MAKROFOTOGRAFIJA

Doživite hranu iz blizine kroz fotografiju

Otkrijte i snimajte sićušne skrivene svjetove u svakodnevnim objektima uz zapanjujuću jasnoću makroobjektiva tvrtke Canon.
Makro krupni plan dva voćna bombona s velikim komadom šećera u obliku kapi koja dodiruje oba bombona, snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

Kada razmišljate o makrofotografiji, hranu često zanemarite u korist tradicionalnijih objekata kao što su kukci i cvijeće. Međutim, fotografiranje hrane nevjerojatno je dostupno, a niz potencijalnih objekata na dohvat vam je ruke u vlastitom domu. Osim toga, za postizanje odličnih rezultata ne morate se pouzdati u dobru vremensku prognozu ili objekt koji miruje.

No to ne znači da je uvijek lako snimiti nešto što će podići kvalitetu vaše fotografije kada fotografirate svoj ručak. Jedan od načina kako možete drugačije pristupiti fotografiranju hrane je upotrebom makroobjektiva za iznimno približavanje i stvaranje zadivljujućih apstraktnih oblika koji mogu fascinirati gledatelja. Možete isprobati i tehnike poput kombiniranja izoštravanja koje je sada lakše nego ikada zahvaljujući inovativnim značajkama koje su ugrađene u neke od najnovijih fotoaparata tvrtke Canon, primjerice, EOS R10 tvrtke Canon.

Makrofotografa Matta Dooguea izazvali smo da fotografira hranu. Specijalizirao se za kukce, biljke i gljive i navikao je snimati makrofotografije na terenu, pa mu je ostajanje u zatvorenom prostoru i snimanje objekata u kuhinji bio uzbudljivi doživljaj zbog kojeg je u potpunosti drukčije pristupio makrofotografiji.

Podijelio je neka svoja otkrića.

1. Tražite teksture, oblike, boje i uzorke

Makro krupni plan ruba lista kadulje koji prikazuje sve detalje vena, snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

Zahvaljujući fotografiranju hrane izbliza, Matt je uspio snimiti sve detalje vena lista kadulje. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/6.3 i ISO 400. © Matt Doogue

Šarena makrofotografija bombona sa svemirskim dizajnom koji se pjeni, snimljena fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri uvećanju 1:1.

Matt prije nije razmišljao o fotografiranju hrane izbliza. „Uvijek tražim novi izazov koji će nadahnuti moj stil fotografiranja”, kaže. „Jako me nadahnulo snimanje drugih makroobjekata pa sam pomislio: ‘Zašto ne bih pokušao s hranom?’”

Hrana koja naročito dobro funkcionira za makrofotografije vrlo krupnog plana ima zanimljivu teksturu, uzorak, boju ili oblik. „Sve što je premazano šećerom izgleda nevjerojatno jer kristali šećera izgledaju kao dijamanti kada ih snimate izbliza”, kaže Matt. „Većina slatkiša ima teksture, kvrge i oblike koji dobro funkcioniraju, a vidjet ćete i da su slatkiši često u živopisnim nijansama crvene, žute, ružičaste i zelene.

„Osim toga, povrće kao što je cvjetača, kupus pa čak i luk imaju zanimljivu strukturu. Što je proizvod prirodniji, to je bolja simetrija, dok proizvodi poput slatkiša mogu dati bolje apstraktne rezultate.”

2. Razmislite o osvijetljenju

Makro krupni plan bombona u obliku dude osvijetljenog kako bi rupa u sredini bila crna, snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.
Makro krupni plan bombona u obliku dude osvijetljenog kako bi se vidjeli kristali na stranama rupe, snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

Osvijetljeno odozgo

Osvijetljeno sa strane

Mattu osvijetljenje često ima veliku ulogu u njegovom radu s makrofotografijama, ali hrana se jako razlikuje od njegovih uobičajenih objekata. „Nisam morao raspršivati svjetlo onoliko koliko moram kada fotografiram nešto sjajno kao što je kukac kornjaš”, kaže.

Za ovaj projekt Matt je kupio jeftinu malu kutiju za studijsko osvijetljenje, iako uvijek možete sami napraviti svoju vlastitu. Također je upotrijebio LED svjetla za isticanje elemenata objekta.

„Možete i stvoriti seriju u kojoj svaka slika izgleda potpuno drugačije”, dodaje Matt. „Na primjer, slike bombona u obliku dude imaju okrugli krug s crnom rupom, ali, ako ga osvijetlim iz različitih kutova, svaki put može izgledati potpuno drugačije, čak i ako fotoaparat i objektiv ostanu isti.”

Ako nemate nikakvo osvijetljenje, možete snimati i s prirodnim svjetlom – naročito ako hranu možete snimati blizu prozora i raditi danju. S pomoću reflektora, čak i onih kućne izrade od kuhinjske folije, možete osvijetliti svoj objekt.

3. Odaberite odgovarajući makroobjektiv za fotografiranje hrane

Makro krupni plan maline na kojem se vide sitne izbočine na svakoj bobici, snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

Krupni plan svježe maline pri punom uvećanju, osvijetljene odozgo desno i malo odostraga radi dodavanja sjene i oblika. Matt je prvi put snimao s fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon, a njegove su ga mogućnosti impresionirale. „Kvaliteta slike vrhunska je za fotoaparat toliko niske cijene”, kaže Matt. „Nevjerojatan je.” Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/7.1 i ISO 1250. © Matt Doogue

Iako možete snimati hranu mnogim različitim vrstama objektiva, za najbolje, najdetaljnije rezultate potražite objektiv s oznakom „makro”.

Postoje opcije koje odgovaraju širokom rasponu budžeta i stilovima snimanja. Objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM fantastična je opcija, lagan je i ima malu udaljenost izoštravanja. Omjer uvećanja je 0,5x, ali i dalje možete stvoriti detaljne snimke, a, ako želite, samo se malo pomaknite unatrag kako biste pružili više konteksta. Za one s većim budžetom koji žele biti što bliže, objektiv RF 100mm F2.8L MACRO IS USM odličan je izbor jer pruža uvećanje od 1,4x za apstraktne snimke koje izgledaju kao da su s drugog svijeta.

Pregledajte naše vodiče za najbolje komplete za makrofotografiju za početnike i najbolje objektive tvrtke Canon za fotografiranje hrane te pronađite dodatne savjete. Možete upotrijebiti i praktični alat za pronalaženje objektiva tvrtke Canon koji prilagođava preporuke na temelju fotoaparata, žanra snimanja i značajki koje najviše cijenite.

4. Isprobajte kombiniranje izoštravanja

Makro krupni plan pčelinjih saća koji prikazuje konzistenciju mjehurića zraka, snimljen fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

Komad čokoladice s pčelinjim saćama snimljen pri punom uvećanju, osvijetljen odozgo desno i malo odostraga radi dodavanja sjena i kontrasta, snimljeno s pomoću stativa i kombiniranja izoštravanja na fotoaparatu kako bi se osigurala izoštrenost svakog dijela slike. „Hrana je izvrsna za vježbanje kombiniranja izoštravanja”, kaže Matt. „Možete eksperimentirati kod kuće kako biste vidjeli koliko kombinacija (slika) trebate za željenu dubinsku oštrinu.” Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/7.1 i ISO 1250. © Matt Doogue

Makro krupni plan saća osvijetljenih odostraga što stvara efekt svjetleće žeravice kroz mjehuriće zraka, snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

Još jedan komad saća, ovaj put osvijetljen odostraga, daje dojam goruće vatre, opet s pomoću kombiniranja izoštravanja na fotoaparatu. „Kombiniranje izoštravanja uvelike je lakše uz fotoaparat EOS R10”, naglašava Matt. „Obično ručno kombiniram izoštravanje, ali uz EOS R10 bilo je nevjerojatno jednostavno. U jednoj minuti mogu napraviti ono za što bi mi inače trebali sati.” Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/50 s, f/7.1 i ISO 250. © Matt Doogue

Kombiniranje izoštravanja tehnika je spajanja slika snimljenih pri različitim točkama izoštravanja. To možete učiniti ručno s pomoću alata za kompoziranje dubine (Depth Compositing) u softveru Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon, ali modeli kao što su EOS R10 i EOS R7 tvrtke Canon omogućuju vam da sve to učinite u fotoaparatu.

„To će mi uštedjeti mnogo vremena”, kaže Matt. „Fotoaparatom EOS R10 uspio sam u minuti snimiti skup od 100 slika kombiniranjem izoštravanja, a fotoaparat je zatim brzo obradio sliku umjesto mene. Kada sam prije isprobao ovu tehniku, morao sam kupiti najnovije kvalitetno računalo kako bih obradio slikovne datoteke i spojio ih u softveru za uređivanje slika. Sada fotoaparat EOS R10 stvori kompozitnu fotografiju i mogu brzo raditi s jednom slikovnom datotekom što me zaista nadahnulo da češće isprobam tu tehniku.

„Ne samo to, fotoaparat vam nudi i pojedinačne fotografije. To je odlično ako kasnije odlučite da ne želite cijeli skup slika, primjerice, ako želite više mekoće u prednjem planu. Tako vam daje svu slobodu i kreativnost da sve prilagodite onako kako želite.”

Svi fotoaparati sustava EOS R također imaju značajku prikaza vršne vrijednosti ručnog izoštravanja koja upotrebljava jarke boje kako bi naglasila područja fotografije koja su izoštrena.

5. Istražite različite objekte

Makro krupni plan kristala šećera na površini voćnog bombona, snimljen fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

Gledajući objekt kroz makroobjektiv, Matt je primijetio ljepotu njegove strukture. Pri punom uvećanju površina ovog voćnog bombona potpuno je neprepoznatljiva. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/7.1 i ISO 250. © Matt Doogue

Makro krupni plan tri voćna bombona, srednji je osvijetljen odostraga kako bi izgledao kao da sjaji, snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM.

Fotografija je snimljena s tri voćna bombona, a dva sa strane preklapaju se s donjim pozadinski osvijetljenim bombonom. „Prvo isprobajte makrofotografiju na neživim predmetima”, savjetuje Matt. „Naviknite se na osvjetljenje i rad fotoaparata. Izvrsno je isprobati fotografiranje hrane kod kuće.” Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/7.1 i ISO 250. © Matt Doogue

Ako ste početnik u fotografiranju hrane, sporiji i promišljeniji rad može vam biti izazovan. No može vam i otvoriti oči za nove načine gledanja objekta i pružiti priliku da izradite nove slike i svjesnije istražite svoj način fotografiranja.

„To me iskustvo oduševilo, naročito snimanje voćnih bombona”, kaže Matt. „Izgubio sam se u svijetu hrane. Sve te male stvari koje jednostavno uzmete u supermarketu – uzmete ih, stavite ih u košaru, pojedete; zapravo ni ne pogledate i ne cijenite njihovu složenost i dizajn, naročito prirodnih proizvoda. Priroda je inspiracija mnogim umjetničkim djelima, a možete vidjeti i zašto kada snimate izbliza te nevjerojatne dizajne i strukture koje je sama priroda stvorila.”

6. Kreirajte zanimljive slike

Makro krupni plan crvenog kupusa snimljen fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

„Nikada nisam uzeo u obzir da hrana može biti objekt za makrofotografije, ali sada to definitivno hoću”, kaže Matt. „Neki uzorci, teksture i apstraktna umjetnost koju možete kreirati u potpunosti su me oduševili.” Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/60 s, f/7.1 i ISO 250. © Matt Doogue

Kreiranje apstraktnih krupnih planova daje vam supermoć – mogućnost da svojim fotografijama očarate druge i potaknete im znatiželju. Možete čak i napraviti vlastitu igru pogađanja hrane sa svojim prijateljima, obitelji ili pratiteljima na društvenim mrežama.

„Fotografiju voćnog bombona [slika zaglavlja] poslao sam dvama geolozima”, kaže Matt. „Zamolio sam ih da mi kažu koji je to kamen. Mislili su da je ružičasti kvarc i još ponešto drugo. Čak su započeli raspravu o kojem se kamenu radi!

„Kada sam fotografirao kupus, netko iz moje obitelji rekao je da ga više nikada ne želi jesti zbog detalja prikazanih u krupnom planu.”

Kao i kod bilo koje umjetnosti, smisao fotografije je da gledatelj osjeti nešto, bilo da se radi o iznenađenju, gladi ili, u ovom slučaju, gađenju. Ako potakne jake emocije u drugima, to znači da je ispunila svoju svrhu.

Zahvaljujući tome što je isprobao fotografiranje hrane, Mattu su se otvorile nove kreativne mogućnosti. „U svoje fotografije svakako želim uključiti više prirodnih elemenata i više simetrije biljaka, lišća i cvijeća”, kaže. „Pobliže ću pogledati i gljive i lišaje, kao i uzorke na drveću i kori. Ako mogu učiniti da voćni bombon izgleda kao slika kristala, onda sam siguran da mogu učiniti nešto nevjerojatno sa svojim uobičajenim objektima.”

Matt također vodi radionice i tečajeve, a rješavanje ovog izazova dalo mu je nove ideje. „Uvijek sam savjetovao kupnju cvijeća za vježbanje kod kuće, ali sada ću definitivno preporučiti hranu jer me oduševilo sve što sam vidio.”

Napisala: Astrid Pitman

Slični proizvodi

Slični članci

 • MAKROFOTOGRAFIJA

  Najbolji početni komplet za makrosnimanje

  Odabir fotoaparata, objektiva i dodatne opreme za detaljnu makrofotografiju.

 • MAKROFOTOGRAFIJA

  Izgubite se u detaljima uz makro

  Četiri inventivna savjeta za početak u makrofotografiji, uz upotrebu običnih predmeta za kreiranje izvanrednih fotografija.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kombiniranje izoštravanja za početnike

  Fotograf Matt Doogue objašnjava kako vam Canon alati za kombiniranje izoštravanja mogu pomoći u snimanju makrosnimki i pejzaža s oštrinom od prednjeg do stražnjeg plana.

 • VIDEO

  Snimajte visokokvalitetne videozapise o hrani poput profesionalca

  Profil Jessie Bakes Cakes privukao je više od 100 tisuća pratitelja fantastičnim videozapisima o hrani. Ovdje objašnjava kako usavršiti videografiju hrane.