OSNOVE FOTOGRAFIJE

Uživanje u prirodi: 5 tehnika za fotografiranje vode

Od zamućenih vodopada do padajućih kapi, otkrijte ovih pet najboljih savjeta za fotografiranje vode.
Mali vodopad koji teče preko stijena i u rijeku, prolazeći kroz gustu zelenu šumu.

Ako tražite opuštajući predah od svakodnevnog života, voda vjerojatno nije daleko – od obiteljskog dana na plaži do šetnje uz vijugavu rijeku, mnogi ljudi uživaju u opuštajućim učincima vode u prirodi. Stoga, bilo da se radi o valu koji se razbija, zamućenoj maglici vodopada ili odrazima na mirnom jezeru, voda će se vjerojatno naći na vašim snimkama ovog ljeta. No kako snimiti privlačne fotografije tako raznolikog objekta prepunog pokreta? Na raspolaganju vam je mnoštvo kreativnih odabira za poboljšanje ljetnih snimaka.

Ovih pet tehnika za fotografiranje vode pomoći će vam da svoje snimke prenesete na novu razinu, bilo da istražujete po ljetnom vremenu ili pronalazite objekte bliže domu tijekom hladnijih mjeseci.

1. Način snimanja odbljesaka u vodi

Muškarac drži fotoaparat iznad glave kako bi fotografirao nadzornu platformu na plaži.

Eksperimentirajte s visinom fotoaparata prilikom kadriranja odsjaja: visoki kut može pružati jasniji prizor, dok vas niski kut može približiti površini radi postizanja dinamičnijeg prikaza.

Snimka pejzaža na plaži s nadzornom platformom koja se reflektira u vodi na pijesku.

Mogućnost refleksije možda je najfotogeničnija kvaliteta vode. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon i objektivom RF 24-105mm f4-7.1 IS STM tvrtke Canon pri 31 mm, 1 s, f/16 i ISO100.

Velika površina nepomične vode idealna je za snimanje jasnih odbljesaka koji su odličan način da inače običan krajolik učinite zanimljivim. Dok ste vani i u pokretu, obratite pozornost na vodu – voda koja teče učinit će odbljeske apstraktnijima, dok će mirna površina lokve stvoriti mirniji, zrcalni odraz. Ako je to ono što tražite, pronađite zaštićeno mjesto ili pričekajte da se povjetarac smiri prije nego što počnete snimati.

Podešavanjem fotoaparata na način rada s prioritetom otvora blende (Av) omogućuje se odabir otvora blende, dok fotoaparat automatski podešava brzinu zatvarača za odgovarajuću ekspoziciju. Kako bi i prednji plan i reflektirane pojedinosti u daljini ostali izoštreni, odaberite mali otvor blende i upotrijebite kalkulator dubinske oštrine (DOF) i hiperfokalne udaljenosti u aplikaciji Photo Companion. Hiperfokalno izoštravanje pomaže vam izoštriti veći dio kadra pronalaženjem najbliže točke u kojoj možete izoštravati i pritom zadržati pozadinu prihvatljivo izoštrenom.

Kao alternativa malom otvoru blende, možete pokušati upotrijebiti vrlo veliki otvor blende kako biste zamutili prednji plan ili odsjaj i tako postigli apstraktni efekt.

2. Način fotografiranja vodopada

Prekomjerno eksponirani vodopad pokazuje zamućenje pokreta.

Trebat će vam duga ekspozicija kako biste vodu koja pada snimili kao zapanjujuće zamućenje pokreta. Snimljeno modelom EOS 850D tvrtke Canon s objektivom EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM tvrtke Canon pri 64mm, 15 s, f/20 i ISO100.

Fotograf koji stoji ispred rijeke s vodopadom, s fotoaparatom na stativu.

Filtri neutralne gustoće (ND) odlični su za blokiranje svjetla, ali mogu i prikaz kroz tražilo učiniti problematičnim. Kako biste to spriječili, upotrijebite prikaz uživo za sastavljanje kompozicije i izoštravanje, a zatim postavite mjerač vremena od dvije sekunde kako biste spriječili podrhtavanje fotoaparata.

Sljedeći put kad budete na planinarenju i uočite vodopad koji se ruši i mami na fotografiranje, pobrinite se da ga najbolje iskoristite dodavanjem filtra neutralne gustoće (ND). ND filtri sprječavaju ulaz svjetla u fotoaparat pri mjerenim koracima, što vam daje veću kontrolu pri odabiru brzine zatvarača. ND filtar sa 6 koraka idealan je za vodopade – bez sumnje najbolji filtar za zamućenje vode. Prije nego što počnete snimati, proučite protok vodopada i obratite pozornost na to gdje se pjeni, jer je to područje koje će dati predivno zamućene pruge.

Jednostavno podešavanje postići ćete tako da podesite fotoaparat na ručni način rada (M) s dovoljno malim otvorom blende kako biste osigurali veliku dubinsku oštrinu i ISO100, a zatim podešavajte brzinu zatvarača dok ne bude u redu. Zatim postavite ND filtar i podesite odgovarajuću brzinu zatvarača. Svaki korak svjetla koje blokira ND filtar omogućuje vam udvostručenje vremena ekspozicije. Metoda brojanja pomaka („klik“) može biti korisna za ponovno izračunavanje jer su dva ili tri pomaka regulatora brzine zatvarača po koraku (ovisno o povećanjima u koracima podešenima u izborniku fotoaparata).

3. Način postizanja uglađene snimke nad morem

Muškarac čuči pokraj fotoaparata i stativa na plaži prekrivenoj kamenjem.

Uparivanje fotoaparata s aplikacijom Canon Camera Connect omogućuje pokretanje i zaustavljanje ekspozicija čije se trajanje mjeri u minutama u načinu rada proizvoljne ekspozicije (B) na telefonu, što znači da zatvarač možete aktivirati koliko god želite.

Snimka zamućenog mora s dugom ekspozicijom sa stijenama na obali dok sunce zalazi.

Kad ekspozicija traje do jedne minute, možete snimiti zapanjujuće mliječno zamućenje mora i nježno kretanje oblaka. Snimljeno modelom EOS 850D tvrtke Canon s objektivom EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM tvrtke Canon pri 24 mm, 2,5 s, f/16 i ISO100.

Šetnja vijugavom plažom jedan je od najvećih ljetnih užitaka i poželjet ćete ga snimiti za svoj album. No, iako je ocean možda jedan od najspektakularnijih prirodnih prizora, isprekidana površina vode ponekad može izgledati neuredno kad se zamrzne na fotografiji. Upotrebom vrlo duge ekspozicije za zamućenje kretanja mora, pjenastu vodu možete pretvoriti u svilenkasto glatku površinu bez detalja. Ako snimate tijekom dana, trebat će vam snažan ND filtar koji blokira približno 10-16 koraka svjetlosti. U sumrak će vam možda trebati slabiji ND ili vam neće uopće trebati – pokušajte rano ujutro odlutati ako to želite provjeriti i uživajte u mirnoći gotovo prazne plaže dok podešavate snimku.

4. Način fotografiranja razbijanja valova

Fotograf sa svojim stativom i fotoaparatom čuči na stijenama pokraj valova koji se o njih razbijaju.

Može biti teško procijeniti vrijeme prilikom snimanja valova, stoga postavite način rada fotoaparata na kontinuirano brzo snimanje i snimite niz brzih snimki dok se voda ruši.

Mali valovi lome se o kamenje na plaži.

Ništa ne pokazuje veličanstvenu snagu vode kao što to čini udar vala – eksperimentirajte s različitim brzinama zatvarača kako biste promijenili konačnu sliku. Snimljeno modelom EOS 850D tvrtke Canon s objektivom EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM tvrtke Canon pri 27 mm, 1/20 s, f/25 i ISO100.

Ako želite zamrznuti dramatično kretanje mora, trebat će vam velika brzina zatvarača od oko 1/500 s. Umjesto toga, manja brzina zatvarača može pomoći u dočaravanju dojma kretanja transformirajući prskanje i kapi u eksplozivne zamućene pruge. Pokušajte fotoaparat podesiti na način rada s prioritetom zatvarača (Tv) i brzinu zatvarača spustite na približno 1/20 s uz ISO100. Pri ovoj brzini zatvarača najbolje je upotrebljavati stativ, ali možete i snimati iz ruke sve dok ste mirni.

Ako imate objektiv sa stabilizacijom slike ili EOS R5 ili R6 s ugrađenom stabilizacijom slike, a upotrebljavate širokokutni objektiv, prateći pravilo reciprociteta, ekspoziciju od 1/20 sekundi možete snimati iz ruke s objektivom od 20 mm.

5. Način zamrzavanja kapi vode

Muškarac drži fotoaparat iznad šalice vode uz plavu pozadinu dok fotografira kap vode koje pada odozgo.

Postavljanjem bljeskalice iza sloja plavog acetata stvaraju se živopisni odsjaji na vodi.

Kap vode pada i stvara mreškanje površine.

Makroobjektiv kao što je RF 35mm F1.8 Macro IS STM, koji je James upotrijebio za snimanje ove fotografije, omogućuje vam snimanje krupnih planova kapi vode uz fine detalje. Prethodno ručno izoštrite mjesto gdje će kap pasti. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon i objektivom RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 2 s, f/16 i ISO100.

Nažalost, vrijeme nije uvijek na našoj strani. U tom slučaju uvijek možete vježbati fotografiju vode bliže domu, a kapi vode mogu izgledati nevjerojatno kad ih gledate izbliza. Kako biste uspjeli snimiti kap vode dok pada, trebate vanjsku bljeskalicu kao što je Speedlite EL-100 tvrtke Canon i snimati na mračnoj lokaciji. Na taj način možete upotrijebiti trajanje bljeskalice (trajanje snopa svjetla) kako biste zamrznuli pokret dok kap pada na površinu vode ispod.

Vježbajte tu tehniku tako da stavite kapaljku za vodu ili špricu iznad čaše vode i smjestite bljeskalicu tako da osvijetli kap od iza. Podesite fotoaparat na ručni način rada (M) pri f/8, ISO100 i brzinu zatvarača od približno dvije sekunde. Pokrenite ekspoziciju, ispustite vodu, a zatim ručno aktivirajte bljeskalicu kad kap dotakne površinu ili upotrijebite daljinski okidač kako biste automatski aktivirali bljeskalicu. To je izazov za vaše fotografske vještine i tehnike osvjetljenja, ali rezultati mogu biti spektakularni.

Napisao James Paterson

Slični proizvodi

Slični članci