FOTOGRAFIRANJE VATROMETA

10 savjeta za eksplozivnu fotografiju vatrometa

Oprema, tehnike i kompozicija – najbolji savjeti za fotografiranje vatrometa.
Višebojni vatromet eksplodira na tamnom nebu iznad mosta, osvjetljujući vodu ispod.

1. Koji je najbolji fotoaparat tvrtke Canon za fotografiranje vatrometa?

Mlada žena s plavim zimskim šeširom drži fotoaparat EOS RP tvrtke Canon.

Tehnologija bez zrcala idealna je za fotografiranje vatrometa. Fotoaparati kao što su EOS RP tvrtke Canon i EOS R6 tvrtke Canon pokazuju kako će vaša ekspozicija izgledati kroz elektronička tražila, kao i na stražnjim zaslonima, što vam omogućuje da vidite kako će točno izgledati vaša krajnja fotografija. Ako upotrebljavate DSLR fotoaparat kao što je EOS 90D tvrtke Canon, to isto možete postići i na stražnjem zaslonu upotrebljavajući način prikaza uživo s omogućenom simulacijom ekspozicije.

Nije važno koju opremu imate ili koliko ste iskusni – fotografiranje vatrometa može biti jednostavno i zabavno. Ako uživate u vatrometu, idealan način za snimanje događaja džepni je fotoaparat PowerShot SX740 HS tvrtke Canon koji možete ponijeti sa sobom kamo god krenuli i koji ima CMOS senzor visoke osjetljivosti ili fotoaparat PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon sa svijetlim maksimalnim otvorom blende f/1,8 koji je odličan za fotografiranje noću i pri slabom osvjetljenju.

Moćni EOS RP tvrtke Canon i EOS 90D tvrtke Canon savršeni su za fotografe koji žele više kreativne slobode. Senzor punog kadra kod modela EOS RP pruža pojačanu kontrolu dubinske oštrine i veću učinkovitost pri slabom osvjetljenju. EOS 90D jednako je impresivan kad je osvjetljenje slabo, uz namjenski način rada za snimanje noćnih scena iz ruke koji omogućuje snimanje oštrih scena pri slabom osvjetljenju bez stativa. Oba fotoaparata imaju procesor slike DIGIC 8 tvrtke Canon koji digitalno smanjuje šum na slici čak i pri visokim ISO postavkama (osjetljivost) radi postizanja odličnih rezultata i fleksibilnosti u mraku.

Još napredniji je EOS R6 tvrtke Canon, profesionalni fotoaparat dizajniran za snimanje pri slabom osvjetljenju. Ima 20,1 megapiksela raspoređeno preko senzora punog kadra, što znači da je svaki piksel veći i osjetljiviji na svjetlost, što rezultira snimkama vrhunske kvalitete pri slabom osvjetljenju i izvanrednim dinamičkim rasponom. Sadrži i do 8 koraka stabilizacije slike kad se upotrebljava s kompatibilnim objektivima RF, što znači da možete snimati noćne snimke bez zamućenja čak i kad snimate iz ruke pri relativno malim brzinama zatvarača kako biste snimili što je više moguće svjetla.

2. Koji su najbolji objektivi za fotografiranje vatrometa?

Crveni i zlatni vatromet osvjetljava tamno nebo.

Ugrađeni objektivi kod kompaktnih fotoaparata kao što je PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon svakako mogu fotografirati vatromet – kao što je prikazano ovdje, snimljeno pri 36 mm, 2 s, f/11 i ISO125.

Ružičasti i zlatni vatromet eksplodira na nebu iznad metalnog mosta.

Kompaktni objektiv sa zumiranjem omogućit će vam da se približite akciji, a ugrađena stabilizacija slike znači da će vaše snimke snimljene iz ruke biti predivno nezamućene. Snimljeno modelom EOS M10 tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS M200 tvrtke Canon) s objektivom Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM pri 90 mm, 6 s, f/18 i ISO100.

Odlične snimke možete postići jednostavno upotrebom ugrađenog objektiva na kompaktnom fotoaparatu sa superzumiranjem ili objektiva koji ste dobili uz fotoaparat. Međutim, ako možete mijenjati objektive, možete kreirati raznovrsnije i kreativne kompozicije.

Manje žarišne duljine omogućuju vam obuhvaćanje zgrada i struktura na snimkama kako biste im dodali kontekst i učinili ih vizualno privlačnijima. Širokokutni objektiv fiksne žarišne duljine, kao što je cijenom pristupačni Canon RF 16mm F2.8 STM, odličan je osnovni model za nošenje u torbi s opremom s fotoaparatom sustava EOS R tvrtke Canon kao što je EOS RP ili EOS R6. Njegov kompaktni profil čini ga svestranim partnerom za sve vrste fotografiranja. Uparivanje fotoaparata sustava EOS R sa širokokutnim objektivom sa zumiranjem, kao što je Canon RF 14-35mm F4L IS USM ili Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, omogućit će vam promjenu žarišne duljine kako biste promijenili kompoziciju – nešto što je naročito korisno na užurbanim mjestima s ograničenim prostorom za stajanje.

S druge strane, telefoto objektivi izoliraju i naglašavaju detalje, što rezultira impresivnim kadrovima potpuno ispunjenima vatrometom.

Za najbolje od oba svijeta isprobajte objektiv sa zumiranjem sa širokim rasponom žarišne duljine, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM koji pruža dodatnu prednost ugrađene stabilizacije slike za dosljedno oštre snimke.

3. Koja je najbolja lokacija za fotografiranje vatrometa?

Isplati se planirati unaprijed kako biste pronašli mjesto na kojem nema prepreka. Provjerite položaj po danu i saznajte kojim će smjerom puhati vjetar. To je naročito važno ako će biti krijes, jer će vam pomoći da izbjegnete dim ili žeravicu u kadru. Ako planirate upotrijebiti stativ, postavite ga na mjestu gdje vam drugi ljudi neće smetati dok snimate.

Lokacija sa zanimljivim objektom u prednjem planu, kao što je most, također može fotografijama dati novu dimenziju.

4. Kako fotografirati ugođaj vatrometa na zabavi?

Jarka prskalica dogorijeva, bacajući iskre u svim smjerovima.

Fotografiranje prskalica odličan je način da se pripremite za snimanje vatrometa, i to uz minimalan trošak. Eksperimentiranje sa slikanjem svjetlom također može biti zabavna obiteljska aktivnost.

Dobar način dočaravanja ugođaja zabave je fotografirati članove obitelji dok se igraju prskalicama i upotrebljavaju maštu kako bi kreirali zabavne i umjetničke uzorke sa svjetlom. Aplikacija Canon Photo Companion sadrži vodič koji objašnjava najbolje tehnike i postavke za slikanje svjetlom, kao i mnoštvo drugih ideja za nevjerojatne snimke.

Drugi način kreiranja zanimljive snimke je snimanje odsjaja vatrometa na prozoru dok prijatelji i članovi obitelji gledaju van. Snimite nekoliko probnih snimaka kako biste provjerili jesu li objekti na snimci dobro eksponirani, a zatim spremite te postavke za sam događaj. Ako vaš fotoaparat ima tu opciju, snimite fotografije u RAW formatu. To će vam omogućiti maksimalnu fleksibilnost kad je u pitanju podešavanje načina ekspozicije različitih dijelova snimke. Naknadna obrada može se izvršiti u programu Digital Photo Professional (DPP), besplatnom softveru tvrtke Canon za obradu i uređivanje RAW datoteka.

5. Kako mogu snimiti oštre fotografije vatrometa?

Ružičasti i ljubičasti vatromet osvjetljava nebo iznad mosta.

Postavljanjem fotoaparata na kontinuirano snimanje možete snimiti spektakularnu snimku, čak i ako se vatromet ugasi trenutak prije ili nakon što to očekujete. Snimljeno modelom EOS M10 tvrtke Canon s objektivom Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM pri 100 mm, 6 s, f/11 i ISO100.

Dva narančasta vatrometa na tamnom nebu.

Snimajte fotografije kako vatromet započinje i provjerite jeste li zadovoljni ekspozicijama. Ako su snimke presvijetle, možete isprobati uži otvor blende (veći f-broj), kao što je f/11. Ako su snimke pretamne, možete isprobati širi otvor blende ili povećati ISO vrijednost – ali ne zaboravite, što je niža ISO vrijednost, to će slika biti oštrija, a rizik od šuma na slici manji. Snimljeno modelom EOS M10 tvrtke Canon s objektivom Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM pri 40 mm, 30 s, f/11 i ISO100.

Prva bitna stvar koju trebate učiniti, bez obzira na to koji uređaj upotrebljavate, je isključiti bljeskalicu – želite svjetlo vatrometa, a ne objekte u blizini obasjane svjetlom bljeskalice. Zatim, ako je moguće, prebacite fotoaparat na način rada koji vam omogućuje neku kontrolu nad postavkama, kao što je Prioritet zatvarača (TV) ili Ručni (M).

Teško je znati kad će najveći i najživopisniji vatromet eksplodirati, pa je dobro fotoaparat podesiti na kontinuirano snimanje, poznato i kao način rada uzastopnog snimanja, te brzo snimiti nekoliko fotografija svaki put kad pritisnete okidač. To će povećati šanse za snimanje jedne ili dvije slike s naročito dramatičnim eksplozijama. EOS R6 tvrtke Canon omogućuje kontinuirano snimanje s do 20 fps u načinu rada elektroničkog zatvarača, što znači da nećete propustiti akciju.

Ako je fotoaparat na stativu, možete upotrijebiti aplikaciju Canon Camera Connect kako biste bežično upravljali zatvaračem fotoaparata s pomoću telefona ili tableta. Umjesto toga, mogli biste upotrijebiti žično ili bežično daljinsko upravljanje ili čak značajku samookidača na fotoaparatu. Sve će vam to omogućiti aktiviranje snimanja bez dodirivanja fotoaparata, čime ćete izbjeći podrhtavanje fotoaparata i održati snimke oštrima.

6. Kako fotografirati vatromet bez stativa?

Ako objektiv ima stabilizaciju slike (potražite IS u nazivu objektiva) ili imate fotoaparat kao što je EOS R6 tvrtke Canon s ugrađenom stabilizacijom slike, to će pomoći u sprječavanju manjeg podrhtavanja koje nastaje prilikom snimanja iz ruke, ali imajte na umu da može smanjiti brzinu zatvarača ako snimate u načinu rada prioriteta otvora blende (AV). Ako upotrebljavate stativ, isključite stabilizaciju slike objektiva. U suprotnom, radi dodatne stabilnosti, pokušajte postaviti fotoaparat na stabilnu površinu kao što je izbočina ili zid, upotrijebiti prikaz uživo na zaslonu na stražnjoj strani fotoaparata ili napraviti probne snimke kako biste provjerili kompoziciju.

7. Kako izoštravati prilikom fotografiranja vatrometa?

Dijete nosi kaput i kapu, gleda žuti i crveni vatromet koji ispunjava nebo.

Još nešto što biste mogli isprobati prilikom snimanja vatrometa je izoštriti zanimljiv objekt u prednjem planu. To će kreirati predivnu pozadinu izvan fokusa. (Tehnički izraz za svilenkasto zamućenu pozadinu je bokeh.) Snimljeno modelom EOS 5D Mark II tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 5D Mark IV tvrtke Canon) s objektivom Canon EF 85mm f/1.8 USM pri 85 mm, 1/100 s, f/1,8 i ISO1600.

Podesite fotoaparat na ručno izoštravanje ili pomaknite sklopku izoštravanja na objektivu u položaj MF te izoštravanje podesite na beskonačno. Na kućištu objektiva ili zaslonu fotoaparata to je simbol ∞. To je odgovarajuća postavka za izoštravanje ako želite snimati vatromet na nebu.

Ako u fotografiju želite uključiti elemente u prednjem planu i želite da i oni izgledaju oštro, dobar savjet je izoštriti točku oko trećine puta u prizor, čime će se stvoriti maksimalna dubinska oštrina i izoštriti većina snimke između prednjeg plana i pozadine. To je brz način emuliranja profesionalne tehnike pod nazivom hiperfokalno izoštravanje – možete pročitati više o tome, kao i upotrijebiti precizniji kalkulator hiperfokalne udaljenosti, u aplikaciji Canon Photo Companion.

8. Koje se postavke trebaju upotrebljavati za fotografiranje vatrometa?

Bez obzira na to koji fotoaparat upotrebljavate, niža ISO postavka (osjetljivost na svjetlost) omogućuje oštrije snimke s boljim bojama i manje šuma. Stoga počnite s postavkom kao što je ISO100 ili ISO125, a zatim prilagodite otvor blende i brzinu zatvarača kako biste dobili dobru ekspoziciju.

Ako snimate iz ruke, počnite s najmanjom brzinom zatvarača koju možete upotrebljavati bez uvođenja neprihvatljivog zamućenja uzrokovanog podrhtavanjem fotoaparata ili kretanjem vatrometa. Brzina zatvarača od približno 1/10 s često daje dobre rezultate – dovoljno brzo za zamrzavanje pokreta vatrometa, ali dovoljno dugo za snimanje svjetla. Kad fotoaparat upotrebljavate na stativu, kao početnu točku možete upotrebljavati mnogo manju brzinu, od jedne ili dvije sekunde.

Kad želite zadržati oštrinu u cijeloj sceni, počnite s postavkom otvora blende od oko f/8. Ako trebate propustiti više svjetla, ali ne možete upotrijebiti manju brzinu zatvarača bez zamućenja, možete pokušati proširiti otvor blende na f/5,6 ili f/4 – ali što je širi otvor blende (tj. manji f-broj), to je manja dubinska oštrina, što znači da je manji dio prizora izoštren.

Možda će trebati nekoliko pokušaja i pogrešaka kako biste pronašli odgovarajuću ravnotežu brzine zatvarača za oštro snimanje detalja koje želite, u kombinaciji s otvorom blende koji pruža dobru ekspoziciju i željenu dubinsku oštrinu. Ako ne možete postići dobru ekspoziciju i rezultate bez zamućenja upotrebljavajući otvor blende i brzinu zatvarača, pokušajte podesiti ISO vrijednost. Fotoaparati s većim senzorima – primjerice fotoaparati bez zrcala sa senzorom punog kadra kao što su EOS RP ili EOS R6 – pružaju bolje radne značajke pri visokim ISO vrijednostima i najbolje rezultate, ali ipak je dobro ISO zadržati na niskoj razini i povećati samo ako treba.

9. Kako snimiti oblike vatrometa?

Način rada Bulb na fotoaparatu omogućuje vam da zatvarač zadržite otvorenim sve dok je to potrebno, što znači da možete snimiti vatromet kako se kreće nebom i eksplodira, ostavljajući tragove svjetla impresivnih oblika. Za upotrebljavanje načina rada Bulb odaberite ručni način rada (M) ili prioritet zatvarača (TV), a zatim birajte sve do kraja ljestvice, nakon 30 s. Pritisnite okidač jednom kako biste otvorili zatvarač, a zatim ponovo kad ga želite zatvoriti.

Za duge ekspozicije fotoaparat morate držati vrlo mirno, stoga je potreban stativ. Upotreba zatvarača na kabelu ili daljinskog upravljača, kao što je bežični daljinski upravljač BR-E1 tvrtke Canon, također je vrlo korisna jer vam omogućuje snimanje bez upotrebe ruku i održavanje snimki oštrima. Ako imate fotoaparat koji podržava Wi-Fi, kao što je EOS 90D tvrtke Canon, možete isprobati aplikaciju Canon Camera Connect koja vam omogućuje daljinsko okidanje zatvarača s pametnog telefona ili tableta.

10. Kako postići odgovarajuću ekspoziciju za vatromet?

Tamno nebo sa svijetlim vatrometom koji na njemu eksplodira nije baš uobičajen scenarij po pitanju fotografskih objekata, a u automatskim načinima rada fotoaparat bi mogao podesiti ekspoziciju koja je previše svijetla za snimku noćnog vatrometa. Ako snimate u ručnom načinu rada (M), ili poluautomatskom načinu rada kao što je prioritet otvora blende (Av) ili prioritet zatvarača (Tv), možete upotrijebiti kompenzaciju ekspozicije kako biste to izbjegli. Potražite tipku -/+ ili ikonu na zaslonu i podesite je na približno -1 do -2.

Ako upotrebljavate ručni način rada (M), možete pratiti i ljestvicu indikatora ekspozicije na LCD zaslonu ili na dnu tražila fotoaparata dok birate kombinaciju postavki koje pomiču indikator na lijevu stranu ljestvice.

Moguće je snimiti spektakularne fotografije vatrometa bez obzira na to koji fotoaparat upotrebljavate. Ono što je najvažnije je da izađete, pokušate i zabavite se!

Napisao Peter Wolinski

Slični proizvodi

Slični članci

 • FOTOGRAFIRANJE VATRE

  Savjeti za fotografiranje vatre

  Otkrijte tehnike potrebne za fotografiranje vatre ili svjetla svijeća.

 • FOTOGRAFIRANJE ZABAVA

  Najbolji savjeti za odlične fotografije zabava

  Snimite nevjerojatne fotografije zabava uz ove jednostavne savjete i tehnike.

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje neba noću

  Najbolje tehnike za snimanje zvijezda noću, uključujući snimke ubrzanog protoka vremena i tragova zvijezda.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Daljinski snimite fotografije

  Otkrijte prednosti daljinskog snimanja za sve vrste fotografija.

 • Prijavite se za naš bilten

  Primajte najnovije vijesti i informacije o proizvodu