KREATIVAN ISPIS

Način da se usredotočite na sadašnji trenutak i preobrazite svoj dom: otkrijte umjetnost izrezivanja papira

Umjetnica koja se bavi papirnatim rukotvorinama Aimee Graham dijeli detaljan vodič za kreiranje privlačnih umjetničkih djela izrezivanjem papira.
Pisač serije PIXMA TS8350 tvrtke Canon, prikazan na stolu uz uokvirene papirnate rukotvorine.

Za umjetnicu koja se bavi papirnatim rukotvorinama Aimee Graham uzimanje škara i papira u ruke predstavlja način usporavanja – metoda koja joj omogućuje da se usredotoči na sadašnji trenutak kreirajući živopisna umjetnička djela koja su osobna i maštovita. Od apstraktnih oblika i uzoraka do životinjskih silueta i prizora na plaži, slaganje slojeva izrezanog papira zabavno je za cijelu obitelj i može se upotrijebiti za kreiranje jedinstvenog ukrasa za zid ili čak čestitki.

Aimee se počela baviti papirnatim rukotvorinama nakon putovanja u Japan, gdje ju je očarala drevna umjetnost origamija. Ovdje objašnjava kako upotrijebiti pisač serije PIXMA TS8350 tvrtke Canon i malo znanja u izrezivanju papira kako biste napravili nadahnuto umjetničko djelo idealno za uljepšavanje doma.

1. Osmislite originalnu i kreativnu ideju

Uokvirena papirnata rukotvorina šumskog prizora na narančastoj pozadini.

Prvi korak koji je Aimee napravila bio je osmisliti ideju. Za inspiraciju upotrebljava prirodu i potiče traženje zanimljivih slika i silueta na internetu koje se mogu iscrtati.

„Volim raditi s papirom jer je toliko svestran“, kaže Aimee. "To je prirodni proizvod, može se upotrebljavati za dvodimenzionalnu ili trodimenzionalnu umjetnost, a ne trebaju vam posebne vještine kako biste počeli izrađivati stvari.“

Aimee je započela tražeći na internetu jednostavne oblike koji bi mogli biti siluete. „Živim pokraj mora i volim biti vani u prirodi, pa sam počela istraživati slike oceana i šumskih prizora“, objašnjava ona.

„Proces uvijek počinje pronalaženjem inspiracije. Vaše ideje postaju jedinstvene kad se izgubite u procesu i pustite da vas vodi kreativnost. Tada se događa čarolija.“

2. Odaberite predloške za ispisivanje

Žena upotrebljava telefon kako bi smjestila dvije slike na komad papira za ispisivanje

Aimee je upotrijebila aplikaciju Easy-PhotoPrint Editor kako bi brzo smjestila ispise na papir s pametnog telefona.

Žena vadi list papira s ispisanim slikama iz pisača

„Pisač je bilo doista lako upotrebljavati“, kaže Aimee. „Podesila sam aplikaciju Canon PRINT na svom telefonu i bilo je vrlo jednostavno povezati je s Wi-Fi mrežom.“

Aimee je svoje siluete životinja, ljudi, stabala i sunčevih zraka pronašla pretraživanjem na internetu, ali inspiraciju možete potražiti i na web-mjestu Creative Park.

Aimee je rasporedila slike na stranici s pomoću aplikacije Easy-PhotoPrint Editor i ispisala ih pisačem serije PIXMA TS8350 tvrtke Canon. „Pisač mi je doista pomogao jer čim sam našla siluete koje su mi se svidjele, mogla sam ih rasporediti u aplikaciji i odmah ispisati. Lakše je započeti kad pred sobom imate opipljive ispise. Ovaj je projekt u početku bio izazovan. Obično radim s papirom u 3D formatu, pa je bilo malo drukčije razmišljati u dvije dimenzije.“

3. Odaberite odgovarajući papir za svoju umjetninu

Pisač PIXMA tvrtke Canon na kamenom podu uz podložak za izrezivanje te izbor papira i pribora za pisanje.

Aimee je upotrijebila mat fotopapir jer je zaključila da je idealan za izrezivanje pri čemu zadržava čvrstoću i ne ostavlja tragove savijanja ili trganja, ali možete upotrijebiti sjajni ili ih čak kombinirati.

Kako biste kreirali papirnatu rukotvorinu, trebat će vam podložak za izrezivanje, nož ili skalpel, škare i kombinacija papira ili kartona.

„Papir mora biti dovoljno debeo da zadrži svoj oblik nakon izrezivanja, dovoljno čvrst da se ne podere, ali ne predebeo jer se teže reže“, objašnjava Aimee. „Za ispisivanje svojih silueta upotrijebila sam mat fotopapir zato što je dovoljno čvrst da se s njime radi, ali ne previše da se ne bi mogao izrezivati.“

4. Pažljivo izrezujte papir

Osoba sastavlja papirnatu rukotvorinu, slažući izrezanu sliku snijega preko planina.

Aimee se prilagodila radu u dvije dimenzije slažući slojeve od različitih izrezanih komada papira živopisnih boja kako bi njezine rukotvorine imale veću dubinu.

Osoba pažljivo izrezuje siluetu žene.

Možete započeti s jednostavnijim oblicima prije nego što prijeđete na izrezivanje detaljnijih silueta koje zahtijevaju preciznost.

„Znala sam da želim kreirati nekoliko različitih prizora koji bi se uokvirili“, kaže ona. „Upotrebljavajući okvire kao vodič za veličinu, počela sam slagati izrezane komade papira, igrajući se s kompozicijom i birajući sheme boja.“

Precizno izrezivanje zahtijeva strpljenje i vježbu, pa Aimee savjetuje da najprije krenete s lakšim oblicima, naročito ako niste iskusni u upotrebi noža za rukotvorine.

„Izrađujem cvijeće od krep-papira pa imam cik-cak škare koje su sićušne i doista oštre, što ih čini savršenima za ovaj projekt. Počela sam izrezujući najprije najjednostavnije oblike, pri čemu sam upotrebljavala škare i nož za rukotvorine“, kaže ona.

„Prednost upotrebe noža za rukotvorine umjesto škara je to što možete zadržati obris, kao i sam oblik za izrezivanje, pod uvjetom da uredno izrezujete. To sam učinila s obrisima srebrne breze i dobila sam inspiraciju za potpuno novi rad – obiteljsko stablo“, kaže ona.

5. Upotpunite svoje dizajne

Bijeli komad papira na stolu s izrezanim srebrnim brezama.

Papir koji ostane nakon izrezivanja stabala može se upotrijebiti i kao dojmljiva pozadina za drugi rad.

Papirnata rukotvorina šumskog prizora zelene i bijele boje s imenima napisanima uz stabla.

Jedna od ideja koje je Aimee imala bio je šumski prizor ukrašen imenima članova obitelji, što predstavlja modernu verziju „obiteljskog stabla“.

Dodavanje obrisa od izrezanog papira omogućilo je Aimee da doda novu dimenziju dizajnu obiteljskog stabla.

„Sastrugala sam tanki sloj bijele i smeđe boje na sredinu temeljnog papira, stavila obris stabla preko toga i zatim dodala zasebno izrezano stablo. U tom sam trenutku razmišljala da to bude nekakvo obiteljsko stablo pa sam izrezala neka imena, iscrtavajući obrise rukom kako bih upotpunila rad.“

6. Pretvorite rad u obiteljsku aktivnost

Niz uokvirenih papirnatih rukotvorina različitih veličina stoji na stolu.

„Ovaj projekt pokazuje kako možete praviti umjetnička djela izrezivanjem osnovnih oblika, održavajući stvari jednostavnima i polako prelazeći na složenije oblike kao što su detaljne siluete“, kaže Aimee.

Aimee je upotrijebila složene oblike za svoje dizajne, precizno ih izrezujući nožem za rukotvorine. Međutim, jednako impresivni rezultati mogu se postići upotrebom jednostavnijih oblika i običnih škara, što znači da izrezivanje papira može biti sjajna obiteljska aktivnost.

„Kod djece, izrezivanje oblika zapravo pomaže u poboljšanju koordinacije između ruku i očiju, kao i u jačanju motorike, tako da je to dobro za njih, pod uvjetom da je sigurno i pod nadzorom.

„Uvijek sam bila kreativna. Odrasla sam s majkom umjetnicom i ocem koji je mogao bilo što izraditi“, kaže ona. „Kad sam kreativna, osjećam se duboko povezana sa sobom. Izvlači dijete u meni, ali istovremeno me spušta na zemlju i ispunjava.“

Kako biste pronašli još inspiracija za papirnate rukotvorine, slijedite nas na Pinterestu. Ne zaboravite svoje kreacije podijeliti na društvenim mrežama uz oznaku #MadeWithPIXMA.Napisala Lorna Dockerill

Slični proizvodi

Slični članci

 • ISPISIVANJE

  Najbolji pisači za rukotvorine

  Od obiteljskih projekata do profesionalne dorade, Canon ima savršen pisač za vas.

 • ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

  Ideje za minijaturne slike uz SELPHY Square QX10 tvrtke Canon

  Izradite minijaturnu umjetničku galeriju uz savjete i trikove stručnjaka za dioramu Olea Friedricha i Esther Mora Chavarriu.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Papirnati ukrasi za stol

  Napravite predivne ukrase za stol za sve prilike uz Creative Park.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Papirnati modeli znamenitosti

  Proslavite posebne lokacije uz pisač PIXMA tvrtke Canon i Creative Park.