CANON EOS R5

Revolucioniranje videografije. Ponovo.

U tvrtki Canon ponosni smo na ulogu koju smo s proizvodima poput naše serije EOS 5D fotoaparata DSLR te fotoaparatima i objektivima Cinema EOS imali u pretvorbi načina snimanja filmova. S fotoaparatom EOS R5 nastavljamo tu tradiciju: s revolucionarnim radnim značajkama za videozapise koje iznova definiraju očekivanja koje tvorci filmova imaju za male fotoaparate.

Revolucioniranje videografije. Ponovo.

Stigao je 8K RAW

Fotoaparatom EOS R5 mogu se snimati nevjerojatni videozapisi u 8K DCI RAW interno na karticu CFexpress, primjenjujući punu širinu senzora punog kadra za istinski kinematografski izgled. Dostupno je i izoštravanje s praćenjem, zahvaljujući kojem nastaje materijal tako dobar da ćete pomisliti kako je snimljen s holywoodskim budžetom.

Uz živopisnu kvalitetu slike, razlučivost 8K urednicima omogućuje usijecanje u materijal i dobivanje 4K u završnoj montaži.

Fotoaparat EOS R5 ističe se brojnim opcijama za snimanje u 8K:
• 12-bitni RAW,
• 10-bitni 4:2:2 MP4/H.265
• 8-bitni 4:2:0 MP4/H.265,

Može se odabrati omjer DCI ili UHD, metode kompresije ALL-I, IPB i IPB male brzine protoka te opcije Canon Log 1 i 3 ili HDR PQ. Kako biste lakše ostvarili željeni izgled i dojam, dostupne su brzine kadrova od 23,98p, 24p, 25p ili 29,97p. S opcijama kompresije IPB, 8K se može snimati čak i na vrlo brze kartice SD (v90).

8K RAW osigurava najvišu razinu kvalitete i prilagodljivosti slike: snimajte u razlučivosti četiri puta većoj od 4K i s pomoću Canonova softvera Cinema RAW Development ili omiljene aplikacije za nelinearno uređivanje mijenjajte parametre kao što je ravnoteža bijele nakon snimanja materijala.* 8K RAW dostupan je standardno ili komprimirano za male videodatoteke uz fleksibilnost koju pruža RAW.

Iz materijala u 8K također možete izvlačiti fotografije kao zasebne datoteke JPEG od 35 megapiksela (ili datoteke HEIF, ako je materijal snimljen s HDR PQ), što je idealno za situacije u kojima trebate isporučiti videomaterijal i fotografije istog događaja.

*Kompatibilnost i dostupnost ovise o pojedinom proizvođaču softvera
A side profile of Canon Ambassador Ivan D'Antonio with his eye to the viewfinder of a Canon EOS R5 camera.

Neviđena izvedba u 4K, do 120 fps

Uz revolucionarne mogućnosti u 8K, fotoaparat EOS R5 postavlja nove standarde za videografe koji snimaju u 4K. Snimajte u 4K DCI (puni kadar) i 4K UHD s brzinom kadrova do 120 p (119,88 fps) s kvalitetom 4:2:2/10-bita, ostvarujući svileno glatke pomake s nevjerojatno visokom razlučivošću. Na brzinama kadrova do 59,94 fps moguće je odabrati punu širinu senzora fotoaparata ili obrezivanje od 1,6x, koje je slično veličini Super 35mm.

Za one koji trebaju najvišu kvalitetu u 4K, način rada 4K HQ fotoaparata EOS R5 reproducira nevjerojatne detalje pri brzinama kadrova do 30p uzorkovanjem materijala u 8K. Rezultate morate vidjeti kako biste povjerovali.
Bezbroj mogućnosti za razlučivost, brzinu kadrova itd. koje nudi fotoaparat EOS R5 moguće je pristupiti putem redizajniranog izbornika za način za filmove, koji olakšava pronalazak željene kombinacije.

Dual Pixel CMOS AF II

Unaprijeđeni sustav Dual Pixel CMOS AF II omogućuje glatko, precizno izoštravanje s praćenjem u svim načinima za snimanje te donosi otkrivanje lica i oka, stoga je idealan za dokumentarni stil i snimanje po želji. Također prepoznajte mačke, pse i ptice te ih prati po kadru. Efekte izoštravanja s približavanjem, koji pažnju publike premještaju s jednog mjesta na drugo, lako je stvoriti – jednostavno dodirnite dodirni zaslon fotoaparata i fotoaparat EOS R5 glatko će provesti ponovno izoštravanje zadanom brzinom.

Za ručno izoštravanje fotoaparat EOS R5 opremljen je nizom alata za točno ostvarenje kritične izoštrenosti. Izoštravanjem s isticanjem u odabranoj se boji naglašavaju se rubovi izoštrenih predmeta, dok vodič za izoštravanje Dual Pixel grafičkim indikatorom pokazuje je li izoštravanje ispred/iza objekta te pozeleni pri postizanju ispravnog izoštravanja.

© Robert Marc Lehmann

Stabilizacija slike

Inteligentni sustav stabilizacije slike koji štiti fotografije od podrhtavanja fotoaparata također se primjenjuje u fotoaparatu EOS R5 pri snimanju videozapisa te zaglađuje neželjene pomake fotoaparata. U kombinaciji s elektroničkim sustavom digitalne stabilizacije videozapisa,* koja povećava razinu izvedbe, ostvaruju se vrhunski rezultati s materijalom koji djeluje kao da je snimljen s gimbalom ili na kolicima.

*Digitalni sustav stabilizacije slike za filmove nedostupan je pri snimanju u 8K RAW

8K s ubrzanim prolaskom vremena

Kao što razlučivost 8K otkriva složene detalje i daje jasnoću, tako fotografiranje s ubrzanim protokom vremena može otkriti sitne kretnje koje se događaju u potpuno drugom vremenskom okviru. Spojite to dvoje i dobit ćete vizualni spektakl – melem za oči.

Snimanje ubrzanog prolaska vremena u visokoj razlučivosti nikada nije bilo lako kao s fotoaparatom EOS R5, a moguće je snimati i u 4K, sa stvaranjem filma u fotoaparatu. Moguće je odrediti vrijeme između svakog kadra, kao i odrediti zaključava li se ekspozicija na početku svakog niza ili iznova mjeri pri svakoj snimci.

Intuitivna upotreba, dojam veće blizine objektu

Fotoaparat EOS R5 dizajniran je da pri snimanju djeluje instinktivno i prirodno, tako da se možete usredotočiti na objekt i stvaralačku viziju. Zaslon Vari-angle zakreće se od kućišta fotoaparata i okreće za 270˚ radi lakšeg snimanja iz različitih kutova. Prejaka ekspozicija može se istaknuti prugastim oznakama s uzorkom "zebra" koje ukazuju na presvijetla područja.

Izlaz HDMI dostupan je pri 4K/60p i omogućuje upotrebu vanjskih snimanja te istovremeno interno/eksterno snimanje.

Vremena snimanja

EOS R5 donosi u klasi najbolje automatsko izoštravanje, kao i opcije snimanja videozapisa u visokoj razlučivosti i velikom brzinom kadrova, koristeći maksimalnu širinu senzora punog kadra pri visokom brzinama protoka. Ta kombinacija značajki neizbježno uzrokuje značajnu toplinu koja pak ograničava vrijeme snimanja. Približna vremena snimanja za dostupne razlučivosti i brzina kadrova u okruženjima s 23 °C / 73 °F, za hladna pokretanja, navedena su u nastavku.
8K 30P
– Puna širina senzora: 20 minuta
– Puna širina senzora i RAW: 20 minuta

4K 120P
– Puna širina senzora: 15 minuta *1

4K 60P
– Puna širina senzora: 35 minuta *2
– Obrezivanje APS-C (visoka preciznost uzorkovanja od 5,1K): 25 minuta

4K 30P
– Puna širina senzora: nije ograničeno toplinom *2
– Puna širina senzora s visokom kvalitetom (visoka preciznost uzorkovanja od 8,2K): 30 minuta
– Obrezivanje APS-C (visoka preciznost uzorkovanja od 5,1K): nije ograničeno toplinom *2
*1 Snimanje videozapisa s velikim brojem kadrova zaustavlja se na 7 minuta i 30 sekundi. Kada je snimanje moguće odmah nastaviti, prikazuje se vrijeme.
*2 Snimanje je ograničeno na 29 minuta i 59 sekundi. Kada je snimanje moguće odmah nastaviti, prikazuje se vrijeme.

Ako fotoaparat postigne granicu temperature, preporučuje se isključiti je radi rasipanja topline.
U nastavku su navedena približna vremena oporavka u okruženjima s 23 °C / 73 °F, no na njih utječu brojni čimbenici poput okolne temperature, trajnog rada fotoaparata i odabrane razlučivosti snimanja. Vrijeme do dostupnosti punog vremena snimanja razlikuje se ovisno o temperaturi okoline.

8K 30P
– hlađenje od 10 minuta daje pribl. 3 minute vremena za snimanje
– hlađenje od 20 minuta daje pribl. 8 minuta vremena za snimanje

4K 60P
– hlađenje od 10 minuta daje pribl. 10 minuta vremena za snimanje
Dodatne značajke s najnovijim programskim datotekama

Najnovije programske datoteke fotoaparata EOS R5 pružaju brojna korisna ažuriranja kako bi snimateljima bio još privlačniji. Sada su podržani objektivi sa zumiranjem Cinema EOS s ugrađenim motorima; zumiranjem možete upravljati gumbom na fotoaparatu. Prilikom snimanja u formatu 8K RAW sada se može snimati 12-bitni Prores RAW uz povezani snimač tvrtke Atomos. Zahvaljujući ovom ažuriranju programskih datoteka podržane su i kartice VPG400 CFExpress. Provjerite stranice podrške kako biste preuzeli.

Slični članci

 • ČLANAK

  Prve snimke fotoaparatom Canon EOS R5: snimanje predivnih detalja prirode

  Ulla Lohmann i Robert Marc Lehmann pokazuju kako senzor od 45 MP i automatsko izoštravanje s praćenjem očiju daje spektakularne rezultate pri snimanju na otvorenom.

 • Biciklist s brdskim biciklom izvodi vratolomiju u zraku okrenut prema suncu. Slika je snimljena odostraga i uokvirena crvenim makovima i travom s brežuljka

  ČLANAK

  Snimanje fotoaparatom Canon EOS R5 u 8K i 4K pri visokoj preciznosti uzorkovanja

  Kod prvih videosnimaka fotoaparatom Canon EOS R5, Martin Bissig i Ivan D’Antonio istražili su kako 8K mogućnosti skraćuju vrijeme snimanja i proširuju kreativne opcije.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5: 10 značajki koje za koje morate znati

  Otkrijte značajke koje model EOS R5 čine revolucionarnim, uključujući mogućnost snimanja fotografija od 45 MP s do 20 fps te videomaterijal 8K RAW.

 • Muškarac drži fotoaparat Canon EOS R6 pored sebe.

  ČLANAK

  Canon EOS R5 u usporedbi s modelom EOS R6 – koji vam više odgovara?

  Tvrtka Canon predstavlja čak dva revolucionarna fotoaparata bez zrcala sa senzorom punog kadra. Koji vam više odgovara? Donosimo usporedbu modela EOS R5 i EOS R6.