SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Usmjerite, okinite i ovjekovječite: snimite pobjedničke trenutke kompaktnim fotoaparatom

Profesionalna sportska fotografkinja Molly Darlington dijeli svoje najbolje savjete za snimanje amaterskih sportskih trenutaka kompaktnim fotoaparatom.
Osoba drži fotoaparat PowerShot SX740 HS tvrtke Canon, gledajući svoju snimku na zaslonu koji se preklapa prema gore.

Snimanje živahne akcije dječje nogometne utakmice zahtijeva brze reflekse i još bolje zumiranje, čega je bivša ambasadorica tvrtke Canon i profesionalna sportska fotografkinja Molly Darlington itekako svjesna. Molly je sportove počela snimati 2015., dok je još bila na faksu. Zatim je prešla na snimanje nogometnih natjecanja Premier League i Championship, izravno sa sveučilišta.

Zbog svoje jake sportske pozadine, znala je koje točno trenutke koje treba snimiti na nogometnoj utakmici. Opremljena džepnim modelom Canon PowerShot SX740 HSkoji donosi snažno optičko zumiranje od 40x u kompaktnom kućištu, zajedno s fotoaparatom monokularnog oblika Canon PowerShot ZOOM, prenijela je svoje profesionalne vještine pričanja priča na amatersku razinu. Ova dva fotoaparata jednostavna za upotrebu idealna su i za snimanje obiteljskih aktivnosti na otvorenom ili divljih životinja te će vas približiti akciji.

Objašnjavajući što obično pokušava postići svojim fotografijama, Molly kaže: „Nadam se da ću ispričati priču o igri, što se događalo tijekom nje te da ću pokazati ključne trenutke, kako bi se netko tko vidi fotografiju mogao točno sjetiti trenutka u kojemu se to dogodilo.

„Uvijek nastojim snimiti nezaboravne trenutke iz sporta. Na nogometnoj utakmici obično snimam golove, proslave i važne trenutke poput dodijeljenog crvenog kartona. Na svojim fotografijama želim i emocije – bilo da se radi o uzbuđenju, frustraciji ili razočarenju – kod igrača ili navijača.“

Molly objašnjava kako možete učiniti isto s jednostavnim, kompaktnim fotoaparatom.

1. Snimite niz fotografija

Dječaci igraju nogomet, četvorica u zelenom kompletu, jedan s nogom u zraku kako bi udario loptu, a jedan igrač u plavom.

„Prijateljska igra između dva lokalna tima čiji članovi imaju manje od 12 godina u društvenom nogometnom centru bila je odlično mjesto za testiranje kompleta, a roditeljima se pružila mogućnost snimanja akcije dok gledaju utakmicu.“ Snimljeno modelom PowerShot SX740 HS tvrtke Canon pri 461 mm, 1/1300 s, f/5,6 i ISO800.

PowerShot SX740 HS tvrtke i PowerShot ZOOM tvrtke Canon postavljeni na travu igrališta unutar bijelih, obojenih linija.

PowerShot SX740 HS tvrtke Canon i PowerShot ZOOM tvrtke Canon dokazuju da dobre stvari dolaze u malim pakiranjima – lagani, džepni i cijenom pristupačni čine odlične dodatke kompletu sportskog fotografa ili roditelju koji želi snimati uspomene.

Uz fotoaparat kao što je Canon PowerShot SX740 HS, koji ima nevjerojatno brzu reakciju nakon pritiska tipke i mogućnost kontinuiranog snimanja s 10 slika u sekundi, možete snimiti niz fotografija kako vam ne bi promakli važni trenuci nabijeni adrenalinom. Fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM možete snimati i 10 fps (sličica u sekundi).

„Na ovoj fotografiji, brzina od 10 fps bila je vrlo korisna jer mi je omogućila snimanje niza fotografija dok je jedan igrač srušio drugoga, što mi je omogućilo da kasnije odaberem onu najbolju“, objašnjava Molly. „Snimanje rušenja igrača može biti teško jer lopta nije uvijek u kadru, pa je snimanje 10 kadrova u sekundi doista korisno.“

2. Ispunite kadar

Dječak na nogometnom terenu, trči i sretno viče slaveći.

Molly nastoji ispuniti kadar kako bi izrazi subjekata bili jasni. „Nadam se da će gledatelj osjetiti nešto samo gledajući fotografiju“, kaže. Snimljeno modelom PowerShot SX740 HS tvrtke Canon pri 220,5 mm, 1/1600 s, f/5,6 i ISO400.

Molly Darlington sjedi na maloj stolici uz nogometni teren, gledajući utakmicu.

Kompaktni PowerShot ZOOM bio je idealan za snimanje akcije u nogometnoj utakmici, zumiranje sa strane terena i prikaz cijele akcije.

„Emocije su dodatak odličnoj sportskoj fotografiji, a na ovoj sam fotografiji upotrijebila zumiranje pri snimanju slavlja igrača“, kaže Molly, koja je iskoristila optičko zumiranje od 40x fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS kako bi ispunila svoj kadar nezaboravnim izrazima.

„Uvijek je dobro ispuniti kadar kod sportske fotografije, a zumiranje od 40x omogućava vam da to učinite i kada se akcija odvija malo dalje“, kaže. Za Molly, ovi trenuci proslave jedan su od najboljih dijelova njenog posla. „Za mene nema boljeg osjećaja nego kada se sve spoji i kada snimite gol na nogometnoj utakmici, a proslava krene prema vama i navijačima koji luduju iza vas.“

3. Isprobajte različite žarišne duljine

Molly Darlington drži PowerShot ZOOM tvrtke Canon na nogometnoj utakmici.

PowerShot ZOOM tvrtke Canon ima zumiranje u tri koraka koje vam omogućuje prebacivanje između žarišnih duljina od 100 mm, 400 mm i 800 mm pritiskom gumba, što znači da nećete propustiti snimku bez obzira na udaljenost.

Dječaci igraju nogomet, jedan vodi loptu, dok za njim juri igrač protivničkog tima.

Mogućnost brzog prebacivanja žarišnih duljina naročito je važna u sportskoj fotografiji, gdje je akcija brza i nikad ne znate kad će doći do ključnog događaja. Objektiv sa zumiranjem od 40x na fotoaparatu PowerShot SX740 HS tvrtke Canon ima maksimalnu širokokutnu žarišnu duljinu ekvivalentnu 24 mm i telefoto doseg od 960 mm. Snimljeno modelom PowerShot SX740 HS tvrtke Canon pri 109,3 mm, 1/1600 s, f/5 i ISO200.

Canon PowerShot ZOOM veličine dlana s 12 megapiksela ima jedan objektiv, a može se pohvaliti zumiranjem od tri koraka za približavanje udaljenih detalja. Molly tu značajku smatra intuitivnom za upotrebu i od neprocjenjive važnosti za uživanje u akciji iz blizine.

„Prebacivanje između žarišnih duljina bilo je tako lako, uz tipku na vrhu modela Canon PowerShot ZOOM koja bi, nakon što je pritisnete, prebacivala između 100 mm, 400 mm i 800 mm“, kaže. „Za ovu nogometnu utakmicu zumiranje od 400 mm bilo je savršeno, ali kod većih sportskih natjecanja na terenima profesionalnih dimenzija odaberite 800 mm.“

Žarišne duljine od 100 mm, 400 mm i 800 mm naznačene su u tražilu i što su broj veći, to ćete se više približiti objektu.

Eksperimentiranje s inteligentnim značajkama fotoaparata od ključne je važnosti za postizanje snimaka kojima se nadate. „Snimanje bilo kojim novim fotoaparatom može biti teško dok se ne naviknete“, objašnjava Molly. Njen najbolji savjet? „Vježbajte, vježbajte, vježbajte. Ponekad to podrazumijeva da ćete nekoliko puta izvaditi opremu kako biste dobili osjećaj kako se ponaša i isprobali različite postavke.“

Prije nego što fotoaparat upotrijebite na djetetovoj utakmici, dobro je osjetiti ga u ruci, a kompaktni fotoaparati odlični su za one koji tek započinju.

4. Usredotočite se na snimanje izoštrenih fotografija

Dječak se sprema udariti loptu usred zaleta u nogometnoj utakmici.

Molly savjetuje i da pozadina na snimkama bude čista i bez elemenata koji odvraćaju pažnju, jer osim što održava oštrinu slike, to pomaže povećati kvalitetu, čineći snimku dostojnom uokvirivanja. „Ako imate čistu i urednu pozadinu, to gledatelju omogućuje da se potpuno usredotoči na objekt“, kaže. Snimljeno modelom PowerShot SX740 HS tvrtke Canon pri 228,7 mm, 1/1600 s, f/5,6 i ISO400.

„Izoštravanje fotografije tijekom igre pune tempa može biti teško, tako da je svaka pomoć u tom smislu koristan dodatak. Stabilizacija slike kod modela Canon PowerShot ZOOM i Canon PowerShot SX740 HS pomaže pri snimanju, jer se lopta može kretati vrlo brzo, pa sam shvatila da je to vrlo važno“, kaže Molly.

Molly je otkrila da joj ugrađeni stabilizator slike omogućava snimanje iz ruke kako bi mogla pratiti akciju, ali tijekom sportskih događaja upotrebljava i prenosivu mini rasklopivu stolicu za dodatnu podršku, što je omiljeni odabir profesionalnih fotografa koji snimaju teren. „Vrlo su čvrste pa ih upotrebljavaju mnogi sportski fotografi i vrlo su korisne, jer obično omogućavaju prilagodbu visine, pa se ako sjedite iza reklamnih panoa po želji možete podići ili spustiti na željenu visinu“, kaže.

I Canon PowerShot ZOOM i Canon PowerShot SX740 HS imaju automatsko izoštravanje s prepoznavanjem lica i praćenje s automatskim izoštravanjem, što je idealno za održavanje izoštrenosti objekta dok ste u pokretu – bilo da se radi o lopti ili igraču.

5. Pregledavajte snimke dok snimate

Osoba gleda sliku na preklopnom zaslonu fotoaparata PowerShot SX740 HS tvrtke Canon.

PowerShot SX740 HS tvrtke Canon ima preklopni zaslon od 180° koji nevjerojatno olakšava pregledavanje snimki dok snimate na lokaciji.

Dva dječaka u nogometnoj utakmici, jedan pokušava proći golmana, koji je na položaju za presretanje.

Općenito, Molly kaže: „PowerShot SX740 HS odličan je fotoaparat za dječje sportske događaje. Ima odličan raspon zumiranja, a zaslon s prikazom uživo omogućuje lako praćenje onoga što snimate.“ Snimljeno modelom PowerShot SX740 HS tvrtke Canon s 524,3 mm, 1/2000 s, f/6,3 i ISO800.

Zahvaljujući preklopnom LCD zaslonu, nikad nije bilo lakše provjeriti snimke tijekom sportskog događaja. Zaslon od 180° modela Canon PowerShot SX740 HS pomogao je Molly da postigne željene fotografije.

„Preklopni LCD zaslon omogućuje vam da gledate fotografije dok ih snimate, tako da znate što ste snimili“, kaže. „Ova fotografija igrača koji zabija gol iza golmana nastala je uz pomoć zumiranja od 40x – jer su se nalazili na drugoj strani terena.

Možete se povezati s aplikacijom Canon Camera Connect i odmah nakon utakmice podijeliti fotografije s drugim roditeljima. Aplikaciju Camera Connect možete upotrebljavati i za prikaz fotografija s fotoaparata Canon PowerShot ZOOM ili čak za daljinsko snimanje fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM ili PowerShot SX740 HS ako je kut koji želite snimiti nešto teži.

Bilo da ste ambiciozni sportski fotograf ili samo volite akciju, snimanje sportskih trenutaka nije toliko zastrašujuće kao što se čini, a Molly poziva bilo koga da pri sljedećem dolasku na teren ponese fotoaparat i stvori uspomene koje će trajati još dugo nakon posljednjeg zvižduka.

Naravno, uz odličan fotoaparat, Molly se oslanja na vještine koje je usavršila tijekom karijere: strpljenje i instinkt za odabir pravog položaja za snimanje ključnog trenutka. „Potrebno vam je strpljenje i puno vježbe, a na mnogim sportskim natjecanjima i sreća mora biti na vašoj strani“, kaže. „Na primjer, ako ste na nogometnoj utakmici i sjedite na jednom uglu, ne možete učiniti mnogo ako se većina akcije odvija kod preostala tri ugla. U tim situacijama trebate poznavati sport koji snimate kako biste ga mogli pratiti i predvidjeti što bi se moglo dogoditi sljedeće.“

„Uvijek sam voljela sport i fotografije pa mi je ta kombinacija došla prirodno“, kaže. „Nisam imala pojma koliko će mi se svidjeti sve dok nisam otišla na prvu utakmicu. Uz puno prakse i malo sreće, dospjela sam ovdje gdje sam danas i ne bih ništa mijenjala.“

Napisala Lorna Dockerill

Povezani proizvodi

Slični članci