Proizvod

Canon EOS C200 pruža vrhunske rezultate uz budžet za jednog snimatelja

Group of people pouring coulored powder on a woman.

David Newton o samostalnom snimanju "Trash the Dress" s prilagodljivim malim modelom EOS C200

David Newton bio je uzbuđen da temeljito testira EOS C200. Njegov kratki film, Trash the Dress, potpuno je iskoristio svestranost i potencijal za samostalnog snimatelja koje kamera pruža: montirao ju je na gimbale i letjelice te je u potpunosti iskoristio njezine napredne značajke automatskog izoštravanja.

David Newton opisuje se kao "fotograf-snimatelj. Ja sam jedan od onih koji su prešli s fotografiranja na snimanje videozapisa DSLR modelima i dalje napredovali prema potrebama projekta."

Dok je prelazio s DSLR fotoaparata s mogućnošću snimanja videozapisa na filmske EOS kamere, Newton je vodio tečajeve o kamerama tvrtke Canon, a bio je vrlo nestrpljiv da radi s modelom EOS C200 što je moguće prije.

"Do projekta je došlo tako što je tvrtka Canon htjela temeljito testirati model C200, a za to je tražila nekoga tko je prešao s DSLR modela na filmske kamere. Ova kamera spada u dvije kategorije: odgovara radnom procesu vrhunske produkcije potpuno uklopljenom u veliko produkcijsko okruženje, a pruža vrlo dobar rad i samostalnim snimateljima ili malim ekipama, zbog svoje ergonomije." To je, kaže Newton, područje u kojem je stručnjak. "Obično radim sam ili s malom ekipom. Lakše mi je kada radim sam." Budući da je prethodno upotrebljavao model C200 na projektu u Dubaiju, Newton je "već imao nekog iskustva s njim".

Govoreći o kombinaciji kompaktnog, laganog uređaja s ugrađenom funkcijom vrlo kvalitetnog snimanja u formatu Cinema RAW Light, Newton opisuje kameru kao "zvijer u Jekyll i gospodin Hyde stilu. Ono što mi doista odgovara interno je 4K RAW snimanje – fantastično je. Kameru srednje klase po pitanju cijene i veličine čini vrhunskom, pružajući kvalitetu koju nudi samo format RAW. Navikli smo snimati u formatu MP4, što je ekvivalentno formatu JPEG kod fotografija, uz vrlo male mogućnosti uređivanja, ali sada imamo petnaest koraka dinamičkog raspona (iz obrađene datoteke u formatu Cinema RAW Light)." To, komentira Newton, čini isporuku visokog dinamičkog raspona realističnom opcijom te povećava mogućnosti post-produkcije. "Ako želite, možete prijeći na HDR radni proces. A kada radite u standardu Rec709, mnogo je veća prilagodljivost prilikom uređivanja – i, ako usuđujem se reći, mogućnost vraćanja ako pogriješite (što se nikada nikome ne događa!)"

Newton bez dvojbe priznaje vrijednost RAW i komprimiranog snimanja. "Imate RAW, ali imate i mogućnost da ga snizite. Imate mogućnost vrhunskog, ali i komprimiranog snimanja. Ako pravilno postavite kameru, rezultati koje ćete dobiti u formatu MP4 fantastični su. Međutim, ako snimate mnogo uz krominantno urezivanje, onda je bolje snimati u formatu RAW zbog dodatnih podataka. Ako ćete snimati s kodecima niže kvalitete, možete snimati vjenčanja i događanja, gdje ne želite generirati ogromne količine podataka i nemate zahtjeve za RAW obradom."

Canon video camera in action

Više od senzora i formata za snimanje

Newton je naročito oduševljen značajkama automatskog izoštravanja modela C200. "Dual Pixel CMOS sustav automatskog izoštravanja fantastičan je. Bila je velika promjena prijeći s ručnog izoštravanja koje smo upotrebljavali godinama na nešto što ima automatsko izoštravanje koje zapravo možete upotrebljavati i u koje se možete pouzdati." Ovaj sustav izoštravanja iskorištava prednosti dodirnog zaslona modela C200 prilikom odabira točaka izoštravanja, čime se stvara vrlo prilagodljiv sustav koji smanjuje potrebu za posebnim tehničarem za izoštravanje.

Za situacije kada se ručno izoštravanje ne može izbjeći, Newton se divi funkcijama Dual Pixel Focus Guide. "Odaberete točku izoštravanja i onda imate strelice oko nje koje pokazuju je li u pitanju prednje ili stražnje izoštravanje. Dakle, ako želite raditi s filmskim objektivima fiksne žarišne duljine, i dalje imate potvrdu izoštravanja." No uz EF objektive "ne treba vam tehničar za izoštravanje niti trebate postavljati zasebni sustav za praćenje izoštravanja. Tako je malo lakše upravljati, možete raditi mnogo brže." Prisjećajući se vremena snimanja videozapisa DSLR fotoaparatima, Newton je zadovoljan što ovaj sustav može vidjeti na namjenskoj filmskoj kameri. "Kamere kao što je 7D Mk. Imao sam je neko vrijeme i lijepo je to vidjeti na filmskoj kameri."

Group of people laughing whilst pouring coloured powder on woman

Optimizirani raspored kontrola i priključaka u kombinaciji s prepoznatljivim sustavom izbornika pojednostavljuje upotrebu. "Sve su tipke na lijevoj strani, a priključci na desnoj. Nema tipki na čudnim mjestima. Sve su na istom mjestu. Možete raditi vrlo brzo i jednostavno, a svakome tko je snimao kamerama tvrtke Canon – DSLR ili Cinema EOS kamerama – postavljanje će biti nevjerojatno poznato. Izbornici su raspoređeni na isti način, tipke su na istom mjestu i pravilno su označene."

Budući da je snimanje "Trash the Dress" bilo pomalo nepredvidive prirode, Newton je naročito cijenio kompaktnost modela C200. "Lijepo je balansirao na Ronin stabilizatoru i donjoj strani letjelice DJI 1000 (gimbal montiran ispod letjelice) i vrlo je dobro funkcionirao. Toliki potencijal montiranja na konstrukciju otvara kreativne mogućnosti."

Kod modernih kamera koje pružaju visoku osjetljivost često postoji potreba za filtriranjem neutralne gustoće, a na gimbalu ili letjelici dimenzije i masa sjenila mogu biti nepraktične, pa je Newton cijenio internu ND opciju u deset koraka. "Ako planirate snimati u formatu RAW i želite najbolji dinamički raspon, onda trebate postavku ISO 800. Imati mogućnost primijeniti dva, četiri, osam ili deset koraka za ND, to će vas poštedjeti mnogo muke oko konstrukcije."

JAKO ME IMPRESIONIRALA, USKORO ĆE SE NAĆI U MOJOJ TORBI S OPREMOM

"Jako me impresionirala", zaključuje Newton i potvrđuje da će se "uskoro naći u mojoj torbi s opremom. Radi se o modelu koji je bilo užitak upotrebljavati, a rezultati su toliko dobri da, iskreno, ako imate posao koji opravdava posjedovanje takve vrste kamere, nemate o čemu dalje razmišljati. Kad je u pitanju asortiman Cinema EOS, to je najsveobuhvatnija kamera. Kada radite, želite nešto što će se prilagoditi vama, umjesto da vas prisiljava da se vi prilagođavate. Toliko se toga događa na snimanju pa ako imate mogućnost malo olakšati stvari, uštedjet ćete vrijeme. Vremena uvijek nedostaje u produkcijama."

Kako biste se vratili na pregled modela EOS C200, pritisnite ovdje

Autor James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Slično