PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Jače i slabije osvjetljenje portreta

Saznajte kako kreirati dvije klasične konfiguracije osvjetljenja za portrete visoke kvalitete.
Slabije osvijetljen portret žene, snimljen fotoaparatom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon. © James Paterson

Koncept osvjetljenja s tri točke ključan je za razumijevanje svim fotografima i kinematografima koji rade na svojim umjetničkim djelima.

 • Ključno osvjetljenje glavni je izvor svjetla i obično je usmjereno izravno na objekt.
 • Svjetlo ispune postavlja se bočno, a njegova je uloga ukloniti oštre sjene sa slika i izbjeći prizore visokog kontrasta (poznato i kao „chiaroscuro” efekt).
 • Pozadinsko osvjetljenje, kao što sam naziv kaže, nalazi se iza objekta i pomaže odvojiti ga od pozadine.

Način na koji radite sa sva tri izvora svjetla s obzirom na objekt može drastično promijeniti izgled i dojam slike. Konfiguracije jačeg i slabijeg osvjetljenja portreta mogu vam pomoći u stvaranju tmurnih portreta profesionalne kvalitete kod kuće ili u studiju. Sve što vam treba je nekoliko bljeskalica Speedlite, kao što je Speedlite EL-10 tvrtke Canon, i dodatna oprema koju možda već imate ili koju možete izraditi sami od svakodnevnih predmeta.

Konfiguracija jačeg osvjetljenja

Dvije bljeskalice Speedlite tvrtke Canon upotrijebljene s lijeve strane fotoaparata i krupni plan postavke bljeskalice na desnoj strani. © Marcus Hawkins

Pojam „jače osvjetljenje” odnosi se na slike kojima dominiraju vrlo svijetli tonovi, često s potpuno bijelom pozadinom. Takvi portreti svijetli su, prozračni i profesionalni. Ako imate dvije ili više bljeskalica Speedlite i okidač koji će ih aktivirati izvan fotoaparata, možete stvoriti konfiguraciju jačeg osvjetljenja portreta u bilo kojoj prostoriji s običnim zidom svijetle boje. Važno je postići pravi omjer svjetla – pozadinsko svjetlo trebalo bi biti mnogo svjetlije od ključnog ili glavnog (na našem objektu) kako bi pozadina bila krajnje bijela.

1. Osvjetljivanje pozadine

Jače osvijetljen portret žene, snimljen fotoaparatom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon. © James Paterson

Započnite namještanjem objekta ispred zida svijetle boje, a zatim postavite jednu bljeskalicu Speedlite iza objekta i usmjerite je prema zidu. Napravite ekspoziciju koja zid čini čisto bijelim – nemojte uključivati drugu bljeskalicu dok to ne učinite. U ovom primjeru fotoaparat je u ručnom načinu rada (M), s postavkama ekspozicije pri f/8, 1/200 s, ISO100, s bljeskalicom Speedlite postavljenom na 1/1 u ručnom načinu rada. Rezultat je svijetla pozadina, tako da možemo prijeći na osvjetljenje objekta.

2. Podizanje lica

Portret žene sprijeda s potpuno bijelom pozadinom, snimljen fotoaparatom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon. © James Paterson

Drugu bljeskalicu Speedlite postavite ispred subjekta i malo u stranu kao ključno svjetlo. Kako biste omekšali, raspršili i raširili svjetlo, upotrijebite modifikator svjetla kao što je bijeli kišobran ili meka kutija. To će stvoriti laskaviji portret. Bljeskalicu Speedlite postavite u ručni način rada i napravite nekoliko probnih snimaka uz podešavanje izlazne snage (ovdje je to ¼) ili udaljenosti svjetla od objekta dok lice ne bude pravilno izloženo.

Speedlite EL-10 tvrtke Canon ima svestran raspon snage od 1/1 do 1/1024 za mekši izgled. Osim toga, postignite dodatan sjaj u očima zahvaljujući pločici.

Konfiguracija slabijeg osvjetljenja

Fotograf snima portret žene fotoaparatom, objektivom i bljeskalicom tvrtke Canon s konfiguracijom slabijeg osvjetljenja. © Marcus Hawkins

Slabije osvjetljenje suprotno je od jačeg, a slikom dominiraju tamni tonovi. To se može postići jednim izvorom svjetla kao što je bljeskalica Speedlite aktivirana daljinski. Speedlite EL-10 tvrtke Canon može se postaviti daljinski uz pomoć aplikacije Canon Camera Connect.

Uz pažljivo namještanje svjetla, možete čak iskoristiti isti zid u pozadini kao u konfiguraciji jačeg osvjetljenja. Postavite izvor svjetla malo iza objekta i na stranu tako da svjetlo pada na rub lica, a zatim zamolite objekt da nagne lice prema svjetlu kako bi uhvatilo rubove obraza i oči.

1. Zatamnjivanje pozadine

Portret žene sa svjetlom koje pada na zid u pozadini, snimljen fotoaparatom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon. © James Paterson
Portret žene s tamnijom pozadinom, snimljen fotoaparatom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon. © James Paterson

Prije

Poslije

Tamni pozadinski materijal kao što je crni baršun idealan je za portrete slabijeg osvjetljenja, no čak i svijetao zid može se zatamniti tako da se spriječi da svjetlost dopre do njega. Jedna od mogućnosti je pomicanje objekta i svjetla dalje od pozadine, čime se povećava udaljenost između izvora svjetla i pozadine. Možete iskoristiti i neki predmet kako biste zaklonili bljeskalicu i usmjerili je prema objektu. Na prvoj slici svjetlo se prelijeva na zid pozadine. Na drugoj slici između bljeskalice Speedlite i zida postavljena je crna tkanina.

2. Sjetniji položaji tijela

Fotograf snima portret žene fotoaparatom, objektivom i bljeskalicom tvrtke Canon. © Marcus Hawkins

Portreti slabijeg osvjetljenja imaju tmuran, zamišljen ugođaj pa namjestite objekt kako biste stvorili takav ugođaj. Tome može pridonijeti bočni položaj poput ovog. Svjetlo pada preko lica pod odgovarajućim kutom i stvara trokutasto osvjetljenje na jednom obrazu. Poznata kao Rembrandtovo osvjetljenje prema nizozemskom majstoru, to je klasična tehnika osvjetljavanja lica. Speedlite EL-10 tvrtke Canon ima pločicu za dodatan sjaj u očima. Sjetan ugođaj možete pojačati tako da malo smanjite zasićenost boja kako biste dobili gotov portret slabijeg osvjetljenja.

Pronađite prijatelja koji će vam pomoći da isprobate te savjete ili pokušajte snimati autoportrete na daljinu s pomoću aplikacije Canon Camera Connect i poigrati se s konfiguracijom slabijeg i jačeg osvjetljenja portreta kako biste vidjeli učinak koji ima na izgled i dojam vaših fotografija.

Marcus Hawkins & Agi Wojcik

Slični proizvodi

Slični članci

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Savjeti za fotografiranje portreta

  Poboljšajte portretnu fotografiju ovim vrhunskim savjetima i tehnikama.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji osnovni komplet za portrete

  Fotoaparati i objektivi za sve vrste portreta.

 • KUĆNI PROJEKTI

  Inspirativne fotografije kod kuće

  Pretvorite svoj dom u studio uz savjete TikTok zvijezde Michaele Efford.

 • KUĆNI PROJEKTI

  Postavite vlastiti kućni studio

  Otkrijte kako kreativno upotrebljavati bljeskalicu i snimati prelijepe portrete uz malo novca.

 • Prijavite se za naš bilten

  Primajte najnovije vijesti i informacije o proizvodu