PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Način snimanja pejzaža bez stativa

Otkrijte kako snimati detaljne pejzaže pa čak i zamutiti vodu ili oblake prilikom snimanja iz ruke.
Fotograf pejzaža gleda kroz tražilo fotoaparata EOS RP tvrtke Canon kako bi snimio fotografiju nepreglednih polja.

Stativi mogu biti vrlo korisni za pejzažnu fotografiju jer održavaju fotoaparat stabilnim, tako da ne morate brinuti da će male brzine zatvarača uzrokovati zamućene slike, naročito kad snimate pri slabom osvjetljenju. Međutim, mogu biti teški i nezgrapni za nošenje, naročito ako idete na dugu šetnju. Uz moderan fotoaparat, odgovarajuće postavke i malo domišljatosti, sljedeći put kad se zaputite snimiti predivan prizor, stativ možete ostaviti doma i umjesto njega ponijeti termosicu s kavom ili užinu.

1. Budite mirni i upotrijebite svoje tijelo

Fotograf pejzaža gleda kroz tražilo fotoaparata EOS RP tvrtke Canon, oslanjajući se na koljeno radi stabilizacije, kako bi snimio fotografiju nepreglednih polja.

Što je fotoaparat stabilniji, to je manja šansa za njegovo podrhtavanje – ako upotrebljavate malu brzinu zatvarača, zadržite dah dok snimate fotografiju.

Fotograf pejzaža drži EOS RP tvrtke Canon dalje od sebe tako da je traka za nošenje oko vrata zategnuta.

Držanje trake za nošenje oko vrata zategnutom dobar je način stabiliziranja fotoaparata.

Način na koji držite fotoaparat može predstavljati ogromnu razliku između snimanja iznimno oštre slike i slike uništene podrhtavanjem fotoaparata. Kako biste stabilno držali fotoaparat, naslonite donji dio objektiva u dlan lijeve ruke, a lakat držite uz tijelo. Time dobivate čvrstu potporu za fotoaparat.

Svoje tijelo možete iskoristiti i na druge načine kako biste spriječili zamućenje uzrokovano pomicanjem. Pokušajte sjesti i koljenom podbočiti ruku. Umjesto toga, iskoristite traku za nošenje oko vrata – aktivirajte prikaz uživo i držite fotoaparat dalje od tijela tako da se traka zategne, pazeći pritom da ne naprežete vrat.

2. Omogućite stabilizaciju

Fotograf pejzaža drži fotoaparat iznad glave kako bi snimio stablo s oblacima koji se valjaju u pozadini.

Aktiviranje stabilizacije objektiva na modelu Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM omogućuje vam snimanje iz ruke pri brzini zatvarača od 0,8 sekundi.

Stabilizacija objektiva može pomoći u smanjenju podrhtavanja fotoaparata omekšavanjem prirodnog pomicanja ruku, čime se olakšava snimanje iz ruke pri manjim brzinama zatvarača. Obično, pravilo za snimanje iz ruke je da se treba primjenjivati samo pri brzinama jednakima žarišnoj duljini ili većima, primjerice kad upotrebljavate objektiv od 50 mm, ne biste trebali upotrebljavati brzine manje od 1/50 s. No, aktiviranje stabilizacije objektiva omogućuje vam mnogo manje brzine. Canonov asortiman objektiva RF, koji obuhvaća objektive pogodne za početnike kao što su Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM i RF 35mm F1.8 Macro IS STM, upotrebljava naprednu stabilizaciju koja komunicira s fotoaparatom bez zrcala, dok veći sustav za montažu RF omogućuje veće pomicanje senzora.

3. Pronađite povišeno mjesto

EOS RP tvrtke Canon smješten na stupu ograde.

Podešavanje mjerača vremena na dvije sekunde kad se stup ograde upotrebljava za smještanje fotoaparata, daje trenutak da se fotoaparat uravnoteži prije otvaranja zatvarača.

Dok se krećete vani, lako je pronaći platforme i prirodna povišena mjesta koja će pružiti čvrstu bazu za fotoaparat, što vam omogućuje dodatno usporavanje brzine zatvarača. Kad podešavate fotoaparat na dugu ekspoziciju, imajte na umu da poskakivanje zrcala kod DSLR modela (uzrokovano pomicanjem zrcala prema gore radi otkrivanja senzora) može dovesti do podrhtavanja fotoaparata. Podesite zaključavanje zrcala u izborniku fotoaparata ili, ako vaš fotoaparat nema tu značajku, aktivirajte prikaz uživo. Naravno, to nije problem kod fotoaparata bez zrcala kao što je EOS RP. Pritiskanje okidača također može uzrokovati podrhtavanje, pa podesite mjerač vremena na dvije sekunde, upotrijebite daljinsko okidanje ili daljinski okidajte iz aplikacije Canon Camera Connect.

4. Krećite se i eksperimentirajte

Fotograf pejzaža čuči kako bi snimio biljke na ranojutarnjem suncu.

Oslobađanje fotoaparata sa stativa može potaknuti vašu kreativnost, otkrivajući nove kutove i jedinstvene kompozicije.

Krupni plan nježne biljke čija se silueta vidi naspram nisko smještenog sunca.

Stabilizaciju koja se gubi prilikom snimanja iz ruke nadoknadit ćete prilagodljivošću. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 1/100 s, f/ 16 i ISO100.

U pejzažnoj fotografiji uvijek će postojati mjesto za stative, ali ponekad snimanje bez njega može biti korisno za fotografiranje. Svrha stativa je ograničiti pomicanje, ali kad vam je fotoaparat u ruci, imate slobodu isprobavanja raznih položaja, snimanja iz raznih kutova i eksperimentiranja s kreativnošću. Vaše snimke možda neće biti dinamične ako stojite na jednom mjestu, čak i ako pronađete privlačan prednji plan i kadrirate prema pravilima trećina.

5. Aktivirajte automatski ISO

Fotograf se saginje kako bi iz niskog kuta snimio snimku komada naplavljenog drva na obali.

Fotograf je iskoristio prednost slobode kretanja koju pruža snimanje iz ruke kako bi snimio komad naplavljenog drva iz drugog kuta.

Komad naplavljenoj drva na pustoj obali. Kretanje valova zamućeno je upotrebom duge ekspozicije.

Ova ekspozicija od dvije sekunde prilikom snimanja iz ruke, koja je nježno zamutila kretanje valova, postignuta je zahvaljujući stabilizaciji slike u kućištu fotoaparata EOS R6 tvrtke Canon u kombinaciji sa stabilizacijom slike u objektivu Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Ovu snimku možda bi zapravo bilo teže postići sa stativom jer bi kovitlanje vode oko njegovih nogu unijelo kretanje. Snimljeno pri 35 mm, 2 s, f/7,1 i ISO125.

Prije nekoliko godina bilo bi nezamislivo povećati ISO na 1600, ali s obzirom na to da moderni senzori danas mnogo bolje rade pri slabom osvjetljenju, moguće je postići nevjerojatno čiste snimke, čak i pri ovim razinama. Za jednostavno osnovno podešavanje ekspozicije odaberite ručni način rada, automatski ISO i brzinu zatvarača jednaku žarišnoj duljini ili veću. Fotoaparat će prilagoditi ISO prizoru, pa možete s pouzdanjem kreativno birati brzinu zatvarača i otvor blende.

Napredniji fotoaparati bez zrcala tvrtke Canon kao što je EOS R6 imaju naprednu stabilizaciju slike u kućištu (IBIS) koja radi neovisno o optičkoj stabilizaciji slike u objektivu ili zajedno s njom kako bi se postiglo do 8 koraka stabilizacije slike, što vam omogućuje ekspozicije u trajanju od nekoliko sekundi bez stativa.

Napisao James Paterson

Slični proizvodi

Slični članci

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE NA OTVORENOM

  Savjeti za fotografiranje u ekstremnim vremenskim uvjetima

  Od zaštite opreme do vas samih, donosimo vam najvažnije savjete i trikove za ovladavanje fotografiranjem u ekstremnim vremenskim uvjetima.

 • PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  Izazov s objektivom za snimanje pejzaža

  Profesionalna fotografkinja Verity Milligan dijeli svoje iskustvo snimanja kreativnih pejzaža s dva lagana objektiva.

 • OSNOVE UREĐIVANJA

  Način uređivanja pejzažnih fotografija za ispisivanje

  Tehnike uređivanja koje će vaše fotografije lijepih pejzaža pretvoriti u umjetnička djela.

 • AVANTURISTIČKA FOTOGRAFIJA

  Savjeti za avanturističku fotografiju

  Pet savjeta za snimanje avantura na otvorenom pomoću fotoaparata EOS M6 Mark II.