A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Fotoaparat na utakmici: 7 savjeta za poboljšanje sportskih fotografija

Fotografiranje sporta pruža ogroman broj kreativnih mogućnosti i odlična je prilika da isprobate neke od načina rada i značajki fotoaparata koje prije možda niste upotrebljavali.

Sljedeći put kad odete na sportski događaj, zašto ne biste pokušali snimiti nevjerojatne akcijske scene u kojima ćete zamrznuti pokret i uhvatiti ugođaj utakmice? Ovih sedam savjeta pomoći će vam da najbolje iskoristite fotoaparat na utakmici, bilo da snimate kompaktnim ili prijelaznim fotoaparatom kao što je Canon PowerShot SX70 HS ili DSLR modelom kao što je Canon EOS 80D.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Pronađite drukčiji kut

Na sportskim događajima većina fotografa snimat će iz istog kuta pa razmislite o načinima na koje biste mogli istaknuti svoje fotografije. Možda biste mogli leći na tlo i snimati iz niskog kuta? Ili snimiti simetričnu kompoziciju igrača s nekog visokog mjesta? Snimanje s bočne strane terena često je bolje od snimanja s mjesta iza gola.

Mogli biste i pokušati eksperimentirati s različitim žarišnim duljinama. Ako upotrebljavate fotoaparat s izmjenjivim objektivom, telefoto objektiv sa zumiranjem kao što je Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM približit će vas akciji, a njegova ugrađena stabilizacija slike pomoći će spriječiti podrhtavanje fotoaparata.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Postavite način rada kontinuiranog snimanja

Većinu vremena snimat ćete pojedinačne kadrove, ali prilikom snimanja sporta prepunog akcije kao što je ragbi ili američki nogomet poželjno je uhvatiti najbolju priliku za snimanje najdramatičnijih trenutaka. To je razlog zašto sportski fotografi snimaju u načinu rada uzastopnog ili kontinuiranog snimanja.

Taj način rada omogućite u izborniku načina rada na fotoaparatu. Ponekad na gornjem dijelu kućišta fotoaparata postoji kotačić koji pruža izravnu kontrolu; ako to nije slučaj, načine rada pronaći ćete u sustavu izbornika fotoaparata. Način rada jedne snimke označen je na kotačiću kao jedan pravokutni okvir, dok je kontinuirano snimanje označeno s više okvira.

Većina fotoaparata moći će snimiti između 5 do 12 kadrova u sekundi kad se postave na način rada uzastopnog snimanja. To vam omogućuje da na kraju pregledate fotografije i pronađete jednu koja najbolje dočarava trenutak, primjerice golmanovu dramatičnu obranu.

Canon PowerShot SX70 HS može snimiti 10 kadrova u sekundi u načinu rada uzastopnog snimanja i ima praktični LCD zaslon promjenjivog kuta nagiba koji vam omogućuje udobno fotografiranje čak i dok ležite ili stojite u neudobnim položajima. Druga je dobra opcija Canon PowerShot G7 X Mark II koji snima 8 kadrova u sekundi. Ima sustav automatskog izoštravanja s 31 područjem koji omogućuje odabir fokusa te praćenje lica i objekata dodirom zaslona.

Slični članci
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Akcijska fotografija: savjeti profesionalca

Saznajte više o akcijskoj sportskoj fotografiji u ovoj mentorskoj sesiji s profesionalcem za brdski biciklizam.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

U PRIRODI

Savjeti i trikovi za fotografiranje zimskih odmora

Profesionalni sportski fotograf Richard Walch dijeli stručne savjete za briljantnu zimsku fotografiju, od odabira fotoaparata do najboljih postavki.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Upotrebljavajte Auto White Balance (automatski balans bijele boje)

Auto White Balance na fotoaparatu odlično reproducira precizne nijanse i boje. Bilo da utakmicu snimate danju ili noću, najbolje je upotrijebiti AWB i prepustiti fotoaparatu automatsko prilagođavanje kako se svjetlost mijenja. Osim toga, upotreba postavke AWB daje vam slobodu da se usredotočite na kompoziciju i predviđanje ključnih trenutaka.

Kako biste omogućili Auto White Balance, obično ćete imati tipku WB na stražnjoj strani fotoaparata ili na LCD zaslonu ako je osjetljiv na dodir. Pritisak omogućuje kretanje kroz opcije.

4. Snimajte u formatu JPEG

Fotografima se često govori da snimaju RAW datoteke ili JPEG + RAW, ali u sportskoj fotografiji to se pravilo često zanemaruje. Mnogi fotografi koji snimaju u načinu rada uzastopnog snimanja (naročito fotoreporteri te fotografi divljih životinja i prirode) snimat će u formatu JPEG jer fotoaparat obično snima više kadrova u sekundi u formatu JPEG nego RAW.

RAW datoteke veće su i sadrže više podataka, a kod nekih fotoaparata treba više vremena da se očiste iz međuspremnika. JPEG su manje datoteke, što znači da ih fotoaparat može brže zapisati na memorijsku karticu i snimiti više trenutaka. Fotoaparat će vjerojatno prema zadanoj opciji snimati JPEG, pa ako to niste promijenili, i ne morate.

Čak i kad snimate JPEG u načinu rada kontinuiranog snimanja, snimajte kratke nizove – pritisnite zatvarač jednu ili dvije sekunde i otpustite. Ako ga previše dugo držite pritisnutim, međuspremnik će se napuniti i usporiti brzinu snimanja.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Nemojte samo gledati igrače

Poseban osjećaj na utakmici ne daje samo ono što se događa kad je igra na vrhuncu.

Pokušajte okrenuti fotoaparat prema publici kako biste snimili lica puna nade i kreativne odjevne kombinacije ili zumirajte tjeskobne izraze igrača ili njihove ruke u zagrljaju prije početka igre.

Ako upotrebljavate fotoaparat s izmjenjivim objektivom, objektiv kao što je Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM dobar je izbor za ovu vrstu snimke jer njegova žarišna duljina dopušta dovoljno širok kut za snimanje većeg pogleda na teren, a ipak fokusiranje na određene igrače ili praćenje akcije.

6. Upotrebljavajte način rada Servo AF ili praćenje objekta

Kad kupite fotoaparat, njegov način rada automatskog izoštravanja bit će postavljen na Single Shot AF i većina fotografa zadrži tu postavku. No kad fotografirate objekte u pokretu na sportskom terenu, morat ćete prijeći na način rada Servo AF.

Na stražnjoj strani fotoaparata obično se nalazi izravna kontrola za promjenu načina rada automatskog izoštravanja – bilo u obliku fizičke tipke ili opcije na dodirnom zaslonu.

Servo AF, poznat i kao kontinuirano automatsko izoštravanje, nastavit će izoštravati određenu točku AF-a sve dok okidač držite pritisnutim dopola. To je doista praktično za sportsku fotografiju jer možete izoštriti točke na kojima predviđate odvijanje akcije – primjerice oko gola – i čekati da se trenutak dogodi.

Način rada AF Tracking ide korak dalje u tome. Pri izoštravanju s praćenjem jednostavno dodirnete točku AF-a na LCD zaslonu (ako fotoaparat ima dodirni zaslon) ili dopola pritisnete okidač kako biste zadržali izoštravanje na objektu, a zatim će se točka AF-a pomicati s tim objektom dok se on kreće kadrom. To je odlično za praćenje akcije na punom terenu.

Ako imate DSLR ili fotoaparat bez zrcala, možete upotrijebiti aplikaciju Canon Photo Companion kako biste saznali više o funkcijama fotoaparata.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. Zamrznite akciju velikim brzinama zatvarača

Cilj je svakog sportskog fotografa zamrznuti akciju u dramatičnim trenucima, a jedini način da to postignete je snimanje pri velikim brzinama zatvarača. Idealno bi bilo snimati pri 1/1000 s, ali svakako ne sporije od 1/500 s.

Dobar način da postignete te brzine zatvarača je da na kotačiću za način rada promijenite način ekspozicije na Shutter Priority (Tv). Time imate mogućnost odabrati željenu brzinu zatvarača, a fotoaparat će zatim postaviti otvor blende i ISO po potrebi kako bi se zajamčila ta brzina.

Napisao Jeff Meyer

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike