Ako se usredotočite na jedno određeno područje ili predmet u fotografiji hrane, moći ćete biti kreativniji. Snimljeno fotoaparatom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon s objektivom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/200 s, f/6,3 i ISO250. © Yasmin AlBatoul
Fotografije hrane i dalje su popularne i svakodnevno pune milijune objava na Instagramu. No uz toliko dostupnog sadržaja, novim fotografima hrane postaje teže istaknuti se u masi. Otkrijte kako i najjednostavnija jela napravljena kod kuće možete učiniti da izgledaju vrijedno Michelinove zvijezde.
Jedna fotografkinja koja je uspješno prešla iz amatera među profesionalce ambasadorica je tvrtke Canon Yasmin AlBatoul. Samouka, iz Batne u Alžiru, Yasmin ima trenutno prepoznatljiv stil, iskorištavajući pokret i energiju kako bi svoje snimke učinila drukčijima. „Najzanimljivijim smatram izazov pretvaranja nečega uobičajenoga, nečega što vidimo svaki dan, kao što je hrana, u nešto lijepo i umjetničko“, kaže ona.
Yasmin je počela fotografirati u ranim tinejdžerskim godinama, nadahnuta francuskim katalozima dizajna interijera kod svog djeda. „Neki su imali više od 4000 stranica, a ja bih toliko vremena provela listajući ih, želeći da mogu snimati takve fotografije.“
Nekoliko godina poslije, Yasmin je prešla na društvene mreže, upotrebljavajući vodiče na YouTubeu kako bi se mogla uhvatiti u koštac s ručnim kontrolama svog fotoaparata EOS 600D tvrtke Canon (naslijedio ga je Canon EOS 850D). Kako je njezino iskustvo raslo, tako je i broj pratitelja, pa je ubrzo postala prava profesionalna fotografkinja hrane. Danas ima gotovo 50 000 pratitelja na Instagramu i mnogo profesionalnih angažmana iza sebe.
Yasmin je u odličnom položaju da se osvrne na svoja postignuća, a ovdje otkriva osnovne lekcije koje je naučila na putu ka uspjehu.