CANON EOS R5

Kvaliteta slike

EOS R5 osigurava kvalitetu slike veću od očekivane. Senzor od 45 megapiksela radi s procesorom slike DIGIC X i pokazuje mogućnosti tehnički naprednog sustava EOS-R.

Razlučivost od 45 megapiksela i procesor DIGIC X

U srcu modela EOS R5 potpuno je novi senzor CMOS punog okvira od 45 megapiksela koji daje prethodno neviđene razine kvalitete slike. Detalji i jasnoća jednostavno su nevjerojatni, kao i reprodukcija boje, gradacija tonova i dinamički raspon. Senzor radi s maksimalnom osjetljivošću od ISO 51.200, stoga prednosti senzacionalne kvalitete slike fotoaparata EOS R5 možete iskoristiti čak i u uvjetima slabe rasvjete.

Prilagođeni procesor slike DIGIC X preuzima podatke sa senzora fotoaparata i stvara slikovne datoteke iznimne kvalitete. Digitalni šum održava se na minimumu – ne samo pri visokim postavkama za ISO, nego pri svim osjetljivostima. Zahvaljujući unaprijeđenom automatskom optimiranju osvjetljenja (Auto Lighting Optimizer, ALO) i tehnologiji prednosti svijetlih tonova Highlight Tone Priority+ poboljšana je oštrina s potpuno novim podešavanjem jasnoće, a dostupan je i dodatan dinamički raspon.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

A paraglider with a yellow canopy high above the lush German Alps

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

RF priključak

EOS R5 je fotoaparat koji iskorištava sve prednosti tehničkih razvoja dizajniranih za sustav EOS R. To obuhvaća sustav za montiranje objektiva RF sa širokim promjerom od 54 mm i prirubnicom udaljenom 20 mm, što omogućuje optičke dizajne prethodno smatrane nemogućima.

Sustav za montiranje objektiva RF također prenosi podatke između objektiva i kućišta fotoaparata deset puta brže od sustava za montiranje objektiva EF. To omogućuje brže automatsko izoštravanje, novi inteligentni sustav stabilizacije slike te nove razine obrade slike u fotoaparatu, primjenu tehnologija poput digitalnog optimiranja objektiva za maksimalnu kvalitetu slike te omogućuje najbolji mogući učinak objektiva.

Snimke visoke razlučivosti do 400 megapiksela

Uz verziju programskih datoteka 1.81 moguće je kreirati snimke visoke razlučivosti do nevjerojatnih 400 megapiksela u fotoaparatu. Zahvaljujući funkciji IBIS High Resolution, kad je montiran na stativ, EOS R5 može snimiti devet uzastopnih fotografija, laganim pomicanjem senzora za svaku fotografiju s pomoću mehanizma ugrađene stabilizacije slike u kućištu i spajanjem snimki u fotoaparatu. To fotoaparatu omogućuje da oponaša čak i manje piksele, čime se postiže snimka visoke razlučivosti od približno 400 megapiksela.

IBIS high resolution
Funkcija IBIS High Resolution UKLJUČENA

Funkcija IBIS High Resolution UKLJUČENA

Funkcija IBIS High Resolution ISKLJUČENA

Funkcija IBIS High Resolution ISKLJUČENA

Stabilizator slike u 8 koraka1

EOS R5 prvi je fotoaparat EOS sa stabilizacijom slike u kućištu, koja omogućuje zaštitu fotoaparata od podrhtavanja pri kretanju po pet osi kada snimate s fotoaparatom bez vlastite stabilizacije slike. Međutim, kada se na fotoaparat EOS R5 postavi kompatibilan objektiv RF opremljen sa stabilizacijom slike, dva sustava za stabilizaciju kroz suradnju oblikuju inteligentni sustav stabilizacije slike s prednosti koju donose nevjerojatnih 8 koraka.

To je dovoljno za ručno fotografiranje s vrlo malim brzinama zatvarača bez zamućenja uzrokovanog podrhtavanjem fotoaparata. Samo zamislite mogućnost namjerne primjene male brzine zatvarača za snimanje kretanja vodopada pri snimanju iz ruje – to je samo jedan od načina na koje EOS R5 omogućuje kreativnost fotografa.

Bez stabilizacije slike

© Ulla Lohmann / Ambasador tvrtke Canon

Stabilizacija slike u 8 koraka

© Ulla Lohmann / Ambasador tvrtke Canon

Digitalna stabilizacija videozapisa

Elektronička stabilizacija slike u pet koraka u kućištu radi i pri snimanju videozapisa*. Zajedno sa sustavom stabilizacije slike u kućištu fotoaparata i stabilizacijom slike objektiva ostvaruje se vrlo visoka razina stabilizacije. To materijalu snimljenom iz ruke daje uglađen, profesionalan izgled i dojam, odličan za snimanje dokumentaraca i kreativne filmske projekte.

* Digitalni sustav stabilizacije slike za filmove nedostupan je pri snimanju u 8K RAW

Format slike HEIF

Uz datoteke JPEG i CR3 RAW, fotoaparatom EOS R5 također možete snimati datoteke HEIF (High Efficiency Image Format). To je nova generacija formata slikovnih datoteka koja se odlikuje višom kvalitetom slike od datoteka JPEG, no približno je iste veličine. Format omogućuje 10-bitnu boju za dinamičniji raspon i snimanje slika HDR PQ.

Datoteke HEIF moguće je obrađivati u fotoaparatu za stvaranje datoteka JPEG sa širim dinamičkim rasponom od uobičajenih datoteka JPEG.

Slični članci

 • ČLANAK

  Prve snimke fotoaparatom Canon EOS R5: snimanje predivnih detalja prirode

  Ulla Lohmann i Robert Marc Lehmann pokazuju kako senzor od 45 MP i automatsko izoštravanje s praćenjem očiju daje spektakularne rezultate pri snimanju na otvorenom.

 • ČLANAK

  Snimanje fotoaparatom Canon EOS R5 u 8K i 4K pri visokoj preciznosti uzorkovanja

  Kod prvih videosnimaka fotoaparatom Canon EOS R5, Martin Bissig i Ivan D’Antonio istražili su kako 8K mogućnosti skraćuju vrijeme snimanja i proširuju kreativne opcije.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5: 10 značajki koje za koje morate znati

  Otkrijte značajke koje model EOS R5 čine revolucionarnim, uključujući mogućnost snimanja fotografija od 45 MP s do 20 fps te videomaterijal 8K RAW.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5 u usporedbi s modelom EOS R6 – koji vam više odgovara?

  Tvrtka Canon predstavlja čak dva revolucionarna fotoaparata bez zrcala sa senzorom punog kadra. Koji vam više odgovara? Donosimo usporedbu modela EOS R5 i EOS R6.

  1. 8-koraka, temeljem CIPA standarda uz RF 24-105mm F4 L IS USM pri žarišnoj duljini od 105 mm.