OSNOVE FOTOGRAFIJE

Kako ovladati brzinom zatvarača

Brzina zatvarača na fotoaparatu tvrtke Canon jedna je od tri postavke koje određuju ekspoziciju, a osim toga, ključna je za snimanje pokreta. Ovi jednostavni savjeti pomoći će vam da je usavršite.
Terenski motocikl velikom brzinom prolazi kroz lokvu, raspršujući vodu, dok fotograf koji se nalazi s jedne strane čuči, s fotoaparatom tvrtke Canon okrenutim prema biciklistu.

Promjena brzine zatvarača fotoaparata jedan je od načina podešavanja ukupne ekspozicije slike. No također se može upotrebljavati u kreativne svrhe, za upravljanje količinom zamućenja (ili njegovim nedostatkom) na vašim fotografijama.

Donosimo pet savjeta za savladavanje brzine zatvarača i preuzimanje veće kontrole nad akcijskom fotografijom, bilo da snimate školski sportski dan fotoaparatom EOS R100 tvrtke Canon (brzine zatvarača do 1/4000 s) ili divlje životinje fotoaparatom EOS R7 tvrtke Canon (koji pruža veliku brzinu zatvarača do 1 / 16 000 s).

Na fotografiji snimljenoj fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon uz brzinu zatvarača od 1/2000 s, zlatni retriver uhvaćen je kako trči prema fotoaparatu.

EOS R10 tvrtke Canon donosi velike brzine zatvarača do 1/4000 s (mehanički zatvarač) ili do 1 / 16 000 s (elektronički zatvarač), što je dovoljno za snimanje oštrih snimki s brzom akcijom, poput sportskih nadmetanja ili životinja u pokretu. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM pri 100 mm, 1/2000 s, f/2.8 i ISO 320.

Što je brzina zatvarača?

Brzina zatvarača vremensko je razdoblje tijekom kojega blenda fotoaparata ostaje otvorena i senzor je izložen svjetlu. Što je duže otvoren, više svjetlosti dopire do senzora i fotografija je svjetlija.

Brzina zatvarača jedna je strana trokuta ekspozicije – tri čimbenika koja određuju ekspoziciju fotografije. Druga su dva otvor blende i postavka ISO. Otvor blende određuje koliko je otvor objektiva širok ili uzak, što utječe i na to koliko svjetla dopire do senzora. Postavka ISO kontrolira osjetljivost senzora na svjetlo – viša ISO vrijednost daje svjetlije fotografije, ali obično i povećava šum na fotografiji.

Velika brzina zatvarača kao što je 1/1000 s podrazumijeva da zatvarač ostaje otvoren samo milisekundu te može zamrznuti kretanje objekta u brzom pokretu, npr. motociklista koji juri. Međutim, velika brzina zatvarača znači i da u fotoaparat ulazi manje svjetla, što znači da je potrebno proširiti otvor blende ili povećati vrijednost ISO kako biste osigurali dobru ekspoziciju slike. Vrlo mala brzina zatvarača, npr. od 1 sekunde, uzrokovala bi zamućenje motociklista u pokretu.

Stražnji zaslon fotoaparata tvrtke Canon pokazuje način rada Shutter Priority (Tv).

Za izravno upravljanje brzinom zatvarača fotoaparat postavite na način rada Shutter Priority (Tv) ili Manual (M).

1. Kontrolirajte brzinu zatvarača

Većina fotoaparata EOS imaju poseban način za "sportske" scene koji automatski postavlja ekspoziciju fotoaparata i postavke izoštravanja za snimanje objekta u pokretu. Tako ćete dobiti odlične rezultate, no možete preuzeti kontrolu kada želite biti kreativni te ostvariti određeni učinak ili prilagoditi određenim uvjetima, primjerice pri ručnom snimanju brzih objekata iz daljine.

Za izravno upravljanje brzinom zatvarača postavite fotoaparat na prednost zatvarača Shutter Priority (ili Tv, što označava Time Value (vremensku vrijednost)). Brzina zatvarača može se postaviti okretanjem glavnog kotačića fotoaparata ili na dodirnom zaslonu kojim su opremljeni brojni fotoaparati EOS, uključujući i EOS R50 te EOS R8. Fotoaparat automatski podešava otvor blende radi ostvarenja standardne ekspozicije. Ako želite preuzeti potpunu kontrolu, prijeđite na ručni način rada (M) i odaberite bilo koju željenu kombinaciju postavki.

Najveća dostupna brzina zatvarača razlikuje se ovisno o modelu, ali ovisi i o odabranom načinu rada zatvarača, uz dostupan izbor – mehanički zatvarač ili elektronički zatvarač. Mehanički zatvarač na EOS fotoaparatu tvrtke Canon obično ide do 1/4000 s ili 1/8000 s, dok elektronički zatvarač kod naprednih modela sustava EOS R bez zrcala može biti mnogo brži – do 1 / 64 000 s kod modela EOS R3. Najmanja automatski postavljena brzina zatvarača je 30 sekundi. Ako želite duže ekspozicije, npr. za snimanje vatrometa ili fotografije sa svjetlosnim tragom, možete odabrati način rada Bulb. U ovom načinu rada zatvarač će se otvoriti kada pritisnete okidač i ostat će otvoren dok ga ponovno ne pritisnete.

Na fotografiji snimljenoj modelom EOS R10 tvrtke Canon s velikom brzinom zatvarača, ulična plesačica visoko podiže nogu, a jednu ruku drži na tlu. U pozadini su četiri osobe i stabla palme.

Ovdje upotrijebljena brzina od 1/3200 s bila je dovoljno brza za zamrzavanje pokreta, ali još uvijek postoje naznake zamućenja, npr. oko stopala plesačice. Međutim, zahvaljujući optičkoj stabilizaciji slike u objektivu, statični elementi kadra predivno su izoštreni. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18mm, 1/3200 s, f/4.5 i ISO 400.

Izoštrena zumirana fotografija veslača na vodi snimljena objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Što više zumirate, to je podrhtavanje fotoaparata problematičnije. Međutim, optička stabilizacija slike u 4.5 koraka kod objektiva RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM efektivno ga svodi na najmanju mjeru, što fotografu omogućava upotrebu brzine zatvarača koja nije naročito visoka, 1/2000 s, tako da pri žarišnoj duljini od 100 mm čak i kapljice vode ostaju oštre. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 100 mm, 1/2000 s, f/6.3 i ISO 500.

2. Izbjegavajte podrhtavanje fotoaparata

Pri odabiru brzine zatvarača treba promisliti o dvije stvari: je li dovoljno brza za sprječavanje zamućenja uzrokovanog pomicanjem fotoaparata u ruci – također poznatog kao „podrhtavanje fotoaparata“ – te kojom se brzinom kreće objekt.

Potrebna brzina zatvarača za izbjegavanje podrhtavanja fotoaparata ovisi o brojnim stvarima, uključujući i to koliko je vjetrovito te upotrebljavate li objektiv ili fotoaparat s ugrađenom stabilizacijom slike. No žarišna duljina objektiva najvažniji je čimbenik. Što više zumirate, to je podrhtavanje uočljivije.

U pravilu se ovaj problem najčešće rješava primjenom brzine zatvarača koja je ekvivalentna obrnutoj efektivnoj žarišnoj duljini ili veća. Tako s postavkom objektiva od 50 mm upotrijebite 1/50 s ili bržu, a s objektivom od 200 mm 1/200 s ili bržu. Potom morate u obzir uzeti i brzinu objekta – nastavite čitati.

Zamućena snimka vozača na terenskom motociklu, s izoštrenom pozadinom.

Na brzinama zatvarača koje se smatraju prilično brzima, 1/200 s, na snimci se ostvaruje odličan dojam brzog prolaska objekta bez snimanja detalja motocikla ili vozača. Snimljeno modelom EOS 90D tvrtke Canon s objektivom Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM pri 11 mm, 1/200 s, f/14 i ISO 1250.

Oštra snimka vozača na terenskom motociklu, s izoštrenim vozačem i pozadinom.

Pri 1/1000 s na snimci je zaustavljena akcija. Obratite pažnju na otvor blende koji je proširen na f/5.6 radi očuvanja pravilne ekspozicije. Snimljeno modelom EOS 90D tvrtke Canon s objektivom Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM pri 18 mm, 1/1000 s, f/5.6 i ISO 1250.

3. Snimite pokret s velikim brzinama zatvarača

Brzina zatvarača potrebna za zaustavljanje objekta u pokretu ovisi o njegovoj udaljenosti od fotoaparata, smjeru u kojem se kreće i brzini, a vjerojatno vam je potrebna veća brzina zatvarača no što mislite. Brzina zatvarača od 1/250 s zamrznut će objekt koji se sporo kreće, primjerice osobu koja hoda, ali za oštre snimke objekata kao što su ptice u letu ili jureći automobili morat ćete odabrati vrijednosti od 1/1000 ili čak 1/4000 s. Kada rabite veće brzine zatvarača, pripremite se za povećanje vrijednosti ISO kako biste osigurali pravilnu ekspoziciju, poglavito pri fotografiranju sporta i divljih životinja.

Negativna strana zaustavljanja akcije je što se više ne može promatrati kao akcija. Slike pokretnih objekata često izgledaju dinamičnije kada je objekt izoštren, a pozadina zamućena. Za postizanje ovog efekta provjerite je li brzina zatvarača dovoljno niska za zamućivanje, a zatim fotoaparat pomičite s objektom brzinom kojom se on kreće. To se zove panoramiranje – saznajte više u našem praktičnom vodiču za panoramiranje.

Fotografija motociklista snimljena modelom EOS R7 tvrtke Canon, izoštrena u odnosu na zamućenu pozadinu jer je fotograf panoramirao fotoaparat kako bi slijedio kretanje objekta.

Upotrebom relativno male brzine zatvarača tijekom panoramiranja fotoaparata radi praćenja objekta u pokretu, objekt je izoštren na zamućenoj pozadini, zbog čega akcija izgleda dinamičnije. Snimljeno modelom EOS R7 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 363 mm, 1/160 s, f/10 i ISO 100.

Fotografija skateboardera, izoštrena u odnosu na zamućenu pozadinu jer je fotograf panoramirao kako bi slijedio kretanje objekta.

Usavršavanje tehnike pomicanja iznimno je korisno kod svih vrsta akcijskih fotografija, od sportskih nadmetanja do snimanja divljih životinja. Treba se oduprijeti porivu da pokušate zamrznuti akciju. Umjesto toga upotrijebite dovoljno malu brzinu zatvarača za postizanje zamućenja pokreta, a pritom pratite objekt u pokretu odgovarajućom brzinom. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon (koji je naslijedio EOS R8) s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 26 mm, 1/30 s, f/16 i ISO 100.

4. Brzina zatvarača za videozapise

Kada snimate videozapis, brzinu zatvarača najčešće je dobro postaviti na približno 1/2 R, gdje R predstavlja broj sličica koje snimate u sekundi. Na primjer, ako snimate modelom EOS R10 tvrtke Canon pri 4K 60p, idealna brzina zatvarača iznosi oko 1/125 s – nešto više od dvostrukih 60 fps koje fotoaparat snima. Time se sprječava zamućenje do kojeg dolazi kod male brzine zatvarača, ali snimka ne djeluje isprekidano, što se događa kod većih brzina zatvarača.

Voda se spušta niz stijene s mahovinom. Voda je zamućena zbog male brzine zatvarača fotoaparata.

Kada je fotoaparat nepomičan na stativu, pri primjeni duge ekspozicije (niska brzina okidača) svaka kretnja – poput ovog vodopada – bit će zamućena, dajući vodi klasičan mliječni izgled. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 35 mm, 1 s, f/22 i ISO 100.

5. Upotrijebite niske brzine zatvarača za zamućenje pokreta

Možete upotrijebiti relativno dugu ekspoziciju – malu brzinu zatvarača, dulju od sekunde – kako biste namjerno zamutili sliku ili zamutili samo pokretne elemente u prizoru koji je inače izoštren. No kako biste spriječili prejako eksponiranje snimke, potrebna je uža postavka otvora blende (viši f-broj poput f/16 ili f/22), niža postavka ISO ili filtar ND za ograničenje količine svjetla koje ulazi u fotoaparat. Sada tijekom ekspozicije možete pomicati fotoaparat (čime zamućujete cijelu fotografiju) ili upotrijebiti stativ kako bi nepomičan fotoaparat zamućivao samo pomične dijelove u kadru. Isprobajte drugu tehniku kako biste ublažili valove i tekuću vodu u prirodi ili kako biste zamutili vozila u pokretu i skupine ljudi u gradu.

Za ekspozicije dulje od 30 sekunde upotrijebite način rada Bulb. Neki fotoaparati tvrtke Canon imaju postavku "B" na kotačiću za način rada, a druge je prije listanja kroz brzine zatvarača i prikaza "BULB" nužno postaviti na ručni način "M" (Manual). Za uklanjanje opasnosti od podrhtavanja pri pritiskanju okidača praktično je primijeniti daljinski mjerač vremena ili žični daljinski upravljač. Također se možete odlučiti aplikacijom Canon Camera Connect na pametnom telefonu daljinski upravljati fotoaparatom.

Ako razumijete kako funkcionira brzina zatvarača i kako njome upravljati, moći ćete najbolje iskoristiti fotoaparat i objektiv, što će vam pomoći u snimanju odličnih fotografija, svaki put.


Napisali Marcus Hawkins i Peter Wolinski

Slični proizvodi

Slični članci

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kako upravljati ekspozicijom

  Ovladajte postavkama otvora blende, brzine zatvarača i ISO osjetljivosti.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Fotografiranje panoramiranjem za početnike

  Uz ove najbolje savjete otkrijte kako upotrijebiti panoramiranje za snimanje boljih akcijskih fotografija.

 • FOTOGRAFIJA POKRETA

  Snimanje pokreta u fotografiji

  Otkrijte kako snimati pokrete i snimkama dati dojam kretanja.

 • AKCIJSKA FOTOGRAFIJA

  Najbolji objektivi za akciju

  Naš vodič za najbolje objektive za akcijsku fotografiju.