Samo Vidic

Surfanje na valu sa Samom Vidicom

"Ovo je fotoaparat koji trebate ako želite snimiti zadatak poput ovog".

Penjanje na val

Bilo je gotovo 2:00 ujutro, šest sati nakon početka snimanja fotografija kada je krupni slovenski pomoćnik fotografa Bor dotrčao do ostatka ekipe i rekao: "Samo će se popeti na val!"

Samo Vidic

Vratit ćemo se na to poslije, no idemo najprije malo vratiti radnju. Koji val? Travanj je i stojimo na obalama rijeke Eisbach u Münchenu gdje ćemo snimiti Canonovu priču Gradski surferi. Ideja iza kampanje reklamne agencije J. Walter Thompson će potaknuti ljude da istražuju zanimljivosti u vlastitoj okolini. Ovdje Samo snima tri najzanimljivija riječna surfera na svijetu, usred grada, na umjetnom valu, koristeći novi EOS-1D X Mark II tvrtke Canon.

Snimanje na rijeci Eisbach u Münchenu

Kada smo ga pitali što misli o rijeci Eisbach, Samo odgovara:

"Sviđa mi se ovo mjesto. Kul je biti usred grada. Mora da je odlično na proljeće i ljeti. Možete surfati, družiti se, izvesti djecu u park, organizirati piknik i gledati surfere."

Zvuči idilično, a možda i jeste u mirno nedjeljno popodne. No noću, na profesionalnom snimanju uz rok, ovo nije jednostavno. Kaotično je. Samo je, međutim, u svom elementu. Eisbach je otvoreni set. Drugi surferi i publika posvuda su; za kampanju se snima i digitalni filmski doživljaj. Kako bi pronašao vrijeme da sve snimi, mora snimati izvan zadanog vremena snimanja; to je kao trgovina konjima na sajmu. Objašnjava:

"Ja sam akcijski sportski fotograf, ali snimam i portrete i životni stil. Snimanje akcije nije mi bilo strašno. Više su me zabrinjavale fotografije životnog stila koje smo trebali napraviti jer mjesto nije bilo izolirano od drugih ljudi. Znao sam da ako izoliramo prostor na 20 sekundi, moramo snimiti fotografije u tih 20 sekundi".

Hvatanje spontanih mogućnosti

Samo je posvuda, u jednom trenutku snimajući snimke koje su mu na popisu, a u drugom uočavajući potpuno nove mogućnosti. Lako ga je prepoznati u bijelim čizmama, kada u njima ne stoji u hladnoj rijeci. Samo je pragmatičan. Ako nešto funkcionira, drži se toga, a ako ne, isprobava nešto potpuno novo. Kako on kaže:

"Odlučio sam se za dvije ili tri malo drukčije snimke... fotografije koje nisu bile na popisu snimaka. Volim sve sam vidjeti i kada uočim odgovarajuće kutove ili pokrete, to se obično pokaže dobrim. Stoga je ponekad pomalo teško snimati ono što su kreativci zamislili. Morate s njima razgovarati i ako se slažu, opustit će se. Kada imam tu slobodu, mogu postići odlične stvari."

Taj se pristup potpuno isplatio, kako objašnjava:

"Najprije je plan bio snimati pomoću objektiva EF 300mm f/2.8L IS II USM s desne strane rijeke. No onda sam odlučio otići na lijevu stranu i snimiti nekoliko fotografija. Odlučio sam tamo ostati jer Tao, jedan od surfera, izvodi odlične skokove na lijevoj strani."

R6

To je mjesto na kojem je Samo na kraju snimio svoju vrhunsku snimku. Njegova prilagodljivost prisutna je i u načinu na koji radi s objektima snimanja, uvijek zadržavajući jasnu ideju šire priče koju želi zabilježiti:

"Razgovarao sam sa surferima na početku snimanja. Pokazali su mi neke snimke koje su ranije snimili. Rekao sam im da prikazuju surfanje s dobrim pokretima, ali mi ne snimamo za surferski časopis pa ćemo snimati malo drukčije. Najvažnije mi je bilo prikazati da se surfanje odvija u gradu, a ne usred oceana."

Izdržljivost i stav

Kad su u pitanju sportaši, svi su bili oduševljeni njihovom izdržljivošću i stavom. Samo smatra da je Tao naročito zasjao:

"On je nevjerojatan. Volio bih imati sportaše poput njega na svakom snimanju. Nije bilo apsolutno ničega što nije bio voljan učiniti. Bio je spreman na sve. Mislim da smo se vrlo dobro uskladili. Nakon kratkog razgovora znao je točno što želim; vrlo je kul dečko."
Drugi surfer, Karina, također je ostavila odličan dojam na našeg fotografa:

"Izvodila je nevjerojatne pokrete, trikove i hvatanja. S mosta je izgledalo tako lako. Dok sam snimao i čekao pravi pokret, sve je teklo glatko. Imali ste osjećaj da bi mogla nastaviti satima."

Uskakanje

Vratimo se na Bora, Samovog pomoćnika, u trenutku kada je rekao, "Samo će se popeti na val!"

U duhu zajedništva, naš fotograf nije namjeravao od svojih objekata snimanja tražiti ništa što nije bio spreman i sam učiniti. Smijući se, Samo kaže:

"Bilo je to više radi motiviranja drugih članova tima. Poznajemo se godinama i pokušavao sam ih motivirati par dana prije snimanja. Znao sam da će posao biti težak jer smo imali mnogo posla u ovih pet ili šest sati pa sam rekao da ću ako obavimo doista dobar posao, otići surfati u trapericama i gumenim čizmama."

Nastavio je objašnjavati: "Poslije mi je laknulo što je sve tako dobro prošlo. Na mom ste licu mogli vidjeti da sam bio sretan svime."

Kao što možete vidjeti u videozapisu, Samo je održao svoju riječ. Smijući se, kaže, "Bilo je smiješno. Tao je samo rekao "stani ovdje", a onda me počeo gurati. Rekao sam mu da pričeka, dečki moraju biti spremni snimiti videozapis, da mi da još jednu minutu. No ovo je doista najbolji način, ako želite isprobati nešto poput ovoga, jednostavno to morate učiniti."

Snimanje akcije modelom EOS-1D X Mark II

No kada je u pitanju akcija, nije sve u Samovim pokretima na daski za surfanje. Kako bi se nosio s promjenjivim uvjetima osvjetljenja od sumraka do noći, Samo je trebao ozbiljan komplet opreme kako bi snimio fotografije koje je trebao. Tu je Canon EOS-1D X Mark II došao na svoje. Samo objašnjava:

"Ovo je fotoaparat koji trebate ako želite snimiti zadatak poput ovog. Ima brzinu snimanja niza fotografija od 14 sličica u sekundi, nevjerojatno brzo automatsko izoštravanje koje radi cijelo vrijeme, a datoteke su nevjerojatne. Ovo je jedini fotoaparat koji bih odabrao."

Za snimanje fotografija Samo je koristio objektiv od 35 mm pri f/1,4. Uz tako širok otvor blende mogao je postići doista zamućenu pozadinu zadržavajući objekt savršeno izoštrenim, stvarajući gotovo 3D efekt. U njegovoj torbi s dodatnom opremom bio je i objektiv 70-200mm f/2.8 koji mu je omogućio da ostane daleko od motiva, a ipak snimi kristalno čiste snimke izbliza. Na kraju, imao je pouzdani objektiv sa zumiranjem 24-70mm f/2.8 koji pruža nevjerojatnu prilagodljivost u okruženjima kao što je Eisbach koja je teško kontrolirati.

Upitan za omiljenu fotografiju, odmah je znao.

"To je Tao, snimljen pomoću objektiva EF 300mm f/2.8L IS II USM sa samo mostom u pozadini. Vidi se prskanje vode i potpuno je zamrznut u skoku na valu. Kada sam vidio fotografiju, znao sam da sam uspio."

Istražite naš interaktivni doživljaj Gradskih surfera ovdje.

Više o fotografu

Prikaži cijeli profil