NOĆNA FOTOGRAFIJA

Astrofotografija: savjeti za fotografiranje noćnog neba i zvijezda

Vodič za fotografiranje zvjezdanih snimki noćnog neba, od najboljeg vremena za snimanje Mliječne staze do preporučenih postavki, fotoaparata i objektiva.
Slika krajolika sa stablima borova, jezerom i planinama prekrivenima snijegom pod zvjezdanim nebom.

Doista je čaroban doživljaj stajati na otvorenom noću i gledati zvijezde. Danas, zahvaljujući napretku tehnologije fotoaparata, lakše je nego ikad izaći van i snimiti čudo noćnog neba.

Ovdje istražujemo kako funkcionira astrofotografija, koja je oprema potrebna za noćnu fotografiju, uključujući snimke ubrzanog protoka vremena i tragova zvijezda te najbolje tehnike noćne fotografije i postavke fotoaparata.

1. Provjerite vremensku prognozu

Prije nego što krenete na snimanje, ne zaboravite provjeriti vremensku prognozu, jer će vam za snimanje najčišćih fotografija zvijezda trebati vedro noćno nebo. S druge strane, djelomična naoblaka zapravo može unijeti atmosferu u snimke noćnog neba pa budite kreativni i upotrijebite vrijeme u svoju korist. Pratite vjetar: ako su oblaci relativno mirni, neće izgledati previše mutno na snimkama gdje upotrebljavate dugu ekspoziciju.

Ponesite rezervne baterije i memorijske kartice, naglavnu svjetiljku i toplu odjeću. Ne zaboravite baterije držati u džepovima jer se brže prazne kad su izložene hladnoći.

2. Pronađite odgovarajuću lokaciju i odaberite odgovarajuće vrijeme

Zvjezdano noćno nebo, obzor prošaran narančastom bojom i jela jedva vidljiva u lijevom prednjem planu.

Astrofotografija zahtijeva strpljenje i malo istraživanja. Kako biste postigli najbolje rezultate, želite pronaći savršenu kombinaciju vremenskih uvjeta, lokacije, vremena i datuma. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 22 mm, 8 s, f/3.5 i ISO1250. © Ulla Lohmann

Mliječna staza na noćnom nebu sa siluetom mrtvog stabla u prednjem planu.

Zvijezde, a naročito predivna Mliječna staza, teško se vide u jarko osvijetljenim područjima. Putovanje u obližnja područja izvan gradova ili divljinu pružit će vam ogromnu prednost za fotografiranje noćnog neba. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 28 mm, 30 s, f/2 i ISO3200.

Kako biste snimili najbolje snimke noćnog neba, morat ćete se zaputiti u prirodu i dalje od bilo kakvog svjetlosnog onečišćenja. Potražite tiho mjesto bez umjetne rasvjete. Zvijezde se neće vidjeti od gradskih svjetala, ali niti od punog mjeseca ili čak polumjeseca, pa prilikom planiranja snimanja zvijezda provjerite lunarni kalendar.

Najbolje vrijeme za fotografiranje Mliječne staze na sjevernoj polutki je između ožujka i rujna, kad se nalazi najviše na nebu. Nastojte snimati između ponoći i 5 ujutro, idealno noćima kad je mladi mjesec. Sezona Mliječne staze traje duže na južnoj polutki, od veljače do kasnog listopada.

3. Isprobajte različite postavke fotoaparata

Silueta grubih narančastih stijena naspram zvjezdanog noćnog neba.

Morat ćete upoznati postavke fotoaparata kako biste uspjeli snimiti zvijezde noću. Nemojte se ustručavati eksperimentirati i isprobavati različite kombinacije postavki kako biste vidjeli koje efekte imaju na fotografije noćnog neba. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon EF 14mm f/2.8L II USM pri 15 s, f/2.8 i ISO3200.

Kako biste snimili zvjezdano nebo, morat ćete preuzeti kontrolu nad fotoaparatom pa odaberite način rada Ručno (M) i isprobajte neke od postavki opisanih u nastavku:

 • Brzina zatvarača: zvijezde se kreću kako se Zemlja okreće, pa ako želite snimiti precizne točke svjetlosti, brzinu zatvarača postavite na najviše 20 sekundi. Ako je postavite na više od toga, dobit ćete tragove zvijezda.
 • Otvor blende: trebate upotrebljavati i postavku šireg otvora blende. To će vam omogućiti da u fotoaparat uđe što je moguće više svjetla, uz održavanje relativno kratkog vremena ekspozicije. Imajte na umu da će širi otvor blende rezultirati malom dubinskom oštrinom, što znači da će sve neposredno ispred objektiva biti izvan fokusa.
 • ISO: treći čimbenik koji utječe na ekspoziciju fotografija je ISO postavka. Što je ISO broj veći, senzor će biti osjetljiviji na svjetlo koje ulazi kroz otvor blende. No ako odete predaleko, fotografije će izgledati zrnasto. Pobrinite se da otvor blende i brzinu zatvarača podesite na vrijednosti kojima ćete biti zadovoljni prije nego što počnete eksperimentirati s ISO postavkama. Najprije isprobajte ISO od 1600 i zatim podešavajte dalje kako biste vidjeli kako to utječe na rezultate.

Zvjezdano noćno nebo s narančastim stijenama u prednjem planu.

Prelazak na senzor punog kadra omogućuje snimanje odličnih fotografija pri slabom osvjetljenju. Visoke maksimalne ISO vrijednosti modela EOS RP tvrtke Canon i EOS R6 omogućuju zadržavanje detalja i boja uz minimalnu razinu šuma. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 28 mm, 15 s, f/2 i ISO3200.

4. Ostanite usredotočeni kad noću snimate zvijezde

Fotografiranje noćnog neba može biti izazov za mogućnosti automatskog izoštravanja bilo kojeg fotoaparata. Razmislite o prelasku na ručno izoštravanje pritiskom prekidača AF/MF na cijevi objektiva tvrtke Canon. Fotoaparati bez zrcala kao što su EOS R6 tvrtke Canon i EOS RP pružaju povećani pregled prizora i u elektroničkom tražilu i na stražnjem zaslonu, što omogućuje iznimno precizno ručno izoštravanje. Druga je prednost to da se svjetlina slike u tražilu automatski povećava. Iste prednosti pružaju DSLR modeli kao što je EOS 90D tvrtke Canon, jer omogućuju sastavljanje snimki u načinu rada s prikazom uživo na stražnjem LCD zaslonu.

Fotoaparati koji se mogu pohvaliti velikim brojem megapiksela, kao što je EOS R5 tvrtke Canon, mogu imati ogroman utjecaj na fotografiju noćnog neba, jer vam omogućuju zadržavanje iznimno finih detalja prilikom fotografiranja zvijezda. To može značiti razliku između jasne vidljivosti i nevidljivosti najmanjih zvijezda. Ta razina detalja naročito je važna ako želite ispisivati fotografije zvjezdanog noćnog neba*.

5. Odaberite najbolji objektiv za astrofotografiju

Silueta stabala naspram zvjezdanog noćnog neba.

Čaroban objektiv za astrofotografiju, Canon RF 28-70mm F2L USM, ima iznimno velik otvor blende kroz cijeli raspon zumiranja, a može konkurirati mnogim „brzim“ objektivima fiksne žarišne duljine. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 28 mm, 75 s, f/2 i ISO1600.

Siluete visokih palmi naspram Mliječne staze na noćnom nebu.

Za snimanje širokog područja Mliječne staze fotoaparatom potreban je izuzetno širok kut gledanja i brzi otvor blende. To obično znači da je potreban velik, težak i vrlo skup objektiv, ali Canon RF 16mm F2.8 STM relativno je lagan, kompaktan i cijenom pristupačan, što ga čini idealnim za ekonomičnu astrofotografiju. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 25 s, f/2.8 i ISO6400.

Objektivi s „brzim“ otvorom blende uvijek su poželjni za fotografiranje zvijezda, a ne moraju nužno biti skupi. Na primjer, Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM vrhunski je objektiv za astrofotografiju. Umjereno široko polje prikaza ovog objektiva obuhvaća veliki dio noćnog neba, dok veliki otvor blende prima mnogo svjetlosti, a optička stabilizacija slike omogućuje snimanje iz ruke noću. Za snimanje još opsežnijih snimaka Mliječne staze, idealan je Canon RF 16mm F2.8 STM koji kombinira iznimno široko vidno polje i veliki otvor blende s kompaktnom konstrukcijom.

Ako vam se više sviđa svestranost objektiva sa zumiranjem, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kreće se od vrlo širokog vidnog polja do telefoto žarišne duljine, što znači da se taj objektiv može upotrebljavati kao objektiv za portrete i divlje životinje. Ima i stabilizaciju slike koja omogućuje usporavanje zatvarača prilikom snimanja iz ruke. Za fotografe koji žele još veću kvalitetu u ovom rasponu žarišne duljine Canon RF 24-105mm F4L IS USM pruža profesionalnu optiku serije L i potpunu otpornost na vremenske uvjete.

Canon RF 28-70mm F2L USM spektakularni je standardni objektiv sa zumiranjem za astrofotografiju, s nevjerojatno velikim maksimalnim otvorom blende f/2. Za dodatnu širinu na širem kraju, kad nekoliko milimetara mnogo znači, isprobajte Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, iznimno širokokutni objektiv sa zumiranjem, omogućuje snimanje velikog dijela noćnog neba, uz istovremeno uživanje u velikom otvoru blende i prilagodljivom rasponu zumiranja. Kompaktniji Canon RF 14-35mm F4L IS USM dobra je alternativa – samo je jedan f korak sporiji i pruža još veće maksimalno vidno polje. Saznajte više o tome zašto vam RF objektivi pružaju prednost prilikom snimanja noću u našem vodiču za najbolji komplet tvrtke Canon za fotografiranje pri slabom osvjetljenju*.

Ako tražite isplativi objektiv sa zumiranjem za svoj DSLR sa senzorom APS-C formata, Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM pruža besprijekornu kvalitetu slike i konstantni otvor blende od f/2.8, što je neobično u ovoj klasi.

6. Poboljšajte kompoziciju noćnog neba

Mliječna staza proteže se nebom iznad stjenovitih obala jezera.

Nebo ispunjeno zvijezdama često se može poboljšati obuhvaćanjem okolnog krajolika na fotografiji. Tako ćete svojim fotografijama dodati jedinstven element i omogućiti im da se istaknu među ostalim fotografijama noćnog neba. Snimljeno modelom EOS 6D tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 6D Mark II tvrtke Canon) pri 20 mm, 30 s, f/2.8 i ISO5000.

Silueta trnovitog stabla naspram zvjezdanog noćnog neba.

Pokušajte kadrirati snimku tako da u kadar ulazi visok element u prednjem planu, kao što je formacija stijena ili ovo stablo, dok je fotoaparat usmjeren ka nebu. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 28 mm, 30 s, f/2 i ISO3200.

Poboljšajte svoju fotografiju noćnog neba uključujući i druge elemente kako biste poboljšali vizualni interes – zgrade, stabla, planine ili reflektirajuća jezera dobre su opcije. Ponekad zvijezde fotografirane samostalno mogu rezultirati fotografijama koje nemaju perspektivu ili osobnost, stoga uvijek tražite nešto jedinstveno što možete snimiti i dodati svojoj fotografiji.

Tradicionalna tehnika za zadržavanje oštrine u prizoru, od prednjeg plana do pozadine, je postavljanje objektiva na hiperfokalnu udaljenost, ali to nije praktično kod mnogih modernih objektiva koji nemaju skalu udaljenosti izoštravanja. Provjera različitih područja na stražnjem zaslonu fotoaparata s uvećanim pregledom omogućuje precizno ručno izoštravanje, ali s obzirom na malu dubinsku oštrinu pri širokim otvorima blende, možda se neće moći izoštriti cijeli prizor. Alternativa je snimanje dvije ili više snimaka pri različitim postavkama izoštravanja i ekspozicije, zasebno prilagođenih područjima prednjeg plana i udaljenom zvjezdanom nebu, a zatim njihovo spajanje u jednu snimku s pomoću programa za uređivanje koji sadrži maske slojeva, kao što je Adobe Photoshop.

Ako biste radije sve snimili na jednoj snimci, ali prednji plan je vrlo taman, pokušajte ga osvijetliti bljeskalicom kao što je Speedlite 430EX III-RT tvrtke Canon koja emitira jedan ili više impulsa svjetlosti tijekom duge ekspozicije. Možete biti kreativni i tako da posebne objekte u prednjem planu i područja interesa tijekom duge ekspozicije osvijetlite svjetiljkom, pa čak i svjetlima automobila ako ste se dovezli do mjesta snimanja.

7. Snimajte snimke tragova zvijezda

Snimanje fantastičnih svjetlosnih linija koje pokazuju kretanje zvijezda izazov je, ali svladavanje tehnike moguće je praćenjem nekoliko jednostavnih koraka. Počnite tako da pronađete Sjeverni pol, a to lako možete učiniti s pomoću aplikacije za zvjezdanu kartu na pametnom telefonu. Smjestite se tako da je Sjeverni pol (ili Južni pol ako ste na južnoj polutki) bude središnja točka fotografije, a upotrebom duge ekspozicije dobit ćete kružni uzorak oko središnje lokacije. Imajte na umu da je prilikom svakog snimanja s dugom ekspozicijom važno upotrebljavati stativ kako bi se izbjeglo zamućenje uslijed pokreta.

Zvijezde ne emitiraju mnogo svjetla pa upotrebljavajte visoku ISO vrijednost (800, 1600 ili višu) za snimanje jasnih tragova zvijezda. Snimite nekoliko eksperimentalnih snimaka prije nego što pokušate upotrijebiti dugu ekspoziciju, jer se povećanjem ISO vrijednosti povećava i količina šuma na snimci.

Iako zvijezdama treba 24 sata za puni krug na nebu, izgled efekta punog kruga zvjezdanih tragova može se postići s dugom ekspozicijom od oko 60 do 90 minuta. Ako snimate na sjevernoj polutki, lociranje zvijezde Sjevernjače (lat. Polaris) na noćnom nebu dat će vam referentnu točku oko koje će izgledati kao da se zvijezde okreću.

Najmanja brzina zatvarača na mnogim fotoaparatima je 30 sekundi pa ćete trebati postavku ekspozicije Bulb u ručnom načinu rada (M). To vam omogućuje da održite zatvarač otvorenim koliko god želite. Postavite izoštravanje na beskonačno i kad budete spremni, isprobajte ekspoziciju od približno 30 minuta. Zatim ponovo pregledajte snimku. Možda će vam trebati nekoliko pokušaja – i malo strpljenja – ali s vremenom ćete postići zadovoljavajuće rezultate.

Druga je opcija kreiranje videozapisa noćnog neba s ubrzanim protokom vremena. Mnogi fotoaparati tvrtke Canon, među kojima su Canon EOS R6, EOS R5 i EOS 90D imaju način snimanja videozapisa s ubrzanim protokom vremena s pomoću ugrađenog intervalometra. Postavite fotoaparat na stativ i podesite brzinu zatvarača od približno 20 sekundi ili više, a sukladno tome podesite otvor blende i ISO (f/4 i ISO640 obično daju dobre rezultate). Napravite probnu snimku i pregledajte rezultate te izvršite sve potrebne promjene postavki ekspozicije. Zatim podesite intervalometar na uzastopno snimanje svakih nekoliko minuta.

Ukupno vrijeme snimanja niza ovisit će o tome koliko želite da traje videozapis noćnog neba s ubrzanim protokom vremena, kao i o broju sličica u sekundi. Na primjer, niz sa 60 snimaka pri brzini snimanja od 30 fps rezultirat će videozapisom s ubrzanim protokom vremena u trajanju od dvije sekunde.

Dobro napravljen videozapis zvijezda s ubrzanim protokom vremena može biti fantastičan, jer izgleda kao da se nebo postupno okreće pred vašim očima. Ako imate sreće, ili planirate snimanje tako da se poklopi s kišom meteora, zvijezde padalice prolazit će kadrom, što će uljepšati galaktičko čudo. Saznajte kako profesionalci snimaju ovaj nevjerojatni nebeski spektakl u našem vodiču za fotografiranje kiše meteora*.


Napisao Matthew Richards


*Dostupno na određenim jezicima.
Adobe i Photoshop registrirani su zaštitni znakovi ili zaštitni znakovi tvrtke Adobe u SAD-u i/ili drugim državama.

Slični proizvodi

 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R6 Mark II

  Fotografije ili videozapisi, akcija ili portret – kombinacija radnih značajki i kvalitete slike modela EOS R6 Mark II omogućuje vam razvoj kreativnosti
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R8

  Prijeđite na fotografije i videozapise punog kadra i ostvarite svoje kreativne ambicije.
 • Širokokutni objektiv s fiksnom žarišnom duljinom

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompaktan, lagan objektiv fiksne žarišne duljine od 24 mm idealan je za fotografiranje pejzaža, snimanje vlogova i interijera – ali i odlične makro fotografije.
 • Iznimno širokokutni objektiv sa zumiranjem

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Iznimno širokokutni RF objektiv tvrtke Canon bilježi detalje preciznošću serije L, od 14 – 35 mm, a ujedno omogućuje lako snimanje iz ruke uz stabilizaciju slike u 5,5 koraka.
 • Širokokutni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompaktan i cijenom pristupačan iznimno širokokutni objektiv od 16 mm sa senzorom punog kadra za seriju EOS R, dizajniran je za vlogere i kreativne snimatelje sadržaja.
 • Slični članci

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje Mjeseca

  Detaljni vodič za kreativno fotografiranje Mjeseca.

 • TEHNIKE OSVJETLJENJA

  7 savjeta za fotografiranje pri slabom osvjetljenju

  Otkrijte ključne tehnike za snimanje oštrih fotografija pri slabom osvjetljenju i najbolji komplet opreme tvrtke Canon za fotografiranje pri slabom osvjetljenju.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE NA OTVORENOM

  Savjeti za fotografiranje u ekstremnim vremenskim uvjetima

  Od zaštite opreme do vas samih, donosimo vam najvažnije savjete i trikove za ovladavanje fotografiranjem u ekstremnim vremenskim uvjetima.

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji osnovni komplet za noćne snimke

  Fotoaparati i objektivi za fantastičnu noćnu fotografiju.