TEHNIKE NOĆNE FOTOGRAFIJE

Način fotografiranja Supermjeseca: 8 savjeta za fotografije Mjeseca koje očaravaju

Iskoristite ove stručne tehnike fotografiranja Mjeseca i saznajte kako snimiti jedan od najljepših prizora na noćnom nebu.
Krupni plan punog Mjeseca iznad usamljenog stabla u polju.

Mjesec je i dalje očaravajući objekt za fotografe diljem svijeta, naročito u rijetkim trenucima kad izgleda kao Supermjesec ili čak crveni Mjesec. Međutim, može biti teško vjerno ga dočarati. Može biti zahtjevno snimati jako udaljeni svijetli objekt pri slabom osvjetljenju, kao i kadrirati i izoštravati pri velikim žarišnim duljinama. No uz pravi komplet za fotografiranje i postavke ekspozicije možete snimati predivno detaljne fotografije Mjeseca i Mjesečeve pejzaže koji dočaravaju atmosferu. Ovdje ćemo vam pokazati kako.

1. Savjeti za fotografiranje Mjeseca – pratite kalendar

Mjesec u vedroj noći s granama drveća u prednjem planu.

Kretanje Mjeseca možda je precizno poput sata, ali vrijeme je nepredvidivo. Vedra je noć najbolja za fotografiranje Mjeseca, pa provjerite prognozu prije nego što krenete. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 400 mm, 30 s, f/11 i ISO 100.

Puni Mjesec koji se uzdiže visoko iznad drveća.

Između 2021. i 2025. godine bit će četiri Supermjeseca godišnje, tako da će biti mnogo prilika za snimanje tog zapanjujućeg događaja. Crveni Mjesec dogodit će se u svibnju 2021. i 2022., studenome 2022., ožujku i rujnu 2025. i ožujku 2026., a za neke od njih morat ćete putovati ako ih želite vidjeti. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM + ekstender RF 1,4x pri 700 mm, 2 s, f/10 i ISO 1000.

U određeno vrijeme tijekom Mjesečeve 27 322-dnevne orbite, bliže je Zemlji. Kad se to poklopi s punim Mjesecom – vremenom Mjeseca kad su Sunce, Mjesec i Zemlja u ravnini – počašćeni smo povećanim punim Mjesecom ili Supermjesecom. Crveni je Mjesec još rjeđi. To je kad se obični Supermjesec poklopi s potpunom pomrčinom Mjeseca. To znači da Zemlja potpuno blokira izravnu sunčevu svjetlost do Mjeseca pa ostaje samo prelomljena svjetlost iz Zemljine atmosfere, zbog čega Mjesec poprima crvenu boju.

2. Planirajte unaprijed

EOS RP na stativu s telefoto objektivom, podešen za fotografiranje Mjeseca koji se izdiže iznad stabala oko jezera.

Bilo da želite snimiti snimku svijetlog punog Mjeseca visoko na nebu ili obris mladog Mjeseca, možete isplanirati datume sukladno Mjesečevom ciklusu kako biste dobili točno ono što tražite.

Mjesec fotografiran kroz stabla, reflektirano svjetlo stvara trake svjetlosti na jezeru u prednjem planu.

Planiranje unaprijed znači i da možete unaprijed odabrati svoju kompoziciju, bilo da želite Mjesec visoko iznad lokalnog dvorca ili reflektiran u jezeru. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 300 mm, 1/40 s, f/6,3 i ISO 500.

Fotografiranje Mjeseca nije samo zabavan način da testirate svoje fotografske vještine, već je i fascinantan način za upoznavanje kretanja Zemlje i njezinog satelita. Možemo točno reći gdje će se Mjesec uzdići, gdje će oblikovati luk na nebu i gdje će se spustiti, svake noći za godine koje dolaze. Postoji nekoliko korisnih telefonskih aplikacija koje vam mogu pomoći u preciznom planiranju kutova, a faze Mjeseca možete pratiti na internetu. Kao grubi vodič, pun Mjesec pojavit će se izravno nasuprot zalazećeg sunca.

3. Postavke za fotografiranje Mjeseca

Osoba podešava zaslon promjenjivog kuta nagiba na modelu EOS RP tvrtke Canon dok fotografira Mjesec.

Snimanje tako svijetlog objekta okruženog tamom može uzrokovati probleme s ekspozicijom, pa pokušajte ručno podesiti ekspoziciju.

Zaslon fotoaparata EOS RP tvrtke Canon na kojem se prikazuju postavke vršnih vrijednosti.

Ako imate problema u praćenju Mjeseca, isprobajte ručno izoštravanje. Upotrijebite prikaz uživo i omogućite izoštravanje s isticanjem kako biste osigurali oštre detalje.

Automatski načini ekspozicije možda neće raditi dosljedno prilikom snimanja Mjeseca, tako da je najbolje upotrebljavati ručnu ekspoziciju. U osnovi, intenzitet sunčeve svjetlosti koja obasjava Mjesec ostaje isti, tako da postoji jednostavno pravilo ekspozicije koje možemo upotrijebiti kao vodič – pravilo „looney 11“. Postavite otvor blende na f/11 i uskladite brzinu zatvarača s obrnutom ISO vrijednošću, tako da pri ISO 100 upotrebljavamo 1/100 s, pri ISO 200 bit će 1/200 s i tako dalje. No to nije strogo pravilo – možete mijenjati brzinu zatvarača i otvor blende unutar ovih vrijednosti dok snimka ne bude izgledala kako treba.

4. Koji objektiv upotrebljavati za fotografiranje Mjeseca?

Fotograf podešava svoj fotoaparat EOS RP s objektivom RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM na stativu.

Objektiv za zumiranje kao što je Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pruža vam mnoštvo opcija za šire snimke Mjeseca, kao i detaljne krupne planove.

Prikaz Mjeseca koji se nadvija nad autocestom s tragovima prometa koji su postignuti dugom ekspozicijom.

Elementi u prednjem planu mogu poslužiti i za snimanje drugog izvora svjetla, kao što se vidi na ovoj snimci s tragovima prometa koji su postignuti dugom ekspozicijom, što je odlično za dodavanje kontrasta snimkama, Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 100 mm, 8 s, f/10 i ISO 250.

Dugački objektiv obavezan je za krupne planove Mjeseca, ali brzi i skupi objektiv nije nužan jer je Mjesec toliko svijetao da vam ne trebaju najveći otvori blende kakve nude vrhunski dugački objektivi. Bit će dovoljan čak i standardni objektiv za zumiranje kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM – možda vam neće omogućiti da ispunite kadar, ali uvijek možete naknadno obrezati željeno područje. Ovo je situacija gdje fotoaparati visoke razlučivosti kao što je EOS RP tvrtke Canon s 26,2 MP pokazuju svoju vrijednost.

5. Povećajte domet

Fotograf podešava svoj objektiv Canon RF 800mm F11 IS STM na fotoaparatu EOS RP na stativu.

Uz jedinstvene objektive kao što je Canon RF 800mm F11 IS STM, ne morate mnogo potrošiti kako biste snimili vrlo detaljne fotografije Mjeseca.

Krupni plan gotovo punog Mjeseca po vedroj noći.

Ovdje smo kombinirali objektiv Canon RF 800mm F11 IS STM s telekonverterom od 2x, što daje nevjerojatan doseg od 1600 mm za iznimno detaljne fotografije Mjeseca. Snimljeno modelom EOS RP s objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM + ekstender RF 2x pri 1600 mm, 1/50 s, f/22 i ISO 100.

6. Odaberite pravi trenutak

Svijetložuti puni Mjesec probija se između stabala.

Ako želite kadrirati objekte s Mjesecom u pozadini s pomoću dugačkog objektiva, morate biti udaljeni oko 800 m od njih kako bi se uskladile proporcije. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 500 mm, 0,5 s, f/8 i ISO 100.

Silueta letjelice dok leti ispred punog Mjeseca.

Precizno prilagođavanje vremena omogućit će vam snimanje zapanjujućih snimaka kao što je snimka ove letjelice koja leti ispred Mjeseca. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/1000 s, f/11 i ISO 1600. © Tibor Szövetes

Supermjesec je možda najimpresivniji kad se prvi put pojavi na obzoru. Svjetlo mora putovati bočno kroz Zemljinu atmosferu do vas, tako da Mjesec poprima toplu crvenkastu nijansu. To je i trenutak kad se Mjesec čini najvećim, iako je to iluzija – veličina ostaje ista cijelu noć, ali zakrivljenost atmosfere djeluje kao povećalo.

7. Fotografirajte Mjesec s prednjim planom

Fotoaparat EOS RP tvrtke Canon postavljen na stativ radi fotografiranja Mjeseca nad jezerom. Stara daska za skakanje izdiže se visoko iznad vode.

Obuhvaćanje detalja u prednjem planu fotografije Mjeseca može pomoći u kadriranju Mjeseca, što će snimku učiniti zanimljivom.

Mjesec se reflektira jezerom. Stara daska za skakanje izdiže se visoko iznad vode.

Upotrebom stativa i usporavanjem brzine zatvarača na sekundu ili više možete snimiti snimke Mjeseca i eterične pejzaže koji izgledaju gotovo kao da su snimljeni na dnevnom svjetlu. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 46 mm, 2,5 s, f/5,6 i ISO 800.

Možemo biti kreativni s lunarnim kompozicijama tako da obuhvatimo i detalje na obzoru. No morate biti spremni i djelovati brzo, jer će Mjesec u roku od nekoliko minuta napustiti obzor i prijeći na nebo.

8. Zaboravite puni Mjesec

Krupni plan Mjeseca na kojem se vide svojstva i detalji njegove površine.

Padajući ili rastući izbočeni Mjesec (kad je oko tri četvrtine pun) odličan je trenutak za snimanje detalja na površini. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM + ekstender RF 2x pri 1600 mm, 1/50 s, f/22 i ISO 100.

Iako pun Mjesec očarava, to možda nije najbolje vrijeme za snimanje fotografija ako želite snimiti obilježja njegove površine kao što su krateri. Na sličan način kao što skočna bljeskalica fotoaparata osvjetljava lice, tako sunčeva svjetlost s prednje strane tijekom punog Mjeseca uklanja velik dio sjena. U drugim fazama Mjeseca sunčeva svjetlost više je s bočne strane, čime se stvaraju istaknuti dijelovi i sjene nužni za vidljivost obrisa i detalja lunarnog krajolika.

Unaprijedite svoju fotografiju Mjeseca uz dodatne savjete i inspiraciju profesionalnog fotografa Andrewa Fuseka Petersa*.

*Dostupno samo na određenim jezicima.


Autor: Phil Hall

Slični proizvodi

Slični članci