PUTNA FOTOGRAFIJA

10 najboljih savjeta i trikova za fotografiranje na putovanjima

Fotografkinja i blogerica Diana Millos dijeli svoje najbolje savjete za snimanje zapanjujućih fotografija s putovanja.
Žena u crvenoj haljini bez naramenica čuči kako bi fotografirala fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon.

Španjolska influencerica i fotografkinja Diana Millos počela je putovati na glazbene festivale i koncerte. Potaknula ju je ljubav prema avanturi koja je ubrzo procvjetala u karijeru profesionalne putopisne fotografkinje i blogerice s više od 140 000 pratitelja na Instagramu.

Ovdje Diana, čiji najnoviji pothvati obuhvaćaju putovanja na Kubu i u Španjolsku, dijeli svojih 10 najboljih savjeta za fotografiranje na putovanjima, za snimanje zapanjujućih fotografija prilikom istraživanja novih lokacija.

Savjet 1: istražite svoje odredište

Ukrašeni kupolasti strop snimljen odozdo.

Putopisna fotografkinja i blogerica Diana Millos uvijek istražuje svoja odredišta kako bi identificirala najbolja mjesta za snimanje. Ova zapanjujuća snimka ukrašenog stropa u dvorani Hall of Ambassadors u palači Alcázar of Seville snimljena je tijekom izleta u Španjolskoj fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/250 s, f/4.5 i ISO12800. © Diana Millos

Dvije plesačice flamenca u tradicionalnoj haljini poziraju s podignutim rukama i šakama na bokovima u dvorištu punom zelenila.

Prilikom kadriranja fotografija Diana objašnjava da je važno razmotriti što namjeravate učiniti s njima i sukladno tome prilagoditi kompoziciju. Na primjer, fotografije okomite orijentacije koje se objavljuju na Instagramu moraju odgovarati omjeru širine i visine 4:5. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/200 s, f/1.8 i ISO200. © Diana Millos

„Smatram da je planiranje unaprijed apsolutno neophodno u fotografiranju putovanja“, kaže Diana. „Kad saznam kamo idem, počinjem na internetu istraživati mjesta koja su od interesa, upotrebljavajući društvene mreže, blogove i Pinterest.

„Tražim lokacije koje me nadahnjuju, pa imam dobru ideju gdje želim ići i kako ću tamo stići. To mi daje okvir za planiranje fotografija, ali kad stignem, tražim različite kutove i perspektive koje nisam vidjela na internetu, tako da mogu biti kreativna te pokušati snimiti nešto originalno i jedinstveno na fotografijama.“

Savjet 2: ponesite namjenski fotoaparat koji vas neće sputavati

Fotoaparat EOS R10 tvrtke Canon baca sjenu na drveno pristanište.

Unatoč kompaktnom i laganom dizajnu, EOS R10 tvrtke Canon odlikuje se detaljnim elektroničkim tražilom (EVF) visoke razlučivosti i ugrađenom bljeskalicom – savršeno za slabo osvjetljenje i druge izazovne uvjete snimanja.

„Doista volim EOS R10 tvrtke Canon“, oduševljena je Diana. „Jednostavno je savršen za fotografiranje na putovanjima i cjelodnevno snimanje jer je tako malen i lagan. Lako se može smjestiti u torbicu fotoaparata, čak i uz dodatni objektiv ili dva, a ipak je snažan, dok je kvaliteta slike besprijekorna. Doista mi se sviđa i mogućnost pregleda svjetline, kontrasta i boje u elektroničkom tražilu, tako da znam kako će fotografija izgledati.“

Ako ste novi u fotografiranju, ali tražite pouzdani osnovni model fotoaparata sustava EOS R za snimanje savršenih uspomena prilikom sljedeće avanture, Canon EOS R100 je dovoljno malen da ga možete staviti u torbu, a istovremeno omogućuje snimanje fotografija i videozapisa visoke kvalitete čim se ukaže prilika.

Ako vam je draži fotoaparat sa senzorom punog kadra koji daje izvanrednu kvalitetu slike čak i pri ekstremno slabom osvjetljenju, kao i mogućnost manje dubinske oštrine pri upotrebi iste žarišne duljine, kompaktni i lagani EOS RP tvrtke Canon odličan je suputnik na putovanjima.

Za one koji preferiraju kompaktni fotoaparat, PowerShot G7 X Mark III s fiksnim objektivom ima snažan raspon zumiranja te daje 4K videozapise i vrhunske fotografije s 20,1 MP.

Savjet 3: odaberite objektive koji odgovaraju vašim potrebama

Osoba u žutoj haljini montira objektiv tvrtke Canon na fotoaparat EOS R10 tvrtke Canon.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pruža vam sve, od širokokutne perspektive do snažnog telefoto dosega, bez potrebe za pakiranjem ili nošenjem dodatnih objektiva.

Žena u plavoj suknji stoji na natkrivenim pokretnim stepenicama, snimljena modelom EOS R8.

Lagani, kompaktni plosnati dizajn modela Canon RF 28mm F2.8 STM napravljen je da bude diskretan. Kombinacija njegove male veličine, svestrane žarišne duljine i brzog otvora blende čini ga odličnim objektivom ako se na vašem putnom odredištu ukaže prilika za zanimljive gradske panorame i arhitekturu. Snimljeno modelom EOS R8 s objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM pri 28 mm, 1/200 s, f/3.5 i ISO6000.

„Ako snimam od zore do sumraka, ne želim nositi tešku torbu s opremom, pa pokušavam svesti dodatne objektive na minimum“, kaže Diana.

Objektivi pogodni za putovanja za EOS R10 tvrtke Canon obuhvaćaju RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM koji ima naročito kompaktan dizajn na uvlačenje i masu od samo 130 g. Kad trebate širi raspon zumiranja, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM omogućuje trenutno prilagođavanje gotovo svakom scenariju snimanja bez potrebe za dodatnim objektivom.

Odlična stvar kod Canonovih fotoaparata sa sustavom EOS R je to što možete upotrebljavati objektive kompatibilne sa senzorom punog kadra na kućištima formata APS-C i obrnuto. Na primjer, Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM daje isto vidno polje na modelu EOS R10 kao da upotrebljavate objektiv od 56 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra kao što je EOS RP. Isto tako, ako želite iskoristiti njihovu veličinu i prenosivost, možete upariti objektive Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM i RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM tvrtke Canon s EOS RP, ali će se slika obrezati.

Canon RF 50mm F1.8 STM još je jedna odlična opcija za putovanja za EOS R10 ili EOS RP. Najbolji izbor za zumiranje obuhvaća lagane telefoto objektive Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM i RF 100-400mm F5.6-8 IS USM koji je vrlo kompaktan za objektiv s tako snažnim dosegom.

Savjet 4: ustanite rano

Žena u majici i s ruksakom drži podignut EOS RP tvrtke Canon kako bi fotografirala izlazak sunca iznad oceana.

Ako snimate prema suncu, osobe ili objekti u prednjem planu vjerojatno će imati siluete. Nemojte se opirati – prigrlite priliku za snimanje atmosfere.

„Na turističkim lokacijama velika je gužva, čak i vrlo rano u danu“, kaže Diana. „Ustajem vrlo rano kako bih izbjegla gužvu, tako da mogu snimati prizore bez ljudi, ili ponekad sa samo jednom osobom koja će pobuditi zanimanje. Osim toga, dobivate i dodatnu prekrasnu rasvjetu u zoru, što je čini mojim najdražim vremenom za snimanje.“

Često se naziva „zlatni sat“, to je vrijeme kad je sunce nisko na nebu sat vremena nakon izlaska i sat vremena prije zalaska te svijetli zlatnim sjajem koji može unijeti čaroliju u fotografije s putovanja. Diana uvijek snima RAW datoteke, tako da može fino prilagoditi ravnotežu bijele boje i ekspoziciju kako bi poboljšala prikaz boja, svijetle dijelove i sjene prilikom uređivanja snimki u softveru za obradu slika kao što je Digital Photo Professional tvrtke Canon.

Savjet 5: vratite se na omiljene lokacije tijekom dana

Zgrada u Parizu snimljena iz niskog kuta, s klupama u prednjem planu, koju je Martin Bissig snimio fotoaparatom EOS R8 tvrtke Canon.

Sunce podrazumijeva sjene, ali nemojte se bojati prizora visokog kontrasta. Eksponirajte svijetla područja i gledajte kako se sjene prikazuju u oštrom kontrastu. Nakon što ste postavili ekspoziciju, ponovo kadrirajte i snimite. Snimljeno modelom EOS R8 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM pri 24 mm, 1/80 s, f/14 i ISO320. © Martin Bissig

„Iako volim snimati u zoru, mislim da je važno ponovo posjetiti odlične lokacije u neko drugo doba dana“, savjetuje Diana. „Užurbani prizori također mogu dati odlične fotografije s putovanja, jer dočaravaju kulturu i ugođaj mjesta. Područja sjena i svjetlosti te način na koji sunce osvjetljava prizor znatno se mijenjaju kako dan protiče.“

Imajte na umu da se sunce kreće preko neba pa ako su, primjerice, znamenitosti i zgrade koje želite snimiti ujutro u sjeni, možda bi bilo dobro vratiti se poslijepodne kad se svjetlo promijeni.

Savjet 6: upotrebljavajte aplikaciju Canon Camera Connect

Ruke drže telefon koji prikazuje aplikaciju Canon Camera Connect. U pozadini se može vidjeti EOS R10 tvrtke Canon.

Aplikacija Canon Camera Connect ne samo da vam omogućuje daljinsko upravljanje fotoaparatom, već možete i odmah preuzeti fotografije spremne za trenutno dijeljenje na društvenim mrežama.

Žena u crvenoj haljini pozira pred nizom ukrašenih lukova.

Prilikom snimanja fotografija na putovanjima Diana se često voli pojavljivati u kadru. Za izoštrenost cijelim kadrom gdje su i objekt i pozadina ključni za kompoziciju, držite se malog otvora blende (visok f-broj) u rasponu od f/8 do f/11. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/100 s, f/5.6 i ISO100. © Diana Millos

„Omiljena mi je tehnika putnog fotografiranja tražiti simetriju u prizorima, s čistim, urednim linijama koje stvaraju odvažne oblike“, objašnjava Diana. „Volim i biti na fotografiji, tako da uvijek nosim stativ i postavim fotoaparat prije nego što uđem u kadar.“

Aplikacija Canon Camera Connect omogućuje upravljanje fotoaparatom s telefona i daljinsko podešavanje. Možete i pregledati sliku i prilagoditi automatsko izoštravanje dok ste u kadru.

Savjet 7: snimajte videozapise i fotografije

Osoba se snima na sunčan dan fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon uz mikrofon.

EOS R10 tvrtke Canon idealan je fotoaparat za snimanje vlogova na putovanjima. Može snimati i nakon uobičajenog vremenskog ograničenja od 30 minuta, a opcija digitalne stabilizacije videozapisa pomaže stabilizirati snimku dok hodate.

Osoba stavlja Canon PowerShot V10 u svoju malu torbicu.

Canon PowerShot V10 je „sve u jednom” 4K džepna kamera za snimanje vlogova na putovanjima. Uz sve u kompletu – nagibni zaslon, velike stereomikrofone pa čak i držač – spremni ste za pokret u roku od nekoliko sekundi, gdje god da ste.

„Videozapisi su sve zastupljeniji na društvenim mrežama, pa mi je važno snimati i videozapise i fotografije“, kaže Diana. „Obično snimam mnogo kratkih videozapisa različitih lokacija kako bih ih mogla zajedno uređivati i napraviti videozapis koji će dočarati općeniti dojam mjesta. Za videozapise uvijek upotrebljavam postavku najbolje kvalitete na fotoaparatu, tako da prilikom uređivanja imam najveću širinu.“

Za to je odličan EOS R10 tvrtke Canon, s opcijama za 4K 60p , 4K 30p s 6K s visokom preciznošću uzorkovanja i vrlo kvalitetni Full HD pri 120p, što Diana voli za kreiranje usporenih sekvenci.

Ako želite da vaši pretplatnici i pratitelji mogu pratiti vaša putovanja, Canon PowerShot V10 je „sve u jednom” rješenje džepnih dimenzija za vaše sljedeće putovanje. Dizajniran je za snimanje vlogova i omogućuje snimanje 4K UHD videozapisa dok ste u pokretu uz opciju dodavanja kreativnih filtara i efekata zaglađivanja tijekom rada.

Savjet 8: potrudite se oko kutova kako bi fotografije bile jedinstvene

Krov zgrade, sastavljen od metalnih šesterokuta s poprečnim žicama, snimljen odozdo na sunčan dan.

Razgledajte, odvojite vrijeme za razmišljanje o kutu snimke i kreirat ćete upečatljivije fotografije s putovanja. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/400 s, f/4.5 i ISO100.

„Kad snimate znamenitosti i poznate lokacije, vaše snimke možda će se teško istaknuti. Uvijek tražim neobične kutove koji pružaju drukčiju perspektivu“, kaže Diana. „Snimanje iz niske perspektive gotovo na tlu ili s visine može dati veliku prednost, a to je jednostavno postići uz zaslon s promjenjivim kutom nagiba. Kad želim još veću visinu, fotoaparat stavim na stativ i upotrebljavam ga kao šipku, tako da ga mogu držati visoko iznad glave, a i dalje pregledati snimku na stražnjem zaslonu. To je odlično kad trebate snimati preko glava ljudi u gomili, čak i preko ograda i zidova.“

Savjet 9: otkrijte više uz širokokutne i makroobjektive

Fotografija žene koja stoji na plaži prilikom zalaska sunca snimljena fotoaparatom EOS R7 tvrtke Canon.

Canon RF 28mm F2.8 STM cijenom je pristupačan objektiv fiksne žarišne duljine sa senzorom punog kadra koji je odličan za pejzaže i morske pejzaže, uličnu fotografiju i svakodnevni život. Snimljeno modelom Canon EOS R7 s objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM pri 1/500 s, f/4 i ISO100.

Krupni plan raka samca s blijedonarančastom školjkom koji napreduje mokrim pijeskom.

Tražite detalje koji će mjesto koje posjećujete učiniti jedinstvenim i kreirajte prekrasne umjetničke snimke s pomoću makropostavke fotoaparata. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/1250 s, f/2,8 i ISO200.

„Fotografije s putovanja pokrivaju sve, od divljih pejzaža do veličanstvenih arhitektonskih interijera. Za snimanje oboje volim upotrebljavati širokokutni objektiv“, kaže Diana.

Ako vas zanimaju širokokutne fotografije i želite uhvatiti energiju uIica koje istražujete, istovremeno zadržavajući malu masu torbe s opremom, onda je tanki plosnati dizajn modela Canon RF 28mm F2.8 STM idealna opcija. Veliki otvor blende od f/2.8 omogućuje snimanje iz dana u noć i pomaže prilikom isticanja objekata.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM pruža iznimno široke kutove gledanja i može se upotrebljavati na fotoaparatu EOS R10 tvrtke Canon s adapterom za montažu EF-EOS R. Za EOS RP ili EOS R6 sa senzorom punog kadra savršen je Canon RF 16mm F2.8 STM koji ima otvor blende od f/2.8 koji omogućuje velike brzine zatvarača čak i pri slabom osvjetljenju. Ovaj objektiv ima i minimalnu udaljenost izoštravanja od samo 13 cm, što vam omogućuje da se približite objektima, maksimalno povećavajući svaki predivni detalj, istovremeno unoseći mnogo u kadar.

Makroobjektiv kao što je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM također je idealan za snimanje detalja, jer pruža veće povećanje od standardnog objektiva kako bi se oživjeli čak i najmanji elementi. Ovaj objektiv ima širok maksimalni otvor blende koji omogućuje snimanje savršeno eksponiranih snimki, kao i stabilizator slike u 5 koraka koji će sve održati izoštrenim prilikom snimanja iz ruke.

Savjet 10: eksperimentirajte pri slabom osvjetljenju i noću

Stjenovita plaža uokvirena siluetama drveća pri slabom osvjetljenju, sa sjajem obzora u daljini.

Najbolje ćete rezultate postići prilikom snimanja noćnog neba ako upotrebljavate manju brzinu zatvarača kako biste propustili više svjetlosti i postavite fotoaparat na stabilnu površinu ili prijenosni stativ kako biste izbjegli podrhtavanje fotoaparata. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 20 s, f/11 i ISO200.

Portret žene koji je Alexandra Andreeva snimila noću na ulici modelom EOS R8 tvrtke Canon i objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

Gradovi mogu oživjeti kad padne mrak i pružiti cijeli novi niz prilika za snimanje. Fotoaparati sa senzorom punog kadra kao što je EOS R8 tvrtke Canon odlični su pri slabom osvjetljenju te omogućuju snimanje jasnih fotografija čak i pri visokim ISO vrijednostima. Snimljeno modelom EOS R8 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/128 s, f/2.2 i ISO8000. © Alexandra Andreeva

„Neposredno nakon zalaska sunca, ili prije njegovog izlaska ujutro, dobit ćete „plavi sat“. Sviđaju mi se hladne boje koje stvara svjetlo i duboke plave boje neba“, kaže Diana. „Daju potpuno drukčiji izgled gradskih panorama, što znači da je to još jedan način stvaranja jedinstvenih fotografija. Čak i kasno navečer, još uvijek postoje jarko osvijetljeni prizori koji se mogu snimiti. Najvažnije je uživati u doživljaju i zabaviti se.“

Tražite nadahnuće za sljedeće putovanje? Pregledajte ove skrivene lokacije.

Napisao Matthew Richards

Slični proizvodi

 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R100

  Kreirajte savršene uspomene izvanredne kvalitete s pomoću ovog intuitivnog EOS R fotoaparata koji je uvijek spreman za snimanje.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R10

  Napravite sljedeće korake s fotografijama i videozapisima uz fotoaparat bez zrcala sa sustavom EOS R, izrađen oko senzora APS-C formata.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R8

  Prijeđite na fotografije i videozapise punog kadra i ostvarite svoje kreativne ambicije.
 • Kompaktni digitalni

  PowerShot V10

  Istaknite se na internetu i ostanite diskretni tijekom snimanja uz džepnu 4K kameru „sve u jednom” za snimanje vlogova tvrtke Canon.
 • RF-S objektivi

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni objektiv sa zumiranjem APS-C formata za fotoaparate serije EOS R savršen je za svakodnevne situacije kao što su fotografiranje obitelji, životnog stila, portreta i praznika.
 • RF-S objektivi

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Širokokutni do telefoto objektiv za zumiranje APS-C serije EOS R savršen je za fotografiranje putovanja, divljih životinja, sportova i stil života.
 • OBJEKTIVI TVRTKE CANON

  RF 28mm F2.8 STM

  Tanki, lagani plosnati objektiv za putovanja i uličnu fotografiju sa svestranom žarišnom duljinom od 28 mm i velikim maksimalnim otvorom blende f/2.8.
 • RF objektivi

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Mali i vrlo lagani objektiv sa zumiranjem serije RF od 24 – 50 mm koji možete upotrebljavati svaki dan prilikom putovanja, snimanja pejzaža i još mnogo toga.
 • Standardni objektivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompaktan, tih i lagan RF objektiv s fiksnom žarišnom duljinom od 50 mm, sa širokim otvorom blende od f/1.8, savršen je za ostvarivanje vaših kreativnih vizija.
 • Slični članci

 • PUTNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji fotoaparati i objektivi za putovanja

  Bilo da istražujete gradske ulice ili grubi ruralni teren, ili čak letite na drugu stranu svijeta, isplati se putovati bez mnogo prtljage. Ovo je najbolji komplet tvrtke Canon za snimanje doživljaja, bez prekoračenja budžeta.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Savjeti za uličnu fotografiju

  Ključan savjet za snimanje zapanjujućih uličnih slika s arhitekturom.

 • FOTOGRAFIJA

  Usporedba modela EOS R50 i EOS R10

  Uspoređujemo ključne značajke i dizajn dvaju fotoaparata sa senzorom formata APS-C sustava EOS R.

 • PUTOVANJA

  Savršeni suputnik

  Profesionalni fotograf Martin Bissig putuje u Šri Lanku s modelom EOS R10.