A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

U prirodi

Bolje fotografije na zimskom odmoru – savjeti i trikovi profesionalnog sportskog fotografa

Nenametljivo čudo snježnih pejzaža, uzbuđenje skijaša koji jure niz stazu... Nemojte se samo prepuštati euforiji zimske čarolije, već je i dokumentirajte zauvijek uz ove osnovne fotografske savjete profesionalnog fotografa zimskih sportova i ambasadora tvrtke Canon Richarda Walcha.

Kao što znate, ako ste ikad pokušali snimiti prizor na snijegu okupan sunčevim svjetlom, snimanje savršene zimske snimke mnogo je više od pukog kadriranja i okidanja. "Kamo god krenete, najvažnije je da pričekate odličan dan sa svježim snijegom i plavim nebom te se zaputite na planinu sa svojim fotoaparatom", kaže Richard.

Ovdje on dijeli svoje savjete i trikove za bolje fotografiranje na padinama ove skijaške sezone – od odabira odgovarajućeg fotoaparata za zimski odmor do najboljih postavki automatskog izoštravanja za snimanje akcije.

1. Odaberite odgovarajući fotoaparat za zadatak

"Kad idete na padine treba vam fotoaparat koji je snažan i kompaktan", kaže Richard. "Trebate i tražilo jer je svjetlost na planini često previše jaka za sastavljanje kompozicije samo na zaslonu. Ako želite snimati brzi akcijski sport, morate imati fotoaparat s brzom izmjenom sličica – bilo što s više od pet sličica u sekundi.

"Modeli Canon EOS M50 i Canon EOS M5 zadovoljavaju te uvjete. Oba modela imaju snažne APS-C senzore za snimanje slika s oštrim detaljima i tehnologiju Dual Pixel CMOS AF za brzo i precizno izoštravanje.

"Osim toga, lako ih možete upariti s pametnim telefonom putem Wi-Fi veze. To omogućuje prijenos snimaka na telefon čak i ako na planini nema usluge mreže. Čim dobijete telefonski signal ili Wi-Fi, slike možete podijeliti sa svijetom na društvenim mrežama."

2. Odaberite savršen trenutak

"Izlazak i zalazak sunca pružaju predivne uvjete osvjetljenja za fotografiranje na padinama. Međutim, vrijeme na planini teško je predvidjeti i može se brzo promijeniti. Preporučujem da se na planinu zaputite što ranije – na taj ćete način već zauzeti položaj za trenutke savršenog osvjetljenja.

"Model Canon EOS M50 odličan je fotoaparat za upotrebu pri slabom osvjetljenju kao što su izlazak i zalazak sunca. Njegov procesor DIGIC 8 vrlo je napredan pa će i dalje dati odlične rezultate ako trebate pomaknuti ISO vrijednost na malo veću kako biste kompenzirali nedostatak svjetla. Pokušajte ga kombinirati s objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM za impresivne snimke pejzaža."

3. Upotrebljavajte odgovarajuće postavke

"Kako biste izbjegli da snijeg izgleda sivo na slikama s mnogo bijele, moja je početna točka specifična kombinacija postavki", kaže Richard. "Kad snimate objekte koji se brzo kreću, trebate i "zamrznuti" skijaša ili snowboardera u kadru kako biste izbjegli zamućenje kod pokreta." U oba slučaja, Richard preporučuje postavljanje fotoaparata u način rada M (ručni), brzine zatvarača na 1/2000 s, otvora blende f/8 i ISO vrijednosti na 200.

"Fotoaparat trebate postaviti u način rada AI Servo AF za kontinuirano izoštravanje. Trik je u vođenju automatskog izoštravanja, što znači da trebate početi okidati čim vidite objekt. Automatsko izoštravanje uči od kadra do kadra – razumije u kojem se smjeru i kojom se brzinom objekt kreće te predviđa gdje će biti sljedeća snimka. Fotoaparatu obično trebaju dvije do tri snimke kako bi prepoznao što se događa. Svi fotoaparati tvrtke Canon imaju doista dobro automatsko izoštravanje."

Prilikom rada u načinu AI Servo AF upotrebljavajte kratke nizove kontinuiranog snimanja kako biste izbjegli popunjavanje međumemorije i usporavanje fotoaparata.

4. Smjestite se iznad objekta i promatrajte

"Ako snimate izravno prema planini, snimka poprima dojam plošnosti. Trebate fotografirati bilo s bočne strane ili malo od ispod objekta.

"Najbolje je i izbjeći poziranje – uvijek želite biti nepristrani promatrač, a snimanu osobu želite uhvatiti dok gleda u smjeru u kojem skija ili snowboarda. Kad su u pitanju portreti, to su snimke koje izravno i izbliza prikazuju osobu s kojom razgovarate ili ste poput muhe na zidu dok dokumentirate što se događa. Nemojte pokušavati ništa između."

5. Pazite na promjene temperature i nosite dodatne baterije

"Kad s hladnih padina zakoračite u toplu zgradu, objektivi fotoaparata brzo će se zamagliti pa je važno da opremu držite vani do kraja dana. Pobrinite se da ponesete čvrst ruksak kako biste zaštitili opremu u slučaju da padnete i naočale s jakom UV zaštitom kako biste zaštitili oči od sunčeve svjetlosti i odbljeska snijega.

"Osim toga, niske temperature mogu vrlo brzo iscrpiti napajanje fotoaparata pa je najbolje nositi dvije rezervne baterije koje ćete upotrijebiti tijekom dana. Također, opremom ćete teško rukovati hladnim rukama pa se pobrinite da ponesete tople rukavice koje omogućuju uobičajeno spretno rukovanje!"

6. Nemojte se bojati snimati prema suncu

"Kad se sunčeva svjetlost probije kroz oblake, to je pravi blagoslov za fotografiranje na planini. Međutim, odsjaj od snijega može uzrokovati preveliku ekspoziciju ako pravilno ne podesite postavke fotoaparata.

"Najbolji način za sprječavanje prevelike ekspozicije u tim uvjetima je ručno podešavanje brzine zatvarača na 1/2000 s, otvora blende f/8 i ISO vrijednosti na 200. Ako snimate u automatskom načinu rada, pobrinite se da kompenzirate ekspoziciju za +1 do +3 koraka jer će vam u suprotnom slike izgledati previše tamne. No nemojte se bojati snimati prema suncu – na taj ćete način dobiti neke od najboljih snimaka zimskih sportova.

"Sunce će pozadinski osvijetliti snijeg koji se raspršuje dok se skijaš ili snowboarder kreće. Ako uspijete uhvatiti sunce točno iza osobe, još bolje. Objektivi koje sada imamo doista su moćni.

"Kad vam je snijeg pri ruci, pokušajte baciti šaku snijega u zrak i snimiti izravno prema suncu – efekt je predivan."

7. Opremite se za savršen autoportret

"Planiranje savršenog autoportreta na planini počinje prije nego što krenete na odmor. Jakne i hlače jarkih boja doista se ističu na bijeloj pozadini i omogućuju nevjerojatan autoportret.

"Kad je u pitanju kompozicija, predivan planinski lanac impresivna je pozadina. Kako bi se postigla odgovarajuća ekspozicija, najbolje je da sunce pada izravno na lice snimane osobe ili s bočne strane. Ako želite fotografirati izravno prema suncu, trebate upotrijebiti bljeskalicu kako biste osvijetlili lice."

A split image shows a skier descending down a steep slope on one side, and another skier performing a somersault on the other.

8. Sljedeći si put postavite pravi izazov!

Kad uspijete u postizanju odlične snimke u zahtjevnim uvjetima, zimska fotografija može pružiti veliko zadovoljstvo. Richard kaže da, jednom kad svladaju ove savjete na zimskom odmoru ove godine, fotografski entuzijasti trebali bi napraviti sljedeći korak i sljedeći put potražiti druge spektakularne lokacije – odredišta za neobične odmore i čak impresivnije snimke.

"Europa je puna fantastičnih lokacija za fotografiranje na padinama. Dobro poznata odmarališta u Švicarskoj i Francuskoj nevjerojatna su, ali mnogo je manje poznatih lokacija koje ne treba zanemariti", kaže on. "Zašto si ne biste postavili izazov i zaputili se na planinu Elbrus u Rusiji ili Akureyri na Islandu."

Slični članci
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Akcijska fotografija: savjeti profesionalca

Saznajte više o akcijskoj sportskoj fotografiji u ovoj mentorskoj sesiji s profesionalcem za brdski biciklizam.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

AKCIJA

"Uvijek se dodatno potrudite za snimku"

Fotograf ekstremnih sportova Richard Walch govori o tome što ga potiče da snima zapanjujuće snimke skijanja i snowboardinga.

A person taking a photograph with a Canon camera and lens on a beach at sunset.

PUTNA FOTOGRAFIJA

Najbolji komplet za putovanja

Oprema za fotografiranje na putovanjima za početnike, autore sadržaja i entuzijaste.

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike

Povezani proizvodi