Snow-covered trees reflected in the clear water of a lake in Banff National Park. Photograph by Vladimir Medvedev.

ZIMSKA FOTOGRAFIJA

Zamrznite kadar: kako snimiti bolje zimske fotografije

Dramatična zvjezdana neba, zamućena svjetlost niskog sunca, oštri rubovi ublaženi debelim slojem besprijekornog snijega – mogućnosti snimanja nevjerojatnih fotografija koje prenose atmosferu u ovom dijelu godine beskonačne su.

Bivši ambasador tvrtke Canon Vladimir Medvedev ubraja se među najbolje ruske snimatelje divljih životinja i pejzaža, stoga je upoznat s radom u hladnim uvjetima. Snažno nadahnutog starim nordijskim fotografijama, njegova četranestogodišnja karijera odnijela ga je u Island, Norvešku te kroz sjevernu Rusiju do poluotoka Kola. Poluotok je gotovo cijeli u arktičkom krugu i jedna je od najsjevernijih lokacija na svijetu do koje se može doći automobilom.

"Tako je daleko na sjeveru da sunce izlazi samo na kratko i nikada nije visoko, što stvara posebnu, jezivu atmosferu", kaže Vladimir. "Malo je i vlažno pa se na drveću stvara mraz. U suštini je užitak tamo snimati, premda je teško doći do tamo".

No, ne morate na polarnu ekspediciju kako biste najbolje iskoristili ovo čarobno vrijeme u godini. Vladimir ovdje dijeli svoje najbolje savjete za snimanje zimskih pejzaža, bez obzira gdje se nalazili.

1. Snimanje u bilo kojim uvjetima koje
godišnje doba donese

Nisko sunce u ovom dobu godine daje mekše svjetlo. "Snimke zbog toga ostavljaju vrlo ugodan dojam", kaže Vladimir. "Snijeg zapravo odbija svjetlost, stoga čak i kada je sunce više no što mi se sviđa, sjene nisu oštre kao što bi bile u ljetu".
© Vladimir Medvedev

"Za zimsku fotografiju – a poglavito snježnu fotografiju – ne postoji loše vrijeme", tvrdi Vladimir. "Svi uvjeti s kojima se susrećete na neki su način idealni pa iako pada gusti snijeg i djeluje kao da sunce nikada nećete izaći, jednostavno provjerite kako će ići. Tako se mogu dogoditi čuda".

Moderna oprema više je nego prikladna za izazove ledenih uvjeta. "Moderni fotoaparati mogu proizvesti izvrsne rezultate po hladnom vremenu – jedini uvjet je da morate ponijeti više baterija jer se brže prazne na hladnoći. Kvaliteta koju donose moderni vrhunski fotoaparati poput modela Canon PowerShot G7 X Mark III zaista je nevjerojatna. No snimku ne stvara samo oprema, stvara je i fotograf".

2. Pazite na ispravnu ekspoziciju za svijetli snijeg

"U usporedbi s ljetnim snimkama, cijeli dinamički raspon zimskih snimki pomalo je komprimiran", kaže Vladimir, stoga preporučuje blago preeksponiranje radi približavanja slike percepciji ljudskog oka. "Moja postavka za ISO ovisi o vrsti dana – ako snimam u sumrak, trebam je podići, no ako ima mnogo svjetla, mogu je postaviti na 100".
© Vladimir Medvedev

Od lagane prašine do dubokih nanosa, snijeg je u središtu zimske fotografije. Stoga je ključno pravilno eksponirati svijetlu bijelu boju u inače slabo osvijetljenom okruženju i naspram često sivog neba. "Uglavnom treba tražiti snimke s mnogo bjeline", kaže Vladimir. "Morate paziti da ne izgubite detalje i svijetla područja, uz održavanje slike što svjetlijom".

Ako se odlučite snimati u načinu s prednošću otvora blende ili Av načinu (podešavajući određenu vrijednost blende, a fotoaparat odabire odgovarajuću brzinu zatvarača), Vladimir savjetuje da posebno pripazite na ekspoziciju. "Ja bih malo preeksponirao – u suprotnom, poglavito na snijegu, stvari mogu izgledati sivije i ne toliko jasne kao što bi trebale biti", tvrdi, budući da odsjaj snijega fotoaparat može zavarati i navesti na smanjenje ekspozicije.

3. Na snježnim scenama eksperimentirajte s kompozicijom

Uz uvjet da ima dovoljno svjetla, Vladimir snima iz ruke što je moguće više, radije nego sa stativom. "To mi omogućuje više eksperimentiranja i kretanja kako bih pronašao bolje, neviđene kutove", objašnjava.
© Vladimir Medvedev

"Zima je općenito najbolje vrijeme za eksperimentiranje", kaže Vladimir. "Preporučujem igru s postavkama i različitim ekspozicijama. Ponekad, kada ljudi prvi puta snimaju zimske snimke, one mogu izgledati podeksponirano i dosadno. Namjerno preeksponirajte kako biste izgubili nepotrebne detalje – možda ćete uočiti kako neki obrisi djeluju gotovo istaknuto, primjerice stabla ili planine".

Kada je pejzaž sakriven ispod mnogo snijega, "kompozicija je minimalnija i ugodnija oku", tvrdi. "Ponekad je tako puno snijega da je teško razabrati gdje je obzor, što daje još više stvaralačke slobode za kompoziciju snimke po želji".

Ako ima dovoljno svjetla, Vladimir daje prednost snimanju iz ruke. "To mi omogućuje kretanje kako bih pronašao različite kutove", objašnjava. "Za stvaralačku slobodu često sam spreman žrtvovati kvalitetu koji bi mi osigurala duža ekspozicija sa stativom".

4. Upotrijebite širokokutne objektive za snimanje zimskog neba

Zima daje dramatična zvjezdana neba, koja povećavaju dinamičnost snježnih snimaka. "Širokokutni i izuzetno širokokutni objektivi naglašavaju dramatičnost zimskog neba", kaže Vladimir.
© Vladimir Medvedev

Kako bi snimio više od nevjerojatnog neba i njegovih živopisnih boja, Vladimir upotrebljava širokokutne objektive. Kada snima svojim fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III ili Canon EOS R, u omiljene objektive ubraja Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM i Canon EF 11-24mm f/4L USM. Preporučuje i objektiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM.

"Također volim snimati s objektivom "riblje oko", modelom Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM – više zbog perspektive koju daje, nego zbog efekta ribljeg oka", dodaje Vladimir. "Ako ga postavite tako da je obzor ravan i točno u sredini, sliku možete malo obrezati kako biste uklonili izobličenje ribljeg oka, a zadržali perspektivu, što izgleda zaista dojmljivo".

Izuzetno širokokutni objektiv za zumiranje Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM iznimno je malen i lagan, a uparen s laganim i prijenosnim fotoaparatom sa senzorom veličine APS-C kao što je Canon EOS 250D, odličan je za snimanje pejzaža.

Kompaktni aparat koji se još lakše prenosi i primjenjuje. Canon PowerShot G7 X Mark III u kompaktnom kućištu ima ugrađeni širokokutni objektiv od 24 mm sa zumiranjem od 4,2x, a možete ga ubaciti u džep kaputa i ponijeti bilo kamo.

5. Zimska fotografija započinje blizu vašeg doma

Ne morate tražiti spektakularne zimske pejzaže. Dojmljive sezonske prizore možete pronaći blizu doma.
© Vladimir Medvedev

Ne morate putovati daleko na sjever kako biste snimali zimske fotografije. Možda u blizini nećete pronaći krda sobova, haskije koji vuku saonice ili polarnu svjetlost, no snimke u godišnjem dobu možete snimiti bliže domu. Izaći van tijekom godišnjeg odmora, dok sniježi, izvrsna je prilika za vježbu, uz znanje da se možete vratiti u toplo kada postane prehladno. "Smisleno je pokušati istražiti neposrednu okolinu, a da pri tome niste previše na hladnoći", kaže Vladimir. "Upoznajte se s vrstom okruženja prije izlaska na duga snimanja".

To je Vladimir primijenio za seriju Snježna oluja – priča jednog dana, za koju je jedan dan proveo fotografirajući snijeg oko svog doma. "Želio sam pokazati koliko različitih pejzaža je moguće vidjeti u jednom danu snimanja. A kada gledatelj shvati izazov snimanja u samo jednom danu, osjeća se kao da je bio sa mnom".

Dakle, neovisno o tome je li vani napadalo mnogo snijega ili se pohvatao tek slikoviti lagani mraz, bez obzira koji fotoaparat upotrebljavali, uskočite u topli kaput i izađite van kako biste uživali u snimanju veličanstvene zime oko vas!

Autor: Lucy Fulford

Slični članci
The inside of a bright blue ice cave.

ZIMSKA FOTOGRAFIJA

Način snimanja po hladnoći

Uvjeti s temperaturom ispod ništice mogu znatno negativno utjecati na fotoaparat pa pratite ove profesionalne savjete za snimanje po snijegu i ledu.

Shooting the seasons

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Snimanje godišnjih doba

Istaknite jedinstvenu atmosferu svakog godišnjeg doba uz ove savjete Benjamina Hegyija.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Upečatljive pejzažne fotografije

Kako snimiti savršen „pejzažni selfie“ uz fotografkinju pejzaža i influencericu Ásu Steinars.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike