Krivotvorene baterije

Upozorenje vezano uz krivotvorene litij-ionske baterije i punjače.

Upozorenje se odnosi na sljedeće skupine proizvoda tvrtke Canon:

  • Kompaktni digitalni fotoaparati
  • Digitalni SLR fotoaparati
  • Digitalni kamkorderi

Nedavno je potvrđeno da se na tržištu, naročito na internetskim web-mjestima za dražbe nalaze krivotvorene litij-ionske baterije i punjači za kompaktne digitalne fotoaparate, digitalne SLR fotoaparate i digitalne kamkordere tvrtke Canon.

U mnogim slučajevima, krivotvorine nemaju sigurnosne značajke koje zadovoljavaju postavljene standarde kvalitete. Stoga mogu uzrokovati razne probleme prilikom upotrebe ili punjenja:

  • Kvar uređaja
  • Stvaranje prevelike topline 
  • Puknuće ili curenje, eksploziju li požar 
  • Ozljede kao što su opekotine i sljepoća

Kako bi se ostvarila sigurnost, Canon moli svoje kupce da ne upotrebljavaju i slučajno ne kupe krivotvorene proizvode u trgovinama ili na internetu.

Imajte na umu da tvrtka Canon neće snositi nikakvu odgovornost za kvarove ili nesreće uzrokovane upotrebom litij-ionskih baterija i punjača koji nisu originalni proizvodi tvrtke Canon, uključujući krivotvorene proizvode.

Tvrtka Canon doista cijeni vašu ustrajnu odanost originalnim Canon proizvodima.

Primjer krivotvorine
(naziv originalnog proizvoda: baterija BP-511)Kako mogu biti siguran/na je li original?
Osim pokazatelja na kontrolnom uređaju  kakav smo već spominjali, možete jednostavno otkriti je li Vaše pakiranje baterija originalno tako da provjerite jedinstveni hologram koji se nalazi na pakiranju Canonovog originalnog pakiranja baterija. Hologram treba prikazivati riječ 'Canon' smještenu u vodoravnoj traci. Između tih traka prikazuje se i spiralni oblik, preko kojeg je napisana riječ 'Original'. Nadalje, boja holograma se mijenja iz zlazne u zelenkastu kada se pakiranje naginje iz uspravnog u vodoravan položaj. Ukoliko ne dođe do takvog prelijevanja boja, znači da je hologram lažan. Nikad ne zaboravite provjeriti valjanost holograa.

Za više informacija o neoriginalnim baterijama, molimo Vas da pročitate dokument “Notice Concerning Counterfeit Battery Packs” ("Napomene koje se odnose na neoriginalna pakiranja baterija") koje je izdala Udruga proizvođača fotoaparata i proizvoda za stvaranje slika (Camera & Imaging Products Association (CIPA))  koji možete pronaći na  http://www.cipa.jp/battery/index_e.html