DIVLJE ŽIVOTINJE

Najbolji savjeti i najbolji komplet: kako početi fotografirati ptice

Ptice su prekrasna stvorenja, no njihovo fotografiranje može biti teško. Pogledajte naš preporučeni komplet za snimanje nevjerojatnih snimki i saznajte od fotografa divljih životinja Aarona Sterlinga kako on to radi.
Ptica sa žarkim narančastim perjem fotografirana na grani, s pozadinom izvan fokusa, na slici koju je fotograf divljih životinja Aaron Sterling snimio fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon.

Fotografiranje životinja i ptica u njihovu prirodnom okruženju može predstavljati izazov i zadovoljstvo. Ptice su posebno nepredvidive i mogu pobjeći čim osjete najmanji pokret, no fascinantni su objekti za fotografiranje.

Kako uspijevate u fotografiranju ptica? Strpljenje, upornost i osnovno razumijevanje ponašanja ptica vrlo su važni, kao i odgovarajući komplet za snimanje tih relativno malih, brzih stvorenja.

Fotograf divljih životinja Aaron Sterling promatra i fotografira ptice otkad zna za sebe. Ovdje dijeli savjete za fotografiranje ptica bez njihova ometanja te značajke koje treba tražiti prilikom odabira fotoaparata i objektiva za početak fotografiranja ptica.

Znajte kamo idete i što trebate tražiti

Dva fotografa sjede jedan pored drugog u ptičjem skrovištu.

Postoje dva pristupa fotografiranju ptica, savjetuje Aaron. „Možete čekati da divlje životinje dođu k vama, što vam pruža priliku da uočite neku rijetku. Ili možete biti u pokretu, a u tom slučaju vidjet ćete mnogo više, ali i riskirati da preplašite ptice dok se krećete.” Skrovište za fotografiranje idealna je opcija ako vam nije problem biti na jednom mjestu.

Snimka odozgo, fotoaparat PowerShot SX740 HS tvrtke Canon na plavom ruksaku sa štapovima za hodanje.

Važno je biti dobro pripremljen kad se upuštate u fotografiranje ptica. Ne zaboravite obuti udobne cipele te ponijeti kišobran i hranu u ruksaku kako biste održali razinu energije.

Od ključne je važnosti rano doći do odabrane lokacije, kaže Aaron. „Pronađite mjesto gdje su životinje navikle viđati ljude, tako da ne budu plašljive”, predlaže. „Ako tek počinjete, idite u prirodni rezervat i naviknite se na to okruženje.”

Snimanje iz skrovišta idealno je kako ne biste zastrašili svoje objekte. „Upotrebljavam mali kamuflažni šator s otvorima”, nastavlja on. „Samo strpljivo sjedim u njemu. Što više vremena provedete vani, to lakše možete naći dobro mjesto.”

Ako nemate pristup prirodnom rezervatu, možete fotografirati ptice u lokalnom parku ili čak u vrtu. „Postavite hranilicu za ptice”, savjetuje Aaron. „To je sjajna ideja jer privlači različite ptice. Stavite štapić pokraj hranilice kako bi izgledala prirodno i ptice će sletjeti na njega, zbog čega će izgledati kao da ste bili vani.” Igrajte se s kadriranjem kako se hranilica ne bi vidjela na konačnoj snimci.

Morate naučiti prilagoditi se promjeni vremena i važno je upoznati se s osnovnim načelima fotografije. „Saznajte sve što možete o brzini zatvarača, otvoru blende, ISO vrijednosti i onome što najbolje odgovara snimci koju tražite”, kaže Aaron.

Također trebate naučiti nešto o svojem objektu, ali to ne mora biti izazov. „Što više promatrate ptice, to više želite saznati još”, kaže Aaron. „Počinjete prepoznavati ptičji pjev i naučite da se manje ptice često nalaze u grmlju dok ptice grabljivice radije sjede na vrhu visokih stabala.”

Značajke fotoaparata koje treba tražiti za fotografiranje ptica

Masa i prenosivost

Fotoaparat PowerShot ZOOM tvrtke Canon nalazi se na deblu srušenog stabla, uz šumu izvan fokusa u pozadini.

PowerShot ZOOM tvrtke Canon manji je od mog telefona, može stati u džep, a radi kao pravi fotoaparat, pa mi omogućuje da uživam bez osjećaja težine”, kaže Aaron.

Ruka upotrebljava aplikaciju Canon Camera Connect na pametnom telefonu za prikaz i dijeljenje snimaka divljih životinja snimljenih fotoaparatom Canon.

Aaron voli dijeliti svoje fotografije na društvenim mrežama, a aplikacija Canon Camera Connect olakšava postupak. S pomoću nje možete prenositi fotografije između fotoaparata Canon i pametnog telefona. Svoje fotografije također možete označiti zemljopisnim oznakama kako ne biste zaboravili gdje ste uočili crvendaća ili trstenjaka cvrkutića.

Ako planirate cijeli dan biti vani i na nogama, želite komplet koji se lako nosi. PowerShot ZOOM tvrtke Canon, džepni monokularni fotoaparat s iznimno velikim zumiranjem, idealan je za fotografiranje ptica i omogućuje vam snimanje fotografija s 12,1 MP i Full HD videozapisa. Njegovo kompaktno kućište smanjuje rizik od plašenja ptica i ima zumiranje u 3 koraka sa žarišnim duljinama od 100 mm, 400 mm i 800 mm, tako da objektom možete ispuniti veći dio kadra. PowerShot ZOOM također je potpuno automatski, tako da ne morate gubiti vrijeme na promjenu postavki.

Aaron je isprobao PowerShot ZOOM tvrtke Canon u rezervatu Christopher Wetland Reserve u okolici Birminghama u Ujedinjenoj Kraljevini i svidjelo mu se kako je fotoaparat jednostavno mogao ubaciti u džep i izvući ga čim uoči pticu. „Sviđa mi se traka jer omogućuje lako nošenje”, kaže Aaron. „Ne morate se brinuti da će vam iskliznuti iz ruku, naročito kada vam se žuri.”

Alternativni kompaktni fotoaparat je PowerShot SX740 HS tvrtke Canon koji ima ugrađeno optičko zumiranje od 40x i CMOS senzor s 20,3 MP za jednostavno snimanje fotografija visoke razlučivosti.

Ako tražite fotoaparat s izmjenjivim objektivima, EOS R50 tvrtke Canon od 24,2 MP malen je i diskretan – teži samo 375 g.


Vrlo brzo tiho snimanje

Dvije male ptice na grani, jedna stavlja hranu drugoj u usta na fotografiji Aarona Sterlinga.

Aaron zna da se radi o milisekundama prilikom snimanja tog posebnog trenutka. Kad se ptica ukaže, najbolje je snimiti niz fotografija kako biste povećali mogućnost snimanja savršene fotografije, pa isprobajte način rada RAW burst na svom fotoaparatu Canon. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/320 s, f/11 i ISO 2500. © Aaron Sterling Photography

Za fotografiranje objekata koji se brzo kreću, kao što su ptice, vjerojatno je najbolje odabrati uzastopno snimanje. EOS R50 tvrtke Canon snima trenutke pri 12 fps (15 fps s elektroničkim zatvaračem), dok EOS R10 može snimati kontinuirane nizove slika brzinom do 15 fps (23 fps s elektroničkim zatvaračem).

Kako ne biste ometali objekt snimanja, želite proizvoditi što manje buke dok radite izbliza, a fotoaparati s tihim elektroničkim zatvaračem omogućuju snimanje bez zvuka.

Način rada RAW Burst uz prethodno snimanje, koji se nalazi na fotoaparatima kao što je EOS R7 tvrtke Canon, još je jedna korisna značajka za fotografiranje nepredvidivih objekata. Fotoaparat počinje snimati RAW datoteke kada dopola pritisnete tipku zatvarača, a kada je pritisnete do kraja, fotografije se spremaju u međuspremnik – do pola sekunde snimki. „To je iznimno važno prilikom fotografiranja ptica jer nikada ne znate kada bi mogle odletjeti”, objašnjava Aaron.

Odličan način za fotografiranje ptica kod kuće je postavljanje fotoaparata na stativ u blizini hranilice za ptice, promatranje iz daljine i daljinsko fotografiranje. Mnogi fotoaparati iz asortimana tvrtke Canon imaju mogućnost Wi-Fi povezivanja, a svi fotoaparati EOS R System također imaju mogućnost Bluetooth povezivanja. Aplikacija Canon Camera Connect pruža vam mogućnost upravljanja širokim rasponom postavki i aktiviranja zatvarača izravno s pametnog telefona ili tableta. EOS Utility tvrtke Canon, koji je uključen u početno postavljanje softvera sa svim EOS fotoaparatima, omogućuje i upravljanje fotoaparatom s računala te prikaz fotografija na većem zaslonu.


Praćenje objekata u pokretu s automatskim izoštravanjem i automatsko izoštravanje uz prepoznavanje očiju životinja

Mala ptica pjevica sjedi na grani stabla okružena tankim grančicama uz plavo nebo u pozadini. Snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon.

Automatsko izoštravanje s praćenjem objekta znači da možete fokusirati pticu kroz lišće. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM pri 500 mm, 1/1000 s, f/8 i ISO 400.

Mala ptica sjedi na grani uz tamnu, zamućenu pozadinu na fotografiji koju je snimio Aaron Sterling.

„Fotografiranje ptica odličan je način za podizanje svijesti o našem utjecaju na okoliš”, kaže Aaron. „To je jedan od razloga zašto se time bavim – volim ptice i želim njihovu ljepotu podijeliti s drugima.” Snimljeno modelom Canon EOS R6 s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/250 s, f/8 i ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Tehnologija automatskog izoštravanja Dual Pixel CMOS AF II na fotoaparatima EOS R System, kao što su EOS R50 i EOS R10, radi zajedno s procesorom DIGIC X za brzo praćenje objekta, što vam omogućuje da se odmah usredotočite na pticu koja se kreće. Automatsko izoštravanje uz prepoznavanje očiju životinja jedna je od naprednih značajki automatskog izoštravanja osmišljenih za oštre snimke ptica u letu. Automatsko izoštravanje tražit će ptice u kadru i prioritizirati ih kao glavne objekte koje treba pratiti s posebnim fokusom na njihove oči ako ih može prepoznati. To znači da ne morate izgubiti oštar fokus prilikom snimanja ptice u pokretu.


Mogućnosti snimanja pri slabom osvjetljenju

Čaplja sjedi na djelomično potopljenoj grani na rubu slabo osvijetljene rijeke, snimljena fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon.

Aaron preferira snimanje po danu kad je osvjetljenje povoljnije, no fotoaparati kao što je EOS R10 tvrtke Canon mogu vam pomoći da snimite prekrasne slike ptica pri slabom osvjetljenju. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM pri 343 mm, 1/800 s, f/5.6 i ISO 100.

Mnoge ptice, kao što su sove, izlaze samo noću ili rano ujutro kada uvjeti osvjetljenja nisu idealni za fotografiranje. EOS R10 tvrtke Canon s 24,2 MP opremljen je izoštravanjem pri slabom osvjetljenju od -4 EV i maksimalnom osjetljivošću od ISO 32 000 koja se može proširiti na ISO 51 200, što omogućuje snimanje čak i pod mjesečevom svjetlosti.

Što treba uzeti u obzir prilikom odabira objektiva za fotografiranje ptica

Svilorepa sjedi na grani među zamućenim vlatima trave, snimljeno objektivom Canon RF 800mm F11 STM.

Ako fotografirate iz ptičjeg skrovišta, na sigurnoj ste udaljenosti od objekata, pa je koristan veći objektiv. Canon RF 800mm F11 IS STM može se proširiti na 1600 mm uz Canon Extender RF 2x. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/40 s, f/11 i ISO 1600.

Mala ptica sjedi na grani, s pozadinom izvan fokusa, snimljena objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM Aarona Sterlinga.

Uski kut gledanja koji nudi telefoto objektiv, kao što je Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, olakšava odabir savršene meke pozadine za kadriranje ptice ispred nje. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/250 s, f/8 i ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Ptice su obično manje i teže im je prići nego drugim divljim životinjama pa često trebate veću žarišnu duljinu kako biste ih fotografirali. Canon RF 600mm F11 IS STM – što je Aaronova omiljena žarišna duljina za fotografiranje ptica – lagan je super telefoto objektiv koji će vam omogućiti ispunjavanje kadra predivnim detaljnim slikama. Ima i optički stabilizator slike (IS) u 5 koraka kako bi se spriječilo zamućenje uslijed podrhtavanja fotoaparata.

Objektivi za zumiranje pružaju više mogućnosti kadriranja, omogućujući vam da od širokokutnih snimaka ptica u njihovu prirodnom okruženju dođete do užih portreta koji naglašavaju specifične značajke. Uz moćan raspon zumiranja (ekvivalentno 29 – 240 mm na fotoaparatu punog kadra), Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kompaktan je, lagan i tih, s optičkim stabilizatorom slike u 4,5 koraka. Još jedan kompaktni objektiv za zumiranje s rasponom žarišne duljine koji ga čini pogodnim za fotografiranje ptica je Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM. Njegov gotovo kružni otvor blende sa 7 listića pruža ugodan pregled neizoštrenih područja, izolirajući objekt radi snimanja dojmljivih fotografija. Saznajte više u našem vodiču o najboljim početničkim objektivima za fotografiranje divljih životinja.

Ne morate biti stručnjak za fotografiranje ptica kako biste uživali i u tome nema loših strana. „Promatranje ptica može vas učiniti ovisnima”, kaže Aaron. „To je poput videoigre u kojoj dovršite jednu razinu i odmah želite riješiti sljedeću. Kad uočite jednu pticu, poželite ih vidjeti još više. Iskoristite priliku da se povežete s prirodom i počet ćete više cijeniti naš predivni planet. I zapamtite, privilegija je gledati ptice.”


Autorica Nikita Achanta

Slični proizvodi

Slični članci

 • DIVLJE ŽIVOTINJE

  Monokular ili dalekozor – što je najbolje za promatranje ptica?

  PowerShot ZOOM tvrtke Canon džepni je monokularni fotoaparat koji je idealan za promatranje ptica, ali kakav je u usporedbi s dalekozorom tvrtke Canon?

 • FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Savjeti za fotografiranje divljih životinja

  Profesionalka Dani Connor dijeli svoje najbolje savjete za ambicioznog mladog fotografa divljih životinja.

 • FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Sjedinite se s prirodom

  Fotograf divljih životinja Tolga Aktas govori o tome kako vam PowerShot ZOOM može pomoći da ostanete u trenutku.

 • DIVLJE ŽIVOTINJE

  Snimanje ptica objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Profesionalni fotograf i amater udružili su se kako bi testirali RF 200-800mm F6.3-9 IS USM na terenu.