grupa.

Mogli biste organizirati večeri izrađivanja božićnih čestitki s blagdanskim grickalicama i pićima ili okupiti prijatelje koji će izraditi čestitke za zabavu darivanja djeteta.

Ako vam ponestane inspiracije, Tania savjetuje pretraživanje Pinteresta za ideje i kombinacije boja. „Možete pregledati i osnovne videozapise o teoriji boja“, predlaže.

Nemojte zaboraviti provjeriti oznaku #MadeWithPixma kako biste potražili dodatnu inspiraciju i podijelili svoje kreacije.

Napisala Lorna Dockerill

Povezani proizvodi

Slični članci

 • ISPISIVANJE I IZRAĐIVANJE

  Ispisivanje božićnih čestitki

  Uredite vlastito blagdansko fotografiranje i ispišite prilagođene božićne čestitke.

 • ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

  Najbolji savjeti za promišljene papirnate darove

  Otkrijte kako možete izraditi smislene darove upotrebljavajući Creative Park tvrtke Canon i pisač PIXMA.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Papirnati ukrasi za stol

  Napravite predivne ukrase za stol za sve prilike uz Creative Park.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Ideje za ispisivanje za Noć vještica

  Sezonske ideje za zabavne i sablasne ukrase, kostime, poslastice i još mnogo toga.