CANON EOS R5

Napredna tehnologija automatskog izoštravanja

Fotoaparat EOS R5 izoštrava nevjerojatno brzo, točno i precizno – te može prepoznati i pratiti objekte koji se pomiču po sceni. Snimajte slike dojmljive oštrine i jasnoće, prepune detalja.

© Martin Bissig / Ambasador tvrtke Canon

Dual Pixel CMOS AF II s 5940 područja i potpunom pokrivenošću

Gdje god se vaš objekt nalazio, fotoaparat EOS R5, koji s 5940 područja automatskog izoštravanja pokriva gotovo 100 posto kadra, brzo će ga pronaći i izoštriti. Ta područja izoštravanja moguće je upotrebljavati zajedno, pojedinačno ili u zonama koje je moguće pomicati po kadru radi praćenja akcije.

Točke automatskog izoštravanja moguće je odabrati namjenskim višestrukim kontrolerom na poleđini fotoaparata ili na dodirnom zaslonu – dodirom u načinu prikaza uživo ili s dodirnom pločicom kada je fotoaparat na oku.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Umjetna inteligencija s dubinskim učenjem i prepoznavanje objekta

Sustav automatskog izoštravanja EOS ITR AF X u fotoaparatu EOS R5 programiran je s umjetnom inteligencijom s dubinskim učenjem, izvorno razvijenom za naš revolucionarni fotoaparat DSLR EOS-1D X Mark III. U načinu otkrivanja lica/oka sustav točno prepoznaje lica, uključujući i profile sa samo jednim vidljivim okom. To osigurava nevjerojatnu izoštrenost objekata, čak i kada se kreću nepredvidivo, a dubina polja je plitka. Ako se osoba nakratko okrene, prati se glava kako bi lice bilo oštro p ponovnom okretanju k fotoaparatu.

Nadalje, umjetna inteligencija s dubinskim učenjem fotoaparata EOS R5 programirana je s mogućnošću prepoznavanja i praćenja vozila, kao i mačaka, pasa i ptica – izoštravajući njihova tijela, lica ili oči. To snimanje sportskih događaja i divljih životinja čini lakšim no ikada, posebno s objektima poput ptica u letu. EOS R5 pri fotografiranja motociklističkih sportova može prepoznavati motocikliste i trkaće automobile, čak i razlikovati između zatvorenih i otvorenih kokpita, usredotočujući se na vozačevu kacigu kad je vidljiva.

© Robert Marc Lehmann

Brzo i osjetljivo izoštravanje

EOS R5 može izoštravati za samo 0,05 s – to su najbolje performanse u klasi fotoaparata punog okvira bez zrcala.1 Automatsko izoštravanje također radi na niskim razinama osvjetljenja od - 6 EV,2 što je osvjetljenje približno jednako osvjetljenju polumjeseca.

Ova nevjerojatna osjetljivost na svjetlo omogućuje izoštravanje s fotoaparatom EOS R5 s maksimalnim otvorima blende od samo f/22, omogućuje upotrebu telekonvertera s objektivima s relativno uskim otvorom blende te vrlo kompaktnih super telefoto objektiva poput RF 600mm F11 IS STM i RF 800mm F11 IS STM.

Podrška za potpuno ručnu kontrolu objektiva

Ručno prilagodite ili promijenite izoštravanje dok ste u načinu rada automatskog izoštravanja bez potrebe za pritiskom sklopke. Popularna kod korisnika starijih EF USM objektiva, ova je značajka obnovljena za RF objektive i njihove motore za izoštravanje novije generacije.

Ponašanje automatskog izoštravanja s praćenjem

Ponašanje automatskog izoštravanja s praćenjem AI Servo fotoaparata moguće je podesiti prilagodbom parametara poput "Osjetljivost praćenja" ili "ubrzanje/ usporenje praćenja" ili odabirom jednog od četiri "slučaja" – konfiguracija idealnih za različite vrste fotografija.

EOS R5 sada obuhvaća Slučaj A, koji automatski odabire jedan od četiri objektu prilagođenih slučajeva automatskog izoštravanja, ovisno o tome što se fotografira.

EOS R5 sada obuhvaća Slučaj A, koji automatski bira jedan od četiri objektu prilagođenih slučajeva automatskog izoštravanja, ovisno o tome što se fotografira.

Ručno izoštravanje

Pri ručnom izoštravanju moguće je primijeniti tri metode za pomoć pri izoštravanju i postavljanje točke kritičnog izoštravanja točno gdje je želite.

• Povećanje za izoštravanje
Povećanjem slike, prvo 6x, a zatim 15x, možete bolje pregledati sliku i procijeniti izoštravanje.

• Vršne vrijednosti izoštravanja
Rubovi izoštrenih dijelova scene ocrtavaju se u odabranoj boji.

• Dual Pixel – vodič za izoštravanje
Prvo predstavljen na fotoaparatu Cinema EOS C300 Mark II, vodič za izoštravanje Dual Pixel primjenjuje tehnologiju fotoaparata Dual Pixel CMOS AF II za precizno mjerenje udaljenosti objekta od fotoaparata i usporedbu s trenutačnom postavkom za ručno izoštravanje. Grafički vodič prikazuje je li izoštrena točka ispred ili iza vrijednosti izmjerene fotoaparatom te postaje zelen kada se te dvije vrijednosti podudaraju i izoštrenost je točna.

Sustav olakšava i povećava preciznost ručnog približavanja izoštravanja te tvorcima filmova daje neophodnu vrstu kritične preciznosti potrebnu za rad s razlučivostima 4K i 8K.

Ova tri alata moguće je upotrebljavati s kompatibilnim objektivima RF, objektivima EF ili kinematografskim objektivima s ručnim izoštravanjem.

© Ulla Lohmann / Ambasador tvrtke Canon

Slični članci

 • ČLANAK

  Prve snimke fotoaparatom Canon EOS R5: snimanje predivnih detalja prirode

  Ulla Lohmann i Robert Marc Lehmann pokazuju kako senzor od 45 MP i automatsko izoštravanje s praćenjem očiju daje spektakularne rezultate pri snimanju na otvorenom.

 • ČLANAK

  Snimanje fotoaparatom Canon EOS R5 u 8K i 4K pri visokoj preciznosti uzorkovanja

  Kod prvih videosnimaka fotoaparatom Canon EOS R5, Martin Bissig i Ivan D’Antonio istražili su kako 8K mogućnosti skraćuju vrijeme snimanja i proširuju kreativne opcije.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5: 10 značajki koje za koje morate znati

  Otkrijte značajke koje model EOS R5 čine revolucionarnim, uključujući mogućnost snimanja fotografija od 45 MP s do 20 fps te videomaterijal 8K RAW.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5 u usporedbi s modelom EOS R6 – koji vam više odgovara?

  Tvrtka Canon predstavlja čak dva revolucionarna fotoaparata bez zrcala sa senzorom punog kadra. Koji vam više odgovara? Donosimo usporedbu modela EOS R5 i EOS R6.

  1. 3 lipnja 2020., u konkurenciji digitalnih fotoaparata bez zrcala s izmjenjivim objektivom, sa senzorom slike ekvivalentnom senzoru punog kadra od 35 mm, s automatskim izoštravanjem s prepoznavanjem kontrasta i automatskim izoštravanjem s prepoznavanjem faze u ravnini slike. Izračunato temeljem rezultata izmjerene brzine automatskog izoštravanja, na temelju CIPA smjernica (ovisi o uvjetima snimanja i odabranom objektivu). Izmjereno internim metodama. Uvjeti mjerenja: EV12 (ambijentalna temperatura / ISO 100), ručni način rada, upotreba modela RF 24-105mm F4L IS USM (uz žarišnu duljinu od 24 mm) sa sljedećim postavkama: zatvarač otpušten pomoću tipke zatvarača, automatsko izoštravanje u 1 točki (središnje automatsko izoštravanje), automatsko izoštravanje jedne snimke.
  2. Tijekom snimanja fotografija, s objektivom f/1.2, središnjom točkom automatskog izoštravanja, automatskim izoštravanjem jedne snimke, pri 23 °C / 73 °F, ISO100. Izuzev objektiva RF s premazom za zaglađivanje zamućenja