Three cyclists ride around a velodrome; the cyclists are in sharp focus, with everything else blurred.

OSNOVE FOTOGRAFIJE

Naučite primjenjivati panoramiranje za snimanje boljih akcijskih fotografija

Panoramiranje je tehnika koja se uobičajeno primjenjuje za akcijske slike radi prijenosa dojma kretanja. Obuhvaća održavanje niske brzine zatvarača i pomicanje fotoaparata u smjeru kretanja objekta. Kada se pravilno izvodi, objekt ostaje izoštren, dok se pozadina i nepomični predmeti rastežu kroz kadar u glatkom zamućenju.

Panoramiranje se može primjenjivati za prenošenje dojma kretanja na slikama, za kreativne efekte i uglađenu pozadinu, čime se objekt dodatno izoštrava.

Bez obzira na namjeru, panoramiranje je odlična vještina, a tajna ostvarenja dojmljivog panoramiranja je... vježba. Panoramiranje zahtjeva dobru kontrolu nad fotoaparatom, stoga je iskustvo nezamjenjivo. Dobri objekti za vježbu su sportovi na stazama jer kroz krugove dobivate mnoge prilike za razvijanje vještine.

Podešavanje fotoaparata

Prebacite na prednost zatvarača ili puni ručni način rada i odaberite brzinu zatvarača. Brzina ovisi o nizu čimbenika: brzini kretanja objekta, udaljenosti između objekta i vas, objektivu koji rabite te količini efekta zamućenja koju želite postići.

Započnite s brzinom zatvarača poput 1/60 s i smanjujte je kroz napredak. Nemojte zaboraviti isključiti stabilizator objektiva (osim ako ne snimate s objektivom s funkcijom Način 2 – tada je upotrebljavajte).

Panoramiranje je odlično za povećanje privlačnosti akcijske slike u oblačnim uvjetima. Upotrebom šireg objektiva i stojeći bliže stazi stvarate snimku koja promatrača zaista uvlači u akciju.

Izoštrite unaprijed

Kako biste spriječili ponovno izoštravanje fotoaparata tijekom panoramiranja, unaprijed izoštrite objektivom. Odaberite gdje želite snimiti objekt i izoštrite fotoaparatom, a zatim objektiv postavite na ručno izoštravanje.

Tijekom prilaska objekta pažljivo pratite kretanje na tražilu, kvadrat automatskog izoštravanja postavite na objekt i pratite ga u tražilu dok se kreće prema vama. Neprekinutim pokretom pomičite fotoaparat u smjeru kretanja objekta, pazeći na minimalno okomito pomicanje. Uz kontinuirano snimanje, zatvarač pritisnite mnogo prije nego objekt dođe u prethodno izoštren položaj i snimite niz snimki dok objekt ne prođe kroz željenu točku snimanja.

Provjerite sliku na zaslonu fotoaparata. Ako je objekt savršeno izoštren, a pozadina svilenkasto glatko zamućena, smatrajte to uspjehom. No vjerojatno ćete željeti pokušati ponovno!

Slični članci
A river flowing through a landscape of mossy rocks.

OSNOVE FOTOGRAFIJE

Naučite kako pravilno upotrebljavati ekspoziciju

Otkrijte kako prilagoditi količinu svjetla na slikama kako bi fotografije dobile novi izgled.

A windmill against a green countryside background on a cloudy day.

OSNOVE FOTOGRAFIJE

Poboljšajte snimke uz HDR fotografiju

Naučite kako kombinirati više slika istog prizora kako biste snimili detalje u najsvjetlijim i najtamnijim elementima slike.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike