Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Fotografije s ubrzanim prolaskom vremena: oživljavanje pejzaža

Fotografija s ubrzanim prolaskom vremena uključuje snimanje stotina ili čak tisuća fotografija koje se zatim reproduciraju redoslijedom i postaju vremenski komprimirani videozapis. Kao zabavna umjetnička forma, udiše novi život tradicionalnoj pejzažnoj fotografiji. "Fotografije s ubrzanim prolaskom vremena omogućavaju uvid u novi potencijal pejzaža", kaže Alex Nail, profesionalni fotograf pejzaža i snimatelj videozapisa s ubrzanim prolaskom vremena koji proizvodi vizualne materijale za organizacije kao što su Visit Britain i Woodland Trust.
"Gledatelji se ponekad teško povezuju sa snimkama pejzaža, ali čim u priču uključite pokret, scena dobiva život. Ako se nalazite vani na prekrasan ljetni dan, jako svjetlo možda neće biti dobro za fotografije, ali kad vidite oblake kako se gomilaju ili prolaze, to je savršena prilika za snimanje s ubrzanim prolaskom vremena."
Izlazak sunca, potok koji žubori, morski valovi ili čak promet na gradskoj ulici možete pretvoriti u nesvakidašnju snimku koju možete pripremiti i snimiti u roku od nekoliko minuta.
Pomoću malog, laganog i intuitivnog fotoaparata bez zrcala Canon EOS RP sa senzorom punog kadra koji je idealan za kreativne snimke u pokretu, Alex je podijelio pet najboljih savjeta za snimanje pejzaža s ubrzanim prolaskom vremena.

1. Odaberite pravi komplet

Snow blows through the air creating a mist, covering a mountain in front of a river.
Alexu je maleni, lagani i moćni Canon EOS RP idealan za snimanje pejzaža s ubrzanim prolaskom vremena na udaljenim lokacijama.

Kod snimanja pejzaža s ubrzanim prolaskom vremena, Alex upotrebljava stativ, širokokutni ili pak objektiv za zumiranje srednjeg opsega te obično i intervalometar za postavljanje intervala između kadrova. Međutim, brojni fotoaparati tvrtke Canon, uključujući EOS 250D, EOS 90D, EOS M6 Mark II, EOS 6D Mark II i EOS RP imaju ugrađeni intervalometar i način snimanja videozapisa s ubrzanim prolaskom vremena, a pritom svi podržavaju snimanje 4K videozapisa s ubrzanim prolaskom vremena. EOS RP omogućava snimanje u intervalima od jedne sekunde ili više uz trajanje do 3600 sličica, u 4K UHD ili Full HD razlučivosti, a čitav je postupak jednostavan: postavite fotoaparat, odaberite razmak između fotografija i koliko dugo želite snimati, a fotoaparat će se pobrinuti za ostalo, uz interno povezivanje slika u videozapis.

"Canon EOS RP omogućava jednostavno postavljanje fotoaparata koji će obaviti svoj posao dok se scena pred vama mijenja", kaže Alex.

Alex je upario Canon EOS RP s objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM. "Taj objektiv odgovara fotografijama s ubrzanim prolaskom vremena jer omogućava uistinu korisne žarišne duljine. Brojne svoje pejzaže s ubrzanim prolaskom vremena snimio sam s 24 mm, a taj mi je objektiv omogućio dodatni pristup udaljenijim prizorima", kaže. Osim RF objektiva nove generacije, Canon EOS RP kompatibilan je i s Canonovim EF te EF-S objektivima putem adaptera za montažu EF-EOS R.

2. Postavite fotoaparat

Tehnologija stabilizacije slike u 5 koraka kod objektiva Canon RF 24-105mm F4L IS USM korisna je prilikom snimanja iz ruke, ali Alex za snimke s ubrzanim prolaskom vremena savjetuje upotrebu stativa. "Ako vaš objektiv ima sklopku za stabilizaciju slike, nemojte zaboraviti deaktivirati IS prilikom upotrebe stativa jer inače može doći do otklona", kaže. Odaberete li način snimanja videozapisa s ubrzanim prolaskom vremena, Canon EOS RP će onemogućiti internu stabilizaciju objektiva.

Kako biste povećali jasnoću i konzistentnost, Alex savjetuje zaključavanje postavki. "Trik je u odabiru ručnog izoštravanja. Ako se scena ili razina osvjetljenja promijeni ili ako dođe do sitne promjene u izoštravanju, može doći i do problema, stoga isključite automatsko izoštravanje – u fotoaparatu i postavkama – i izoštravajte ručno." Jednostavno na sklopki objektiva AF/MF odaberite MF.

3. Ovladajte ekspozicijom

Kod snimanja pejzaža oslanjate se na prirodno osvjetljenje, koje se može promijeniti brzo, u roku od nekoliko sekundi, zbog čega kod snimanja fotografija s ubrzanim prolaskom vremena ekspozicija igra značajnu ulogu. Ako ne snima sunce izravno, Alex izlaske i zalaske sunca snima uz način rada prioriteta otvora blende, što znači da fotoaparat automatski postavlja brzinu zatvarača u skladu sa svjetlošću. "Promjene u ekspoziciji između kadrova vrlo su malene", kaže, "tako da ima manje titranja nego što biste očekivali." Međutim, ako želite snimiti prirodne promjene u ekspoziciji, Alex predlaže prelazak na ručni način rada. "To je najjednostavniji način za snimanje s ubrzanim prolaskom vremena, jer postavku jednom namjestite i to je to."

Kod načina snimanja videozapisa s ubrzanim prolaskom vremena, Canon EOS RP omogućava snimanje probne snimke pomoću koje možete ocijeniti postavke ekspozicije prije nego što pritisnete gumb za snimanje i počnete snimati s ubrzanim prolaskom vremena.

4. Odaberite odgovarajuće trajanje scene

Interval između snimaka prilagodite brzini promjene prizora. Protjecanje vode, morski valovi i promet na ulici odvijaju se relativno brzo, a kraći intervali omogućavaju njihovo snimanje bez naglih, trzajnih promjena. Kod brzih oblaka za vjetrovita dana odaberite interval između 1 i 4 sekunde.

Prilikom snimanja isječka od četiri do šest sekundi, Alex nastoji snimiti između 10 i 12 sekundi snimke – "možda nećete znati kad će se točno dogoditi najzanimljiviji dio", objašnjava. Ako odaberete ručno snimanje s ubrzanim prolaskom vremena u softveru, možete ubrzati reprodukciju, a "udvostručavanje broja sličica omogućit će vam udvostručavanje brzine ako primijetite da se snimka s ubrzanim prolaskom vremena kreće presporo". Većina Alexovih snimki počinje s približno 300 kadrova, što mu daje 12 sekundi snimke prilikom reprodukcije brzinom od 25 sličica u sekundi (fps).

Kako vam se vještine razvijaju, Alex savjetuje eksperimentiranje s prelascima na sumrak, a zatim na zvjezdano nebo. "Kako biste snimili noćno nebo s ubrzanim prolaskom vremena uz prikaz zvijezda koje se vrte oko Sjevernjače, snimajte pri intervalima od 40 sekundi uz brzinu zatvarača od 30 sekundi", kaže. "Trebat će vam puno dulje vremensko razdoblje nego kod snimanja oblaka."

Trajanje baterije svakako je važno prilikom snimanja noćnih scena. "Shvatio sam kako su Canonove baterije uistinu pouzdane, čak i po hladnoći", kaže Alex. Ipak, imajte na umu kako će kapacitet baterije za hladnog vremena biti nešto manji. Prilikom dugog ili cjelonoćnog snimanja fotoaparatom Canon EOS RP, razmislite o povezivanju fotoaparata na izvor napajanja putem dodataka kao što su AC adapter AC-E6N, DC adapter DR-E18 ili AC adapter ACK-E18.

5. Izradite dojmljivu kompoziciju

Taken on a craggy outcrop, the misty valley can be seen below

Prilikom fotografiranja pejzaža, Alex preferira snažne grafičke elemente u prednjem planu, poput kamenja, stabala ili vode, ali komponiranje snimki s ubrzanim prolaskom vremena zahtijeva drugačiji pristup. "Uspješne snimke s ubrzanim prolaskom vremena one su u kojima je kadar jednostavan i njegove kvalitete dolaze do izražaja. Prilikom snimanja fotografija vodim računa o preciznosti kompozicije, dok kod snimanja s ubrzanim prolaskom vremena snimam šire jer je teško anticipirati što će se dogoditi – tako da u naknadnoj obradi snimku po želji mogu izrezati. Objektiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM je idealan: Mogu snimati širokokutno, a ako scena zahtijeva sužavanje, npr. kad mjesec ili sunce nestaju iza obzora, omogućava mi i to."

Kad se sljedeći put nađete na otvorenom, potražite priliku za oživljavanje pejzaža – snimanje s ubrzanim prolaskom vremena ne zahtijeva nužno više vremena od postavljanja fotoaparata na stativ i fotografiranja pejzaža, a fotoaparat koji omogućava snimanje s ubrzanim prolaskom vremena kao što je Canon EOS RP olakšava posao.Napisala: Natalie Denton

Slični članci
A female photographer stands on rocks in shallow water photographing a lake surrounded by mountains

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Izazov s objektivom za snimanje pejzaža

Profesionalna fotografkinja Verity Milligan dijeli svoje iskustvo snimanja kreativnih pejzaža s dva lagana objektiva.

Create light trails

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Stvorite svjetlosne tragove

Kako upotrijebiti duge ekspozicije za snimanje tragova svjetla: savjeti pobjednika natječaja Canon Redline Challenge.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike