A woman touches a paper star hanging from her ceiling, in front of shuttered windows.

FOTOGRAFIRANJE U ZATVORENOM PROSTORU

Savršeni projekti: tri ideje za kreativna fotografiranja doma

Dom obiluje kreativnim nadahnućem, često skrivenim na očitim mjestima. Bolje promotrite prostor koji tako dobro poznajete i iznenadite se – i nadahnite – obiljem objekata i scenarija koje možete kreativno istraživati fotoaparatom.

Jedan od najboljih načina za kreativnost u domu jest istraživanje značajki fotoaparata koje prethodno možda niste upotrebljavali. Primjerice, Canon EOS 90D odlikuje se mjeračem intervala za usporene protoke vremena i kombiniranje izoštravanja za snimanje neviđeno oštrih slika. Donosimo tri ideje za fotografiranje u zatvorenom prostoru koje mogu nadahnuti vašu kreativnost. Odlične su za razvijanje vještina, učenje novih trikova s fotoaparatom, čak i otkrivanje novih omiljenih prostora za fotografiranje.

Brzi prijelaz naprijed – snimajte zabavne videozapise s ubrzanim protokom vremena

A Canon EOS 90D on a tripod filming ingredients laid out on a table.
Snimanjem odozgo, pogotovo videozapisa, stvarate zanimljive polegnute snimke. Upotrebom stativa osiguravate održavanje stabilnosti.

Često vidimo videozapise s ubrzanim protokom vremena koji prikazuju sunce nad dramatičnim gradskim krajolikom, no jednako dojmljive videozapise s ubrzanim protokom vremena možete snimati u udobnosti svog doma! Ključ dobrog ubrzanog vremena je u jednostavnom prikazivanju promatraču iz nove perspektive. To može biti nešto jednostavno poput pečenja nečega i promatranja podizanja u pećnici, kako smo mi ovdje učinili s pripremom, pečenjem i preuzimanjem svježih kolačića.

Ubrzani protok vremena sažima vremenski zahtjevne zadatke u nekoliko sekundi, što ga čini idealnim za snimanje pripreme hrane. Isplanirajte sve što trebate za postupak, a potom sve sastojke i pribor rasporedite na ravnu površinu, spremne za početak.

Svestrani objektiv kao što je Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II omogućuje približavanje i udaljavanje za obuhvaćanje prizora, a mala udaljenost za izoštravanje od 25 cm znači da se možete skroz približiti akciji. U nastavku su još tri savjeta pomoću kojih možete isplanirati jednostavne, no dojmljive kućne videozapise s ubrzanim protokom vremena.

1. Kadrirajte snimku na stativu

A Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM lens. A woman with multi-coloured hair making cookies.
Upotrebom stativa osiguravate dosljednost pri snimanju niza snimki ili videozapisa. Njime osiguravate stabilnost i otvarate kreativne mogućnosti za kompoziciju slike. Ako je prostorija pretamna, dodajte konstantni izvor svjetlosti – to može biti studijski reflektor ili samo stolna svjetiljka.

Fotoaparat mora biti nepomičan, a to podrazumijeva montažu na stativ. Širokokutnim pregledom obuhvatit ćete radnju dok se razvija, a zumiranjem objektivom na 18 mm smještate sve u kadar. Ako je prizor malo mračan, upotrijebite stalnu rasvjetu – čak je i stolna svjetiljka dovoljna – kako biste posvijetlili stvari.

2. Skrojite ubrzani protok vremena

Slični članci
A light painting image of a bed of flowers with multi-coloured lights behind.

FOTOGRAFIRANJE U VRTU

Razvijte kreativnost: tri projekta koje možete isprobati u vrtu

Tri tehnike za pobuđivanje kreativnosti, od svjetlošću naslikanih tulipana i snimanja zvijezda do fotografiranja prelijepih vrtnih ptica.

A time stacked image of a flower blooming.

UBRZANI PROTOK VREMENA

Stvorite i ispišite vremensku kombinaciju s ubrzanim protokom vremena

Pomoću ovog vodiča za vremensko kombiniranje serije slika pretvorite snimku s ubrzanim protokom vremena u jednu sliku.

A macro shot of soap mixing with water.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Apstraktna makro fotografija: snimanje mjehurića sapunice

Pomoću ovog vodiča u koracima otkrijte kako snimiti dojmljive, šarene apstraktne makro snimke opni sapunice.

Odaberite način za snimanje videozapisa, ako je fotoaparat opremljen tim načinom. Sada pritisnite MENU i listajte kroz izbornike kako biste pronašli Time-lapse movie (Videozapis s ubrzanim protokom vremena). Odaberite Custom (Prilagođeno) za punu kontrolu i odaberite želite li snimati u Full HD ili 4K. Naš videozapis s ubrzanim protokom vremena podijelit ćemo na društvenoj mreži, stoga je razlučivost Full HD savršena – i zauzima manje prostora na memorijskoj kartici.

U podizborniku Interval/shots (Interval/snimke) interval određuje koliko često fotoaparat snima prizor ili zapis. Ovisno o videosustavu, koji je moguće promijeniti u postavkama, fotoaparat treba 24, 25 ili 30 kadrova za jednu sekundu gotovog zapisa. Kao opće pravilo, spori oblaci trebaju interval od oko 10 sekundi između svakog kadra, a za brže radnje poput kuhanja potrebni su intervali od dvije sekunde.

U odjeljku No. of shots (Br. snimaka) podešavate ukupan broj snimljenih kadrova – a također je i praktičan kalkulator koji prikazuje veličinu gotovog videozapisa. S intervalom od dvije sekunde i 800 snimaka možemo vidjeti kako će snimanjem kroz 26 minuta i 38 sekundi, pri snimanju s 25 fps, nastavi isječak od 32 sekunde.

Automatsku ekspoziciju postavite na Fixed 1st frame (Fiksni prvi kadar) – u suprotnom će fotoaparat podešavati ekspoziciju za svaku sliku, što može uzrokovati promjene svjetline. Također je dobro objektiv postaviti na ručno izoštravanje te izoštriti šake objekta na površini stola, kako se automatsko izoštravanje ne bi mijenjalo tijekom snimanja.

3. Pripremite fotoaparat za rad

A composite image: left, the back of the Canon EOS 90D showing the interval shooting settings; right, a cookie rising in an oven.
Provjerite jeste li odabrali snimanje dovoljno kadrova za obuhvaćanje cijele radnje ubrzanim protokom vremena.

Po napuštanju izbornika postavlja se upit za snimanje probne snimke radi provjere ekspozicije. Ako ste zadovoljni, pritisnite START STOP i zatim pritisnite okidač za početak snimanja. Fotoaparat će tada snimiti sliku u svakom određenom intervalu; ako ste s radnjom gotovi brže nego što ste očekivali, jednostavno zaustavite snimanje ponovnim pritiskom okidača. Kadrovi se automatski sastavljaju u gotov videozapis s ubrzanim protokom vremena.

Približite se – obično učinite neobičnim s makrofotografijom

Snimanje svakodnevnih predmeta s makroobjektivom jednostavan je način za istraživanje kreativne slobode i stvaranje vizualno zanimljivih slika.

Makrofotografija pruža pogled na svakodnevne predmete iz potpuno novog gledišta, a vaš dom je plodno tlo za pronalaženje zabavnih objekata koje možete snimiti. Nije važno o čemu je riječ – vilici, ribežu za sir, vlaknima na tepihu – iznimno približavanje s makroobjektivom omogućuje naglašavanje uzoraka, oblika i tekstura za kreativni učinak.

Makroobjektiv, poput objektiva Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM s omjerom reprodukcije od 1 : 1, idealan je za kreativne krupne planove u prirodnoj veličini. Primjenom stativa također osiguravate stabilnost snimki, što je pri snimanju krupnih planova još važnije jer se pomaci pojačavaju.

Na makro krupnim planovima obično može djelovati neobično, stoga odaberite objekte sa zanimljivim svojstvima – poput sjemenki rajčice ili iglica četke za kosu. Brzi otvor blende objektiva Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM omogućuje rad s prirodnim svjetlom, premda dodavanjem vanjske rasvjete možete istaknuti detalje i pozadinski osvijetliti objekt – idealno ako snimate nešto tekuće ili prozirno.

Donosimo tri ključne postavke koje trebate primjenjivati kako biste snimali oštre krupne planove.

1. Izoštravanje dodirom s pregledom uživo i Canon Camera Connect

A screenshot of the Canon Camera Connect App, showing focus selection.
Koristite se prikazom uživo ili povežite s aplikacijom Canon Camera Connect kako biste pristupili mogućnostima daljinskog snimanja i izoštavanja dodirom.

Pri snimanju malih objekata precizno izoštravanje može biti otežano. Rad u pregledu uživo omogućuje rad na LCD zaslonu i točan pregled izoštrenog područja – kao procjenu izgleda konačne ekspozicije. Jednostavno dodirnite zaslon kako biste točku izoštravanja postavili gdje želite. Umjesto toga, pređite na ručno izoštravanje i okrećite prsten na objektivu za kontrolu zrnatosti. Kako biste provjerili jesu li svi detalji potpuno izoštreni, sliku također možete povećati 5x ili 10x pritiskanjem tipke za povećavanje.

Alternativno, za daljinski rad, povežite se aplikacijom Canon Camera Connect. Dodirnite dodirni zaslon pametnog uređaja kako biste odabrali točno područje za izoštravanje. U aplikaciji također možete promijeniti postavke fotoaparata bez rada na njemu, čime se opasnost od unosa podrhtavanja fotoaparata na slike smanjuje na minimum.

2. Isticanje područja ručnog izoštravanja

Isticanje područja izoštravanja (Focus peaking) označava sve izoštrene elemente prizora jarkom obojenom svjetlošću, kako je prikazano na nazubljenom rubu ovog noža. To je brz i jednostavan način provjere izoštrenosti slike. Zeleni kvadrat je vodič za pomoć pri izoštravanju koji se prikazuje pri upotrebi ručnog izoštravanja.

Isticanje područja ručnog izoštravanja (MF peaking) značajka je koju možete pronaći na fotoaparatu Canon EOS RP, Canon EOS 90D te brojnim drugim fotoaparatima tvrtke Canon i koja pomaže ostvariti iznimno oštro izoštravanje. Ako imate isticanje izoštravanja, po omogućenju te funkcije izoštreni dijelovi slike isticat će se prevlakom svijetle boje. Uključite pregled uživo i pritisnite MENU, a zatim listajte kroz izbornike za snimanje dok ne pronađete postavke za isticanje ručnog izoštravanja.

Uključite isticanje ručnog izoštravanja, odaberite boju i razinu, i pri ručnom fokusiranju prikazivat će se prevlaka. Odaberite boju koja je u jakom kontrastu s objektom kako biste lakše uočili što je izoštreno.

3. Upotrijebite snimanje s različitim izoštravanjem za nevjerojatnu dubinsku oštrinu

Slika kriške ananasa na lijevoj strani snimljena je s f/8 – veći f-broj daje izoštrenost većeg dijela slike, no ograničava svjetlost. Slika metalnih zakovica na desnoj strani snimljena je s f/2.8, koji ograničava ravninu izoštravanja, no propušta više svjetla. Primjenom snimanja s različitim izoštravanjima za sastavljanje niza slika snimljenih s ovim otvorom blende desna je slika izuzetno je izoštrena.

Snimanje sa široko podešenim otvorom blende pri f/2.8 stvara iznimno plitku dubinsku oštrinu, koja može izdvojiti određen dio objekta. No, ako želite izoštrenost cijele slike, uobičajeno biste morali smanjiti otvor blende objektiva – uz opasnost od gubitka svjetlosti. Funkcija snimanja s različitim izoštravanjem na fotoaparatu Canon EOS 90D omogućuje snimanja niza slika te njihovo spajanje u softveru Digital Photo Professional radi postizanja veće dubinske oštrine čak i pri f/2.8.

Uz uključen pregled uživo pritisnite MENU, prolistajte kroz izbornike za snimanje i omogućite snimanje s različitim izoštravanjem. Prvo odaberite ukupan broj snimki – započnite s 30, no broj možete povećati ako snimate nešto s posebno mnogo detalja; 100 bi uobičajeno trebalo biti dovoljno za makro snimanje. Potom odaberite povećanje izoštravanja (veličinu izoštravanja između snimki) – započnite sa četiri i eksperimentirajte. Imajte na umu kako za ovaj rad trebate primjenjivati automatsko izoštravanje. Pritisnite zatvarač kako biste započeli niz snimanja.

Ovom praktičnom značajkom snimanja s različitim izoštravanjem opremljeni su noviji fotoaparati tvrtke Canon. Ako imate stariji fotoaparat tvrtke Canon, ne brinite – i dalje možete izraditi sliku s kombiniranim izoštravanjem. Otvorite softver Digital Photo Professional i kombinirajte više slika u jednu s velikom dubinskom oštrinom alatom za kompoziranje dubine (Depth Compositing) sa samostalnim navođenjem.

Savršeno – kinematografski portreti u vašem domu

Izrada dojmljivih portreta doma jedan je od načina za uvježbavanje fotografiranja i uključivanje obitelji ili sustanara. Omogućite prepoznavanja lica i očiju s automatskim izoštravanjem za savršene portrete.

S portretnom fotografijom možete biti uspješni u zatvorenom. Ne trebate skupe studijske svjetiljke ili egzotične lokacije kako biste snimili nevjerojatan portret. Sve što trebate je voljan objekt i malo kreativnosti. Samo pronalazak pravog položaja i prozor s dobrom količinom prirodne svjetlosti može činiti razliku između dobrog i odličnog portreta.

Portrete je moguće snimati sa svim objektivima, standardnim "nifty fifty", širokokutnim, čak i s ribljim okom. No, tradicionalno se portreti snimaju s objektivom od 135 mm ili 85 mm, kao što je Canon EF 85mm f/1.8 USM. Ovaj objektiv idealan je za portretiranje jer dobro komprimira perspektivu, a brzi otvor blende od f/1.8 ispunjava sliku svjetlom i ostvaruje nevjerojatno odvajanje objekta zamućivanjem čak i užurbanih pozadina. Otvor blende držite široko otvorenim na f/1.8, s ISO 100 i brzinom zatvarača u približnom rasponu od 1/125 sekundi do 1/160 sekundi. Imajte na umu kako je 85 mm ekvivalentno 136 mm na fotoaparatu sa senzorom APS-C kao što je Canon EOS 90D.

U nastavku su tri jednostavna načina kojima s portretima u zatvorenom možete ostvariti dodatan dojam.

1. Prostorija s pogledom

Uz to što posvjetljujete sliku, primjenom prirodne svjetlosti s prozora i vrata također povećavate dubinu.

Samo zato što snimate doma, objekt ne morate postaviti ispred zida ili ravne pozadine. Ako imate prozor ili balkon s pogledom na vrt, čak i samo otvaranjem vrata prema vanjskom svijetu snimci možete dodati dubinu i dimenziju. Postavite objekt ispred ravne pozadine i, s uskim obrezivanjem od 85 mm, pogledom ispunite kadar.

2. Reflektirajte

Iskoristite i upravljajte prirodnom svjetlošću tako da reflektorom svjetlost s prozora preusmjerite na objekt.

Jedan od izazova portretiranja ispred prozora u zatvorenom prostoru jest pozadina koja je, osvijetljena dnevnom svjetlošću, mnogo svjetlija od prostorije u kojoj snimate. Jedan od načina za uravnoteženje svjetlosti i osvjetljavanja objekta je primjena vanjske bljeskalice, poput Canon Speedlite 470EX-AI, koja automatski otkriva optimalni kut za odbijanje svjetlosti od zidova i stropa za ishode prirodnog izgleda.

Još jednostavnija metoda je, ako nemate vanjsku bljeskalicu, preusmjeravanje svjetlosti koja dolazi izvana prema objektu pomoću dosvjetljivača. Dosvjetljivač može biti nešto jednostavno poput velikog komada bijelog kartona ili tanke folije. Dosvjetljivač stvara meku i prirodnu svjetlost koju možete usmjeriti baš kao i bljeskalicu.

3. Primjenjujte Stilove slike za kreativne efekte

Primijenite postavku Stilovi slike za kreativnu prilagodnu slike u obradi i pojačanje dojma.

Canon EOS 90D odlikuje se automatskim izoštravanjem s prepoznavanjem lica i očiju za uvijek savršene portrete, no u obradi slike značajkom Stilovi slike također možete provoditi prilagodbe. Stil Portret smanjuje oštrinu za jedan korak za to isticanje kože te podešava boje i zasićenje za postizanje prirodnih nijansi kože, a s opcijom Crno-bijelo ostvarujete dojmljive crno-bijele portrete.

Nisu svi fotoaparati tvrtke Canon opremljeni Stilovima slike, no brojni noviji modeli jesu. Ako nemate Stilove slike kao opciju, ta podešavanje jednostavno možete provesti u softveru Digital Photo Professional.

Autor: Jeff Meyer

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike