SNIMANJE VLOGOVA

Svijet je velik: putopisna vlogerica Chloe Gunning testira Canon RF 16mm F2.8 STM

Saznajte što iznimno širokokutni, cijenom pristupačan RF objektiv čini savršenim za snimanje putopisnih vlogova, na gradskom putovanju s Wanderlust Chloe.
Canon Camera

Chloe Gunning jedna je od najboljih putopisnih vlogerica u Ujedinjenom Kraljevstvu. Radila je u glazbenoj industriji, za neovisnu radijsku stanicu i iza scena na televizijskom talent-šou, ali 2014. odlučila je da je vrijeme za promjenu. Od tada istražuje svijet svojim fotoaparatom, piše blog i snima vlogove kao Wanderlust Chloe, dijeleći priče, savjete i slike diljem svijeta.

Chloe je do sada upotrebljavala EOS M50 tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS M50 Mark II tvrtke Canon). „Uvijek mi se sviđalo upotrebljavati ga za svoj putopisni blog“, kaže. „Radi se o odličnoj, sveobuhvatnoj maloj konfiguraciji dobre kvalitete koja je jednostavna za upotrebu. Omiljena mi je stvar to koliko je kompaktan za putovanja, a ima i preklopni zaslon koji je idealan za snimanje vlogova i selfija.“

Prije snimanja turističkog vodiča u engleskom gradu Bristolu, Chloe je istraživala sustav EOS R tvrtke Canon. Osmišljen za kreatore koji uvijek traže nove načine prikazivanja sadržaja, sustav R vlogerima i influencerima omogućuje pristup sve većem asortimanu vrlo kvalitetnih RF objektiva, uključujući najnoviji dodatak obitelji RF objektiva tvrtke Canon Canon RF 16mm F2.8 STM. Uz mogućnost snimanja široke perspektive i veliki maksimalni otvor blende od f/2.8, novi iznimno širokokutni RF objektiv pruža mnoštvo kreativnih mogućnosti.

Chloe je snimila gradski vlog fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon sa senzorom punog kadra, ali Canon RF 16mm F2.8 STM, koji teži samo 165 g, također bi bio idealan kompaktni partner za osnovni model fotoaparata EOS R kao što je mali i lagani EOS RP tvrtke Canon.

Iznimno širokokutni

Upotreba objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM pruža mnoge prednosti za snimanje vlogova. Za početak, njegov iznimno široki prikaz znatno olakšava snimanje okruženja prilikom snimanja selfija. „Doista volim upotrebljavati iznimno širokokutni objektiv za snimanje vlogova jer može snimiti toliko toga u jednoj snimci“, potvrđuje Chloe. „Mogu vizualno ispričati tako sjajnu priču kad gledatelji mogu vidjeti toliko toga od odredišta oko mene dok pričam.

„To je bilo naročito idealno za snimke putovanja brodom u Bristolu“, objašnjava. „Bilo je nekoliko trenutaka kad sam sjela na bočnu stranu broda i snimala se gledajući i pričajući. Iznimno širokokutni objektiv uspio je uhvatiti velik dio okruženja, uključujući živopisne nizove kuća, brod SS Great Britain i druge brodove koji prolaze.“

Mlada žena smještena na rubu broda drži EOS R6 tvrtke Canon na stativu s drškom, dok su u pozadini rijeka i niz kuća.

Chloe se svidjela mogućnost obuhvaćanja velikog dijela prizora u snimkama. „Mislim da čini snimke prožimajućima za one koji gledaju, gotovo im dopuštajući da se i sami smjeste u kadar“, kaže.

Ovaj prostrani prikaz koristan je i kad radite u relativno uskim prostorima, kao što je snimanje vlogova iz spavaće sobe ili kuhinje, a ne možete se fizički udaljiti kako biste otvorili perspektivu. Širokokutni objektiv kao što je Canon RF 16mm F2.8 STM obuhvatit će što je moguće veći dio prizora.

Širokokutni objektiv često je prvi izbor za fotografiranje pejzaža, što je aspekt koji je Chloe istražila prilikom snimanja panorama Bristola. „Bilo je odlično kad sam snimala iz zvjezdarnice Clifton i oko visećeg mosta Clifton“, kaže. „Uspjela sam podesiti snimke tako da se vidi cijeli most, klanac Avon i gradski krajolik u jednoj snimci. To je ogroman prikaz i doista je impresivno da objektiv ima takvu perspektivu!“

Dizajn pogodan za putovanja

Snimka snimljena preko ramena mlade žene koja hoda zatvorenom tržnicom, snimajući se fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon.

Zahvaljujući dodirnom zaslonu promjenjivog kuta nagiba, senzoru punog kadra, 4K/60p videozapisima, stabilizaciji slike vodećoj u klasi i kompaktnom dizajnu, fotoaparat EOS R6 tvrtke Canon namijenjen je snimanju vrhunskih videozapisa i fotografija u vlogovima s putovanja. „Upotrijebila sam stativ s drškom HG-100TBR tvrtke Canon i stereo mikrofon DM E-100, samo kako bih kreirala jednostavnu konfiguraciju za snimanje vlogova po gradu“, kaže Chloe. „Općenito, mnoge postavke fotoaparata postavila sam na automatski način rada.“

Mlada žena sjedi za stolom, smiješeći se i držeći tortilju punjenu povrćem ispred fotoaparata koji se nalazi na stolu na stativu s drškom HG-100TBR tvrtke Canon u obliku malog stativa.

Stativ s drškom HG-100TBR tvrtke Canon ima dvije uloge – ergonomski rukohvat za jednu ruku s ugrađenim daljinskim upravljanjem i stativ koji pruža stabilnost kad trebate obje ruke slobodne. Ima i proširivi nosač za montažu vanjskog mikrofona, kao što je stereo mikrofon DM- E100 tvrtke Canon.

Za snimanje u Bristolu Chloe je opremila EOS R6 stativom s drškom HG-100TBR tvrtke Canon, koji joj je olakšao da se snima jednom rukom, a i rasklapa se kako bi se osigurala stabilna podrška mini stativa.

Canon RF 16mm F2.8 STM opremljen je tehnologijom automatskog izoštravanja gotovo nečujnog koračnog motora (STM), što ga čini izvrsnom opcijom kad želite snimati segmente fotoaparatom ili ambijentalne zvukove. Za najbolju moguću kvalitetu snimanja zvuka, Chloe je na priključak za dodatnu opremu fotoaparata montirala kompaktni stereo mikrofon DM-E100 tvrtke Canon. Taj mikrofon priključuje se na audiopriključnicu od 3,5 mm na fotoaparatu te se po potrebi može montirati na stativ s drškom HG-100TBR koji ima namjenski nosač za mikrofon kako bi priključak fotoaparata ostao slobodan za drugu dodatnu opremu.

Čak i uz EOS R6 sa senzorom punog kadra, Chloe je utvrdila da je konfiguracija s laganim objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM bila vrlo jednostavna za rukovanje. „Bilo mi je drago vidjeti mnoge slične značajke mome modelu EOS M50 po pitanju podešavanja“, dodaje. „Bilo je jednostavno pronaći odgovarajuće postavke u izbornicima jer su bile raspoređene na sličan način.“

Što se tiče značajki, Chloe kaže da je EOS R6 bio „dobar napredak u odnosu na ono što sam dosad upotrebljavala“. Fotoaparati sustava EOS R tvrtke Canon imaju prednost širokog RF sustava za montiranje koji omogućuje bržu komunikaciju između fotoaparata i objektiva, smanjujući podrhtavanje fotoaparata i pružajući više kreativnih mogućnosti. RF objektivi nove generacije pružaju i bolje radne značajke pri slabom osvjetljenju i napredne mogućnosti automatskog izoštravanja, što znači da je moguće snimiti zapanjujuće snimke na svim lokacijama i u bilo koje doba dana ili noći.

Brz i svestran

Mlada žena stoji ispred gradske panorame snimajući se fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

„Uglavnom sam mijenjala između dvije postavke: snimanje brzinom od 30 fps i 60 fps, oboje u 4K razlučivosti“, objašnjava Chloe. „Željela sam da sve popratne snimke imaju filmski dojam, pa sam uz 60 fps znala da mogu usporiti isječke kako bi se postigao doista predivan efekt.“

mlada žena stoji ispred širokog prikaza dubokog klanca kojim se proteže viseći most.

Chloe je u potpunosti iskoristila prednost širokokutne perspektive objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM kako bi snimila zapanjujuće panorame kao što su poznati viseći most Clifton i klanac Avon. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

Chloe je snimala kombinaciju segmenata na fotoaparatu, kao i mnogo popratnih snimaka kako bi ispričala priču dana. „Bristol je odličan grad za ovakve snimke jer ima širok raspon lokacija, uključujući obalu, živopisnu uličnu umjetnost, pune tržnice, restorane i, naravno, poznate prizore klanca oko Cliftona. Htjela sam napraviti vlog koji bi bio odlično predstavljanje grada za sve koji ga prvi put posjećuju.“

Neki od interijera u kojima je Chloe snimala bili su relativno mračni, ali brzi maksimalni otvor blende objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM u kombinaciji s vrhunskim radnim značajkama pri slabom osvjetljenju modela EOS R6 dao joj je više opcija. „Mogućnost snimanja pri f/2.8 znači da je snimka videozapisa svjetlija, oštrija i s manje šuma. Pomoglo je i s nekim fotografijama koje sam snimila tijekom dana. Ako je fotografija manje zrnata, to mi olakšava život po pitanju uređivanja.“

Mlada žena usmjerava fotoaparat EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM u biljku u prodavaonici.

Kako bi kreirala jasne kompozicije na užurbanim tržnicama i u prodavaonicama Bristola, Chloe je često birala usredotočiti se na detalje. Mogućnost izoštravanja objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM na udaljenosti od samo 13 cm osigurala joj je mnogo kreativnijih opcija.

Mlada žena, fotografirana odostraga, usmjerava fotoaparat EOS R6 tvrtke Canon u bar za salatu prepun zdjela šarenih salata.

Tanak i cijenom pristupačan objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM pruža izvanrednu kvalitetu u cijelom opsežnom vidnom polju.

RF 16mm F2.8 STM također izoštrava do samo 13 cm, značajka koja može povećati svestranost snimanju vlogova. „Iako je objektiv iznimno širok, sviđa mi se koliko se može izoštriti“, oduševljeno kaže Chloe. „Bilo je praktično kad sam snimala tržnicu St Nicholas u Bristolu, jer sam htjela snimiti krupne planove hrane koja se nudila. Ovim objektivom mogla sam snimiti detalje poput teksture i živopisnosti salate od mrkve. Bilo je odlično i imati mogućnost brzo prebaciti izoštravanje iz prednjeg plana na pozadinu, bez gubitka kvalitete.“

Kvaliteta slike je, naravno, najvažnija. To je nešto što će vam pomoći da se vaši videozapisi i fotografije ističu u moru sadržaja snimljenih telefonom. Zahvaljujući devet elemenata objektiva, uključujući asferičnu leću za oštre i kontrastne snimke, Canon RF 16mm F2.8 STM oživljava lokacije, bilo da snimate živopisne ulice Bristola ili senzacionalne plaže Sardinije. Uparite ga s modelom Canon EOS R6 ili EOS RP i moći ćete započeti svoje putovanje u svijet vrlo kvalitetnih putopisnih vlogova.



Napisao Marcus Hawkins

Slični proizvodi

Slični članci

  • SNIMANJE VLOGOVA

    Kreiranje sadržaja uz EOS R50

    Prenesite objave na društvenim mrežama na novu razinu uz EOS R50 tvrtke Canon.

  • SNIMANJE VLOGOVA

    Kako postati vloger

    Započnite s radom i izradite kvalitetne vlogove uz naše savjete za snimanje vlogova za početnike.

  • ULIČNA FOTOGRAFIJA

    Izazov s objektivom za uličnu fotografiju

    Zašto je Canon RF 28mm F2.8 STM osnovna stavka u torbi s opremom za ulične fotografe.

  • PUTNA FOTOGRAFIJA

    10 savjeta za fotografiranje na putovanjima

    Fotografkinja i blogerica Diana Millos dijeli svoje najbolje savjete za zapanjujuće fotografije s putovanja.