Eddie Keogh – EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Upoznajte akcijske junake

Eddie Keogh

Prikaz videozapisa

„Mogao bih ga odmah upotrebljavati. Toliko je dobar.”

Eddie Keogh je vrhunski sportski fotograf koji redovito surađuje s novinskom agencijom Reuters. Također je član inicijative Ambassador Programme tvrtke Canon, temeljito poznaje sustav EOS i jedan je od prvih fotografa koji je upotrebljavao EOS-1D X Mark II. Podijelio je s nama svoje stavove o prednostima u uvjetima slabog osvjetljenja i velikih brzina...

Eddie Keogh

Izazov pred Eddiejem bio je upotreba fotoaparata EOS-1D X Mark II u londonskom velodromu Lee Valley VeloPark, poznatoj dvorani izgrađenoj za Olimpijske igre u Londonu i poprištu trijumfalnih pobjeda timova Velike Britanije koje su predvodili Sir Chris Hoy i Victoria Pendleton u ljeto 2012. 2012. je također bila godina kada je Eddie dobio svoj prvi EOS-1D X tako da je to prikladna lokacija za testiranje zamjene. Ali hoće li rezultati biti pozitivni? Eddie započinje s opisom...

„Od trenutka kada sam ga primio u ruke znao sam da će biti dobar,” izjavio je. „Upravljanje jednostavno ulijeva povjerenje i osjećaj u ruci bolji je no ikada. Svaki put kada Canon napravi novi fotoaparat, uvijek se pitam 'može li biti bolji od prošlog modela?' Ali ovaj model zaista predstavlja korak naprijed.”

„Zamisao je bila otići na velodrom i fotografirati dvoranski biciklizam,” otkrio je. „Ranije sam već posjetio lokaciju tijekom Svjetskog prvenstva i Paraolimpijskih igara i dobro sam upoznat s njom. Ima li boljeg mjesta za testiranje fotoaparata? Osvjetljenje je zahtjevno tako da je to stvaran test za fotoaparat, snimanje objekata koji se brzo kreću u zatvorenome u uvjetima slabog osvjetljenja s velikom brzinom zatvarača. Testirao sam mogućnosti fotoaparata na dva načina i bio sam toga svjestan. Ali sa senzorom koji nudi impresivne ISO mogućnosti, otkrio sam da snimanje s ISO 3200 nudi jednaku kvalitetu slike kao korištenje ISO 1600 na fotoaparatu EOS-1D X.”

Eddie Keogh

„Korištenje fotoaparata vrlo je ugodno,” izjavio je. „Najviše mi se sviđa kontinuitet između starog fotoaparata EOS-1D X i novog uređaja. Ako mi danas date ovaj fotoaparat, sutra bih mogao s njime ići na posao bez ikakvih problema.”

Eddie je osobito oduševljen napretkom brzine automatskog fokusiranja i praćenja. „Imao sam priliku isprobati praćenje fokusa, slijedeći bicikliste dok su dolazili prema meni cijelom duljinom u kadru pa do samo polovice tijela dok su prolazili kraj mene,” prisjetio se. „Uz 14 fps svaka je snimka bila oštra. I to dosljedno oštra. Motrio sam kadrove na stražnjem dijelu fotoaparata i svaki je bio u fokusu. Nije bilo lošeg kadra. Nema smisla imati gornju brzinu od 14 fps [uz automatsko fokusiranje/ekspoziciju] ako 10 snimki nije u fokusu...”

Nastavlja: „također brže prati objekt. Govorimo o nanosekundama, ali budimo iskreni. To može značiti razliku između lopte na nečijoj kopački ili praznog kadra 15 cm dalje. Taj trenutak doslovno traje jednu tisućinku i gotov je. To su margine s kojima radimo. Zato je EOS-1D X Mark II značajan korak u dobrom smjeru. Ima odličan međuspremnik i dva procesora DIGIC 6+ koji na nevjerojatan način obrađuju sve te informacije.”

„Ako je novi primjerak tehnologije bolji, brži i praktičniji za korištenje, to značajno olakšava moj posao,” nasmijao se. „Sjećam se starih dana i CompactFlash kartica od 64 MB i zaista malih brzina zapisivanja. Da sam s jednim od tih uređaja snimio niz fotografija brzinom od 14 fps, čekao bih cijeli dan! Tako da CFast kartica zaista predstavlja prednost. EOS-1D X Mark II ima međuspremnik s kapacitetom za 170 RAW datoteka, što je zaista nevjerojatno. Zadnja stvar za koju želite da se desi, kao fotograf, jest da propadne snimka zbog elemenata izvan vašeg utjecaja kao što je puni međuspremnik ili spor procesor. Fotoaparat treba osigurati rezultate, a uz izuzetno brze procesore i veliki međuspremnik EOS-1D X Mark II zasigurno će biti dobrodošao.”

Jasna i oštra prednost

Eddiejeva iskustva u fotografiranju ponavljaju se i na stražnjoj strani fotoaparata, kada je došlo vrijeme za pregled fotografija. „Stražnji zaslon i rezolucija od 1,6 milijuna piksela su fantastični,” izjavio je. „Ovo je zaista ključno poboljšanje u odnosu na EOS-1D X. Zato što ovih dana puno više radim na stražnjoj strani fotoaparata, oštrija slika stvarna je prednost. Vrlo često sam na utakmici i moram brzo provjeriti oštrinu. I to je moguće zahvaljujući novom zaslonu.”

„Uz to postoji i nova značajka na fotoaparatu EOS-1D X Mark II koja je stvarno korisna,” otkrio je. „Govorim o funkciji 'obreži i šalji'. Fantastična je za fotografe poput mene koji fotografiraju sportske događaje. Možete odabrati fotografiju koju ste snimili, obrezati je na fotoaparatu i on je sprema kao novi JPEG. U sportu se obrezuje 95 posto fotografija. Sportska fotografija rijetko se klijentu šalje bez obrezivanja, tako da je ta funkcija izuzetno vrijedna i zahvaljujući njoj mogu uštedjeti na vremenu.”

Nastavlja: „ponekad smo kao fotografi mrvicu osjetljivi oko toga kako se naše fotografije upotrebljavaju kada ih pošaljemo i obrezivanje može zaista poboljšati fotografiju. Mogućnost da fotograf obreže sliku dok je još uvijek na fotoaparatu zaista je dobro došla.”

Također, tu je i ugrađeni GPS koji se po prvi puta pojavio na fotoaparatima EOS-1D serije DSLR. Eddie objašnjava: „To je zapravo zaista važno. Primjerice, ako velik broj fotografa šalje nizove fotografija nogometnog zgoditka, uz EOS-1D X Mark II znamo da će trenutak akcije točno odgovarati trenutku snimanja fotografije. Stoga nema pitanja o točnosti ili valjanosti fotografije. Također, nema potrebe za ručnim podešavanjem sata u fotoaparatu. Uz EOS-1D X Mark II znam da je ono što se dogodilo na terenu i ono što sam snimio jedna te ista stvar.”

Fotografije u pokretu

Eddie je tijekom snimanja velodroma upotrebljavao svojih pet omiljenih objektiva: EF 11-24mm f/4L USM, EF 14mm f/2,8L II USM, EF 24-70mm f/2,8L II USM, EF 70-200mm f/2,8L IS II USM i EF400 f/2,8L IS II USM. „EOS-1D X Mark II radio je odlično sa svim objektivima,” potvrdio je. „Fokusiranje je bilo točno i precizno, puno bolje no kod fotoaparata EOS-1D X, ali uz dodatak 4K videozapisa na fotoaparatu; da se od mene to tražilo, mogao sam snimati videozapise pomoću načina Live View (Prikaz uživo) i postići uglađeno zaoštravanje zahvaljujući upravljanju na dodirnom zaslonu i tehnologiji Dual Pixel CMOS AF. Snimanje videozapisa ovih se dana sve više traži od fotografa, osobito u agenciji Reuters gdje dajemo sve od sebe da ponudimo što više klijentima, tako da je ta značajka odlična.

„Moj zaključak za EOS-1D X Mark II je da mogu snimati više fotografija, bolje kvalitete i mogu ih slati brže zahvaljujući novom Wi-Fi odašiljaču,” sažeo je Eddie. „Moje je mišljenje da je fotoaparat značajan korak naprijed u odnosu na EOS-1D X i uključivanjem izvrsne mogućnosti obrezivanja i slanja zaista je stvoren za fotografe poput mene. Kad ga mogu naručiti?”

Više o fotografu

Prikaži cijeli profil