Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Snimanje vlogova na putovanjima

Kako snimati vlog avanture: upoznajte ženu koja je osvojila Amazonu fotoaparatom

2018. britanska istraživačica Laura Bingham vodila je prvu svjetsku ekspediciju do izvora rijeke Essequibo u Gvajani, zajedno s kolegicama avanturisticama Ness Knight i Pip Stewart, a zatim su kajakom prešle duljinom rijeke natrag do Atlantskog oceana. Kao nova majka, Laura je osjetila potrebu učiniti nešto izvanredno kako bi održala svoj teško zarađeni status avanturistice. Tijekom svog 72-dnevnog izazova, susrela je brzace, vodopade i zmije otrovnice te dokumentirala cijelo iskustvo fotoaparatom PowerShot G7 X Mark II tvrtke Canon.*

Rijeka Essequibo najveća je rijeka u Gvajani i treća po veličini u Južnoj Americi, protežući se više od 1000 kilometara od izvora do ušća i vijugajući gustom kišnom šumom i otvorenim ravnicama. Ima ulogu žile kucavice za domoroce Wai Wai, koji su Lauri i njezinom timu pomogli na putovanju, kao i za razne vrste divljih životinja među kojima je i neuhvatljivi jaguar. 72 dana pružala je podršku i Lauri: spavala je u mreži na njezinim obalama, pokraj tri metra dugačkog predatorskog kajmana, i pecala u njoj kako bi se prehranila.

Ostajući usredotočeni na fizički i emocionalni izazov dovršetka putovanja, Laura i njezin tim krenuli su ispričati priču ljudske izdržljivosti i održivog, samostalnog putovanja. Na nekim dijelovima putovanja pratili su ih fotograf i snimatelj, ali morali su se osloniti na vlastite vještine snimanja i tri fotoaparata PowerShot G7 X Mark II tvrtke Canon za dokumentiranje privatnijih trenutaka izravno na fotoaparatu.**

Ovdje ćemo saznati što je potrebno za snimanje vloga avanture kad ste iscrpljeni, koji će komplet biti dorastao izazovu i zašto je važno posvetiti vrijeme pričanju priče.

A group photograph by Jon Williams of the expedition members in the Guyana jungle.

Što vas je nadahnulo da krenete na Essequibo?

„Nakon što smo suprug“ – kolega avanturist i televizijski voditelj Ed Stafford – „i ja dobili sina, bojala sam se da ću izgubiti svoj identitet. Bojala sam se da će se sve moje avanture zaboraviti i ostati u prošlosti kako me bude zaokupljalo majčinstvo. Razgovarala sam s Edom o tome i on je nonšalantno rekao: „Nitko dosad nije prošao Essequibo, a nevjerojatno je – poput Disneyjeve džungle“. Čim sam čula riječi „Disney“ i „nitko dosad nije prošao“, rekla sam: „Hvala na ideji, sad je moja!“ Uzbuđeno se smijući, otrčala sam od njega i otišla ravno u ured da počnem istraživati“.

Laura photographs her husband Ed Stafford playing with their son on a beach.

Koju ste priču tamo došli ispričati?

„Ness, Pip i ja imamo slične motive za avanturu – doista uživamo u ljudskom iskustvu. Nastojale smo istaknuti prednosti održivog, alternativnog putovanja, istovremeno si postavljajući fizički izazov. „Htjele smo istaknuti i posljedice ljudskog utjecaja na okoliš. Rijeka počinje u netaknutoj kišnoj šumi, ali kako smo napredovale njome, prolazila je kroz dijelove kišne šume u kojima su ljudi rudarili i sjekli stabla. Na tim mjestima voda je iz čiste prelazila u trulu – bila je onečišćena ljudskim izmetom i smećem pa smo sve dobile osip i apscese po tijelu. Bilo nam je važno to dokumentirati što je temeljitije moguće.“

Slični članci
How to become a vlogger

SNIMANJE VLOGOVA

Kako postati vloger

Započnite s radom i izradite kvalitetne vlogove uz naše savjete za snimanje vlogova za početnike.

Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

SNIMANJE VLOGOVA

Fotoaparati tvrtke Canon najbolji za snimanje vlogova

Ovi odlični fotoaparati tvrtke Canon za snimanje vlogova olakšat će vam kreiranje vlogova jer imaju mnogo kontrola i nevjerojatnu kvalitetu videozapisa.

The best compact for content

KOMPAKTNI FOTOAPARATI

Najbolji kompaktni fotoaparat za sadržaj

Saznajte kako vam PowerShot G7 X Mark III može pomoći da oslobodite stvaralačku iskru u svakodnevnom životu.

Laura and Ness Knight use a Canon PowerShot G7 X Mark II to film themselves in front of a tent in the jungle, inside which Pip Stewart is sitting.

Kako ste planirali ispričati priču?

„Zajedno imamo 150 000 ili 160 000 pratitelja na društvenim mrežama pa smo znale da imamo dobru publiku koja će dobro reagirati, ali htjele smo i osobno prenijeti vlastite sirove emocije izravno na fotoaparat, a u tu smo svrhu upotrebljavale fotoaparat PowerShot G7 X Mark II tvrtke Canon“, kaže Laura koja se na Instagramu može pronaći pod @laurabingham93.

„Svakoj od nas trebao je mali fotoaparat kako bismo se mogle iskrasti dok nitko ne gleda i snimiti kako se osjećamo. To je cijeli doživljaj učinilo iskrenijim nego što bi to bio slučaj da smo dale intervju snimateljskoj ekipi. Fotoaparate smo držale u džepovima ili torbama koje smo nosile tijekom dana kako bismo im mogle lako pristupiti i kako bismo mogle iskoristiti svaku priliku za snimanje“.

Koji su najveći izazovi snimanja videozapisa vaše avanture na otvorenom?

„Kad ste toliko emocionalno i fizički predani dovršetku izazova, lako je zaboraviti stati i snimiti fotografije ili videozapise. To naročito vrijedi za mene jer sam doista htjela dovršiti izazov i vratiti se obitelji. No bez obzira na to, na putovanje smo krenule kako bismo ispričale priču i napravile sadržaj ne samo za sebe nego i za svoje sponzore pa smo to morale obaviti. Mogućnost da izvadim PowerShot G7 X Mark II iz džepa i odmah ga upotrijebim bila je od ključne važnosti, jer smo se tako ostatak vremena mogle usredotočiti na što brži nastavak putovanja“.

Ness Knight sits on a sandy riverbank filming a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Što vam je bilo najvažnije pri odabiru fotoaparata?

„Shvatila sam da je masa koju nosite obrnuto proporcionalna količini zabave koju ćete dobiti. Ako sa sobom imate sićušni fotoaparat PowerShot G7 X Mark II koji i dalje omogućuje snimanje nevjerojatnih snimki, to će samo učiniti putovanje zabavnijim.

„Fotoaparate smo ubacile u torbe koje smo nosile tijekom dana i koje su bile pokraj nas u kajacima, zajedno s kremom za zaštitu od sunca, naočalama i hranom za taj dan. Pokazali su se robusnima i izdržljivima te su dobro podnosili vlažnost, za razliku od prijenosnog računala koje smo ponijele za pohranu snimljenog materijala. Kad bismo se zabrinule da su fotoaparati previše vlažni, samo bismo ih ubacile u vrećice s rižom da se osuše. Morale smo paziti da ne zaboravimo da su tamo kad smo uzimale rižu za jelo, ali funkcioniralo je!“

Je li fotoaparat bilo lako upotrebljavati?

„Zbog prirode onoga što smo radile bilo je vrlo važno imati fotoaparat koji je radio bez mnogo naše intervencije. Dosta smo se oslanjale na automatski način snimanja jer nam vrijeme nije dopuštalo izmjenu postavki. Kod modela PowerShot G7 X Mark II automatska je postavka toliko dobra da čak i ako niste upoznati s fotoaparatima i nemate vremena u postavkama birati različite scene i načine rada, dovoljno je inteligentna da to napravi umjesto vas. Doista se dobro nosila i s različitim osvjetljenjima, pravilno eksponirajući scenu, bilo da smo bile na izravnoj sunčevoj svjetlosti na rijeci ili u mrežama ispod šumskog raslinja noću.

„Druga doista dobra značajka fotoaparata PowerShot G7 X Mark II mogućnost je okretanja zaslona prema gore, tako da se dobro možete kadrirati. Tako vidite jeste li izoštreni ili ne i što vam je u pozadini. To je naročito korisno za snimanje vlogova i učinilo je fotoaparat još lakšim za upotrebu dok ste u pokretu.“

Adventurer Laura Bingham stands chest deep in the Essequibo River, holding a machete aloft. Photograph by Jon Williams.

Je li vam drago da ste se potrudili snimati fotografije i videozapise?

„Svaki je trenutak našeg putovanja bio tako intenzivan da su mnogi i zaboravljeni usput. Jednostavno je nemoguće sve zapamtiti, a tu je i opasnost zaboravljanja predivnih malih trenutaka. Sada kad smo doma, sve su uspomene postale mutne, ali kroz fotografije i videozapise koje smo snimile možemo se iznova prisjećati putovanja.“

Koje savjete imate za druge koji bi htjeli snimati vlogove svojih avantura?

„Ako vam je cilj snimati vlogove za društvene mreže, fotoaparat PowerShot G7 X Mark II tvrtke Canon je nevjerojatan. To je fantastičan, sveobuhvatan fotoaparat za vlogere koji će unaprijediti, a ne narušiti vaše avanture.

„Što se tiče sadržaja, ne zaboravite da ga nikad ne možete imati previše. Čak i kad mislite da ste kreirali dovoljno, uvijek možete eksperimentirati i isprobavati nove kutove dok ne pronađete nešto što funkcionira. Budite dovoljno slobodni da upoznate svoje sposobnosti i mane te zatražite pomoć ako vam treba.“

Napisao: Matthew Bowen

*Fotoaparat PowerShot G7 X Mark II tvrtke Canon dizajniran je za okruženja od 0 – 40 °C, 10 – 90 % vlažnosti. Normalan rad u ekstremnim uvjetima ne može se jamčiti. Vodonepropusno kućište (40 m) WP-DC55 dostupno je kao zasebna dodatna oprema.

** Videozapis u ovom članku kombinira vlogove koje su snimile Laura, Ness i Pip modelom PowerShot G7 X Mark II tvrtke Canon sa snimkama koje je snimio profesionalni snimatelj Peiman Zekavat modelima EOS C300 Mark II tvrtke Canon, EOS 5D Mark IV tvrtke Canon i objektivima serije L.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na sve priče