SNIMANJE VLOGOVA

Upute za snimanje vlogova: savjeti za uspješno snimanje vlogova

Pokretanje vloga zabavno je i ispunjavajuće – samo slijedite naše savjete za snimanje vlogova i saznajte kako snimati predivne snimke koje će zadovoljiti profinjene gledatelje.
Osoba na plaži drži fotoaparat na stativu s drškom ispred sebe.

Pronašli ste svoj stil, predivnu lokaciju i zanimljivu priču o kojoj ćete snimiti vlog. Možda imate sve sastojke za savršen vlog, ali znate li koji komplet odabrati i kako snimiti videozapis čiji je standard dovoljno visok da zadovolji profinjenu publiku?

U ovim uputama za snimanje vlogova otkrivamo sedam savjeta za početnike i vlogere koji žele poboljšati kvalitetu svojih videozapisa. Saznajte kako možete snimiti kvalitetan materijal zbog kojeg će se vaši gledatelji iznova vraćati, kako postići stabilne i oštre snimke (bez podrhtavanja), koja je važnost kreativnog kadriranja i što vam je potrebno za snimanje čistog i jasnog zvuka. Bez obzira na to koji fotoaparat za snimanje vlogova imate, snimate li fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon, EOS M50 Mark II tvrtke Canon ili EOS M6 Mark II tvrtke Canon, evo što trebate uzeti u obzir prilikom izrade prvih vlogova.

1. Pri odabiru kompleta uskladite fotoaparat i veličinu senzora

Muškarac u kaputu stavlja PowerShot G7 X Mark III u džep.

Bez obzira na to koji fotoaparat preferirate, slijedite sedam najboljih savjeta u ovom članku i otkrijte kako možete zakoračiti u svijet snimanja vlogova.

Fotoaparat s većim senzorom daje bolju kvalitetu slika, ali kod snimanja vlogova važno je uskladiti veličinu senzora s ukupnom veličinom fotoaparata. Primjerice fotoaparat serije PowerShot G s ugrađenim objektivom, kao što je PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon, iznimno je kompaktan i prenosiv fotoaparat za snimanje vlogova. Međutim, fotoaparat bez zrcala ili DSLR s izmjenjivim objektivom dat će vam veću raznolikost opcija objektiva.

Ako imate i manji i veći fotoaparat, pokrit ćete različite svrhe snimanja i dobiti mogućnost dodatnih kutova snimanja u vlogovima.

2. Upotrijebite širokokutni objektiv

Mnogi vlogeri upotrebljavaju širokokutne objektive jer se mogu upotrebljavati u skučenim prostorima kao što su spavaća soba ili kuhinja kako bi se prikazao što je moguće veći prizor. Objektiv od 24 mm dobar je za tu svrhu, ali izuzetno širokokutni objektiv još je bolji. Stoga, ako snimate fotoaparatom sa senzorom formata APS-C, kao što je EOS M6 Mark II tvrtke Canon ili EOS M50 Mark II tvrtke Canon, uparivanje s iznimno širokokutnim objektivom za zumiranje kao što je objektiv EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM tvrtke Canon omogućuje vam da više toga obuhvatite u kadar. Za korisnike DSLR fotoaparata ili one koji upotrebljavaju adapter za montažu EF-EOS M tvrtke Canon s kućištem bez zrcala, objektiv EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM tvrtke Canon nudi slične mogućnosti.

Bez obzira na to koji objektiv odlučite upotrijebiti, okrenite zaslon fotoaparata prema gore kako biste se lakše smjestili u kadar te olakšali snimanje selfie snimki i snimanje iz niskog kuta. Mnogi fotoaparati, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, mogu se povezati i putem Bluetooth veze s aplikacijom Canon Camera Connect na pametnom uređaju kako biste se mogli snimati daljinskim putem.

3. Odlučite o razlučivosti i brzini

Zaslon s postavkama fotoaparata EOS M50 Mark II tvrtke Canon s pričvršćenim mikrofonom.

Mogućnost snimanja u 4K razlučivosti više nije ograničena na profesionalne fotoaparate. Sve je više dostupna kod malih, ali značajkama bogatih fotoaparata, kao što je EOS M50 Mark II tvrtke Canon.

Potražnja za videozapisima raste, a s njom i očekivanja po pitanju kvalitete. Koliko god kreativan sadržaj bio, ako na snimci nedostaje detalja, to bi trebalo poboljšati. Tražite fotoaparate s mogućnošću snimanja Full HD ili 4K videozapisa – Full HD je dobar standard, ali 4K daje još više detalja, omogućujući obrezivanje i stabilizaciju snimki bez kompromisa po pitanju kvalitete. Snimanje u 4K razlučivosti ne znači da morate i objavljivati u 4K, ali ne zaboravite da će trebati više vremena za uređivanje i prijenos 4K snimki.

Najvažnija stavka koju trebate razmotriti je brzina koja će odgovarati objektu. 60 fps (sličice u sekundi) najbolja je brzina za akcijske vlogove i pruža mogućnost kreiranja efekata usporenog kretanja. 30 fps ili 25 fps bit će dobro za sve ostalo. Ako želite još detaljnije snimke usporenog kretanja, EOS M6 Mark II tvrtke Canon i PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon pružaju velike brzine izmjene sličica do 120 fps pri snimanju u Full HD razlučivosti.

4. Održavajte snimke stabilnima i izoštrenima

Čovjek hoda niz šumsku stazu snimajući se fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III.

Kako bi vaše snimanje vlogova bilo glatko i besprijekorno, isprobajte stativ s drškom kao što je HG-100TBR tvrtke Canon.

Žena drži stativ s drškom s pričvršćenim fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III, sa zaslonom okrenutim prema gore.

Ako želite dosljedno kadriranje, fotoaparat za snimanje vlogova možete postaviti na stativ. Ako imate fotoaparat za snimanje vlogova s preklopnim zaslonom, kao što je PowerShot G7 X Mark III, to vam može pomoći da vidite što snimate.

Kompaktna veličina i lagan dizajn fotoaparata za snimanje vlogova tvrtke Canon, kao što su PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon, EOS M50 Mark II tvrtke Canon i EOS M6 Mark II tvrtke Canon čine ih idealnima za snimanje kretanja. Zanimljiv vlog trebao bi publiku povesti na put s vama – bilo kamenitim gradskim ulicama ili prikazujući vašu reakciju dok odmotavate najnovije kupljene stvari – a kretanje može biti ključ za to. Umjesto da su nestabilne i da odvlače pažnju, pobrinite se da snimke budu uglađene kako bi se gledatelji mogli usredotočiti na uzbudljivu lokaciju na kojoj se nalazite ili zanimljivu priču.

Kako bi snimke ostale stabilne, poduprite fotoaparat dlanom i uhvatite ga s bočne strane. Ako trebate dodatnu potporu, koristan može biti dodatni rukohvat koji se postavlja na kućište fotoaparata i pruža oslonac. Mnogo pomažu i dobre tehničke značajke: za oštre i stabilne videozapise upotrijebite fotoaparat koji ima stabilizaciju slike ili objektiv s optičkim stabilizatorom slike koji snimke čini jasnijima i lakšima za gledanje, kao što je PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon. Fotoaparat ima i dinamičku stabilizaciju slike u 5 osi dizajniranu da neutralizira podrhtavanje fotoaparata čak i kad trčite, panoramirate ili snimate pri punom zumiranju.

Kad ste vloger, ljudi gledaju vaše lice pa je od ključne važnosti da ono bude izoštreno. Canonova tehnologija prepoznavanja lica i prepoznavanje oka omogućuje automatsko praćenje lica i njegovo izoštravanje.

5. Smisleno panoramirajte

Muškarac drži EOS M6 Mark II tvrtke Canon na oku.

Neki fotoaparati, kao što su PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon i EOS M6 Mark II tvrtke Canon, imaju i indikator ravnine koji pomaže u lakom postizanju ravnih obzora.

Vodoravno pomicanje fotoaparata tijekom snimanja, ili „panoramiranje“, omogućuje publici da vidi ono što vi vidite, da bude s vama dok gledate prostrani zaljev ili obzor prepun privlačnih zgrada. Prekomjerno pomicanje može dezorijentirati, ali ako je umjereno, može biti zanimljivo i voditi priču.

Pažljivo upotrebljavajte pomicanje, nemojte žuriti i držite obzor u ravnini. Ako nemate stativ, postavite fotoaparat na nešto stabilno, kao što je rub klupe ili stola, i držite fotoaparat na istom mjestu te ga ravnomjerno i polako pomičite prema bočnoj strani.

6. Priključite vanjski mikrofon kako bi kvaliteta zvuka bila bolja

Osoba drži objektiv u jednoj ruci i fotoaparat EOS M50 Mark II tvrtke Canon s pričvršćenim mikrofonom.

Poboljšajte kvalitetu videozapisa upotrebljavajući namjenski vanjski mikrofon kao što je DM- E100 tvrtke Canon.

Većina fotoaparata koji snimaju videozapise daje prihvatljivu kvalitetu zvuka, ali ako vam je odličan zvuk važan za snimanje vlogova, razmislite o priključivanju vanjskog mikrofona. Vanjski mikrofon naročito je koristan kad radite na otvorenom, jer će ugrađeni mikrofon fotoaparata vjerojatno snimiti ometajuće pozadinske zvukove kao što je vjetar, dok vanjske mikrofone možete smjestiti tako da blokirate pozadinske zvukove. Ako želite upotrebljavati vanjski mikrofon, pronađite fotoaparat s priključnicom za vanjski mikrofon, kao što je EOS M50 Mark II tvrtke Canon ili PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon.

7. Upotrebljavajte Wi-Fi za dijeljenje

Mnogi fotoaparati koji su danas dostupni na tržištu, uključujući EOS M50 Mark II tvrtke Canon i EOS M6 Mark II tvrtke Canon, imaju integrirani Wi-Fi i Bluetooth, dajući vam mogućnost dijeljenja i rezervnog kopiranja bežičnim putem gdje god da se nađete u svijetu. Fotoaparati kao što je PowerShot G7 X Mark II tvrtke Canon (naslijedio ga je PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon) imaju čak i tipku Wi-Fi pa su spremanje i dijeljenje lakši nego ikad prije.

Fotoaparat PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon ima Bluetooth i Wi-Fi za stalnu vezu s pametnim uređajem. Osim toga, možete uspostaviti Wi-Fi vezu s pametnim uređajem ili mrežom radi pristupa internetu i prenositi uživo na svoj YouTube1 kanal.Napisala: Natalie Denton

  1. Usluga prijenosa uživo s ovog proizvoda podržava prijenos uživo samo na YouTubeu. Za upotrebu usluge prijenosa uživo morate se unaprijed registrirati na image.canon.

    Sukladno YouTubeovim "Ograničenjima prijenosa uživo", korisnici moraju imati najmanje 1000 pretplatnika na svom kanalu kako bi mogli prenositi uživo s mobilnog uređaja. To se ograničenje primjenjuje i na YouTubeovu uslugu prijenosa uživo dostupnu putem Canon PowerShot G7 X Mark III

    Aktualne informacije o ograničenjima potražite na stranici Google support

    Moguće je da će se prijenos uživo na YouTubeu izmijeniti, obustaviti ili prekinuti bez ikakve prethodne obavijesti.

    Unaprijed imajte na umu da društvo Canon ne preuzima nikakvu odgovornost za usluge koje pružaju treće strane, uključujući i prijenos uživo na YouTubeu.

Slični proizvodi

Slični članci