Više oštrine

Doživite novu vrstu automatskog izoštravanja

Upotrijebili smo umjetnu inteligenciju s dubinskim učenjem i tisuće fotografija iz stvarnog svijeta kako bismo naučili EOS R10 da prepoznaje ljude, životinje i vozila – održavajući ih jasno izoštrenima dok se kreću kroz kadar.
Canon EOS R10 – prednost – više oštrine

OSOBE

Bilo da snimate portrete, dokumentirate putovanja ili pokrivate obiteljske događaje kao što su vjenčanja, EOS R10 izoštrava objekte. Kamera najprije daje prednost očima objekta, a ako nisu vidljive, onda umjesto njih prati lice. A ako se vaš objekt na trenutak okrene (npr., nogometaš koji se okreće od fotoaparata), sljedeća je na redu glava, a zatim tijelo.

ŽIVOTINJE

EOS R10 može prepoznati i pratiti mačke, pse i ptice, pazeći da su izoštreni čak i ako se pomiču na nepredvidive načine. Prepoznaje i kućne ljubimce iz porodica pasa i mačaka. Entuzijasti za snimanje divljih životinja obožavat će mogućnost izoštravanja ptica u letu – to je jedan od najtežih objekata pri fotografiranju divljih životinja.

Canon EOS R10 – otkrivanje životinja

VOZILA

Pri fotografiranju motociklističkih sportova, EOS R10 lakoćom prati trkaće automobile i motocikle u brzom pokretu. Fotoaparat može razlikovati čak i između automobila s otvorenim i zatvorenim kokpitom, fokusirajući se na kacigu vozača kada je ona vidljiva.

Kontinuirano automatsko izoštravanje može se prilagoditi odabirom jednog od četiri načina automatskog izoštravanja.
 • 1. način – Općenito. Idealno za većinu objekata u pokretu.
 • 2. način – Zanemarivanje prepreka i praćenje objekata. Dobar izbor za sportove i divlje životinje, kada objekte nepredviđeno mogu blokirati subjekti u prednjem planu.
 • 3. način – Brza reakcija. Upotrijebite kada čekate da se objekt pojavi u kadru – na primjer, skejter iznenada iskače u kadar.
 • 4. način – Za objekte koji brzo ubrzavaju ili usporavaju, poput psa koji trči prema fotoaparatu ili za sportaša koji trče po stazi.
 • Način A – Neka fotoaparat automatski odabere najprikladniji od navedenih načina s obzirom na objekt.
Svaki način možete dodatno precizno prilagoditi podešavanjem opcije osjetljivosti praćenja i praćenja ubrzanja/usporavanja kako biste se prilagodili vrsti akcije koju fotografirate.

Osjetljivost pri slabom osvjetljenju

Ako se nađete u uvjetima slabog osvjetljenja, EOS R10 će i dalje uspješno izoštravati. Naša tehnologija Dual Pixel CMOS AF II vodeća je u industriji, brza, precizna i osjetljiva, čak i u mračnim uvjetima do -4 EV1. To otprilike odgovara sjaju mjesečine.

Ova osjetljivost odlična je za večernje zabave i proslave koje su osvijetljene umjetnim svjetlom ili kada snimate fotografije na događajima u zatvorenom, kao što su vjenčanja. Ljubiteljima divljih životinja i sporta svidjet će se mogućnost automatskog izoštravanja modela EOS R10 pri upotrebi objektiva s malim maksimalnim otvorima blende (kao što je naš izuzetno prenosivi RF 600mm f/11 IS STM). Zapravo, automatsko izoštravanje moguće je čak i uz maksimalni otvor blende od samo f/22, što omogućuje i upotrebu telekonvertera.

Canon EOS R10 – osjetljivost pri slabom osvjetljenju

Automatski (25 600)

Pokrivenost od 100 posto

Za razliku od DSLR modela, EOS R10 bez zrcala pokriva 100 posto tražila2 s iznimno osjetljivim zonama automatskog izoštravanja, tako da se možete usredotočiti na objekte gdje god se oni nalazili. Odličan je za necentrirane portrete i scene koje se nepredvidivo mijenjaju. Te zone fokusa možete upotrebljavati pojedinačno, u grupama ili skupno, tako da možete biti selektivni ili prepoznavati objekte gdje god u kadru se nalazili.

Premjestite točku ili područje aktivnog izoštravanja putem intuitivnog, priručnog joysticka koji se nalazi neposredno ispod palca kada fotoaparat držite ispred oka. Umjesto toga, možete pomicati aktivnu točku automatskog izoštravanja tako da dodirnete i povučete prst ili palac preko dodirnog zaslona fotoaparata.

Snimanje s različitim fokusima

Pri snimanju izbliza, dubina polja može biti vrlo ograničena, tako da je značajka snimanja s različitim izoštravanjem na uređaju EOS R10 odlična za makrofotografe. Jednim pritiskom tipke za otpuštanje okidača pokreće se kontinuirano snimanje dok se fokus automatski podešava iz početnog položaja u beskonačnost.

Dobivena serija fotografija – sve pri neznatno različitim točkama izoštravanja – može se spojiti u jednu kompozitnu fotografiju s pomoću softvera Digital Photo Professional, za savršenu dubinu polja između prednjeg i stražnjeg plana. Osim toga, značajka kompoziranja dubine kod modela EOS R10 sada omogućava izvođenje ovog postupka u fotoaparatu, pri čemu obrezivanje dubine polja fotografima omogućava definiranje područja izoštravanja.

Canon EOS R10 – različita izoštravanja

Snimanje s različitim fokusima

 1. Tijekom snimanja fotografija, s objektivom f/1.2, središnjom točkom automatskog izoštravanja, automatskim izoštravanjem jedne snimke, pri 23 °C / 73 °F, ISO100. Izuzev objektiva RF s premazom za zaglađivanje zamućenja.
 2. Primjenjivo ako se prikazuje kadar objekta tijekom praćenja, a na fotoaparat je priključen kompatibilni objektiv dok je aktivno automatsko izoštravanje punog raspona ili je objekt uspješno prepoznat u drugom načinu rada. Pojedinosti o podržanim objektivima potražite u odjeljku [Dodatne informacije] za [EOS R7/EOS R10] pod „cam.start.canon”.

Slični članci

 • PREDNOST

  Snimanje trenutaka u djeliću sekunde

  Život se odvija prilično brzo, zbog čega vam treba brz fotoaparat kojim ćete uspjeti snimiti one neponovljive trenutke

 • PREDNOST

  To je vaša priča, ispričajte je na svoj način

  Snimajte nevjerojatne videozapise istim fotoaparatom kojim snimate i vrhunske fotografije. EOS R10 je vrlo sposoban alat za izradu sadržaja koji vam omogućava da svoju priču ispričate fotografijama ili videozapisima.

 • PREDNOST

  Pogledajte. Snimite.

  Bilo da prelazite s pametnog telefona ili s DSLR fotoaparata, EOS R10 tvrtke Canon brzo vas pokreće kreativnim snimanjem načinima kojima to prije niste.

 • PREDNOST

  Iznimno povezani fotoaparat

  EOS kvaliteta susreće praktičnost pametnog telefona – savršena kombinacija za sve koji vole snimati sadržaj za društvene medije, uređivati u pokretu ili daljinski upravljati fotoaparatom. Bilo da ste bloger, influencer ili volite dijeliti slike s prijateljima i obitelji, nikada nije bilo lakše prenijeti svoju kreativnost na internet.

 • BILTEN

  Uhvatite inspiraciju, registrirajte se odmah

  Ne propustite najnovije ponude od tvrtke Canon, savjete i vodiče, novosti i pozivnice za lokalne događaje.