OSNOVE FOTOGRAFIJE NA OTVORENOM

Savjeti za fotografiranje u ekstremnim vremenskim uvjetima

Bilo vruće ili hladno, kiša ili sunce, slijedite ove savjete da biste snimili prekrasne snimke po bilo kojem vremenu ili okruženju.
Fotograf u zimskoj odjeći nosi ruksak na planini pokrivenoj snijegom i drži fotoaparat tvrtke Canon. © Richard Walch

Fotografiranje je obično teže pri ekstremnim temperaturama. Snijeg, mraz i led stvaraju spektakularne zimske prizore, ali većina fotoaparata dizajnirana je za rad samo iznad 0 °C. Isto tako, izuzetno vruća okruženja mogu uzrokovati pregrijavanje fotoaparata, dok pješčane lokacije povećavaju rizik od oštećenja nezabrtvljene opreme.

Mnogi fotoaparati tvrtke Canon imaju zaštitu od vremenskih uvjeta i mogu funkcionirati u iznenađujuće teškim uvjetima, ali morate uzeti u obzir i ljudski element. Fotografiranje u ekstremnim uvjetima može biti jednako teško za vas kao i za opremu.

Očito je da ćete tada morati biti oprezni prilikom fotografiranja pri ekstremnim temperaturama, pazeći da provjerite vremensku prognozu prije polaska i da spakirate odgovarajuću odjeću i opremu za fotografiranje na otvorenom. Međutim, također se isplati imati nekoliko praktičnih savjeta za fotografiranje kako bi sve prošlo što lakše. Evo naših najvažnijih savjeta za fotografiranje u vrlo hladnim i vrućim uvjetima.

Fotografiranje pri niskim temperaturama

1. Čuvajte ruke na toplom

Fotograf nosi zimsku jaknu, kapu i rukavice te drži EOS R5 tvrtke Canon.

Ruke morate održavati toplima tijekom fotografiranja u ekstremnim vremenskim uvjetima. Razmislite o kupnji tankih termalnih rukavica koje se stavljaju ispod glavnih rukavica i pomažu u zadržavanju toplog zraka.

Drhtanje ruku može uzrokovati podrhtavanje fotoaparata i dovesti do mutnih fotografija. Obavezno spakirajte debele vodotoporne rukavice i grijače za ruke kako biste ugrijali ruke nakon boravka na hladnoći.

Iako su rukavice važne za snimanje fotografija po hladnom vremenu, mogu otežati pritiskanje tipaka fotoaparata. Objektivi tvrtke Canon s kontrolnim prstenom koji se može dodijeliti, kao što su RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, RF 35mm F1.8 MAKRO IS STM ili RF 85mm F2 MAKRO IS STM, često će biti lakši za rad dok nosite rukavice. Fotoaparati tvrtke Canon s upravljačkom polugom, kao što je EOS R10 tvrtke Canon, također bi mogli biti korisni ako rukavice otežavaju upotrebu dodirnog zaslona za pomicanje točke automatskog izoštravanja.

Ako ste strastveni zimski fotograf, sportski fotograf i ambasador tvrtke Canon Richard Walch preporučuje kupnju rukavica za penjanje, koje vam omogućuju korištenje prstiju za fotografiranje, ali štite ruke između snimaka.

2. Zaštitite svoju opremu

Ruka u rukavici drži fotoaparat tvrtke Canon sa sjenilom objektiva koje je pričvršćeno radi zaštite od zimskih uvjeta.

U zimskim uvjetima sjenilo objektiva može pomoći u sprječavanju stvaranja kapljica vode na objektivu. „Sjenilo objektiva izuzetno je važno kad pada snijeg”, objašnjava Richard. „Možete se snaći u mnogim situacijama ako koristite dobro sjenilo objektiva.” © Richard Walch

Fotografkinja se snima na vjetrovitom pristaništu fotoaparatom tvrtke Canon s pričvršćenim mikrofonom i štitnikom za vjetar.

Prilikom snimanja videozapisa buka vjetra može ometati vaš zvuk. Kako bi zvuk ostao čist, možete omogućiti načine rada za smanjenje vjetra na fotoaparatu tvrtke Canon ili upotrijebiti vanjski mikrofon sa štitnikom za vjetar.

Fotoaparati sustava EOS R tvrtke Canon, kao što su EOS R6, EOS R6 Mark II i EOS R7 imaju zaštitu od vremenskih uvjeta i moći će raditi na kiši, ali provjerite prije nego što izađete na pljusak. Ako kapljice dođu do objektiva, obrišite ih čistom krpom od mikrovlakana ili maramicom za brisanje objektiva. Također možete kupiti zaštitne filtre za objektive koji su vrlo korisni u ekstremnim uvjetima. Preporučljivo je izbjegavati mijenjanje objektiva po jakoj kiši ili snježnim olujama jer biste mogli riskirati oštećenje opreme.

Ako fotoaparat upotrebljavate na otvorenom i niste neko vrijeme ručno okretali prsten za izoštravanje ili upotrebljavali automatsko izoštravanje, prsteni za izoštravanje i zumiranje na objektivu mogli bi se „zamrznuti”. Kako biste to izbjegli, neka fotoaparat bude omotan i držite ga u kvalitetnoj torbi kada ga ne upotrebljavate ili ga prekrijte ako fotografirate dok pada snijeg. Možete i okretati prstene za izoštravanje i zumiranje ručno ili s pomoću motora za automatsko izoštravanje.

Vaše baterije brže će se isprazniti nego inače po hladnom vremenu, pa fotoaparat i baterije držite u torbi kako biste ih zaštitili od uvjeta ili u unutarnjem džepu gdje će ih toplina tijela održavati toplima. Također, ne zaboravite spakirati dvostruko više baterija nego obično.

Kada fotoaparat s hladnog unesete u toplu prostoriju, doći će do kondenzacije koja može oštetiti vašu opremu. „Kada odete na ručak, vani ćete ostati vi ili ruksak”, savjetuje Richard. Ako iz hladnog uđete u toplu prostoriju i krenete pregledavati snimljene fotografije, gotovo je. Fotoaparat će se zamagliti, objektiv će se zamagliti i fotoaparat se može oštetiti. Fotoaparat morate držati u jednoj temperaturnoj zoni.” Stavite svoju torbu na nešto hladnije mjesto, kao što je trijem, kako bi se vaša oprema postupno prilagodila temperaturi.

Ako se morate izravno premjestiti iz jednog okruženja u drugo, možete omotati plastičnu vrećicu oko opreme na nekoliko minuta kako promjena temperature ne bi bila dramatična.

3. Upotrebljavajte stativ i fotografirajte na daljinu

Fotograf u zimskoj odjeći saginje se iza fotoaparata EOS R6 tvrtke Canon postavljenog na stativ na stijenama uz rijeku.

Postavljanjem fotoaparata na stativ i fotografiranjem iz daljine s pomoću aplikacije Canon Camera Connect smanjit ćete opasnost od podrhtavanja fotoaparata ako drhtite od hladnoće. S pomoću prikaza uživo u aplikaciji možete provjeriti kadriranje i podesiti ekspoziciju, a zatim fotografirati i prenositi slike izravno na pametni telefon.

Dobivanje stabilne fotografije neće biti lako ako drhtite od hladnoće. Lagan i prijenosan stativ pomoći će stabilizirati fotoaparat kako biste mogli bezbrižno snimati. Samo imajte na umu da ne dirate stativ golim rukama ako je temperatura ispod ništice jer biste mogli dobiti ozebline. Prije postavljanja poravnajte snijegom prekriveno tlo kako biste stvorili ujednačenu, kompaktnu površinu.

Možete upotrebljavati i aplikaciju Canon Camera Connect na pametnom telefonu za bežično daljinsko okidanje, što znači da uopće nećete morati dodirivati fotoaparat. Izoštravanje možete podesiti putem aplikacije i upotrebljavati je za geografsko označivanje slika, tako da nikada nećete zaboraviti gdje ste bili kada ste snimili tu posebnu fotografiju.

Fotografiranje u vrućim ili pješčanim uvjetima

1. Zaštitite se od sunca

Žena sjedi u hladu zaklona dok kroz prozor usmjerava fotoaparat tvrtke Canon montiran na stativ.

Sklonite se kad god možete. Predug boravak na suncu može dovesti do dehidracije, ali i do pregrijavanja opreme. Ovisno o tome kamo idete, ne zaboravite ponijeti dovoljno vode.

Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost i ostanite u hladu kad god je to moguće. Ako morate biti vani na suncu, nosite kremu za sunčanje s odgovarajućim UV zaštitnim faktorom i šešir koji će vam zasjeniti lice. Ako je moguće, opremu držite u hladu, osobito baterije. Ako idete u ekstremno okruženje, obavijestite nekoga kamo i kada idete i kada se namjeravate vratiti, tako da mogu pozvati pomoć po potrebi.

2. Odaberite odgovarajuću opremu

Fotograf sa šeširom drži fotoaparat tvrtke Canon s pričvršćenim, bijelo obloženim objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

Crna oprema upija više svjetla i pregrijava se brže nego komplet s bijelom oblogom kao što je objektiv Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM (na slici).

Žena se saginje na pješčanoj plaži kako bi fotoaparat tvrtke Canon stavila u torbu.

Ulaganje u kvalitetnu torbu pomoći će vam da sigurno prenosite opremu i zaštitite je kada je ne upotrebljavate.

Izbjegavanjem izravne sunčeve svjetlosti također ćete spriječiti pregrijavanje opreme, osobito prilikom snimanja videozapisa. Fotoaparati ne mogu raditi kada se previše zagriju, tako da nećete moći nastaviti kada se vaš pregrije, a možda ćete propustiti fotografije dok čekate da se ohladi.

Ako fotografirate u pješčanim okruženjima, kao što su plaža ili pustinja, morate zaštititi svoju opremu od zrnaca pijeska. Rješenje je nabaviti fotoaparat sa zaštitom od vremenskih uvjeta, kao što je EOS R7 tvrtke Canon, koji je otporan na vlagu i prašinu. EOS R7 ima i zaštitu zatvarača koja pomaže u sprječavanju prodora prašine u senzor. Objektivi su također osjetljivi. Uparite fotoaparat sa zaštitom od vremenskih uvjeta sa slično zaštićenim objektivom kao što je Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM koji ima gumene brtve koje će spriječiti oštećenje od pijeska u unutarnjoj optici.

Čak i ako nije pakleno vruće, na vašu opremu i dalje može utjecati vlažnost, što može dovesti do prodora vlage i oštećenja opreme. To će spriječiti oprema sa zaštitom od vremenskih uvjeta otporna na vlagu, ali postoje i drugi koraci koje možete poduzeti. Upotrijebite vodootpornu torbu i unutra stavite vrećice sa silikagelom kako biste prikupili vlagu. Pobrinite se da svoju torbu držite u suhom okruženju – možda u prostoriji s odvlaživačem ako je moguće.

Ako radite po ekstremnim vrućinama, možete spremiti paket leda u svoju torbu radi održavanja hladnoće. Provjerite je li omotan na odgovarajući način kako biste spriječili oštećenje opreme vlagom uslijed topljenja leda.

Boja vaše opreme također igra ulogu. Neki Canon objektivi, kao što je RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, imaju bijelu oblogu kako bi unutrašnjost objektiva ostala hladna pri visokim temperaturama. EOS R50 tvrtke Canon dostupan je i u bijeloj boji, što bi mu trebalo pomoći da ostane hladniji dulje od crnog fotoaparata na sunčevoj svjetlosti. Osim toga, RF objektivi serije L , kao što je Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM , imaju oblogu za zaštitu od topline koja sprječava pregrijavanje cijevi objektiva pod intenzivnim suncem.

3. Osvjetljenje i prevelika ekspozicija

Osoba stoji na ulazu u špilju držeći fotoaparat uz vedro, sunčano nebo u pozadini.

Fotoaparati tvrtke Canon bez zrcala mogu snimati RAW slikovne datoteke. Ako fotografirate pri zahtjevnom osvjetljenju, kao što je jaka sunčeva svjetlost, RAW datoteka snimit će više podataka i širi dinamički raspon, čime će se u obradi lakše popraviti ekspozicija.

Jaka sunčeva svjetlost može lako dovesti do preeksponiranih snimaka. Budite oprezni prilikom fotografiranja kako ne bi došlo do gubitka detalja u svijetlim dijelovima. Kada se to dogodi, podaci se izgube i ne mogu se vratiti, što znači da nećete moći popraviti preveliku ekspoziciju u postprodukciji.

Upotrebljavajte histogram ili zebrasti uzorak na fotoaparatu za praćenje vršnih vrijednosti svijetlih dijelova na zaslonu ili putem EVF-a uz, ako je potrebno, smanjivanje ekspozicije. Ako ne preeksponirate svijetle dijelove, trebali biste moći popraviti fotografiju koja je malo presvijetla smanjenjem svijetlih dijelova i bijele boje u softveru za uređivanje, kao što je Canon Digital Photo Professional.

Za više savjeta i tehnika fotografiranja u teškim uvjetima pogledajte naš članak o fotografiranju u ekstremnim krajolicima*.Napisao Peter Wolinski* Dostupno samo na određenim jezicima.

Slični proizvodi

 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R7

  Istražite divljinu s pomoću fotoaparata koji pruža senzacionalnu brzinu i kvalitetu slike u prijenosnom kućištu APS-C dizajniranom za budućnost.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R6 Mark II

  Fotografije ili videozapisi, akcija ili portret – kombinacija radnih značajki i kvalitete slike modela EOS R6 Mark II omogućuje vam razvoj kreativnosti
 • RF objektivi

  RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Snažni supertelefoto objektiv sa zumiranjem sa žarišnom duljinom od 200 – 800 mm, idealan za fotografije sportskih događaja, divljih životinja i akcije.
 • RF objektivi

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Idealni svakodnevni objektiv za entuzijaste s fotoaparatom bez zrcala sa senzorom punog kadra. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je lagan, kompaktan, jednostavan za upotrebu i omogućit će vam da svoje fotografsko umijeće prenesete na novu razinu.
 • RF objektivi

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM nudi svestranost izbliza sa suptilnim telefoto sažimanjem i stabilizacijom slike u pet koraka u kompaktnom, laganom kućištu.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv 35mm f/1.8 MACRO s brzim otvorom blende za širokokutnu perspektivu i veliko izoštravanje te tehnologijom Hybrid IS.
 • Slični članci

 • AVANTURISTIČKA FOTOGRAFIJA

  Avanturistička fotografija na otvorenom

  Fotografkinja Anna Blackwell ovjekovječuje divljinu Dartmoora modelom Canon EOS R6.

 • PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  Upečatljive pejzažne fotografije

  Kako snimiti savršen „pejzažni selfie“ uz fotografkinju pejzaža i influencericu Ásu Steinars.

 • U PRIRODI

  Savjeti i trikovi za fotografiranje zimskih odmora

  Profesionalni sportski fotograf Richard Walch dijeli stručne savjete za bolju zimsku fotografiju, od odabira fotoaparata do najboljih postavki.

 • PUTNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji fotoaparati i objektivi za putovanja

  Bilo da istražujete gradske ulice ili grubi ruralni teren, ili čak letite na drugu stranu svijeta, isplati se putovati bez mnogo prtljage. Ovo je najbolji komplet tvrtke Canon za snimanje doživljaja, bez prekoračenja budžeta.