SNIMANJE VLOGOVA

Upute za snimanje vlogova: osam savjeta za početak rada

Pokretanje vloga zabavno je, pruža zadovoljstvo i jednostavnije je nego ikada – naročito ako slijedite naše stručne savjete za izradu boljih, učinkovitijih vlogova.
Žena drži fotoaparat na stativu na ruci, okrenut prema sebi, s brojnim zamućenim višebojnim zgradama na obali rijeke iza nje.

Pronašli ste svoj stil, predivnu lokaciju i zanimljivu priču. Smatrate kako imate sastojke za savršen vlog, ali znate li koji komplet odabrati i kako snimiti videozapis čiji je standard dovoljno visok da zadovolji profinjenu publiku?

U ovom načinu rada za vlogging donosimo osam savjeta koji će pomoći i početnicima i iskusnim vlogerima da poboljšaju svoje vlogove. Saznajte kako možete snimiti kvalitetne vlogove zbog kojih će se vaši gledatelji iznova vraćati, kako postići stabilne i oštre snimke (bez podrhtavanja), koja je važnost kreativnog kadriranja i što vam je potrebno za snimanje čistog i jasnog zvuka. Bez obzira na to koji fotoaparat za snimanje vlogova imate, snimate li fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS R10 ili Canon EOS R6, evo što trebate uzeti u obzir pri snimanju prvih vlogova.

1. Pri odabiru kompleta uskladite fotoaparat i veličinu senzora

Podijeljena slika koja prikazuje Canon EOS R6 na velikoj stijeni i fotoaparat Canon EOS R7 postavljen na stijeni.

Senzori tvrtke Canon punog kadra 1,6x veći su od senzora APS-C formata. To znači da fotoaparat APS-C formata kao što je EOS R7 (desno) pruža uži prikaz od fotoaparata sa senzorom punog kadra kao što je EOS R6 (lijevo) s istim objektivom, uz „faktor obrezivanja“ od 1,6x – objektiv od 24 mm sa senzorom punog kadra na APS-C fotoaparatu daje vidno polje od 38,4 mm.

Fotoaparat s većim senzorom daje bolju kvalitetu slika, ali kod snimanja vlogova važno je uskladiti veličinu senzora s ukupnom veličinom fotoaparata. Primjerice fotoaparat serije PowerShot G s ugrađenim objektivom, kao što je PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon, iznimno je kompaktan i prenosiv fotoaparat za snimanje vlogova. Međutim, fotoaparat bez zrcala ili DSLR s izmjenjivim objektivom dat će vam veću raznolikost opcija objektiva.

Uz fotoaparate s izmjenjivim objektivima postoji još jedan izbor koji ćete morati napraviti: fotoaparat s izmjenjivim objektivom ili APS-C. Fotoaparati sa senzorom punog kadra (kao što su Canon EOS RP i EOS R6) imaju velike senzore s velikim dinamičkim rasponom i odličnim radnim značajkama pri slabom osvjetljenju, kao i široko vidno polje, ali kućište fotoaparata je veće i teže. Fotoaparati APS-C formata (obuhvaćaju fotoaparate bez zrcala Canon EOS R10 i EOS R7) koriste manji senzor koji donosi uže vidno polje, ali uz manji i lakši fotoaparat.

2. Najbolji objektivi za snimanje vlogova

Žena u ljetnoj haljini drži hladno piće uz obalu, a ispred sebe drži fotoaparat za snimanje.

Svestrani objektiv RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pruža široko vidno polje, idealno za snimanje vlogova.

Mnogi vlogeri upotrebljavaju širokokutne objektive jer se mogu upotrebljavati u skučenim prostorima kao što su spavaća soba ili kuhinja kako bi se prikazao što je moguće veći prizor. Objektiv od 24 mm dobar je za to, ali izrazito širokokutni objektiv – s efektivnom žarišnom duljinom manjom od 24 mm – još je bolji.

Stoga, ako snimate fotoaparatom s formatom APS-C, kao što je Canon EOS M50 Mark II, uparivanje s iznimno širokokutnim objektivom za zumiranje kao što je objektiv EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM tvrtke Canon omogućuje vam da više toga obuhvatite u kadar.

Kod fotoaparata sa senzorom punog kadra i sustavom EOS R kao što su EOS R6 ili EOS RP, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM kompaktan je, tih i jednostavan objektiv koji pruža slično, izuzetno široko vidno polje. Korisnici DSLR fotoaparata mogu se odlučiti za Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, koji također može rabiti na fotoaparatima sa sustavom EOS R s bilo kojim modelom iz asortimana adaptera za montažu EF-EOS R.

Bez obzira na to koji objektiv odlučite upotrijebiti, okrenite zaslon fotoaparata prema gore kako biste se lakše smjestili u kadar te olakšali snimanje selfie snimki i snimanje iz niskog kuta. Mnogi fotoaparati, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, mogu se povezati i putem Bluetooth veze s aplikacijom Canon Camera Connect na pametnom uređaju kako biste se mogli snimati daljinskim putem.

3. Objektiv s fiksnom žarišnom duljinom ili objektiv za zumiranje?

Fotoaparat EOS R6, objektiv RF 16 mm F 2,8 STM s mikrofonom na drvenom stolu na otvorenom.

Izvrstan objektiv za vlogere s fotoaparatima sa sustavom EOS R jest Canon RF 16mm F2.8 STM, iznimno širokokutan, brz, iznimno kompaktan i cijenom pristupačan.

Još jedan izbor koji vlogeri moraju napraviti jest objektiv s fiksnom žarišnom duljinom ili objektiv za zumiranje. Objektivi fiksne žarišne duljine ograničavaju ih na jedno vidno polje i imaju veće otvore blende. Što je veći otvor blende (to je manji f broj), više svjetla ulazi u objektiv, što znači bolju kvalitetu slike pri slabom osvjetljenju. Veliki otvori blende olakšavaju postizanje male dubine polja, pa ako želite snimati videozapise s izoštrenim objektom u odnosu na zamućenu pozadinu, najbolji izbor možda je objektiv fiksne žarišne duljine.

Objektivi fiksne žarišne duljine često su optički oštriji od objektiva za zumiranje te su fizički manji i lakši. Ako se obično nalazite u jednom položaju i želite održati kvalitetu slike na najvišoj razini, objektiv fiksne žarišne duljine možda će biti najbolji izbor. Za fotoaparate sa sustavom EOS R sa senzorom punog kadra, RF 24mm F1.8 MACRO IS STM odličan je izbor – malen je i lagan, dovoljno širok za snimanje vlogova u zatvorenom, pri čemu je otvor blende f/1.8 odličan za zamućenje pozadine i snimanje u mračnijim okruženjima.

Objektivi za zumiranje obično su veći zbog dodatnih pokretnih dijelova, ali njihova svestranost može biti korisna ako snimate s raznih udaljenosti i na različitim lokacijama. Objektiv za zumiranje s velikim rasponom žarišnih duljina, kao što je RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, omogućava snimanje iz širokokutnog i telefoto kuta bez potrebe za zamjenom objektiva, tako da nećete morati nositi dodatne objektive sa sobom.

4. Odlučite o razlučivosti i brzini

Muškarac se snima modelom Canon PowerShot G7 X Mark III dok meditira blizu ruba litice. U pozadini se vidi ocean.

Koliko god kreativan sadržaj bio, ako na snimci nedostaje detalja, to bi trebalo poboljšati. Tražite fotoaparate s mogućnošću snimanja Full HD ili 4K videozapisa – Full HD je dobar standard, ali 4K daje još više detalja, omogućujući obrezivanje i stabilizaciju snimki bez kompromisa po pitanju kvalitete. Snimanje u 4K razlučivosti ne znači da morate i objavljivati u 4K, ali ne zaboravite da će više vremena trebati za uređivanje i prijenos 4K snimki.

Najvažnija stavka koju trebate razmotriti je brzina koja će odgovarati objektu. Uglađenih 60 fps (sličice u sekundi) najbolja je brzina za akcijske vlogove i pruža mogućnost kreiranja efekata usporenog kretanja. 30 fps ili 25 fps bit će dobro za sve ostalo. Ako želite još detaljnije snimke usporenog kretanja, EOS R7 Mark II i PowerShot G7 X Mark III pružaju velike brzine izmjene sličica do 120 fps pri snimanju u Full HD razlučivosti.

5. Održavajte snimke stabilnima i izoštrenima

Canon EOS M50 Mark II s mikrofonom na vrhu, sa sklopljenim zaslonom okrenutim prema naprijed, smješten na malom stalku na bijelom stolu.

Canon EOS M50 Mark II dizajniran je za vlogove. Uz automatsko izoštravanje s praćenjem lica i objekta u 143 točaka, izvrstan je izbor kada treba zadržati oštrinu, a može čak i snimati vertikalne videozapise spremne za TikTok ili Instagram.

Kompaktna veličina i lagan dizajn fotoaparata za snimanje vlogova tvrtke Canon, kao što su Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II i Canon EOS R10 čine ih idealnima za snimanje kretanja. Zanimljiv vlog trebao bi publiku povesti na put s vama – bilo kamenitim gradskim ulicama ili prikazujući vašu reakciju dok odmotavate najnovije kupljene stvari – a kretanje može biti ključ za to. Umjesto da su nestabilne i da odvlače pažnju, pobrinite se da snimke budu uglađene kako bi se gledatelji mogli usredotočiti na uzbudljivu lokaciju na kojoj se nalazite ili zanimljivu priču.

Kako bi snimke ostale stabilne, poduprite fotoaparat dlanom i uhvatite ga s bočne strane. Ako trebate dodatnu potporu, koristan može biti dodatni rukohvat koji se postavlja na kućište fotoaparata i pruža oslonac.

Tehnologija je na vašoj strani: Za oštre i stabilne videozapise upotrijebite objektiv sa stabilizacijom slike ili fotoaparat koji ima neki oblik stabilizacije slike. PowerShot G7 X Mark III ima i dinamičku stabilizaciju slike u 5 osi dizajniranu da neutralizira podrhtavanje fotoaparata čak i kad trčite, panoramirate ili snimate pri punom zumiranju. Neki fotoaparati sa sustavom EOS R imaju ugrađenu stabilizaciju slike (IBIS) koja stabilizira sliku bez obzira na to koji je objektiv montiran, no kada rabite objektiv s optičkim stabilizatorom slike na fotoaparatu sa sustavom IBIS, dva sustava za optičku stabilizaciju rade u tandemu kako bi savladali širi raspon vibracija nego što bi to mogao samo jedan sustav.

Kad ste vloger, ljudi gledaju vaše lice pa je od ključne važnosti da ono bude izoštreno. Canonova tehnologija prepoznavanja lica i prepoznavanje oka omogućuje automatsko praćenje lica i njegovo izoštravanje.

6. Smisleno panoramirajte

Žena u vrtu sama snima videozapise modelom Canon PowerShot G7 X Mark III na stativu tvrtke Canon.

Savršen dodatak za vlogere u pokretu je stativ s drškom Canon HG-100TBR. Funkcionira i kao mali stativ i drška, zajedno s odvojivim kontrolama za daljinsko snimanje i prilagodljivom glavom, a pomaže pri stabilizaciji te ima prostor za montiranje vanjskog mikrofona.

Vodoravno pomicanje fotoaparata tijekom snimanja, ili „panoramiranje“, omogućuje publici da vidi ono što vi vidite, da bude s vama dok gledate prostrani zaljev ili obzor prepun privlačnih zgrada. Prekomjerno pomicanje može dezorijentirati, ali ako je umjereno, može biti zanimljivo i voditi priču.

Pažljivo upotrebljavajte pomicanje, nemojte žuriti i držite obzor u ravnini. Neki fotoaparati, kao što je PowerShot G7 X Mark III, imaju i indikator razine koji pomaže pri niveliranju. IBIS kod najnovijih fotoaparata sa sustavom EOS R, kao što je EOS R7, olakšava automatsko niveliranje. Ako nemate stativ, postavite fotoaparat na nešto stabilno, kao što je rub klupe ili stol, i ravnomjerno ga pomičite prema bočnoj strani.

7. Priključite vanjski mikrofon kako bi kvaliteta zvuka bila bolja

Canon EOS R10 s DM-E1D mikrofonom na stalku na stolu, naspram jarke sunčeve svjetlosti.

Stereo mikrofon Canon DM-E1D potpuno je digitalan, bežičan i napaja se izravno iz samog fotoaparata, a može se postaviti u tri smjera (izravno, pri 90 ° ili 120 º). To je učinkovit način za poboljšanje kvalitete zvuka i kompatibilnost sa svim fotoaparatima koji imaju višefunkcijski priključak za dodatnu opremu – uključujući modele EOS R3, EOS R7 i EOS R10.

Većina fotoaparata koji snimaju videozapise ponudit će prihvatljivu kvalitetu zvuka, naročito najnoviji modeli kao što su EOS R7 i EOS R10, ali ako je odličan zvuk važan za snimanje vlogova, razmislite o priključivanju vanjskog mikrofona. Vanjski mikrofon naročito je koristan kad radite na otvorenom, jer će ugrađeni mikrofon fotoaparata vjerojatno snimiti ometajuće pozadinske zvukove kao što je vjetar, dok vanjske mikrofone možete smjestiti tako da blokirate pozadinske zvukove. Neki fotoaparati imaju ugrađenu značajku filtra za blokiranje zvukova vjetra koja smanjuje buku vjetra snimljenu ugrađenim mikrofonom, ali time se smanjuje i zvuk basa, što znači da biste mogli dobiti manje prirodnog zvuka u odnosu na dobro postavljen vanjski mikrofon.

Ako želite upotrebljavati vanjski mikrofon, pronađite fotoaparat s priključnicom za vanjski mikrofon, kao što je Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III ili EOS R7.

8. Upotrebljavajte Wi-Fi za dijeljenje

Ručno podesite LCD zaslon fotoaparata Canon PowerShot G7 X Mark III na stativu tako da ga osoba može vidjeti tijekom snimanja.

Fotoaparati s pokretnim zaslonima savršeni su za snimanje vlogova. Jednostavno okrenite zaslon kako biste se pri snimanju mogli okrenuti prema sebi i pravilno se kadrirati.

Mnogi fotoaparati koji su danas dostupni na tržištu, uključujući Canon EOS M50 Mark II i Canon EOS R7, imaju integrirani Wi-Fi i Bluetooth, dajući vam mogućnost dijeljenja i rezervnog kopiranja bežičnim putem gdje god da se nađete u svijetu. Uz kompatibilne fotoaparate tvrtke Canon s omogućenom Wi-Fi vezom, dok su povezani s internetom, usluga image.canon pruža jednostavan prijenos slika i videozapisa u oblak, gdje se sigurno spremaju i omogućeno je njihovo automatsko prosljeđivanje na vaše uređaje i web-usluge.

Canon PowerShot G7 X Mark III ima Bluetooth i Wi-Fi za stalnu vezu s pametnim uređajem. Osim toga, možete uspostaviti Wi-Fi vezu s pametnim uređajem ili mrežom radi pristupa internetu i prenositi sadržaj uživo na svoj YouTube1 kanal.

Napisali Natalie Denton i Sam Kieldsen

  1. Usluga prijenosa uživo s ovog proizvoda podržava prijenos uživo samo na YouTubeu. Kako biste uslugu prijenosa uživo, registracija na image.canon je potrebna.

    Sukladno YouTubeovim "Ograničenjima prijenosa uživo", korisnici moraju imati najmanje 1000 pretplatnika na svom kanalu kako bi mogli prenositi uživo s mobilnog uređaja. To se ograničenje primjenjuje i na YouTubeovu uslugu prijenosa uživo dostupnu putem modela Canon PowerShot G7 X Mark III.

    Aktualne informacije o ograničenjima potražite na stranici Google support.

    Moguće je da će se prijenos uživo na YouTubeu izmijeniti, obustaviti ili prekinuti bez ikakve prethodne obavijesti.

    Unaprijed imajte na umu da tvrtka Canon ne preuzima nikakve odgovornosti za usluge koje pružaju treće strane, uključujući i prijenos uživo na YouTubeu.

Slični proizvodi

  • Kompaktni digitalni

    PowerShot V10 (Black)

    Istaknite se na internetu i ostanite diskretni tijekom snimanja uz džepnu 4K kameru „sve u jednom” za snimanje vlogova tvrtke Canon.
  • Kompaktni digitalni

    PowerShot G7 X Mark III

    Povezani fotoaparat koji snima vrhunske videozapise i fotografije, koji će se svidjeti vašim pratiteljima.
  • Fotoaparati bez zrcala

    EOS R50

    Ovim fotoaparatom bez zrcala EOS R izradite najprivlačniji sadržaj, od oštrih fotografija do 4K videozapisa i prijenosa uživo. Sve u jednom namjenskom uređaju.
  • Fotoaparati bez zrcala

    EOS R10

    Napravite sljedeće korake s fotografijama i videozapisima uz fotoaparat bez zrcala sa sustavom EOS R, izrađen oko senzora APS-C formata.
  • Širokokutni objektiv s fiksnom žarišnom duljinom

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Kompaktan, lagan objektiv fiksne žarišne duljine od 24 mm idealan je za fotografiranje pejzaža, snimanje vlogova i interijera – ali i odlične makro fotografije.
  • Izuzetno širokokutni objektiv za zumiranje

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Kompaktan i lagan objektiv za zumiranje RF 15-30mm, savršen za putovanja, uključujući gradske panorame, pejzaže, arhitekturu i vlogove u pokretu.
  • Širokokutni objektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Kompaktan i cijenom pristupačan iznimno širokokutni objektiv od 16 mm sa senzorom punog kadra za seriju EOS R, dizajniran je za vlogere i kreativne snimatelje sadržaja.
  • Stativ

    Tripod Grip HG-100TBR

    Snimajte dulje, uz veću stabilnost i kreativnu prilagodljivost zahvaljujući ovoj jedinstvenom stativu s drškom s odvojivim daljinskim upravljačem.
  • Dodatna oprema

    Usmjereni stereo mikrofon DM-E1D

    Za čist, jasan digitalni zvuk odaberite višefunkcijski priključak za usmjereni stereo mikrofon DM-E1D zbog njegove pouzdanosti te brzog pristupa postavkama putem LCD zaslona kompatibilnog fotoaparata.
  • Slični članci

  • SNIMANJE VLOGOVA

    Kreiranje sadržaja uz EOS R50

    Prenesite objave na društvenim mrežama na novu razinu uz EOS R50 tvrtke Canon.

  • VIDEO

    Savjeti za poboljšanje videozapisa za društvene mreže

    Četiri kreatora raspravljaju što čini odličan sadržaj i kako se istaknuti na internetu.

  • SNIMANJE VLOGOVA

    Najbolji fotoaparati i objektivi tvrtke Canon za snimanje vlogova

    Canon proizvodi asortiman fotoaparata i objektiva koji su idealni za kreatore sadržaja. Ovaj vodič pomoći će vam da pronađete model koji vam savršeno odgovara.

  • SNIMANJE VLOGOVA

    Snimanje vlogova u pokretu

    Četiri najpopularnije influencerice detaljno su testirale PowerShot V10 tvrtke Canon.