H1 header

Snimajte oštrije snimke brzih pokreta

Snimanje odličnih akcijskih snimaka, primjerice gradskih riječnih surfera, snowboardera ili trkača, znači da morate razmišljati unaprijed. Prije svega, morate razmisliti što želite snimiti, koliko se brzo objekt kreće te gdje ćete postaviti opremu i s kojeg ćete mjesta snimati.

Mnogo snimajte i ne skidajte pogled s akcije

Što više snimaka snimite, veća je vjerojatnost da ćete dobiti željenu snimku. Ne skidajte pogled s akcije i izbjegavajte provjeravanje svake snimke koju snimite jer ćete tako propustiti ono što vam se događa ispred objektiva. Kad je akcija na vrhuncu, radije snimajte kratke nizove fotografija umjesto pojedinačnih snimaka. Kod većine DSLR i naprednih kompaktnih fotoaparata te fotoaparata bez zrcala, kao i kod mnogih pametnih telefona, dostupan je način rada uzastopnog ili kontinuiranog snimanja. Savršen je za utrke, brze sportske snimke, plesače ili surfere.

Predvidite kretanje objekta i koristite kontinuirano izoštravanje

Bilo da fotografirate maraton u Londonu, surfere u Münchenu ili nogometnu utakmicu s po 5 igrača kod prijatelja, ostavite prostor objektima za kretanje i predvidite što će učiniti sljedeće. Ako je moguće, postavite fotoaparat na način rada kontinuiranog izoštravanja (zove se AI SERVO ili SERVO AF na fotoaparatima tvrtke Canon) kako bi se automatski prilagođavao i održavao objekte oštrima dok ih izoštravate. Svi DSLR i napredni kompaktni fotoaparati te fotoaparati bez zrcala tvrtke Canon nude tu funkciju.

Zamrznuti ili ne zamrznuti?

Snimanje pokreta svodi se na odlučivanje hoćete li zamrznuti akciju ili pokušati snimiti zamućenu akciju koristeći malu brzinu zatvarača. U većini slučajeva nastojat ćete postići oštru i jasnu snimku scene. Kako biste to učinili, odaberite veliku brzinu zatvarača. Koliko će velika biti ta brzina zatvarača ovisi o brzini kojom se objekt kreće. 1/4000 s može biti dovoljno brzo za zamrzavanje kretanja automobila i njegovih kotača. 1/250 s dovoljno je za snimanje trkača. Možete pokušati i pomicanje fotoaparata kako biste pratili objekt. Time će se pozadina zamutiti, a objekt će izgledati oštro.

Unesite dramatičnost zumiranjem

Kada snimate akciju, pokušajte zumirati kako biste približili akciju i snimili što se događa. Ako snimate ljude, izoštrite njihova lica radi dodatne dramatičnosti snimke. Pokušajte dočarati izraz osobe koju snimate dok je izgubljena u akciji ili dok nastoji postići pobjednički gol.

Povećajte ISO postavku za više svjetla

Ako osvjetljenje nije dovoljno, pokušajte povećati ISO na 400, 800 ili više. Ako i dalje niste zadovoljni rezultatima, prijeđite na ručni način rada i preuzmite kontrolu nad otvorom blende. Zatim odaberite f/4 ili f/2,8 kako biste propustili što je moguće više svjetla. Tako ćete moći snimati koristeći veću brzinu zatvarača, što će rezultirati oštrijim snimkama.