Macro Photography

Objektivi za makro fotografiju

Najbolje iskoristite makro objektiv

Pomoću makro objektiva možete izbliza snimati fotografije vrlo malenih objekata i otkriti detalje koji nisu vidljivi golim okom. Koriste se za snimanje kukaca i cvijeća, kao i za snimanje mrtve prirode u fotografskim studijima.


Fotografi divljih životinja i prirode koriste makro objektive za snimanje kukaca i cvijeća. No, zbog odlične kvalitete slike i velikog maksimalnog otvora blende, makro objektivi izvrstan su izbor i za snimanje portreta. Kako biste odabrali odgovarajući objektiv za ono što snimate, trebate razmisliti o tome što vam je objekt i što želite postići.

Macro Photography

Snimite sitnije pojedinosti

Ako se želite više približiti objektu snimanja i snimiti sitnije pojedinosti, onda ste s makro objektivom u prednosti jer vam omogućuje snimanje izbliza uz ekstremne detalje. Jedinstvena prednost makroobjektiva je da vam omogućuje povećanje objekta snimanja tako da senzoru fotoaparata izgleda kao da je u prirodnoj veličini 0,5x ili, idealno, 1x ili više.

Raspberry Photography

Približite se bez stvarnog približavanja

Kad želite snimiti nervoznu životinju ili kukca u krupnom planu uz sitnije detalje, to morate učiniti bez ometanja objekta. Objektiv s većom žarišnom duljinom, od 100 do 180 mm, osigurat će dovoljnu radnu udaljenost između vas i objekta kako ne biste objekt snimanja omeli ili narušili svjetlo oko njega.

Green Insect Photography

Detalji u prirodnoj veličini

Jedinstvena značajka ovog makro objektiva mogućnost je povećanja objekta do prirodne veličine (ili više). To se definira omjerom povećanja objektiva između fizičke veličine slike na senzoru fotoaparata i fizičke veličine objekta koji se fotografira. Na primjer, omjer 1:1 (ili prirodna veličina od 1x) znači da je objekt koji fotografirate iste veličine na senzoru fotoaparata kao što je u stvarnosti. Specijalizirani makro objektivi, kao što je Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x, omogućuju omjer povećanja do 1:5, što znači da je objekt 5 puta veći na senzoru nego što je u stvarnosti.

Life-Sized Detail Photography

Način na koji fotoaparat može utjecati na odabir objektiva

EF-S objektivi tvrtke Canon dizajnirani su ekskluzivno za fotoaparate sa senzorom APS-C formata kao što je EOS 760D i nisu kompatibilni s modelima sa senzorom punog kadra kao što je serija fotoaparata EOS 5D.

EF objektivi mogu se koristiti s bilo kojim EOS fotoaparatom, ali kada se EF objektiv koristi na APS-C EOS modelu, osigurat će kut gledanja ekvivalentan onome kod objektiva sa žarišnom duljinom 1,6 puta duljom od one kod fotoaparata sa senzorom punog kadra. Na primjer, EF 100mm f/2.8L Macro IS USM koji se upotrebljava na modelu EOS 760D daje kut gledanja ekvivalentan onome kod objektiva od 160 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra. Usporedba u nastavku pokazuje kakav to učinak ima u stvarnom svijetu prilikom snimanja makrofotografije.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Način na koji žarišna duljina utječe na radnu udaljenost

Žarišna duljina za makro ne svodi se uvijek na približavanje objektu. Veća žarišna duljina (tj. veći broj) omogućuje vam postizanje istog omjera povećanja s veće udaljenosti. Na primjer, upotreba objektiva od 180 mm za snimanje leptira pruža vam udaljenost potrebnu za snimanje objekta bez ometanja uz zadržavanje makro povećanja.

Kako povećavate žarišnu duljinu, povećava se i radna udaljenost pa ćete i dalje moći postići isti omjer povećanja. Radna udaljenost je udaljenost od objekta do žarišne ravnine.

Na dijagramu na desnoj strani prikazana je udaljenost od kraja objektiva do objekta.

How focal length affects working distance

Način na koji žarišna duljina mijenja perspektivu

Odabir odgovarajuće žarišne duljine nešto je što treba ozbiljno razmotriti kod makro fotografije jer bilo kakva promjena može utjecati na snimku. Kako povećavate žarišnu duljinu, pozadina i prednji plan izgledaju kao da se približavaju, omogućujući vam da promijenite izgled snimke.

Flower 180Mm Photography

180 mm

Flower 100Mm Photography

100 mm

Flower 50Mm Photography

50 mm

Odabir odgovarajućeg objektiva

Nakon što ste uzeli u obzir navedeno, trebate razmisliti što je važno za vašu snimku.

  • Želite li snimiti krupni plan nervozne životinje ili kukca? U tom slučaju treba vam objektiv s većom žarišnom duljinom kao što je RF 100mm F2.8L Macro IS USM / EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, ili čak EF 180mm f/3.5L Macro USM, koji će vam dati veću radnu udaljenost.
  • Trebate li mogućnost povećanja objekata više od prirodne veličine? U tom slučaju, idealan izbor za vas je Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x makro objektiv s omjerom povećanja do 1:5.

Flower Macro Photography

Postizanje najboljih rezultata s makro objektivom

Zaštita od podrhtavanja fotoaparata

Veće žarišne duljine kod makro objektiva mogu uzrokovati jače podrhtavanje fotoaparata, otežavajući snimanje oštre, jasne slike. Stabilizator slike u objektivu pomaže u uklanjanju većine podrhtavanja fotoaparata prilikom snimanja iz ruke. Ako odaberete objektiv bez stabilizatora slike, možete koristiti stativ kako biste stabilizirali fotoaparat i objektiv, ali nećete ih moći lako premještati.

Chameleon Photography

Osvjetljenje objekta snimanja

Odgovarajuće osvjetljenje omogućit će vam upotrebu veće brzine zatvarača, osiguravajući oštre snimke objekata u pokretu. Macro Ring Lite MR-14EX Il i Twin Lite MT-24EX tvrtke Canon pružaju specijalizirane sustave osvjetljenja koji pomažu osvijetliti objekt, bilo s ujednačenijim svjetlom (Ring Lite) ili usmjerenijim svjetlom, za teksturu, (Twin Lite). Objektiv EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ima dva ugrađena LED (Macro Lite) svjetla koja se mogu kontrolirati radi pružanja dodatnog osvjetljenja i uklanjanje sjena.

Butterfly Photography

Ekstremna makro fotografija

Većina namjenskih makroobjektiva omogućuje vam postizanje omjera povećanja 1:1, no lako se možete približiti i postići omjer 1:2 (objekt izgleda dvostruko veći na senzoru fotoaparata) pomoću prstenova za proširenje, ako ih vaš fotoaparat i objektiv podržavaju. Ako se želite približiti snimanom objektu što je moguće više, MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo može postići omjer od 1:5, a tom razinom povećanja mogu se prikazati mjehurići zraka u kapima vode.

Extreme Macro Photography

Profesionalni izbor za makro fotografiju

MAKRO FOTOGRAFIJA

RF 100mm F2.8L Macro IS USM

Profesionalni RF makroobjektiv, RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, savršen je za snimanje fotografija prirodne veličine od 1,4x i zapanjujućih portreta, uz kvalitetu serije L.

Prikaži pojedinosti

RF 100mm F2.8L Macro IS USM on the EOS R5

Moglo bi vam se svidjeti i…

Slični proizvodi