OSNOVE FOTOGRAFIJE

Kako daljinski snimiti fotografije – i zašto to želite raditi

Za fotografiranje divljih životinja, noći i pejzaža, kao i za autoportrete, obavezno morate naučiti kako daljinski upravljati svojim fotoaparatom. Ovo je kratki vodič za prednosti daljinskog snimanja i kako to učiniti.
Žena u žutoj haljini pozira na zakrivljenom mostu, a fotoaparat EOS R10 tvrtke Canon postavljen je na maleni stativ za snimanje.

Daljinsko snimanje može se činiti kao napredna tehnika, ali jednostavnije je nego što mislite i ima neke velike prednosti. Saznajte kako funkcionira, kada ga upotrijebiti i kako može obogatiti različite vrste fotografija u ovom korisnom vodiču.

Što znači daljinsko snimanje?

Korisnik drži pametni telefon na kojem je pokrenuta aplikacija Canon Camera Connect s istim prikazom kao na zaslonu fotoaparata tvrtke Canon iza njega.

Vjerojatno već imate komplet koji vam treba za daljinsko fotografiranje – možete upravljati širokim asortimanom fotoaparata tvrtke Canon s pomoću besplatne aplikacije Canon Camera Connect na pametnom telefonu ili tabletu.

Daljinsko snimanje jednostavno znači upravljanje fotoaparatom i njegovim okidanjem s pomoću drugog uređaja umjesto s pomoću kontrola na samom fotoaparatu. Tradicionalno rješenje za to bio je kabel s daljinskim okidačem koji se mogao priključiti na fotoaparat, ali sada je moguće bežično upravljanje. Mnogi fotoaparati iz asortimana tvrtke Canon imaju mogućnost Wi-Fi povezivanja, a najnoviji modeli, uključujući sve fotoaparate EOS R System također imaju mogućnost Bluetooth povezivanja. Aplikacija Canon Camera Connect pruža vam mogućnost upravljanja širokim rasponom postavki i aktiviranja okidanja izravno s pametnog telefona ili tableta.

Kada trebate upotrijebiti daljinski okidač?

Postoji nekoliko prednosti upotrebe daljinskog okidača. Prvo, budući da fizički ne dodirujete fotoaparat, uklanja se bilo kakav rizik od podrhtavanja tijekom aktiviranja okidača, što je odličan način za sprječavanje podrhtavanja fotoaparata i snimanje najoštrijih fotografija. Drugo, korisno je i za snimanje fotografija koje će možda biti teško kadrirati dok držite fotoaparat u rukama, uključujući grupne fotografije s vama u kadru ili fotografije plahih divljih životinja.

Daljinsko snimanje koristan je alat za mnoge različite fotografske žanrove, kao što su:

Fotografija duge ekspozicije rijeke u strmoj dolini snimljena fotoaparatom PowerShot G5 X Mark II tvrtke Canon. Zahvaljujući dugoj ekspoziciji, tok vode izgleda poput mliječne mrlje, a ostatak scene je oštar.

U ovom je slučaju duga ekspozicija zamutila vodu koja teče, a ostatak scene ostavila oštrim. Za taj je efekt ključno da se fotoaparat ne pomiče, stoga je opcija aktiviranja zatvarača bez dodirivanja fotoaparata vrlo korisna. Snimljeno modelom PowerShot G5 X Mark II tvrtke Canon pri 8 s, f/11 i ISO125. © James North

Daljinsko snimanje pejzaža

Daljinsko aktiviranje okidanja idealno je kada snimate pejzaže s pomoću stativa, naročito kada upotrebljavate duge ekspozicije jer ne dodirujete fotoaparat i tako sprječavate njegovo podrhtavanje. Kada snimate videozapise s ubrzanim protokom vremena, pomaže vam da ne pomaknete fotoaparat i ne promijenite kadriranje, što može dovesti do poskakivanja snimke. Zahvaljujući aplikaciji Canon Camera Connect, mogućnost promjene postavki s pametnog telefona između snimaka također znači da se ne morate vraćati do fotoaparata ili provjeravati slike na zaslonu fotoaparata. S pomoću mobilnog uređaja možete čak i dodati ocjenu radi lakšeg odabira, dijeljenja i obrade.

Nečiji prst dodiruje fotografiju sove u aplikaciji Canon Camera Connect na zaslonu pametnog telefona.

Izoštravanje tijekom daljinskog snimanja jednostavno je s pomoću aplikacije Canon Camera Connect na pametnom telefonu. Jednostavno dodirnite područje zaslona koje želite izoštriti objektivom i gledajte kako objekt postaje vidljiv.

Daljinsko snimanje tijekom fotografiranja divljih životinja

Daljinsko snimanje idealno je tijekom fotografiranja ili snimanja plahih ili nedostižnih objekata, kao što su divlje životinje. Fotoaparat možete postaviti na najbolju lokaciju za snimanje, čak i ako se radi o nezgodnom ili opasnom položaju, a zatim se možete sakriti kako ne biste prestrašili objekte ili utjecali na njihovo prirodno ponašanje. Daljinsko snimanje odlično je za snimanje krupnih planova i makro fotografija malih objekata pri čemu je i najmanje pomicanje fotoaparata iznimno vidljivo te može poremetiti kadriranje ili izbaciti objekt iz fokusa. Isto vrijedi i ako primijenite tehniku snimanja s različitim izoštravanjem za snimanje niza makro snimki s različitim dijelovima objekta u fokusu kako bi se mogle objediniti u jednu sliku s većim izoštrenim dijelom – ključno je držati fotoaparat stabilnim. Osim toga, mogućnost promjene postavki i provjere snimki pregleda s pametnog telefona i povećanja prikaza radi provjere fokusa znači da se nećete morati vraćati do fotoaparata i remetiti scenu. Kad snimite fotografiju, geooznačavanje – dodavanje podataka o lokaciji fotografiji s pametnog telefona putem aplikacije Canon Camera Connect – osigurat će vam precizan zapis lokacije gdje ste uočili tu rijetku životinju.

Osoba upotrebljava pametni telefon za daljinsko podešavanje postavki fotoaparata tvrtke Canon na čijem je zaslonu prikazan zalazak sunca.

Fotografiranje noću i pri slabom osvjetljenju često zahtijeva duge ekspozicije i u tom je slučaju daljinsko upravljanje iznimno korisno jer omogućava snimanje fotografija bez rizika od podrhtavanja fotoaparata tijekom okidanja.

Astrofotografija s pomoću daljinskog snimanja

Tijekom snimanja astrofotografija često ćete morati snimati vrlo duge ekspozicije između 30 minuta i nekoliko sati. Mogućnost daljinskog snimanja znači da nećete uzrokovati podrhtavanje fotoaparata kada aktivirate okidač, što je ključno za snimanje oštrih fotografija neba. Štoviše, možete biti vrlo daleko od fotoaparata i grijati se u automobilu ili skloništu dok čekate dovršetak ekspozicije. Za astrofotografiju rijetko trebate prilagoditi mnoge postavke, ali ako to želite učiniti ili čak prijeći s automatskog izoštravanja na ručno izoštravanje, sve to možete učiniti na daljinu. Osim toga, LCD zaslon fotoaparata možete držati isključenim, što znači da manje neželjenog svjetla može pokvariti ekspoziciju.

Skupina odraslih i djece sjede zajedno za stolom, a muškarac s lijeve strane svojim pametnim telefonom aktivira okidanje fotoaparata tvrtke Canon koji je položen na stolu u prednjem planu.

Možete snimiti kreativne autoportrete i grupne snimke s pomoću aplikacije Canon Camera Connect kako biste savršeno kadrirali sve osobe i promijenili postavke iz aplikacije.

Fotografija snimljena fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s pomoću daljinskog snimanja koja prikazuje ženu kako stoji ispod bogato ukrašene arkade u Sevilli.

Upotrebom aplikacije Canon Camera Connect za snimanje izdaleka znači da možete snimiti sebe u sklopu cijele scene. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM tvrtke Canon pri 35 mm, 1/2000 s, f/5.6 i ISO12800. © Diana Millos

Portretna fotografija bez upotrebe ruku

Ako se želite okušati u snimanju kreativnih autoportreta, daljinsko snimanje idealno je za to. Jednostavno se kadrirajte i sigurno snimite sve što želite. Mogućnost promjene postavki, kao što je otvor blende, znači da možete eksperimentirati s različitim efektima bez potrebe za mijenjanjem kompozicije odlaskom do fotoaparata i natrag. Daljinsko snimanje vrlo je korisno i za grupne snimke jer možete provjeriti jesu li svi uključeni u snimku (i smiju li se) bez remećenja scene. Odmah pregledajte svaku snimku i po potrebi prilagodite postavke ili premjestite druge u bolji položaj prije nego što se grupa raziđe.

Kada fotografirate u studijskom okruženju, fotoaparatom možete upravljati s računala s pomoću softvera Canon EOS Utility koji vam pruža još veći zaslon od mobilnog uređaja – više o tome uskoro.

Što trebate za daljinsko snimanje?

Žena u žutoj haljini kleči kako bi prilagodila postavke fotoaparata EOS R10 tvrtke Canon koji je postavljen na stativ.

Daljinsko upravljanje fotoaparatom omogućuje snimanje autoportreta iz neobičnih kutova – samo postavite fotoaparat i zatim uđite u kadar, provjerite kompoziciju i prilagodite postavke s pomoću aplikacije Canon Camera Connect te snimite fotografiju kada ste spremni. Stativ je idealan za to, ali ako ga nemate, fotoaparat možete postaviti na bilo koju stabilnu površinu.

Tvrtka Canon nudi asortiman dodatne opreme za udaljeno snimanje. Daljinski okidač RS-60E3 tvrtke Canon je daljinski okidač duljine 60 cm s kabelom za EOS fotoaparate s E3 kontaktom, a daljinski okidač RS-80N3 je daljinski okidač duljine 80 cm za EOS fotoaparate s N3 kontaktom. Daljinski upravljač s mjeračem vremena TC-80N3 (koji može zahtijevati i upotrebu adaptera za daljinsko upravljanje RA-E3) omogućava snimanje u redovitim intervalima za projekte s ubrzanim protokom vremena bez dodirivanja fotoaparata.

Što se tiče bežičnih rješenja, daljinski upravljač RC-6 tvrtke Canon radi na udaljenostima do 5 metara uz upotrebu infracrvenog svjetla. Bežični daljinski upravljač BR-E1 tvrtke Canon radi s EOS fotoaparatima kompatibilnima s Bluetooth tehnologijom na udaljenostima do 5 metara.

Međutim, vjerojatno već posjedujete komplet koji vam je potreban za daljinsko fotografiranje. Preuzimanje aplikacije Canon Camera Connect besplatno je za korisnike sustava iOS i Android, a postavljanje na pametnom telefonu ili tabletu vrlo je brzo. Kompatibilna je s velikim asortimanom fotoaparata tvrtke Canon – ne samo s najnovijim fotoaparatima bez zrcala, već i s nekim DSLR fotoaparatima i kompaktnim fotoaparatima PowerShot.

Neke funkcije aplikacije rade putem Bluetooth veze, a druge zahtijevaju Wi-Fi vezu, stoga omogućite oboje na mobilnom uređaju kako biste najbolje iskoristili aplikaciju.

Kako upotrebljavati aplikaciju Canon Camera Connect za daljinsko snimanje

Povezivanje s kamerom jednostavan je postupak s uputama prikazanima na zaslonu unutar aplikacije za navođenje u pokretu. Nakon povezivanja moći ćete istražiti nekoliko opcija ovisno o modelu fotoaparata, kao što su daljinsko snimanje, dodavanje ocjena fotografijama te prijenos fotografija i videozapisa kako biste ih podijelili s drugima.

Opcija daljinsko snimanje uz prikaz uživo, koja će vam omogućiti prikaz uživo točno onoga što vaš fotoaparat vidi, trebala bi vam biti vidljiva. Ovdje možete prilagoditi postavke kao što su točka izoštravanja, brzina zatvarača, otvor blende, ISO, ravnoteža bijele boje, mjerač vremena, mjerenje i još mnogo toga. Tijekom prvog postavljanja sučelja, dobro je upoznati se s njim.

Vidjet ćete i veliku bijelu tipku na zaslonu, koju možete jednostavno dodirnuti za snimanje fotografije. Ako želite snimiti videozapis, s pomoću ikone videozapisa na vrhu zaslona možete prijeći u način snimanja videozapisa.

Aplikacija Canon Camera Connect služi i kao čvorište za druge aplikacije koje su korisne za vaš fotoaparat, kao što je aplikacija image.canon za prijenos i pohranu slika utemeljenih na računalnom oblaku, što je čini vašim glavnim izvorom najnovijih alata. Uz EOS R3, PowerShot ZOOM i druge EOS fotoaparate koji su pušteni u prodaju od 2022. godine nadalje, programske datoteke fotoaparata mogu se ažurirati putem aplikacije Canon Camera Connect, što čini praćenje najnovijih poboljšanja i novih funkcija najjednostavnijim do sada.

Kako izoštriti sliku tijekom daljinskog snimanja?

Tri snimke zaslona aplikacije Canon Camera Connect koje pokazuju kako podesiti točku izoštravanja na primjeru fotografije krupnog plana zelene jabuke.

S pomoću aplikacije Canon Camera Connect možete se lako prebacivati između ručnog izoštravanja i automatskog izoštravanja te postaviti točku izoštravanja ovisno o fotografiji koju želite snimiti.

Izoštravanje s pomoću aplikacije Canon Camera Connect vrlo je jednostavno. Možete dodirnuti po zaslonu kako biste promijenili točku automatskog izoštravanja i vidjet ćete da će objektiv automatski izoštriti mjesto gdje ste postavili točku izoštravanja.

Podržano je i ručno izoštravanje, što može biti korisno za snimanje krupnih planova i makro fotografija pri čemu je potrebno detaljno podešavanje fokusa na objekt. Dodatna prednost je to što se možete prebaciti s automatskog izoštravanja na ručno izoštravanje bez potrebe za vraćanjem do fotoaparata i uporabom prekidača na objektivu – možete pritisnuti tipku za ručno izoštravanje u aplikaciji i s pomoću strelica prilagoditi ručno izoštravanje.

Kako daljinski snimati s pomoću softvera Canon EOS Utility?

Prijenosno računalo leži na stolu na otvorenom u blizini fotoaparata na stativu, a na zaslonu je prikazan pregled fotografija i postavke sa strane.

Ako radite u profesionalnijim uvjetima, a prijenosno računalo vam je pri ruci, EOS Utility tvrtke Canon pruža pregled uživo i mogućnost daljinske prilagodbe postavki na većem prikazu od zaslona telefona.

Ne morate daljinski snimati samo putem pametnog telefona. Postoje i drugi načini koji bi mogli biti prikladniji, ovisno o vašim potrebama.

EOS Utility softver je tvrtke Canon za vaše računalo koji omogućava daljinsko snimanje. Može se upotrebljavati bežično ili putem USB veze i omogućava veliku kontrolu nad fotoaparatom, a fotografije se mogu spremiti izravno na računalo ili memorijsku karticu. To može biti odlična opcija u studijskom okruženju jer vam omogućuje pregled slika na većem zaslonu računala, prilagodbu postavki i savršeno kadriranje u pregledu uživo s pomoću mreže i alata za kompoziciju. Možete ga upotrebljavati i u kombinaciji sa softverom Digital Photo Professional tvrtke Canon za uređivanje i ocjenjivanje fotografija koje ste daljinski snimili.

Ako fotoaparat želite upotrebljavati kao web-kameru, softver EOS Webcam Utility odlična je opcija za to. Kompatibilan je sa širokim asortimanom fotoaparata tvrtke Canon i dizajniran je kako bi vam omogućio upotrebu fotoaparata za prijenos uživo i videopozive, što je odlično i za emitiranje i snimanje na fotoaparat.

Bez obzira na model fotoaparata i vrstu fotografije koju snimate, tvrtka Canon pruža razne načine daljinskog snimanja fotografija ili videozapisa. Zašto ne biste isprobali daljinsko snimanje?

Astrid Pitman

Slični proizvodi

Slični članci

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kako upravljati ekspozicijom

  Ovladajte postavkama otvora blende, brzine zatvarača i ISO osjetljivosti.

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje neba noću

  Najbolje tehnike za snimanje zvijezda noću, uključujući snimke ubrzanog protoka vremena i tragova zvijezda.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE NA OTVORENOM

  Savjeti za fotografiranje u ekstremnim vremenskim uvjetima

  Od zaštite opreme do vas samih, donosimo vam najvažnije savjete i trikove za ovladavanje fotografiranjem u ekstremnim vremenskim uvjetima.

 • FOTOGRAFIRANJE S UBRZANIM PROLASKOM VREMENA

  Snimanje pokreta u videozapisima s ubrzanim protokom vremena

  Tehnike za snimanje s ubrzanim i jako ubrzanim protokom vremena te snimanje usporenih videozapisa.