FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Život nakon osvajanja godišnje nagrade za mladog fotografa divljih životinja

Snimate li iz zabave ili želite fotografiranje učiniti karijerom? Marc Albiac i Michel d'Oultremont otkrivaju skrivene tajne svog uspjeha, od vremena kad im je fotografija bila hobi do trenutka kad su postali ambasadori tvrtke Canon.
Leopard odmara u hladu.

Kad je Marc Albiac bio tinejdžer koji je istraživao umijeće fotografije, on i njegov otac provodili bi sate na web-mjestu gdje su vodeći španjolski fotografi divljih životinja pričali o tehnikama iza svojih fotografija. Sjeća se kako je Mario Cea objašnjavao kako je kreirao dvostruku ekspoziciju sove osvijetljene mjesečevom svjetlošću u samo jednom kadru. Nekoliko godina poslije Marc je na velikom fotografskom sajmu gdje predstavlja svoj rad uz Maria. Marc je sada ambasador tvrtke Canon, s mnogo priznanja, uključujući prestižnu godišnju nagradu za mladog fotografa divljih životinja koju je dobio u dobi od 14 godina.

Ovdje, on i njegov kolega ambasador Michel d'Oultremont, koji živi i radi u Belgiji i dvostruki je dobitnik godišnje nagrade Rising Star Portfolio Award za fotografa divljih životinja, govore nam kako je to natjecanje pokrenulo njihove karijere te daju savjet za mlade fotografe prirode koji žele krenuti njihovim stopama.

Portret ambasadora tvrtke Canon Marca Albiaca dok nosi fotoaparat s velikim telefoto objektivom.

Ambasador tvrtke Canon Marc Albiac često upotrebljava ekstendere za objektive kako bi postigao krupne planove prirode, što mu omogućuje snimanje detalja s veće udaljenosti, a da pritom ne prestraši životinje.

Portret ambasadora tvrtke Canon Michela d'Oultremonta koji stoji na snijegu.

„Najvažnije je poštovati divlje životinje koje fotografirate. To je ključno. Fantastično je živjeti u kontaktu s divljim životinjama, ali morate to poštovati“, kaže ambasador tvrtke Canon Michel d'Oultremont.

Što je bilo prvo – ljubav prema divljim životinjama ili ljubav prema fotografiji?

Marc Albiac: Prije nego što sam mogao hodati, roditelji su me vodili sa sobom u planine. Moj je otac volio fotografirati krajolike i životinje tamo. Kad sam imao sedam godina, nadogradio je svoju fotografsku opremu, a ja sam dobio njegov fotoaparat, EOS 30D tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 90D tvrtke Canon). Prva je bila moja ljubav prema životinjama. Fotoaparat je bio alat koji mi je omogućio da divlje životinje ponesem doma.

Michel d'Oultremont: Definitivno ljubav prema divljim životinjama. Počeo sam s promatranjem ptica prilično intenzivno tri godine. Fotografija je samo medij koji mi omogućuje da svoje divlje susrete ovjekovječim. Moglo je to biti kiparstvo ili slikarstvo, ali nemam taj talent. Moje prve fotografije nastale su u močvari. Ležeći u blatu i čekajući vodene ptice. To su bile obične fotografije, ali bilo je fantastično ponijeti te trenutke doma. Močvara je bila manje od kilometar-dva od moje kuće, pa je bilo doista praktično. Počeo sam s modelom EOS 400D tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 850D tvrtke Canon) i 20 godina starim objektivom EF 300mm f/4L USM (naslijedio ga je Canon EF 300mm f/4L IS USM).

Konusna bogomoljka smještena postrance na trnovitoj stabljici biljke.

Ambasador tvrtke Canon Marc Albiac imao je samo 14 godina kad je snimio ovu fotografiju neuhvatljive konusne bogomoljke (Empusa pennata). Donijela mu je nagradu za mladog fotografa divljih životinja godine u kategoriji 11 – 14. Mark je fotografirao bogomoljku, koja se može kamuflirati, nasuprot pozadine od bijelog papira kako bi se doista mogao vidjeti njezin nevjerojatni oblik. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 5D Mark IV tvrtke Canon) s objektivom Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM pri 1/100 s, f/18 i ISO320. © Marc Albiac

Dva jelena ukrštenih rogova, gledano noću kroz lišće izvan fokusa.

Ambasador tvrtke Canon Michel d'Oultremont čekao je četiri godine da snimi ovu fotografiju okršaja jelena u području Ardena u Belgiji. „Svake bih godine išao na isto mjesto i nadao se da ću doživjeti ovaj nevjerojatni trenutak“, kaže. Snimljeno modelom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon s objektivom EF 400mm f/2.8L IS II USM tvrtke Canon i ekstenderom EF 2x III tvrtke Canon pri 800 mm, 1/400 s, f/8 i ISO400. © Michel d'Oultremont

Obojica ste rano dobili priznanje s godišnjim nagradama za mladog fotografa divljih životinja. Što smatrate da ste učinili da vas je dovelo do tog uspjeha?

Michel: U svim natjecanjima treba vam sreća. Sreća da vas odaberu, ali i da osvojite nagradu. Bio sam dovoljno sretan da dvaput osvojim ovu nagradu. Čast mi je, i lijepo je vidjeti da se moj pogled na divljinu svidio sucima i javnosti.

Marc: Nikad nisam fotografirao za pobjedu na natjecanju, radio sam to jer sam htio. Mislim da je u tome tajna. Svoju pobjedničku fotografiju snimio sam u bakinom vrtu. Mjesto na kojem možete provoditi najviše vremena mjesto je gdje ćete snimati najbolje fotografije. Radeći blizu kuće, nema pritiska da se za nekoliko dana morate ukrcati na let. A ako jedan dan ne dobijete fotografiju s kojom ste zadovoljni, možete se vratiti drugi dan.

Kako je bilo pobijediti – mora da je bilo uzbudljivo, ali i malo emocionalno zahtjevno?

Marc: Prilično sam sramežljiv, čak i sada kad imam 22, a tada sam imao 15 godina, pa sam bio nervozan. No, bilo je to ostvarenje sna. Poruku e-pošte u kojoj su me obavijestili da sam pobijedio dobio sam u proljeće, a ceremonija je bila tek u jesen, tako da sam proveo šest mjeseci da nikome nisam smio reći.

Naravno, prijavio sam se i na druga natjecanja na kojima nisam osvojio nagrade. Jedna od najboljih stvari u fotografiji njezina je subjektivnost. Ista će se fotografija nekima svidjeti, a nekima neće – isto vrijedi za natjecanja. Sucima se vaša fotografija mora svidjeti više od ostalih, ali to ne znači da je ta fotografija bolja ili gora od ostalih.

Kao i fotografiranje divljih životinja, fotografska natjecanja zahtijevaju ustrajnost. Kod fotografiranja divljih životinja vrlo je važno ustrajati, jer se u većini slučajeva životinja ne pojavi, a vi se vratite doma bez fotografija. No, ako se jako trudite i nastojite snimiti fotografiju koju želite, na kraju ćete imati više prilika da je snimite nego da ste ostali doma.

Michel: Bio sam doista iznenađen. Kad sam bio mladi fotograf, divio sam se dobitnicima godišnje nagrade za fotografa divljih životinja. Vrlo sam zahvalan i polaskan što mogu reći da su moje fotografije ocijenjene kao neke od najboljih na svijetu.

Ustrajnost je ključna, morate pokušavati i pokušavati. Optimistična sam i prilično tvrdoglava osoba, pa ako ne vidim životinju u predivnom svjetlu koje želim, ponovo se nadam da ću doživjeti susret svojih snova. Jednu sam fotografiju tri godine slao na razna natjecanja i nikad nije bila odabrana do 2014. – to je bila fotografija koja mi se doista sviđala i mislio sam da ima dobar potencijal.

Divlja mačka, gleda izravno u fotoaparat, hoda kroz snježni krajolik.

Michel je legao u snijeg i čekao da se pokaže savršen trenutak za snimanje ove nevjerojatne snimke divlje mačke u belgijskim Ardenima. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon EF 600mm f-4L IS II USM pri 1/250 s, f/4.5 i ISO800. © Michel d'Oultremont

Mladi iberijski medvjed u zeleno-žutom lišću nalik četinjačama.

Marc je bio u planinama s ujakom i rođakom u ljeto 2020. kad je uočio divljeg iberijskog medvjeda. „Čekao sam na planini kako bih pokušao vidjeti iberijske vukove kad mi je prišao mladi medvjed. Sviđa mi se što predstavlja potpunu slobodu“, kaže. Snimljeno modelom EOS-1D X Mark II tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS-1D X Mark III tvrtke Canon) s objektivom Canon EF 500mm f/4L IS USM i ekstenderom 2x III tvrtke Canon pri 1000 mm, 1/320 s, f/9 i ISO1600. © Marc Albiac

Kako je vaša pobjeda pokrenula karijeru u fotografiranju divljih životinja ?

Marc: Osvajanjem ove nagrade i kategorije mladih na natjecanju MontPhoto International Nature Photography 2011., počeo sam raditi s tvrtkom Canon Spain, održavajući radionice i razgovore na velikim sajmovima prirode uz fotografe kao što je Mario Cea. I dalje se ne smatram profesionalnim fotografom, iako to jesam. Trenutačno studiram za fakultetsku diplomu biologije, što je nešto što sam želio napraviti od svoje pete godine.

Michel: Zahvaljujući svojoj prvoj pobjedi 2014., sudjelovao sam uz Contrat Agency i Davida Hayesa u „The Wait“ – kratkom dokumentarnom filmu od 10 minuta o mom radu koji se kasnije naširoko prikazan. Zahvaljujući natjecanju postao sam poznat javnosti. 2015. odlučio sam okušati se u profesionalnoj fotografiji divljih životinja. To je bilo odmah nakon studija fotografije – pokušao sam studirati biologiju na sveučilištu, ali brzo sam odustao jer mi je bilo draže biti na terenu, a fotografija mi je nudila taj luksuz. Dao sam si tri godine da vidim je li to izvedivo. Prošlo je šest godina.

Smatrate li da ste razvili vlastiti stil fotografiranja divljih životinja?

Michel: Mnogo snimam po osjećaju, bez previše brige o tome što će uspjeti, a što neće. Ne kreiram svoje setove i samo prihvaćam ono što dođe. Susreti s divljim životinjama omogućuju mi da zabilježim svoje osjećaje kad se nađem oči u oči s divljom životinjom.

Marc: Još uvijek ne vidim zajednički stil na svim svojim fotografijama. Svaku životinju nastojim zabilježiti na snimkama različitih stilova, u nešto dokumentarnih filmova i nešto više umjetničkih snimaka, malo crno-bijelih, malo u boji, malo krupnih planova, malo snimaka na kojima se vidi njihovo stanište. Najviše me zanima fotografiranje kralježnjaka: sisavaca, ptica, reptila, vodozemaca. Morate znati o njima, o njihovim navikama i gdje ih možete naći.

Krupni plan crvene lisice koja gleda izravno u fotoaparat. Nos životinje je izoštren, dok su njezine ostale karakteristike malo zamućene.

Michel ponekad minimalistički pristupa kompoziciji u svojim fotografijama, privlačeći oko prirodnoj ljepoti objekata. „U Japanu mi je prišla znatiželjna crvena lisica. Odlučio sam izoštriti njezin nos“, kaže on o ovoj dražesnoj fotografiji. Snimljeno modelom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon s objektivom Canon EF 600mm f-4L IS II USM pri 1/2500 s, f/4 i ISO2500. © Michel d'Oultremont

Genetka skače s kamena na kamen, dok se u pozadini vide zvijezde, snimljeno uz upotrebu dvostruke ekspozicije.

Ova fotografija, koja je Marca dovela do finala natjecanja za mladog fotografa divljih životinja 2015. godine (u kategoriji 15 – 17), snimljena je uz upotrebu dvostruke ekspozicije u fotoaparatu.“ Jedna je za preskakanje genetke, a druga za zvijezde u pozadini“, objašnjava. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon s objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 40 mm, 15 s, f/4 i ISO1600. © Marc Albiac

Smatrate li da još uvijek učite i jeste li napravili neke pogreške na početku?

Marc: Da. Još uvijek griješim. Na primjer, ako doista želim fotografirati neku životinju, postanem nervozan i pokušavam joj se približiti. U nekim slučajevima to znači da će pobjeći pa ću propustiti priliku za fotografiranje.

Michel: Rekao bih da je to čekanje životinja. Treba mnogo znanja o divljim životinjama i mnogo strpljenja kako biste ih promatrali, a da ih pritom ne ometate. Ali to sam naučio kao vrlo mlad. Iznimno sam strpljiv u svim područjima, što znači da neću lako postati frustriran i uvijek mogu biti optimističan.

Obitelj veprova noću prelazi veliku cestu osvijetljenu uličnom rasvjetom, pri čemu izgleda kao da upotrebljavaju označeni pješački prijelaz.

Ova noćna snimka divlje svinje koja sa svojim potomstvom prelazi cestu Marca je dovela do finala natjecanja za mladog fotografa divljih životinja 2017. godine (u kategoriji 15 – 17). Divlje svinje prevladavaju u Barceloni, gdje mogu uzrokovati probleme lokalnim ekosustavima i često sudjeluju u sudarima na cestama. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon s objektivom Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM pri 1/25 s, f/2.8 i ISO6400. © Marc Albiac

Mala ptica narančastog, bijelog i crnog perja smještena na trsku koja se jako savija pod njezinom težinom, u maglovitom krajoliku.

Michel je upotrijebio plutajuće skrovište kako bi snimio ovu fotografiju brkate sjenice koja se drži za trsku na močvarnom terenu. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon s objektivom Canon EF 500mm f/4L IS USM (naslijedio ga je Canon EF 500mm f/4L IS II USM) pri 1/2000 s, f/4.5 i ISO800. © Michel d'Oultremont

S kojim se izazovima susreću mladi fotografi divljih životinja koji se pokušavaju probiti?

Michel: Mladi fotografi previše brzo žele dobiti bezbroj sviđanja za svoje fotografije na društvenim mrežama. Smatram da ta utrka mora prestati, jer ta želja da se postigne sve više dovodi do toga da na terenu napravite nešto što ometa životinje.

Marc: Najteže je naći nekoga tko će te odvesti na teren. Imao sam sreće što su moji roditelji zainteresirani za planine i životinje, ali imam prijatelje koji nemaju tu mogućnost. Ako živite u velikom gradu kao što je Barcelona, teže je vidjeti širok raspon životinja.

Koji je jedan savjet koji biste dali amaterskim fotografima koji žele krenuti vašim stopama?

Michel: Prije fotografiranja životinja učite i čitajte o njima te ih pokušajte razumjeti. To je vrlo važno. Životinje i okoliš trebaju biti mirni i ne smije ih se ometati. Ako životinju prestrašite kako biste je snimili, dobit ćete ružnu fotografiju.

Marc: Fotografirajte što želite, onako kako želite. Ako želite snimati crno-bijelo, učinite to. Ako volite snimati s telefoto objektivom, učinite to. Nemojte snimati fotografije koje mislite da biste trebali, snimajte fotografije koje želite snimati.


Napisala Rachel Segal Hamilton

Slični proizvodi

Slični članci

  • FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

    Savjeti za fotografiranje divljih životinja

    Savjeti i tehnike za novu razinu fotografiranja divljih životinja, kako biste maksimalno iskoristili fotoaparat i objektive tvrtke Canon.

  • DIVLJE ŽIVOTINJE

    Snimanje ptica objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    Profesionalni fotograf i amater udružili su se kako bi testirali RF 200-800mm F6.3-9 IS USM na terenu.

  • FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

    Najbolji objektivi za divlje životinje

    Snimajte zapanjujuće snimke divljih životinja i ptica s pomoću ovih objektiva fiksne žarišne duljine i objektiva sa zumiranjem.

  • FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

    Divlje životinje u uvjetima slabog osvjetljenja

    Otkrijte skrivene živote životinja uz pomoć naših vrhunskih savjeta za noćnu fotografiju.