NOĆNA FOTOGRAFIJA

Savjeti za fotografiranje Mjeseca: kako snimiti nevjerojatne slike noćnog neba

Slijedite ovaj detaljni vodič za kreativno fotografiranje Mjeseca i uskoro ćete snimati bezvremenske slike Zemljinog nebeskog suputnika.
Fotografija oko četvrtine Mjeseca izbliza, snimljena Canonovim fotoaparatom EOS R8 astrofotografkinje Mare Leite.

Mjesec je uvijek bio očaravajući objekt za fotografe diljem svijeta, naročito u rijetkim trenucima kad izgleda kao Supermjesec ili čak krvavi Mjesec. Međutim, može biti teško vjerno ga dočarati. Može biti zahtjevno snimati jako udaljeni svijetli objekt pri slabom osvjetljenju, kao i kadrirati i izoštravati pri velikim žarišnim duljinama. No uz pravi komplet za fotografiranje i postavke ekspozicije te pažljivo planiranje možete snimati predivno detaljne fotografije Mjeseca i mjesečeve pejzaže koji dočaravaju atmosferu. Ovdje dijelimo sve informacije koje su vam potrebne za snimanje Mjeseca sa stručnim savjetima o postavkama i opremi te savjetima astrofotografkinje Mare Leite za snimanje najboljih slika Mjeseca.

1. Informirajte se o Mjesecu

Dio polumjeseca vidljiv između dva stupa crkve, snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon.

„Za praćenje pojedinih mjesečevih mijena mogu se upotrebljavati aplikacije ili web-mjesta”, kaže Mara, nagrađivana astrofotografkinja i fotografkinja pejzaža. „Oni uključuju izlazak i zalazak Mjeseca kako biste pronašli lokacije širom svijeta.” Snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 100 mm, 1/5 s, f/6.3 i ISO 1250. © Mara Leite

Siluete listova na grani uz zamućeni puni Mjesec, snimljeno fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon.

„Određene aplikacije mogu čak pratiti kretanje Mjeseca na nebu i izračunati koliko će veliko Mjesec izgledati u usporedbi s vašim objektom”, kaže Mara. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/320 s, f/9 i ISO 1250. © Mara Leite

Mjesečev obilazak oko Zemlje traje 27,322 dana. Taj ciklus podijeljen je u faze: mlađak, prva četvrt, uštap i posljednja četvrt. Svaka faza daje drukčiju perspektivu Mjeseca, ali i utječe na uvjete osvjetljenja, od svijetlog punog Mjeseca do jedva vidljivog mlađaka.

Neke su točke u lunarnom kalendaru stvarno posebne. Kad je Mjesec bliže Zemlji i to se poklopi s punim Mjesecom – vremenom kad su Sunce, Mjesec i Zemlja u ravnini – počašćeni smo povećanim punim Mjesecom ili Supermjesecom. Krvavi mjesec – kada se redoviti Supermjesec poklopi s potpunom pomrčinom Mjeseca – još je rjeđi. To znači da Zemlja potpuno blokira izravnu sunčevu svjetlost do Mjeseca pa ostaje samo prelomljena svjetlost iz Zemljine atmosfere, zbog čega Mjesec poprima crvenu boju.

2. Planirajte unaprijed

Polumjesec vidljiv na noćnom nebu iza svjetionika, snimljeno fotoaparatom EOS R8 tvrtke Canon.

„Nužno je informirati se o vremenu iz očitih razloga”, kaže Mara. „Za razliku od kiše ili naoblake, oblaci nisu uvijek loši. Mogu stvoriti dramu i tajnovitost na vašim fotografijama Mjeseca. Preporučujem provjeriti postotak naoblake i brzinu vjetra na web-mjestima s vremenskom prognozom ili u lokalnom meteorološkom centru.” Snimljeno fotoaparatom EOS R8 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 100 mm, 1,6 s, f/5.6 i ISO 6400. © Mara Leite

Pun Mjesec vidljiv iznad portugalskog samostana, snimljeno fotoaparatom EOS R8 tvrtke Canon.

„Ako je moguće, osobni odlazak na lokaciju snimanja prije planiranog vremena snimanja obavezan je kako bih provjerila da nema prepreka u mom vidnom polju i da je mjesto otvoreno nakon radnog vremena”, kaže Mara. Snimljeno modelom EOS R8 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 325 mm, 1/320 s, f/8 i ISO 1600. © Mara Leite

Fotografiranje Mjeseca nije samo zabavan način da testirate svoje fotografske vještine, već je i fascinantan način za upoznavanje kretanja Zemlje i njezinog satelita. Možemo točno reći gdje će se Mjesec uzdići, gdje će oblikovati luk na nebu i gdje će se spustiti, svake noći za godine koje dolaze. Postoji nekoliko korisnih mobilnih aplikacija koje vam mogu pomoći da precizno isplanirate kutove. Kao grubi vodič, pun Mjesec pojavit će se izravno nasuprot zalazećeg sunca.

Svakako razmislite o dobu dana. Mjesec je možda najimpresivniji kad se prvi put pojavi na obzoru – to je poznato kao „izlazak Mjeseca”. Osim toga, ako fotografirate Supermjesec, snimanje može biti naročito dojmljivo. Svjetlo mora putovati bočno kroz Zemljinu atmosferu do vas, tako da Mjesec poprima toplu crvenkastu nijansu. To je i trenutak kad se Mjesec čini najvećim, iako je to iluzija – veličina ostaje ista cijelu noć, ali zakrivljenost atmosfere djeluje kao povećalo.

Važno je i provjeriti vremensku prognozu prije nego što krenete. Vedri uvjeti pružaju optimalnu vidljivost. Istražite lokacije na kojima ćete moći vidjeti što se događa i koje su vizualno zanimljive, primjerice urbani obzor, ali uz minimalnu distrakciju. Provjerite je li oprema spremna. To znači da je baterija puna i da je sve pripremljeno. Mjesec se brzo kreće pa se ne želite vraćati kući zbog nečega što ste zaboravili, u suprotnom ćete propustiti Mjesec!

3. Postavke za fotografiranje Mjeseca

Osoba podešava zaslon promjenljivog kuta nagiba na fotoaparatu EOS RP tvrtke Canon dok fotografira Mjesec.

Snimanje tako svijetlog objekta okruženog tamom može uzrokovati probleme s ekspozicijom, pa pokušajte ručno podesiti ekspoziciju.

Zaslon fotoaparata EOS RP tvrtke Canon na kojem se prikazuju postavke isticanja obrisa.

Ako imate problema u praćenju Mjeseca, isprobajte ručno izoštravanje. Upotrijebite prikaz uživo i omogućite izoštravanje s isticanjem kako biste osigurali oštre detalje.

Automatski načini ekspozicije možda neće raditi dosljedno prilikom snimanja Mjeseca, tako da je najbolje upotrebljavati ručnu ekspoziciju. U osnovi, intenzitet sunčeve svjetlosti koja obasjava Mjesec ostaje isti, tako da postoji jednostavno pravilo ekspozicije koje možemo upotrijebiti kao vodič – pravilo „looney 11“. Postavite otvor blende na f/11 i uskladite brzinu zatvarača s obrnutom ISO vrijednošću, tako da pri ISO 100 upotrebljavamo 1/100 s, pri ISO 200 bit će 1/200 s i tako dalje. No to nije strogo pravilo – možete mijenjati brzinu zatvarača i otvor blende unutar ovih vrijednosti dok snimka ne bude izgledala kako treba.

4. Najbolja oprema za fotografiranje Mjeseca

Dio polumjeseca koji se pojavljuje iza rasvjetnog stupa, snimljeno objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

EOS R10 tvrtke Canon opremljen je izoštravanjem pri slabom osvjetljenju od -4 EV, što vam omogućuje precizno izoštravanje pri slabom osvjetljenju. Kombinirajte ga s pristupačnim a ipak snažnim objektivom RF 24-105mm F4-7.1 IS STM za snimanje predivnih fotografija Mjeseca. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 105 mm, 1/5 s, f/7.1 i ISO 800. © Mara Leite

Prva četvrt Mjeseca vidljiva na nebu, snimljena objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM.

Uz optički stabilizator slike s 5,5 koraka, objektiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM odličan je za fotografiranje mjeseca jer pruža povećanu stabilnost kad ga držite u rukama, što je idealno za brze snimke kad nemate vremena za postavljanje stativa. Snimljeno modelom EOS R8 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400mm, 1/200 s, f/8 i ISO 1000. © Mara Leite

Dugački objektiv obavezan je za snimanje fotografija Mjeseca izbliza, ali ako tek počinjete, ne brinite se. Dugački, skupi objektiv nije nužan jer je Mjesec toliko svijetao da vam ne trebaju najveći otvori blende kakve nude vrhunski dugački objektivi. Bit će dovoljan čak i standardni objektiv za zumiranje kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ili RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM – možda vam neće omogućiti da ispunite kadar, ali uvijek možete naknadno obrezati željeno područje. Tu vam mogu pomoći fotoaparati sustava EOS R s visokom rezolucijom. EOS R8 tvrtke Canon sa senzorom punog kadra pruža izuzetno oštru jasnoću čak i pri slabom osvjetljenju, a senzori APS-C na fotoaparatima EOS R10 i EOS R50 tvrtke Canon imaju objektive užeg vidnog polja, pružajući dodatni doseg od širih objektiva.

5. Približite se

Krupni plan Mjeseca na kojem se vide svojstva i detalji njegove površine.

Padajući ili rastući izbočeni Mjesec (kad je oko tri četvrtine pun) odličan je trenutak za snimanje detalja na površini. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM + ekstender RF 2x pri 1600 mm, 1/50 s, f/22 i ISO 100.

Iako pun Mjesec očarava, to možda nije najbolje vrijeme za snimanje fotografija ako želite snimiti obilježja njegove površine kao što su krateri. Na sličan način kao što skočna bljeskalica fotoaparata osvjetljava lice, tako sunčeva svjetlost s prednje strane tijekom punog Mjeseca uklanja velik dio sjena. U drugim fazama Mjeseca sunčeva svjetlost više je s bočne strane, čime se stvaraju istaknuti dijelovi i sjene nužni za vidljivost obrisa i detalja lunarnog krajolika. Odličan objektiv za krupne planove je RF 100-400mm F5.6-8 IS USM koji je spoj dugačkog telefoto objektiva sa zumiranjem i stabilizacije slike. Osim toga, ako zaista želite ispuniti kadar, odaberite vrlo dugačak objektiv kao što je RF 600mm F11 IS STM. Otvor blende f/11 savršen je za fotografiranje Mjeseca jer odgovara pravilu ekspozicije „looney 11”. Ako želite proširiti domet objektiva, mogu vam biti korisni produžeci objektiva kao što su Extender RF 1.4x i Extender RF 2x.

6. Širi pogled

Mjesec snažno svijetli na tamnom nebu iznad noćne scene rijeke, mosta i brodova iza kojih je gradska panorama.

Za istraživanje novih lokacija Mara upotrebljava mrežne karte i društvene medije kako bi otkrila zanimljive motive i prednje planove na području koje fotografira. „Lokalno stanovništvo također može pomoći”, kaže. Snimljeno modelom EOS R8 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 19 mm, 20 s, f/22 i ISO 640. © Mara Leite

Mjesec vidljiv visoko na nebu iznad svijetlonarančastih oblaka i vodene površine, snimljen u zoru fotoaparatom EOS R8 tvrtke Canon.

Otvor blende f/4 na objektivu Canon RF 14-35mm F4L IS USM ostaje konstantan u cijelom rasponu žarišne duljine. To znači da nema promjene u brzini zatvarača i ISO vrijednosti prilikom zumiranja Mjeseca. Snimljeno modelom EOS R8 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 17 mm, 1/500 s, f/6.3 i ISO 2500. © Mara Leite

Kreativno eksperimentirajte s pomoću šireg objektiva kao što je Canon RF 14-35mm F4L IS USM. To će vam omogućiti da Mjesec uključite u postojeći krajolik. Iako je mjesec često zastrašujuć kad se promatra izoliran, uključivanje poznatih znamenitosti ili određenog obzora pomaže stvoriti kontekst i omogućuje izradu zanimljivih kompozicija. Osim toga, omogućuje igranje dimenzijama za snažan efekt.

Unaprijedite svoju fotografiju Mjeseca uz dodatne savjete i inspiraciju profesionalnog fotografa Andrewa Fuseka Petersa*.


Napisali James Paterson, Phil Hall i Rachel Segal Hamilton

* Dostupno samo na određenim jezicima.

Slični proizvodi

 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R8

  Prijeđite na fotografije i videozapise punog kadra i ostvarite svoje kreativne ambicije.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R10

  Napravite sljedeće korake s fotografijama i videozapisima uz fotoaparat bez zrcala sa sustavom EOS R, izrađen oko senzora APS-C formata.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R50

  Ovim fotoaparatom bez zrcala EOS R izradite najprivlačniji sadržaj, od oštrih fotografija do 4K videozapisa i prijenosa uživo. Sve u jednom namjenskom uređaju.
 • Iznimno širokokutni objektiv sa zumiranjem

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Iznimno širokokutni RF objektiv tvrtke Canon bilježi detalje preciznošću serije L, od 14 – 35 mm, a ujedno omogućuje lako snimanje iz ruke uz stabilizaciju slike u 5,5 koraka.
 • RF-S objektivi

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Širokokutni do telefoto objektiv za zumiranje APS-C serije EOS R savršen je za fotografiranje putovanja, divljih životinja, sportova i stil života.
 • RF objektivi

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Idealni svakodnevni objektiv za entuzijaste s fotoaparatom bez zrcala sa senzorom punog kadra. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je lagan, kompaktan, jednostavan za upotrebu i omogućit će vam da svoje fotografsko umijeće prenesete na novu razinu.
 • Telefoto objektivi sa zumiranjem

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Svestran, kompaktan i lagan objektiv sa zumiranjem RF 100-400mm, sa sustavom stabilizacije slike u 5,5 koraka, omogućava snimanje divljih životinja i akcije bez težine.
 • RF objektivi

  RF 600mm F11 IS STM

  Revolucionarni supertelefoto objektiv, kompaktan i lagan, idealan za fotografiranje divljih životinja, safarija ili vlakova.
 • Objektivi za DSLR

  RF 2x

  RF ekstender 2x nudi oštrinu i svestranost te izrazito povećanje od 2x čime se dvostruko povećava domet kompatibilnih RF telefoto objektiva i objektiva za zumiranje.
 • Slični članci

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje neba noću

  Najbolje tehnike za snimanje zvijezda noću, uključujući snimke ubrzanog protoka vremena i tragova zvijezda.

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji osnovni komplet za noćne snimke

  Fotoaparati i objektivi za fantastičnu noćnu fotografiju.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kako upravljati ekspozicijom

  Ovladajte postavkama otvora blende, brzine zatvarača i ISO osjetljivosti.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Izrađivanje solarnog sustava

  Odvojite vrijeme za ponovno povezivanje, učenje i igru uz kolekciju papirnatih rukotvorina s temom svemira u usluzi Creative Park.